Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 00:08

  ΟΤΕ: Γιατί μπορεί να δικαιολογήσει σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου κάνουν λόγο για πώληση της θυγατρικής της Deutsche Telekom (DT), T-Mobile Netherlands BV, έναντι τιμήματος 4,5 δισ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι τα έσοδα της εταιρείας (T-Mobile Netherlands BV ) το 2019 είχαν αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA AL) προσέγγισαν τα 0,5 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η DT συνεργάζεται με τη Morgan Stanley και ζήτησε να υποβληθούν αρχικές προσφορές μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Η πώληση προσελκύει προκαταρκτικό ενδιαφέρον από πιθανούς υποψηφίους όπως των Apax Partners, Apollo Global Management Inc., BC Partners, Providence Equity Partners και Warburg Pincus.

  Η ενδεχόμενη πώληση της T-Mobile Netherlands BV στα νούμερα που αναφέρουν τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι αποτιμήσεις μπορούν να μεγεθυνθούν περαιτέρω (9 φορές τα EBITDA του 2019). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πιο απτή απόδειξη μιας χρηματιστηριακής αποτίμησης είναι η ίδια η συναλλαγή πλειοψηφικού πακέτου.

  OTEGD

  Ο ΟΤΕ, με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, δεν διαπραγματεύεται με έκπτωση έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2021, προσεγγίζει τις 5,8 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021.

  Ταυτόχρονα, το P/E του ομίλου, με βάση τις εκτιμήσεις του 2021, ανέρχεται στις 14 φορές τα καθαρά κέρδη. Ωστόσο το ισχυρό ατού του ΟΤΕ είναι ο χαμηλός δανεισμός. Πιο συγκεκριμένα, ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον μετρητά) του ΟΤΕ δεν ξεπερνά τις 0,5 - 0,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021. Δηλαδή ο δείκτης καθαρός δανεισμός / λειτουργικά κέρδη δεν ξεπερνά τις 0,5 φορές, έναντι 3 και πλέον φορών που διαπραγματεύονται αρκετές από τις ομοειδείς εταιρείες τηλεπικοινωνιών!

  Ο ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου / α’ εξαμήνου 2021 την Πέμπτη 5 Αυγούστου πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., ενώ την ίδια ημέρα στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η τηλε-συνδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές.

  Τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου 2021 αναμένεται να ενισχυθούν από τα βελτιωμένα έσοδα από την περιαγωγή, καθώς το β’ τρίμηνο του 2020 η χώρα είχε βιώσει το πρώτο αυστηρό lockdown. Παράλληλα, η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA Adjusted) εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση κατά ένα μέσο μονοψήφιο ποσοστό, όχι μόνο λόγω της περιαγωγής, αλλά και γενικότερα από τη βελτιωμένη διαχείριση των λειτουργικών εξόδων του.

  Η απόδοση της μετοχής στο α’ εξάμηνο σημείωσε κέρδη 7,4% (χωρίς το μέρισμα) και περίπου 12% συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος 0,68 ευρώ/μετοχή, έναντι 10,6% του FTSE 25 και 9,4% του Γ.Δ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή κλεισίματος στις 24/6/2021 (προηγουμένη αποκοπής του μερίσματος), με 15,51, ήταν η υψηλότερη τιμή των τελευταίων 13 ετών!

  Ταυτόχρονα, η μερισματική απόδοση για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει το 7%, που, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, μπορεί να αποτελέσει τη μία από τις δύο υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις ανάμεσα στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πώληση της Telekom Romania ο ΟΤΕ αναμένεται να διανείμει επιπλέον μέρισμα 0,3 - 0,4 ευρώ/μετοχή. Παράλληλα, όπως αναμενόταν, ο ΟΤΕ πληροί τα κριτήρια του ESG (Environmental, Social, Governance), με αποτέλεσμα τη συμμετοχή του στον πρώτο δείκτη ESG που δημιουργεί το Χ.Α.

  Εν κατακλείδι, ο σχετικά χαμηλός δανεισμός του ομίλου σε συνδυασμό με τις ισχυρές ταμειακές ροές δίνουν το δικαίωμα στον μέτοχο να προσδοκά υψηλά μερίσματα όχι μόνο κατά την τρέχουσα χρήση, αλλά και στη συνέχεια. Μην ξεχνάμε ότι η Deutsche Telecom θα έχει ξεπεράσει το 48,6% όταν ακυρώσει τις τελευταίες 3 εκατ. μετοχές (0,656% επί του συνόλου) που έχει επαναγοράσει. Τέλος, η DT χρειάζεται μόλις 12,5 εκατ. μετοχές επαναγορές ιδίων μετοχών του ΟΤΕ ώστε να προσεγγίσει το πολυπόθητο 50%! Χρονικά, η προσέγγιση αυτή εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το τέλος του 2021.

  ESG: Ακόμα ένας δείκτης για το Χ.Α. ή κάτι παραπάνω;

  Το ακρωνύμιο ESG προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Environmental, Social και Governance ή, ελληνιστί, Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση - (ΠΚΔ). Ο νέος δείκτης ESG ATHEX πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει αρχικά τις 35 μετοχές που παρουσιάζουν ισχυρή επίδοση σε περιβαλλοντικά θέματα, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης. Ο στόχος του εν λόγω δείκτη είναι να κάνει περισσότερες εισηγμένες εταιρείες να βελτιώσουν την κατάστασή τους σε ένα ή και στα τρία παραπάνω θέματα, με απώτερο σκοπό την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια εκτιμάται ότι ο ρυθμός των συμμετεχόντων σε αυτόν τον δείκτη θα αγγίξει τις 60 εταιρείες. 

  Οι εισηγμένες εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια και θα συμπεριληφθούν σε πρώτη φάση στον δείκτη είναι: Coca-Cola HBC, OTE, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean Airlines, Ελβαλχαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Plaisio, Alumil και Inform Λύκος.

  Οι ΗΠΑ κατέχουν περισσότερο από το 11% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. 

  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Ιούνιο κατήλθε σε 62,26%, έναντι 62,37% στις 31 Μαΐου 2021, καταγράφοντας μείωση μόλις 9 μ.β. Μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (1,617 δισ. ευρώ ή 3,12%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 64,26% (64,46% τον προηγούμενο μήνα), παρουσιάζοντας συρρίκνωση 20 μ.β. συγκριτικά με τον Μάιο.

  Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/6/2021 υπολογίστηκε στα 51,8 δισ. ευρώ, έναντι 52,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι συρρίκνωση 1,1%. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εισροές των αλλοδαπών επενδυτών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με 32,4 εκατ. ευρώ, έναντι 94 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 32,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021. Ουσιαστικά, οι εισροές των αλλοδαπών επενδυτών μέσα σε έναν μήνα (Μάιο) μηδένισαν τις εκροές των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2021.

  Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών προήλθαν από την Τσεχία με 43 εκατ. ευρώ, το Βέλγιο με 34 εκατ. ευρώ και τη Γερμανία με 19 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες εκροές προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 67 εκατ. ευρώ, την Κύπρο με 11 εκατ. ευρώ και την Ιρλανδία με 10 εκατ. ευρώ. Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 55,8% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Ιούνιο 2021 (σε σχέση με το 56,6% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι ημεδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 44,2% των συναλλαγών, σε σχέση με το 43,4% τον Μάιο. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Ιούνιο ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 5,8 δισ. ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 5,0 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με 4,0 δισ. Ευρώ.

  SymmetoxhXA

  ΕΧΑΕ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα β' τριμήνου

  Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ανακοίνωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο στα έσοδα όσο και στην κερδοφορία, κυρίως λόγω των εσόδων από την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και των Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Κουβέιτ. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του β’ τριμήνου 2021 ενισχύθηκε 43%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη άγγιξαν τα 4,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 109%. Η καθαρή κερδοφορία προσέγγισε τα 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι 0,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ωφελούμενη περαιτέρω από αναβαλλόμενο φορολογικό όφελος.  

  Στις 30 Ιουνίου τα μετρητά στο ταμείο των ΕΧΑΕ άγγιξαν τα 71 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 30% περίπου της κεφαλαιοποίησης του ομίλου (1,17 ευρώ/μετοχή). Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί και η αύξηση των ταμειακών ροών από 11,2 εκατ. ευρώ σε 12,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021. Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς για το 2021, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 11,2 φορές, ενώ ο δείκτης P/E ξεπερνά τις 34 φορές τα κέρδη του 2021. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο Χ.Α. για ολόκληρο το 2021 (μέχρι και 27/7) περιορίστηκε στα 79,2 εκατ. ευρώ, έναντι 80,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021 και 24% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο του 2020. Για το γ’ τρίμηνο, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, ο καθημερινός τζίρος μπορεί να κινείται χαμηλότερα του μέσου όρου, ωστόσο η τονωτική ένεση από την εισαγωγή της Alpha Bank στον MSCI συνέδραμε στο να διατηρήσει σε έναν ορισμένο βαθμό τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα μέσα επίπεδα του 2021. Τέλος, ως ημερομηνία αποκοπής για την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ/μετοχή ορίστηκε η 4η Αυγούστου, ενώ ως ημερομηνία πληρωμής η 11η Αυγούστου 2021.

  EXAEGD

  Ατζέντα (3/8 - 8/8): Την Τρίτη ολοκληρώνεται η άσκηση των δικαιωμάτων (1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές με 0,90 ευρώ/μετοχή) για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Ελλάκτωρ, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την άσκηση του δικαιώματος στο scrip dividend του ΟΠΑΠ, ενώ η Optronics Technologies έχει προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ.

  Την Τετάρτη η Μυτιληναίος ανακοινώνει την οικονομική έκθεση α’ εξαμήνου 2021, ενώ η ΕΧΑΕ έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ/μετοχή. Την Πέμπτη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου / β’ τριμήνου 2021 ο ΟΤΕ, ενώ το απόγευμα μετά το κλείσιμο του Χ.Α. είναι η σειρά της Εθνικής Τράπεζας να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου 2021. Την ίδια ημέρα οι Καραμολέγκος και Δάιος Πλαστικά έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. Την Παρασκευή η Intercontinental ΑΕΕΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021. 

  Στο εξωτερικό, την Τρίτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη αλλά και οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο αποτελούν τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας.

  Την Τετάρτη ανακοινώνεται η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, ο οποίος έρχεται δύο ημέρες νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Δημοσίου για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα, ενώ το απόγευμα το ινστιτούτο ISM ανακοινώνει τον μη βιομηχανικό δείκτη PMI για τον ίδιο μήνα, όπου μας δείχνει τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον εν λόγω τομέα. Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται στη Μεγ. Βρετανία ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Ιούλιο.

  Την Πέμπτη το πρωί ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Ιούνιο, ενώ η Τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνει τα επιτόκια της στερλίνας (χωρίς μεταβολή, κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις της αγοράς), καθώς και την απόφαση για τις αγορές ομολόγων.

  Την Παρασκευή το πρωί ανακοινώνεται στη Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή για τον Ιούνιο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνεται ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο. Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα προσδίδει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ