Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 00:34

  Εταιρείες πληροφορικής: Αξίζει να αγοράσω;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Το γεγονός ότι οι εταιρείες πληροφορικής διαθέτουν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης έναντι των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας έχει τις ρίζες του από τη φούσκα των dot.com! Όχι, δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο για τις εταιρείες πληροφορικής, ωστόσο δεν μπορώ να αγνοήσω ότι διαθέτουν σχετικά υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης συγκριτικά πάντα με τον μέσο όρο της αγοράς. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα κέρδη τους με υψηλότερους ρυθμούς έναντι του μέσου όρου της αγοράς, δικαιολογώντας τις υψηλότερες του μέσου όρου αποτιμήσεις; 

  Ο κλάδος της πληροφορικής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση που παρατηρείται τα τελευταία έτη τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, δεδομένου ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης περιορίζεται λόγω του χαμηλού βαθμού ψηφιοποίησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεών της, δίνεται έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΣΠΑ 2021-2027 έρχεται να δώσει περαιτέρω ώθηση, προβλέποντας ένα διακριτό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με ενισχυμένους πόρους, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 943 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα "Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027" έχει τρεις άξονες: α) ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, β) ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων και γ) ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.

  Το συγκριτικό γράφημα του δείκτη τεχνολογίας σε σχέση με τον Γ.Δ. εμφανίζεται πέρα για πέρα ανοδικό! Να σημειώσω ότι στον δείκτη τεχνολογίας συμμετέχουν οι εταιρείες: Eplilon Net, Entersoft, Quest, Byte, Quality & Reliability, CPI, Logismos, Intertech, Profile. Ύστερα από 15 χρόνια ο δείκτης τεχνολογίας δείχνει να υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη από τον φετινό Μάιο, καθώς οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Να σημειώσουμε ότι τη μεγαλύτερη στάθμιση έχουν Quest (36%), Epsilon Net (21,2%) και Entersoft (17,3%). Η Quest σημειώνεται ότι ναι μεν συμμετέχει στον κλάδο τεχνολογίας, ωστόσο οι υπηρεσίες πληροφορικής συμμετέχουν σε ποσοστό περί το 17% του συνολικού κύκλου εργασιών και των κερδών προ φόρων. Οι Real Consulting και Performance Technologies δεν συμπεριλαμβάνονται, καθώς διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά.

  Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των εξεταζόμενων εταιρειών, ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) αγγίζει τις 31 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών. Έτσι, για να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά, π.χ. στο 20, θα πρέπει η ανάπτυξη των κερδών να αγγίξει το 50%. Ναι, κάποιες από αυτές μπορεί να το πετύχουν, κάποιες όμως όχι. Υπενθυμίζεται ότι ένας πολλαπλασιαστής κερδών 31 σημαίνει ότι η τρέχουσα αγοραία αξία της εταιρείας ισούται με 31 φορές τα ετήσια κέρδη της. Δηλαδή, εάν επρόκειτο να αγοράσετε υποθετικά το 100% των μετοχών της εταιρείας, θα χρειαστούν 31 χρόνια για να κερδίσετε πίσω την αρχική σας επένδυση μέσω των συνεχιζόμενων κερδών της εταιρείας! 

  Από την άλλη πλευρά, ο μέσος όρος του δείκτη EV/EBITDA ξεπερνά τις 15 φορές. Η επιχειρηματική αξία μιας επιχείρησης (Enterprise Value) αυξάνεται γρηγορότερα στη φάση ανάπτυξης της εταιρείας, αφού από τη μία μεγαλώνει ο δανεισμός, ενώ από την άλλη οι επενδυτές, προσβλέποντας σε μελλοντικά κέρδη, αγοράζουν τη μετοχή, μεγεθύνοντας ταυτόχρονα την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, δηλαδή τον αριθμητή του κλάσματος. Στον αντίποδα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA καθυστερούν να αναπτυχθούν, αφού το κόστος προηγείται της απόδοσης μιας επένδυσης. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ναι μεν η αποτίμηση δεν είναι φθηνή, ωστόσο η ανάπτυξη των κερδών μπορεί να είναι μεγάλη, οδηγώντας στη μείωση του δείκτη EV/EBITDA.

  Καταλήγοντας, σίγουρα το ΕΣΠΑ αποτελεί μια τονωτική ένεση για τον κλάδο της τεχνολογίας, μεγεθύνοντας τα μεγέθη των εταιρειών. Παράλληλα, η πρόσφατη συναλλαγή της Intrasoft ήρθε να βάλει έναν πήχη πραγματικότητας στις αποτιμήσεις των εν λόγω εταιρειών, καθώς πουλήθηκε 13,1 φορές τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA), ελαφρώς χαμηλότερα από τις 15 φορές του κλάδου. Η παραπάνω συναλλαγή μάς δίνει μια πιο απτή αίσθηση των αποτιμήσεων, καθώς είναι μια πραγματοποιηθείσα συναλλαγή χωρίς υποθετικά σενάρια και προσδοκώμενες αποτιμήσεις. Πέρα από αυτό, όμως, για πόσα ακόμα τρίμηνα οι εταιρείες πληροφορικής μπορούν να αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να επεκταθούν σε μεγαλύτερες αγορές, αφού εκεί ο ανταγωνισμός είναι "αδυσώπητος", ο οποίος συρρικνώνει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους;

  EpsilonNet: Αγοράζοντας τον άλλοτε κραταιό όμιλο Singular Logic

  Ο όμιλος επικεντρώνεται στη διείσδυση στην αγορά των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όσον αφορά την απόκτηση επιχειρηματικού λογισμικού, την περαιτέρω διείσδυση των εφαρμογών λογισμικού μισθοδοσίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (Payroll & HRM Systems) στις επιχειρήσεις και την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των λογιστικών γραφείων και των ελευθέρων επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνικών με νέα προγράμματα και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ο όμιλος διαθέτει ένα πάρα πολύ ισχυρό πελατολόγιο, που αριθμεί άνω των 75.000 ενεργών πελατών με ένα ευρύ φάσμα λογισμικών προγραμμάτων, επιμερίζοντας έτσι το ρίσκο. 

  Στις 11 Ιανουαρίου του 2021 η EpsilonNet ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς της SingulaLogic από το επενδυτικό σχήμα "EpsilonNet" και "Space Hellas". Το συνολικό αντάλλαγμα της συναλλαγής ανήλθε στα 18,05 εκατ. ευρώ. Η SingulaLogic μεταβιβάστηκε χωρίς δανειακές υποχρεώσεις και ταμειακά διαθέσιμα 2 εκατ. ευρώ.

  Βασικοί μέτοχοι: Ιωάννης Μίχος 64,36%, Barca Capital Master Fund 8,27%, λοιποί μέτοχοι 27,37%.

  Entersoft: Τα κεφάλαια από τη μετάταξη στην κύρια αγορά αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς

  Η Entersfot βασίζεται στα ετησίως επαναλαμβανόμενα έσοδα από τις εταιρείες που είναι ήδη πελάτες της, αλλά και στο κλείσιμο νέων εμπορικών συμφωνιών στον χώρο των ERP, CRM και Mobile Field Sales συστημάτων με αρκετές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ενδεικτικά οι Marks and Spencer, Cook Shop, Παρουσίαση, BAG Stories, ΒΕΧΡΩ κ.ά. Επίσης στον χώρο του λογισμικού WMS η εταιρεία έκλεισε μέσα στο 2021 συμφωνίες τόσο από τη μητρική όσο και από τη θυγατρική Optimum με ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, Neurosoft (θυγατρική του ΟΠΑΠ), Damavand κ.ά. Η θυγατρική Retail-Link στον τομέα υπηρεσιών EDI, ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ, σύναψε συμφωνίες με CardLink, Esti Foods, DunaPack Packaging, Somfy Hellas κ.ά.

  Στις αρχές του 2020 η Entersoft πραγματοποίησε τη μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. με ΑΜΚ ύψους 3,8 εκατ. ευρώ. Από τότε η εταιρεία έχει προβεί σε μια σειρά από εξαγορές μικρότερων εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τα ήδη υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

  Βασικοί μέτοχοι: Νικολόπουλος Π. 19,63%, Κοτζαμανίδης Α. 9,6%, Axxion 6,83%, Μενέγος Σ. 6,7%, Αβράτογλου Χ. 6,6%, Κανσουζίδης Φ. - Π. 6,0%, Κανσουζίδης Α. - Α. 6%, Squad-Growth 5%, λοιποί μέτοχοι 33,64%.

  Profile: Ηγέτης στο λογισμικό χρηματοοικονομικού τομέα με ισχυρό ταμείο

  Η Profile Software αναπτύσσει λύσεις λογισμικού για τον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο, καθώς και τον δημόσιο τομέα. Η εταιρεία διαθέτει διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική και Αμερική και επενδύει σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις τόσο για νεοφυείς όσο και για παραδοσιακούς τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, είτε με απευθείας συνεργασία είτε μέσω αξιόπιστου δικτύου συνεργατών.

  Βασικοί μέτοχοι: Στασινόπουλος Χ. 49,631%, λοιποί μέτοχοι 50,37%. 

  Performance Technologies: Με την προοπτική για τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά

  Η εταιρεία προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με το cloud, κατηγοριοποιούμενα ως εξής: Multi-cloud, Apps & Cross-Platform και Public Cloud. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από πωλήσεις συμβολαίων για τις υπηρεσίες της βάσει κατανάλωσης πόρων για τις cloud και διαχειριζόμενες υπηρεσίες, οι οποίες επαναλαμβάνονται. Οι συμβάσεις για παροχή τέτοιων υπηρεσιών έχουν διάρκεια συνήθως από 36 έως 60 μήνες, με περιοδική αμοιβή, επαναλαμβανόμενη. Η εταιρεία έχει συνεργασίες, ανάμεσα σε άλλες, με AWS, CommVault, Dell Technologies, Dynatrace, Fortinet, HPE, IBM, Micro Focus, Microsoft, Red Hat, SAS, ServiceNow, Tableau, Veeam, Veritas και VMware.

  Μέσα στον Σεπτέμβριο η γ.σ. της εταιρείας ενέκρινε την ΑΜΚ μέχρι ποσού 5 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, και έκδοσης νέων μετοχών για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού της σχεδίου.

  Βασικοί μέτοχοι: Παπαντωνίου Δ. 22,79%, Duratech Corp. 20,78%, Σκλαβούνης Χ. 12,37%, Παπαθανασίου Α. 10,05%, Τσαγκάρης Α. 9,66%, λοιποί μέτοχοι 24,35%.

  Real Consulting: Η νεοεισερχόμενη στην Εναλλακτική Αγορά με προοπτικές

  Η εταιρεία δραστηριοποιείται στους τομείς των ERP, Business Intelligence και Enterprise line - Business applications, κυρίως για έργα που αφορούν το SAP και τη Microsoft. Η εταιρεία εισήγαγε τις μετοχές της στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. στις 6 Αυγούστου 2021. Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της μετοχής είναι REALCONS και η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ήταν 1,02 ευρώ ανά μετοχή.

  Η εταιρεία είναι συνεργάτης της SAP A.G. - SAP Gold Partner, έχοντας την ηγεσία στην υλοποίηση σημαντικών και πολυσύνθετων έργων SAP στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι στρατηγικός συνεργάτης της Microsoft Corporation και πιστοποιημένη ως Microsoft Certified Business Solution Partner. Περισσότεροι από 130 πελάτες επέλεξαν τη Real Consulting για τη συμμόρφωση των εταιρειών τους με τις απαιτήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των ομίλου Φουρλή, Eurobank, Fraport, COSMOTE και ομίλου Motor Oil.

  Βασικοί μέτοχοι: One Dealer Holdings (ελέγχεται από κ. Ν. Βαρδινογιάννη) 73,01%, DIGEMA 2,33%, G.D.K. HEALTH 1,165%, KPC 1,165%, λοιποί μέτοχοι 22,326%.

  BYTE: Διένειμε μέρισμα ύστερα από 13 χρόνια

  H Byte δραστηριοποιείται στην ολοκλήρωση συστημάτων, στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού, στην ενοποίηση ετερογενών τεχνολογιών και τη δικτύωση, ενώ είναι πρωτοπόρος σε θέματα e-Business, e-Signature και e-Learning. Η εταιρεία πρόσφατα προχώρησε στην προσφορά υπηρεσιών ασφάλειας μέσα από τη δημιουργία έμπιστης τρίτης οντότητας για την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών για αναγνωρισμένες ψηφιακές υπογραφές. Για το 2021 έχει υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει έργα και συμβάσεις υποστήριξης σε πελάτες όπως: Διατραπεζικά Συστήματα Τειρεσίας, Μetro, Κaizen, Vodafone, Τράπεζα Eurobank, Alpha Bank,Τράπεζα Πειραιώς, Οptima Bank, Μυτιληναίος, Αtos Greece κ.ά.

  Βασικοί μέτοχοι: Βυζάντιος Σ. 27,893%, Βυζαντίου Ν. 15,06%, Alpha Bank 13,03%, Βυζαντίου Μ. 6,324%, Βυζάντιος Χ. 6,324%, Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ 5,52%, λοιποί μέτοχοι 25,85%.

   

  πιν

  πιν

   

  Ατζέντα (19/10 - 24/10)

  Κυριαρχούν η γ.σ. της ΔΕΗ για την ΑΜΚ, αποκοπή μερίσματος ΟΠΑΠ και αξιολόγηση S&P

  Σήμερα Τρίτη είναι η έκτακτη γ.σ. της ΔΕΗ με κύρια θέματα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ και την έγκριση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ. Η ίδια ημέρα έχει οριστεί ως ημερομηνία της μετατροπής των warrants σε νέες κοινές μετοχές για την Τράπεζα Αττικής. Την Τετάρτη έχει ορίσει η ΟΠΑΠ ως ημερομηνία αποκοπής προσωρινού μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ/μετοχή, ενώ ισχύει το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος σε μετοχές (Scrip Dividend), με το διάστημα για τον καθορισμό της τιμής να έχει οριστεί από 22 έως 29/10/2021 με έκπτωση 3%. Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Αύγουστο. Τετάρτη και Πέμπτη έχει προγραμματιστεί το συμπόσιο για την παρουσίαση εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης από το Χ.Α. Την Παρασκευή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Αύγουστο, αλλά και η ανακοίνωση από τον οίκο S&P (τρέχουσα διαβάθμιση "BB" και σταθερή προοπτική) της αξιολόγησης για τη χώρα μας, με τον οίκο να έχει την Ελλάδα δύο βαθμίδες πίσω από την επενδυτική. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση αναμένεται στις 11 Νοεμβρίου από Moody’s. 

  Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι άδειες οικοδομής και εκκινήσεις νέων κατοικιών για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι Goldman Sachs (Dow Jones), Johnson & Johnson (Dow Jones), Philip Morris, Procter & Gamble (Dow Jones), Travelers Companies (Dow Jones) και Netflix (ΜΤΚ). Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός σε Μεγάλη Βρετανία, Ευρωζώνη και Καναδά για τον Σεπτέμβριο, ενώ στις ΗΠΑ τη σκυτάλη των οικονομικών αποτελεσμάτων παίρνουν οι Abbott, Verizon Communications (Dow Jones), IBM (Dow Jones) και Tesla (ΜΤΚ). Την Πέμπτη αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Οκτώβριο, καθώς και οι υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ημέρα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων με τις Coca-Cola Company (Dow Jones), Dow (Dow Jones) και Intel (Dow Jones). Την Παρασκευή είναι η σειρά Ευρωζώνης και Γερμανίας για την ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη PMI για τον Οκτώβριο. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων των American Express (Dow Jones) και Schlumberger.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ