Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 00:13

    Ένας άλλος κόσμος

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Απόστολου Μάνθου

    Μια αγορά που κάθε μέρα που περνά φυλλορροεί πάνω στα τερματικά πραγματοποιώντας έναν τζίρο που με τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπροσωπεί έναν ζωντανό χρηματιστηριακό οργανισμό, δεν δύναται να καθορίσει με διαγραμματική διαύγεια την όποια βραχυχρόνια πορεία της. Μια αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση 63,57 δισεκατομμύρια ευρώ, που ολοκληρώνει εδώ και μέρες τη συνεδρίαση με έναν συνολικό τζίρο συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ ή το 0,078% (!) της συνολικής, εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν μέτρο σύγκρισης με ένα αξιοπρεπές ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, είναι και τεχνικά αδύνατο μέσα σε αυτά τα ισχνά συναλλακτικά πλαίσια να τραβήξει μια καθοριστική ρότα τάσης είτε αυτή είναι ανοδική είτε είναι καθοδική. Άλλωστε η εμφανής ανυπαρξία της μεταβλητής του όγκου των συναλλαγών από την εξίσωση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στη σωστή χρήση της τεχνικής ανάλυσης στον "αντιπροσωπευτικό" δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Βαδίζοντας, λοιπόν, αναγκαστικά με αυτό που μας τρέφει το "σύστημα" ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να διαρρήξει τον Fibonacci απλό κινητό μέσο των 21 ημερών, στις 892 μονάδες για να αποδράσει στη συνέχεια πάνω από τη ζώνη των 900 με 903 μονάδων και προς την περιοχή των 914 μονάδων, τραβώντας έτσι μαζί του και το πέπλο της ανοδικής αμφιβολίας. Βέβαια για να μπορέσει ο δείκτης να πατήσει πόδι στους πωλητές θα πρέπει να το δηλώσει με στόμφο για τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις πραγματοποιώντας σημαντικό τζίρο συναλλαγών πάνω από το όριο των 900 μονάδων. Μόνο έτσι θα αφήσει πίσω του την επικίνδυνη σκέψη βύθισης κάτω από το όριο του διπλού πυθμένα των 853 μονάδων. Όσο όμως ο δείκτης τρώγεται με τα ρούχα του και αδυνατεί να ξεφύγει πάνω από τον εν λόγω κινητό μέσο όρο τόσο θα μεγαλώνει η δυσαρέσκεια από τους βραχυχρόνιους και μη εγκρατείς επενδυτές ενισχύοντας με τις ρευστοποιήσεις τους το στρατόπεδο των πωλητών και το πτωτικό σενάριο των 855 με 848 μονάδων. 

    pin

     

    Προσπάθεια διάρρηξης στον δικό του Fibonacci απλό κινητό μέσο 21 ημερών, στις 2.160 με 2.155 μονάδες επιχειρεί στις τελευταίες συνεδριάσεις και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ASE Large Cap δίχως μέχρι στιγμής να έχει καταφέρει και κάτι σοβαρό. Στη περίπτωση όμως που ο δείκτης περάσει πάνω από τις 2.160 μονάδες και σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα γρήγορο ανέβασμα προς το όριο των 2.200 μονάδων με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις ανοιγμένες short θέσεις στο συμβόλαιό του. 

    pin

    Ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς δείχνει εδώ και καιρό ότι θέλει να τραβηχτεί από το σενάριο μιας πιθανής έντονης καθοδικής εκτόνωσης της αγοράς. Μάλιστα στην περιοχή των 550 με 530 μονάδων έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό προπύργιο αγοραστών μαζεύοντας τις όποιες ρευστοποιήσεις έβγαιναν από το περασμένο Ιούνιο έως και σήμερα. Το γεγονός αυτό έχει αρχίσει και προβληματίζει έντονα το στρατόπεδο των Bears μιας που στο παρελθόν ο Τραπεζικός Δείκτης ήταν ένας από τους βασικούς χορηγούς τους κάνοντας μάλιστα τον πρώτο διδάξαν στη χρήση της καθοδικής τσουλήθρας της αγοράς. Όμως τώρα οι συστημικές τράπεζες δείχνουν μια άλλη εικόνα πιο σταθεροποιητική με βλέψεις περισσότερο προς τον ανήφορο παρά προς τον κατήφορο. Εδώ μια έντονη κίνηση προς το όριο των 600 μονάδων εκτός από το γεγονός ότι θα τραβήξει προς τα πάνω όλη την αγορά θα πουλήσει όλους τους "μαύρους" (χρηματιστηριακή αργκό)… στα σκλαβοπάζαρα.

    Προχωράμε σε δύο δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου που παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που δείχνει ο Γενικός Δείκτης. Έναν άλλο κόσμο, ένα άλλο χρηματιστήριο δίχως τραπεζικούς οίκους. Μιλάμε για τον δείκτη FTSE/Athex Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών (FTSEMSFW) και τον δείκτη FTSE/XA Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus (FTSEGTI). Ο μεν πρώτος περιλαμβάνει είκοσι από τις καλύτερες εισηγμένες εταιρείες σε όρους θεμελιωδών αριθμοδεικτών όπως τα Πλαστικά Κρήτης, την Epsilon Net, την Entersoft, τον Πετρόπουλο κ.ά. ενώ ο δεύτερος απαρτίζεται από 30 εισηγμένες που παρουσιάζουν έντονη διεθνή δραστηριότητα είτε μέσω εξαγωγών είτε μέσω της παραγωγής από το εξωτερικό, όπως ο Μυτιληναίος, η Profile, τα Jumbo, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Elvalhalcor, η Intracom, o Σαράντης, τα Πλαστικά Θράκης κ.ά. Η εβδομαδιαία διαγραμματική εικόνα του FTSE των Θεμελιωδών είναι για σεμινάριο καθαρής ανοδικής αγοράς. Έχει μπει από τα τέλη του 2020 μέσα στο ανοδικό κανάλι "C" και από τότε τραβάει συνεχώς την ανηφόρα καταγράφοντας από την ίδρυση του σχηματισμού ένα +80% (!), καθώς από τις 2.450 μονάδες έχει ανελκυστεί στις 4.420 μονάδες και δείχνει διάθεση για υψηλότερα νούμερα. Εδώ η πιθανή ανοδική διαφυγή από την αντίσταση των 4.420 μονάδων θα ανοίξει την πύλη για τις 5.000 μονάδες. Ο δε δείκτης FTSE Διεθνούς Δραστηριοποίησης ο οποίος είναι και πιο "βαρύς" μιας που περιλαμβάνει εισηγμένες με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση δείχνει τους τελευταίους μήνες να είναι εγκλωβισμένος σε ένα pattern "σημαίας" πλάγιας παραλληλόγραμμης κίνησης που έχει ως άνω όριο τις 2.565 μονάδες και ως κάτω όριο τις 2.300 μονάδες. Ο σχηματισμός αυτός επειδή έχει και μεγάλη διάρκεια είναι πολύ πιθανό όταν διαρραγεί να δώσει βίαιη μεσομακροπρόθεσμη κίνηση προς την πλευρά της κύριας τάσης που για τον συγκεκριμένο δείκτη είναι ανοδική. Θεωρητικά, μια τέτοια διαγραμματική κίνηση θα δώσει αρχικά το ύψος της σημαίας δηλαδή τις 2.900 μονάδες ή ένα +20% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

    πιν

    πιν

     * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ