Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Αυγ-2021 00:06

  ΕΤΕ: Ο MSCI, το discount και το… χρυσό μετάλλιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν 9% σε επίπεδο τριμήνου (σε ετήσια βάση) ενώ σε επίπεδο 6μήνου η βελτίωση άγγιξε το 7% καθώς διαμορφώθηκαν στα 591 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι προμήθειες σημείωσαν μεγέθυνση 21% σε επίπεδο τριμήνου ενώ σε εξαμηνιαία βάση η αύξηση προσέγγισε το 11%. Η μόνη παραφωνία στη βελτίωση των μεγεθών ήταν τα χρηματοοικονομικά έσοδα όπου έλαβαν αρνητικό πρόσημο με 45 εκατ. ευρώ σε επίπεδο β’ τριμήνου καθώς σε εξαμηνιαία βάση τα χρηματοοικονομικά έσοδα άγγιξαν τα 449 εκατ. ευρώ.

  Τα λειτουργικά έξοδα βελτιώθηκαν καθώς υποχώρησαν 7% σε τριμηνιαία βάση ενώ στο α’ εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η συρρίκνωση των εξόδων ξεπέρασε το 8%, καθώς άγγιξαν τα 185 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις συρρικνώθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση καθώς διαμορφώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ, ήτοι βελτίωση 8%. Τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ έναντι 56 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2020 ενώ σε εξαμηνιαία βάση άγγιξαν τα 575 εκατ. ευρώ, ήτοι βελτίωση 24% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020. 

  Η διοίκηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε των αποτελεσμάτων για απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) που ενδέχεται να ξεπεράσει το 10% το 2022 με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Επίσης τόνισε ότι η τάση στη δημιουργία νέων NPE παραμένει καλύτερη του αναμενομένου καθώς στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 129 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μία ανησυχία για τις επιπτώσεις από τη μετάλλαξη δέλτα κάτι το οποίο αναμένεται να διαφανεί το επόμενο διάστημα. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 12,8% με τη βοήθεια που έλαβε από τη ροή νέων δανείων τα οποία ξεπέρασαν τα 2 δισ. το α’ εξάμηνο του 2021, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 δισ. ευρώ ολόκληρο το 2021. Σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, η τιτλοποίηση Frontier αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο του 2021 ενώ η επόμενη τιτλοποίηση που λάβει χώρα το α’ τρίμηνο του 2022 θα φέρει τον δείκτη NPE στο 6% και τον απόλυτο αριθμό των NPEs στα 1,8 δισ. ευρώ! Στα αξιοσημείωτα των αριθμών α’ εξαμήνου είναι ο δείκτης κάλυψης ο οποίος ξεπέρασε το 66,5% πράγμα που της δίνει το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες της ημεδαπής.

  Η ενσώματη καθαρή θέση της εταιρείας στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 5,193 δισ. ευρώ ενώ οι μετοχές της είναι 914.715.153. Έτσι ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή δεν ξεπερνάει τις 0,44 φορές. Η τιμή αυτή διαμορφώνει μία έκπτωση 30% περίπου σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές τράπεζες και λαμβανομένου υπ’ όψιν του προγράμματος μείωσης των NPEs μέσα στο 2022 θα μπορούσε να υπεραποδώσει σημαντικά έναντι αυτών των τραπεζών.

  Καταλήγοντας, ενδεχόμενη αύξηση της ελεύθερης διασποράς στην Εθνική Τράπεζα από μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ με ταυτόχρονη αύξηση στην τρέχουσα τιμή της μετοχής θα έδινε το δικαίωμα στην τράπεζα να σκέφτεται την εισαγωγή της στον MSCI Greece Standard Index στην επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση του Νοεμβρίου 2021. Η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ είναι 1,62 δισ. δολάρια με το ΤΧΣ να μετέχει με 40% στην τράπεζα. Έτσι η μείωση του ποσοστού στο 20% (ή και χαμηλότερα) θα μπορούσε να ενισχύσει τη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. δολ. προσεγγίζοντας το ελάχιστο όριο των 2,34 δισ. δολ. που είχε θέσει ο οίκος το Μάιο του 2021.

  pin

   

  Τιτάν: Ευνοϊκές προοπτικές παρά τις βραχυπρόθεσμες "αναταράξεις"

  Η Τιτάν ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021 τα οποία ήταν ελαφρώς καλύτερα των αναμενομένων. Ειδικότερα, η Τιτάν ανακοίνωσε πωλήσεις β’ τριμήνου στα 450,3 εκατ. ευρώ, αύξηση 12,1%, σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της αντοχής των όγκων αλλά και των τιμών στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. 

  Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 86,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,1%, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας συρρίκνωση του περιθωρίου EBITDA κατά 475 μονάδες βάσης. Κύρια αιτία της συρρίκνωσης αποτέλεσε η αναβολή της αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου στο Pennsuco στις ΗΠΑ και η μετάθεση των συναφών δαπανών στο β’ τρίμηνο του 2021 αντί του α’ τριμήνου το 2020, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και ναύλων που είχαν αντίκτυπο σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

  Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 42,7 εκατ. ευρώ, μεγεθυμένα κατά 11,7% σε ετήσια βάση υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων αλλά και τη θετική συνεισφορά της Βραζιλίας η οποία είχε σημειώσει ζημιές την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

  Το καθαρό χρέος στις 30 Ιουνίου του 2021 ανήλθε στα 691,4 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 7 εκατ. ευρώ από τις 31/12/2020. Το P/E του Ομίλου διαμορφώνεται στις 11,5 φορές τα κέρδη του 2021 ενώ ο δείκτης EV/EBITDA προσεγγίζει τις 6,2 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Ο αντίστοιχος μέσος όρος εταιρειών τσιμέντου στο εξωτερικό ξεπερνά ελαφρώς τις 7 φορές τα EBITDA του 2021 διαμορφώνοντας έτσι μία έκπτωση 20% περίπου.

  Καταλήγοντας, οι δύο προτάσεις του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του Ομίλου, συμπυκνώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του Ομίλου: "Βλέπουμε θετικές προοπτικές για αύξηση του κύκλου εργασιών, με βελτίωση τόσο σε όγκους όσο και σε τιμές. Βραχυπρόθεσμα, όμως, η εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της αύξησης των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων".

  pin


  Την 4η καλύτερη επίδοση στις αναδυόμενες σημειώνει η Ελλάδα*

  Στις 20 Αυγούστου ο οίκος FTSE Russell ανακοινώνει την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του, ενώ η εφαρμογή των αλλαγών έχει οριστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου 2021. Η τρέχουσα αναθεώρηση αποτελεί την εξαμηνιαία για τον εν λόγω οίκο εν αντιθέσει με τον MSCI όπου είναι η τριμηνιαία χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Η επόμενη ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου 2021.

  Τη στασιμότητα της ελληνικής αγοράς το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά καθώς η απόδοση του FTSE Russell Greece κινείται οριακά σε θετικό πρόσημο (+0,41%) με τον FTSE Emerging (24 χώρες) ωστόσο να καταγράφει απώλειες 6,55% οφειλόμενες κυρίως σε Κίνα (-13,64%) και Βραζιλία (-6,34%). Από την άλλη μεριά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά κέρδη που έχει καταγράψει ο ελληνικός δείκτης τους τελευταίους 12 μήνες τα οποία προσεγγίζουν το 50%. 

  Η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση του ελληνικού δείκτη ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ ενώ τον περασμένο Οκτώβριο προσέγγιζε τα 8,6 δισ. ευρώ. Στην αύξηση του δείκτη έχει συντελέσει, πέρα από την αύξηση των τιμών, η αυξημένη στάθμιση της Alpha bank μετά την ΑΜΚ όσο και η εισαγωγή των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή στην προηγούμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση. Τη χαμηλότερη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια με μόλις 340 εκατ. ευρώ ενώ την υψηλότερη διατηρεί ο ΟΤΕ με 3,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος λαμβάνει υπ’ όψιν του την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου για την εισαγωγή/διαγραφή των εταιρειών στους δείκτες.

  Καταλήγοντας, η συμμετοχή του FTSE Russell Greece στον FTSE Emerging ανέρχεται σε 0,29% έναντι 0,21% τον Ιανουάριο 2021 και 0,17% τον Οκτώβριο του 2020, μεγεθύνοντας έτσι την εισροή των διεθνών κεφαλαίων. Τέλος η συνολική κεφαλαιοποίηση του δείκτη FTSE Emerging είναι περί τα 6 τρισ. ευρώ.

  * τους τελευταίους 12 μήνες.

   

  pin


  Ατζέντα (17/08 - 22/08)

  Για την τρέχουσα εβδομάδα στο εσωτερικό η ατζέντα ξεκινάει την Πέμπτη με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης για τον Ιούνιο και το β’ τρίμηνο του 2021. Την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει το ισοζύγιο πληρωμών για τον μήνα Ιούνιο. Τέλος, την ίδια ημέρα ανακοινώνει ο οίκος FTSE Russell τις ενδεχόμενες μεταβολές για τους δείκτες FTSE με την ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών να έχει οριστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου.

  Στο εξωτερικό σ'ημερα Τρίτη η Ευρωζώνη θα ανακοινώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2021 με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για +13,7% μετά το περυσινά lockdowns. Το απόγευμα αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο. Την Τετάρτη η ημέρα χαρακτηρίζεται από τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού τόσο στη Μεγ. Βρετανία όσο σε Ευρωζώνη και Καναδά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις ΗΠΑ ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις άδειες οικοδομής του Ιουλίου. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης Philadelphia Fed στις ΗΠΑ με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου. Την Παρασκευή ανακοινώνεται στη Μεγ. Βρετανία ο δείκτης λιανικών πωλήσεων για τον Ιούλιο ενώ στη συνέχεια ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία για τον ίδιο μήνα.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ