Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Αυγ-2021 00:05

  Coca-Cola HBC: Αύξηση άνω του 100% τα EBIT στις αναπτυσσόμενες αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Το 1919 η The Coca-Cola Company (αποτελεί µία από τις 30 εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones) εισήχθη στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), για 40 δολάρια ανά µετοχή. Στο τέλος του 2015, 1 µετοχή της Coca-Cola που αγοράστηκε το 1919 (µε επανεπένδυση µερισµάτων - έχει διανείµει µέρισµα τα τελευταία 53 συναπτά έτη) άξιζε 12,75 εκατ. δολάρια, ήτοι σηµείωνε µέσο ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης 14,1%! 

  Στις 21 Ιουλίου η The Coca-Cola Company, στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε οικονοµικά αποτελέσµατα β’ τριµήνου/α’ εξαµήνου 2021. Ο James Quincey, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος της εταιρείας, σχολίασε: "Τα αποτελέσµατά µας στο β’ τρίµηνο έδειξαν πώς η εταιρεία µας ανακάµπτει πιο γρήγορα από τη συνολική οικονοµική ανάκαµψη, µε οδηγό τον επιταχυνόµενο µετασχηµατισµό µας. Ως αποτέλεσµα, είµαστε ευχαριστηµένοι και, παρά τον ασύγχρονο χαρακτήρα της ανάκαµψης, αυξάνουµε τις εκτιµήσεις µας για το σύνολο του έτους". Οι εκτιµήσεις της αγοράς για την The Coca-Cola Company έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 0,57 δολάρια ανά µετοχή για το β’ τρίµηνο του 2021, ενώ τελικά ανακοίνωσε 0,68 δολάρια/µετοχή, ήτοι θετική έκπληξη 19%. Αξίζει να σηµειώσουµε ότι οι εκτιµήσεις για το 2021 κάνουν λόγο για 2,25 δολάρια/µετοχή, ενώ το εκτιµώµενο P/E για το 2021 και το 2022 ανέρχεται σε 25,2 και 23,6 φορές τα καθαρά κέρδη αντίστοιχα. 

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Coca-Cola HBC αναµένεται να ανακοινώσει τα οικονοµικά αποτελέσµατα β’ τριµήνου/6µήνου 2021 την Πέµπτη 12 Αυγούστου 2021 στις 9:00 π.µ., ενώ στις 11:00 π.µ. θα ακολουθήσει τηλεσυνδιάσκεψη µε αναλυτές και επενδυτές για τα εν λόγω αποτελέσµατα. 

  Οι εκτιµήσεις της αγοράς για το α’ εξάµηνο του 2021 κάνουν λόγο για ενίσχυση 12,5% τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στον όγκο πωλήσεων. Οι αναδυόµενες αγορές, για ένα ακόµη εξάµηνο, σε επίπεδο όγκου πωλήσεων διαφαίνεται να σηµειώνουν τη µεγαλύτερη αύξηση κατά 16,7%. Να υπενθυµίσουµε ότι κατά τη διάρκεια των lockdowns οι αναδυόµενες αγορές είχαν σηµειώσει την καλύτερη επίδοση και συνεχίζουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

  TrigGraph 2

  Σε επίπεδο 12µήνου 2021 οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 8,6% στον όγκο πωλήσεων, ενώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών η ενίσχυση αγγίζει το διψήφιο 11%. Σε νούµερα που δεν µας έχει συνηθίσει η Coca-Cola είναι ο διπλασιασµός των λειτουργικών κερδών (EBIT) των αναπτυσσοµένων αγορών (+101%) αλλά και των ανεπτυγµένων κατά 87%. Σαφώς και η άνοδος αυτή οφείλεται στη χαµηλή βάση λόγω των περυσινών lockdowns, ωστόσο η βελτίωση της κατανάλωσης αποτελεί µία ακόµη θετική εξέλιξη για την εταιρεία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η συνεισφορά των συγκρίσιµων λειτουργικών κερδών (EBIT), σύµφωνα πάντα µε τις εκτιµήσεις, διαφαίνεται να οδεύει προς µεγαλύτερη εξοµάλυνση καθώς το 67% που συνεισέφεραν το α’ εξάµηνο του 2020 οι αναδυόµενες αγορές στο α’ εξάµηνο του 2021 δεν ξεπερνά το 56% µε ταυτόχρονη ενδυνάµωση των ανεπτυγµένων και αναπτυσσόµενων αγορών. Τα κέρδη ανά µετοχή αναµένεται να ενισχυθούν κατά 21% το 12µηνο του 2021 σε σχέση µε το 2020 καθώς οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για 1,44 ευρώ ανά µετοχή. 

  Σε ό,τι αφορά το µέρισµα, οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για µεγέθυνση κατά 6% περίπου καθώς εκτιµάται σε 0,68 ευρώ ανά µετοχή (µερισµατική απόδοση 2,1%) έναντι 0,64 ευρώ ανά µετοχή το 2020. Για το 2022, οι προοπτικές παραµένουν θετικότερες τόσο από πλευράς κατανάλωσης, ήτοι αύξηση πωλήσεων, όσο και κερδοφορίας καθώς τα συγκρίσιµα καθαρά κέρδη εκτιµώνται ότι θα παρουσιάσουν διψήφια αύξηση (11%). 

  Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της αγοράς, η Coca-Cola HBC διαπραγµατεύεται 12 φορές τα εκτιµώµενα λειτουργικά κέρδη του 2021 και 11 φορές του 2022 σύµφωνα µε τον δείκτη EV/EBITDA. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο καθαρών κερδών το P/E της Coca-Cola HBC προσεγγίζει το 24 για το 2021, ενώ για το 2022 δεν ξεπερνά το 21. 

  Καταλήγοντας, η απόδοση της µετοχής στο α’ εξάµηνο σηµείωσε κέρδη 16,3% (χωρίς το µέρισµα) και 18,4% περίπου συµπεριλαµβανοµένου του µερίσµατος 0,64 ευρώ/µετοχή έναντι 10,6% του FTSE 25 και 9,4% του Γ.Δ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι την υψηλότερη τιµή από την εισαγωγή της στο Χ.Α. η µετοχή της Coca-Cola HBC την έχει σηµειώσει στις 03/07/2019 (35,09 ευρώ/µετοχή), την προηγουµένη της αποκοπής της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 2,00 ευρώ/µετοχή (υψηλότερη τιµή των τελευταίων 13 ετών!). Παράλληλα, όπως αναµενόταν, η Coca-Cola HBC πληροί τα κριτήρια του ESG (Environmental, Social, Governance) µε αποτέλεσµα τη συµµετοχή της στον πρώτο δείκτη ESG που δηµιουργεί το Χ.Α. 

  TrigGraph 3

  Τέλος, η µετοχή της εταιρείας αποτελεί τη διαχρονική επιλογή ενός ισορροπηµένου χαρτοφυλακίου καθώς τη δύσκολη προηγούµενη 10ετία η µετοχή παρουσιάζει µέση ετησιοποιηµένη απόδοση 7,8% (συµπεριλαµβανοµένου της επανεπένδυσης των µερισµάτων) ή συνολικά 117%! 

  Eurobank: Πρώτη σε απόδοση το 7μηνο, τελευταία τον Ιούλιο

  Με οριακά κέρδη 0,38% έκλεισε ο Γ.Δ. για τον Ιούλιο ενισχύοντας έτσι τη θετική απόδοση από την αρχή του έτους σε 9,8%. Κύριος αρωγός του ανοδικού κλεισίµατος του Γ.Δ. αποτέλεσε ο δείκτης µεσαίας κεφαλαιοποίησης (Midcap) µε +2,2% καθώς τα blue chips δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον µήνα µε θετικό πρόσηµο, σηµειώνοντας απώλειες 0,35%. 

  Παρά τις οριακές απώλειες του FTSE 25 τον Ιούλιο, 10 από τις 25 µετοχές έκλεισαν µε κέρδη. Lamda Development, ΟΤΕ και Coca-Cola σηµείωσαν τα υψηλότερα κέρδη µε 12,1%, 8,7% και 4,1% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τις µεγαλύτερες απώλειες σηµείωσαν οι Eurobank (-6,5%), Ελληνικά Πετρέλαια (-6,0%) και Jumbo (-5,6%). 

  Σε επίπεδο δεικτών τον Ιούλιο, οι κλάδοι ακίνητης περιουσίας και πληροφορικής σηµείωσαν εντυπωσιακά διψήφια κέρδη +11,37% και +10,98%, αντίστοιχα, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος µε +8,89%. Από την άλλη πλευρά, τις σηµαντικότερες απώλειες σηµείωσαν οι δείκτες εµπορίου, πετρελαίου και προσωπικών και οικιακών προϊόντων µε 5,9%, 5,35% και 4,71% αντίστοιχα. Στο 7µηνο τα υψηλότερα κέρδη σηµείωσε ο κλάδος της πληροφορικής µε το εντυπωσιακό 48,58%, ενώ µε απώλειες έκλεισε µόνο ο δείκτης προσωπικών και οικιακών προϊόντων µε -3,38%.

  Ακόμη ένα ερωτηματικό… "φεύγει" από τις ελληνικές τράπεζες!

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισµός (SSM) ενέκριναν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης µε την οποία τροποποιεί την τρέχουσα διάταξη του νόµου που αφορά την αναβαλλόµενη φορολογία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ναι µεν δεν γνωρίζουµε το επίσηµο και οριστικό κείµενο της τροποποίησης, ωστόσο, το σκεπτικό παραµένει θετικό για τις τράπεζες. 

  Πιο συγκεκριµένα, η σχετική απόφαση ουσιαστικά ακυρώνει την ενεργοποίηση των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί παλαιότερα για την αναβαλλόµενη φορολογία, όπου σε περίπτωση ζηµιογόνου χρήσης αυτόµατα και υποχρεωτικά το κράτος εισερχόταν στο µετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αποκτώντας µετοχές. Έτσι, µε βάση τη νέα τροποποίηση, οι τράπεζες µπορούν να µεταφέρουν στο µέλλον ζηµιές και αναβαλλόµενες φορολογικές απαιτήσεις (DTA) που προκύπτουν µέσα στην οικονοµική χρήση. Η αιτιολογία της απόφασης βασίστηκε στο γεγονός ότι η πρώτη προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών παραµένει η µείωση των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων (NPEs). 

  Με αυτή την τροποποίηση η εποπτική αρχή εκτιµά ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία µείωσης των µη εξυπηρετούµενων δανείων δίνοντας το κίνητρο για τη µη εισαγωγή του κράτους στο µετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Όπως γίνεται κατανοητό, η απόφαση αυτή είναι θετική καθώς διαγράφει ένα ακόµη ερωτηµατικό που υπήρχε για τις ελληνικές τράπεζες.

  Χωρίς αλλαγές οι εκτιμήσεις για τον δείκτη MSCI Greece Standard

  Στις 11 Αυγούστου αναµένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριµηνιαίας αναθεώρησης. Οι µετοχές που συµµετέχουν στον MSCI Greece Index, όπως ήταν πριν από την εισαγωγή της Alpha Bank, εµφανίζονται στον πίνακα 1. Στη συνέχεια στον πίνακα 2 εµφανίζεται ο δείκτης µε βάση τις εκτιµήσεις για το πώς διαµορφώθηκε µετά την εισαγωγή της Alpha Bank. Οι ενδεχόµενες αλλαγές θα εφαρµοστούν την 1η Σεπτεµβρίου 2021. 

  Με βάση τον οίκο, ο δείκτης που σχηµατίζουν οι τέσσερις εταιρείες διαµορφώνει εκτιµώµενο P/E 11,3 φορές τα κέρδη των επόµενων 12 µηνών, ενώ η µερισµατική απόδοση φτάνει το 3% µε τον αντίστοιχο δείκτη των αναδυοµένων αγορών να παρουσιάζει εκτιµώµενο P/E 14,1 φορές και µερισµατική απόδοση 1,8%. Τα στοιχεία είναι µε βάση τις τιµές της 30ής Ιουνίου 2021. Η επόµενη ανακοίνωση του οίκου MSCI για την εξαµηνιαία αναθεώρηση των δεικτών έχει προγραµµατισθεί για τις 11 Νοεµβρίου 2021. 

  TrigGraph 1

   

  Ατζέντα (09/08 - 15/08): Για την επόµενη εβδοµάδα, στο εσωτερικό την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχηµάτων για τον Ιούλιο. Την Πέµπτη αναµένεται να ανακοινώσει τα οικονοµικά αποτελέσµατα β’ τριµήνου/α’ εξαµήνου 2021 η Coca-Cola HBC (πριν από το άνοιγµα της αγοράς), ενώ η Ελλάκτωρ έχει ορίσει ως ηµεροµηνία έναρξης διαπραγµάτευσης των νέων µετοχών από την ΑΜΚ τις 13 Αυγούστου. Την ίδια ηµέρα το ΚΡΙ ΚΡΙ έχει ορίσει ως ηµεροµηνία αποκοπής µερίσµατος χρήσης 2020, οι Ντόπλερ και Euroxx έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ., ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα αποτελέσµατα της έρευνας για την οικοδοµική δραστηριότητα του Μαΐου. 

  Στο εξωτερικό, την Τρίτη ανακοινώνεται στη Γερµανία το αποτέλεσµα της έρευνας (Αυγούστου) για τις οικονοµικές συνθήκες από το ινστιτούτο ZEW. Την Τετάρτη η ηµέρα χαρακτηρίζεται από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισµό τόσο στη Γερµανία (2,1% εκτίµηση σε ετήσια βάση) όσο και στις ΗΠΑ (4,9% εκτίµηση σε ετήσια βάση) για τον µήνα Ιούλιο. Την Πέµπτη ανακοινώνονται στη Μεγ. Βρετανία τα προκαταρκτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ β’ τριµήνου 2021, ενώ το απόγευµα της ίδια ηµέρας ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο δείκτης τιµών παραγωγού για τον Ιούλιο. Την Παρασκευή η εβδοµάδα κλείνει µε την ανακοίνωση από το πανεπιστήµιο του Michigan των προσδοκιών (µε βάση τα στοιχεία του Αυγούστου) για τον πληθωρισµό και την κατανάλωση στις ΗΠΑ.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ