Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Σεπ-2021 00:21

  Alpha Bank: Πόσο κοντά είναι τα 0,7 δισ. ευρώ κερδοφορία;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη διοίκηση της Alpha Bank για την επόμενη τριετία διαθέτουν μια αισιόδοξη νότα, καθώς εκτιμούν 7% και 2% δείκτη NPE το 2022 και το 2024 αντίστοιχα, καθώς και απόδοση στην ενσώματη καθαρή θέση (RoTBV) 5% και 10% το 2022 και το 2024 αντίστοιχα. Όμως τι σημαίνει 10% απόδοση στα ενσώματα κεφάλαια του ομίλου; Πόσο ελκυστικός είναι ένας δείκτης τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) που αγγίζει μόλις τις 4 φορές τα κέρδη;

  Ο όμιλος Alpha Bank ανακοίνωσε ζημίες 2,3 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021 λόγω της επίπτωσης της τιτλοποίησης Galaxy, που επιβάρυνε τα αποτελέσματα κατά 2,14 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένης της εν λόγω συναλλαγής, τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου ήταν κέρδη 213 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο β’ τριμήνου προσέγγισαν τα 104 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, ο όμιλος διατήρησε την κερδοφορία του σταθερή από τρίμηνο σε τρίμηνο, εξαιρουμένων των ζημιών της τιτλοποίησης Galaxy.

  Όταν αναφερόμαστε στον όρο RoTBV (Return on Tangible Book Value), ουσιαστικά αναφερόμαστε στον λόγο κερδοφορία προς ενσώματη καθαρή θέση, κάνοντας ταυτόχρονα κάποιες προσαρμογές που δεν αλλάζουν ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Έτσι, εάν η εκτίμηση της διοίκησης του ομίλου για δείκτη RoTBV 10% το 2024 επαληθευτεί, τότε θα αναφερόμαστε σε κερδοφορία που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 670 εκατ. ευρώ περίπου, σε συνδυασμό με την εκτίμηση για ενσώματα κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. ευρώ το 2024. Δηλαδή το 10% των 6,7 δισ. ευρώ μάς δίνει 670 εκατ. ευρώ κερδοφορία. Παράλληλα, εάν λάβουμε υπ’ όψιν την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, που σήμερα αγγίζει τα 2,7 δισ. ευρώ, εύκολα μπορούμε να υπολογίσουμε τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E), ο οποίος δεν ξεπερνά τις 4 φορές τα κέρδη του 2024! Φυσικά, όπως γίνεται κατανοητό, ο δείκτης αυτός δεν πρόκειται να παραμείνει εκεί σταθερός, καθώς ο αριθμητής είναι αυτός που μεταβάλλεται καθημερινά στο χρηματιστήριο, και ο παρονομαστής, τα κέρδη, ενδέχεται να κινηθεί είτε ανοδικά είτε καθοδικά. Όμως αποτελεί μια σημαντική ένδειξη που μας βοηθά να καθορίσουμε τουλάχιστον μία κεντρική τιμή.

  Ταυτόχρονα, ο δείκτης τιμή προς ενσώματη καθαρή θέση ανά μετοχή (P/TBV) του 2024 διαμορφώνεται στις 0,4 φορές τα ενσώματα κεφάλαια του ομίλου, με βάση πάντα τις εκτιμήσεις της διοίκησης και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (2,7 δισ. ευρώ). Σαφώς και ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και τα ρίσκα που υπάρχουν κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, ωστόσο, αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, τότε η ελκυστικότητα των αριθμών παραμένει, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μετοχή. Στο επίκεντρο παραμένει το ρίσκο εκτέλεσης της μείωσης των NPEs, καθώς και το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές. Όσον αφορά την τρέχουσα αποτίμηση του ομίλου, με βάση την καθαρή ενσώματη θέση 5,7 δισ. ευρώ (30/06/2021), ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στο 0,44.

  Καταλήγοντας, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως με αυτές που έχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά με τις ελληνικές, η σύγκριση πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, συνεκτιμώντας πολλούς παράγοντες, και κυρίως την πρόοδο στη μείωση των NPEs. Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία του Bloomberg, προκύπτει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν P/E που ξεπερνά τις 10 φορές τα καθαρά κέρδη του 2021, ενώ ο δείκτης P/TBV της Alpha Bank εμφανίζεται ελκυστικότερος τουλάχιστον 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες για το 2022. Ο δρόμος μέχρι το 2024 μπορεί να φαίνεται μακρύς, ωστόσο, όσο μειώνονται τα ρίσκα των τραπεζών με την πάροδο του χρόνου, τόσο αναμένεται να μειώνεται η έκπτωση από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες.

  pin

   

  pin

   

  Eurobank: Μέρισμα από τη χρήση του 2022!

  Η Eurobank ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη περί τα 123 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο του 2021, έναντι 117 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Σε επίπεδο α’ εξαμήνου τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη προσέγγισαν τα 195 εκατ. ευρώ, έναντι 176 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ οι προμήθειες ενισχύθηκαν 16% σε επίπεδο εξαμήνου και +26% σε επίπεδο β’ τριμήνου.

  Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η εκτίμηση της διοίκησης ότι η επίπτωση της τιτλοποίησης Mexico στην κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων, καθώς αναμένεται να προσεγγίσει μόλις τις 10 μονάδες βάσης, έναντι 50 μονάδων βάσης προηγούμενης εκτίμησης. Μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση, ενώ σε pro forma επίπεδο ο λόγος NPE (μετά το Mexico) αγγίζει το 7,3%!

  Το σημαντικότερο, όμως, είναι η προσπάθεια της διοίκησης για διανομή μερίσματος από τη χρήση 2022 και όχι 2023, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Βέβαια, σε αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι εποπτικές αρχές. Εκτιμώ ότι η διανομή μερίσματος έχει σημειολογικό χαρακτήρα, αφού καμία ελληνική συστημική τράπεζα δεν έχει διανείμει μέρισμα τα τελευταία 13 και πλέον χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήρε την απόφαση (η σύσταση είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2020) που σύστηνε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην προβαίνουν στη διανομή μερίσματος λόγω πανδημίας στις 23 Ιουλίου 2021. Έτσι, από 1η Οκτωβρίου 2021 οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να προβούν στη διανομή μερίσματος. Παρ’ όλα αυτά, οι εποπτικές αρχές θα αξιολογούν τα σχέδια κεφαλαίου και διανομής κάθε τράπεζας ως μέρος της τακτικής εποπτικής διαδικασίας.

  Τέλος, η εκτίμηση της διοίκησης για διψήφιο δείκτη RoTE (απόδοση ενσώματων κεφαλαίων) μέσα στο 2022 και όχι το 2023 δίνει μία ακόμα πιο αισιόδοξη νότα στις εκτιμήσεις του ομίλου. Όσον αφορά την αποτίμηση του ομίλου, με βάση τα στοιχεία του β’ τριμήνου / α’ εξαμήνου, ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στο 0,59.

  pin

   

  Δύο τράπεζες στα άκρα των αποδόσεων για τον Αύγουστο

  Με κέρδη 3,9% έκλεισε ο Γ.Δ. για τον Αύγουστο, ενισχύοντας, έτσι, τη θετική απόδοση από την αρχή του έτους σε 14,1%. Κύριο αρωγό της ανόδου αποτέλεσαν οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) και ταξιδιών και αναψυχής (ΟΠΑΠ), με 8,8% και 8,7% αντίστοιχα. Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν μόνο τρεις κλαδικοί δείκτες, οι τροφίμων και ποτών (-4,22%), ακίνητης περιουσίας (-0,91%) και προσωπικών και οικιακών προϊόντων (-0,30%). Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσε έναντι της υψηλής, καθώς έκλεισε με κέρδη 5,7%, έναντι 3,8% της υψηλής. 

  Παρά τα σημαντικά κέρδη του FTSE-25 τον Αύγουστο, 6 από τις 25 μετοχές έκλεισαν με απώλειες, με Coca-Cola HBC (-4,3%), ΕΧΑΕ (-1,6%) και Lamda Development (-1,6%) να καταγράφουν τις υψηλότερες. Αντίθετα, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι Ελλάκτωρ (+20,2%), ΔΕΗ (+10,8%) και ΟΠΑΠ (9%). 

  Στο 8μηνο στα άκρα των αποδόσεων βρίσκονται δύο τράπεζες. Στο θετικό άκρο η Eurobank με +39,5%, στη δεύτερη θέση η ΔΕΗ με +35% και στην τρίτη θέση η Μυτιληναίος με +33,6%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με -93,3% (κυρίως λόγω της ΑΜΚ), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με -8,2% και η Jumbo -6,4%. Τέλος, ο μέσος ημερήσιος τζίρος του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 44,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 47% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο και -37% σε σχέση με τον Ιούλιο.

  pin


  Ατζέντα (7/9 - 12/9)

  Σήμερα Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, καθώς και το εμπορικό ισοζύγιο για τον Ιούλιο. Την Τετάρτη ΟΠΑΠ, Quest και Παπουτσάνης αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021, ενώ η Ιασώ έχει προγραμματίσει την ετήσια γ.σ. Την Πέμπτη οι ANEK, Paperpack, ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ (Εναλλακτική αγορά) και Performance Technologies (Εναλλακτική αγορά) έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ., ενώ η Σαράντης μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021. Οι Αφοί Κορδέλλου έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2020, ύψους 0,0035 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 0,7%). Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για τον Αύγουστο. Την Παρασκευή οι Mermeren Kombinat AD Prilep, Ειδησεοφωνική Ελλάς, ΓΕΚΕ, Unibios, Yalco, Δέλτα Τεχνική, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Δομική Κρήτης, Σωληνουργεία Τζιρακιάν, Φιερατέξ Αφοί Ανεζουλάκη και Folli Follie έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη βιομηχανική παραγωγή του Ιουλίου, καθώς και τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη αργία έχει η χρηματιστηριακή αγορά της Βραζιλίας, ενώ στη Γερμανία το φως της δημοσιότητας βλέπει η έρευνα του ινστιτούτου ZEW (Σεπτεμβρίου) για τις οικονομικές συνθήκες του επόμενου εξαμήνου. Επίσης στην Ευρωζώνη ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση 1,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Την Τετάρτη ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι κενές θέσεις εργασίας που ήταν διαθέσιμες την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Την Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοινώνει τα επιτόκια της Ευρωζώνης, καθώς και τις ενδεχόμενες αλλαγές στην αγορά περιουσιακών στοιχείων στα πλαίσια στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την Παρασκευή ανακοινώνεται στη Γερμανία ο πληθωρισμός για τον Αύγουστο, ενώ το απόγευμα στις ΗΠΑ ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον ίδιο μήνα.

  Σε ΑΜΚ 5 εκατ. ευρώ η Performance Technologies

  Στις 9 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Performance Technologies έχει συγκαλέσει γ.σ., όπου, πέρα από τα τακτικά θέματα (έγκριση ισολογισμών κτλ.), έχει συμπεριλάβει αρκετά ουσιώδη για την εξέλιξη της εταιρείας και της μετοχής. Έτσι, ένα από τα σημαντικότερα θέματα, ίσως το σημαντικότερο, είναι η άντληση νέων κεφαλαίων μέσω Χ.Α./Εν.Α. μέχρι ποσού 5 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως και εκδόσεως νέων μετοχών. Για την επίτευξη της άντλησης θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στο δ.σ. για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Στη συνέχεια η διοίκηση θα προτείνει τη θέσπιση νέου προγράμματος δωρεάν διαθέσεως μετοχών σε μέλη του δ.σ. και στο προσωπικό της εταιρείας, διάρκειας μέχρι 5 ετών, με έκδοση νέων μετοχών από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Τέλος, προτείνεται η διάσπαση των μετοχών της εταιρείας (split) με αναλογία εκδόσεως 3 νέες για καθεμία παλαιά. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική αγορά με κεφαλαιοποίηση περί τα 55 εκατ. ευρώ.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ