Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 00:05

  Ρίσκο και απόδοση: Ο εφησυχασμός των αγορών και η ιστορική μεταβλητότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Πολλοί αναγνώστες είναι εξοικειωμένοι με τον όρο "φαινόμενο πεταλούδας". Ειδικότερα, το φαινόμενο αυτό εστιάζει στο κατά πόσο ένα μεγάλο καιρικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από μια μικρή διαταραχή, όπως μια πεταλούδα που χτυπά τα φτερά της χιλιάδες μίλια μακριά. Στην πραγματικότητα, περιγράφει μια πτυχή της θεωρίας του χάους όταν "μια μικρή αλλαγή σε μια κατάσταση ενός ντετερμινιστικού μη γραμμικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διαφορές σε μια μεταγενέστερη κατάσταση". Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν τη θεωρία του χάους και άλλοι τόσοι που τάσσονται κατά! Εμάς αυτό που θα μας απασχολήσει είναι πώς αυτό το "χτύπημα των φτερών της πεταλούδας" μεταφράζεται σε μεταβλητότητα στο Χ.Α. 

  Ο ακρογωνιαίος λίθος της επένδυσης είναι η έννοια ότι η αναμενόμενη απόδοση ενός περιουσιακού στοιχείου θα πρέπει να αποζημιώνει το ρίσκο του περιουσιακού στοιχείου. Πιο απλά, οι επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου πρέπει να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από εκείνες με χαμηλό ρίσκο. 

  Η ιστορική μεταβλητότητα (Historical Volatility), λοιπόν (ή Ι.Μ.), είναι ένας δείκτης που μετρά την κατανομή των αποδόσεων για μια συγκεκριμένη μετοχή ή δείκτη αγοράς για μια καθορισμένη περίοδο. Πιο απλά, η ιστορική μεταβλητότητα είναι ένας δείκτης που μας δείχνει σε ποιο βαθμό μια τιμή μπορεί να αποκλίνει από τον μέσο όρο σε μια δεδομένη περίοδο. Ως εκ τούτου, η αυξημένη διακύμανση των τιμών οδηγεί σε υψηλότερη ιστορική τιμή μεταβλητότητας. Είναι σαφές ότι το ιστορικό ποσοστό μεταβλητότητας δεν δείχνει την κατεύθυνση των τιμών, αλλά πόσο ασταθής είναι μια τιμή. 

  Η αυξημένη μεταβλητότητα χρησιμεύει ως ένδειξη αυξημένης αβεβαιότητας και κινδύνου. Από την άλλη πλευρά, η μειωμένη μεταβλητότητα χρησιμεύει ως ένδειξη για μειωμένη αβεβαιότητα και κίνδυνο. Η μέτρηση της ιστορικής μεταβλητότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο από τον εκάστοτε επενδυτή στο πόσο ή σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει μια αγορά, βοηθώντας, έτσι, στη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων. Η υψηλή μεταβλητότητα μπορεί να συνεπάγεται μια πιθανή αλλαγή τάσης όταν η επιθετική αγορά/ πώληση εισέρχεται στην αγορά επειδή οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών θα προκαλέσουν αξιοσημείωτες αντιστροφές τιμών. 

  Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι δείκτες/μετοχές με χαμηλότερη του μέσου όρου μεταβλητότητα ιστορικά έχουν καλύτερες αποδόσεις, καθώς στις κακές περιόδους παρουσιάζουν αμυντικά χαρακτηριστικά, ενώ στις καλές αποδίδουν εξίσου καλά με αυτές με υψηλότερη του μέσου όρου μεταβλητότητα. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στις μετοχές του Χ.Α. με χαμηλή και υψηλή μεταβλητότητα. 

  O δείκτης ιστορικής μεταβλητότητας δεν δίνει σήμα αγοράς ή πώλησης δεικτών ή μετοχών. Γιατί, λοιπόν, η Ι.Μ. είναι χρήσιμη για έναν επενδυτή; Εάν η μέση ιστορική μεταβλητότητα του τελευταίου έτους για έναν δείκτη/μετοχή είναι 20% και η ένδειξη για τις προηγούμενες 30 ημέρες είναι 40%, τότε είναι φανερό ότι η επένδυση στον εν λόγω δείκτη/μετοχή ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, άρα και το δυνητικό κέρδος/ζημιά μεγαλύτερο του μέσου όρου. Αυτό για ένα χαρτοφυλάκιο αποτελεί σημαντική πληροφορία, καθώς μπορεί να βελτιώσει τη σχέση ρίσκου/απόδοσης! 

  Ταυτόχρονα με τον δείκτη Ι.Μ., ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης "φόβου" (δημοσιεύεται σε μηνιαία βάση από το ΚΕΠΕ) αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε στο 26,81% στις 31/5/2021, από 22,82% στις 29/4/2021. Ο δείκτης, ωστόσο, παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004), ο οποίος είναι στο 32,88%. 

  Kαταλήγοντας, ο δείκτης Ι.Μ. μάς βοηθά ιδιαίτερα όταν αυξηθεί το εύρος διακύμανσης των μετοχών και ο φόβος κυριεύει τις αγορές. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί contrarian επενδυτές χρησιμοποιούν τον δείκτη Ι.Μ. αντίστροφα, αγοράζοντας δείκτες/μετοχές όταν η μεταβλητότητα λαμβάνει υψηλές τιμές με σκοπό την αποκόμιση κέρδους από τη γρήγορη αντιστροφή της τάσης. 

  Η τιμή του δείκτη Ι.Μ. για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. των τελευταίων 30 ημερών βρίσκεται στο 15,4%, ενώ ο μέσος όρος από το 2001 αγγίζει το 26,1%. Ταυτόχρονα, ο μέσος όρος των τελευταίων 5 και 10 ετών είναι 22,5% και 29,6% αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την υψηλότερη τιμή ο δείκτης Ι.Μ. του ΓΔ (98,3%) κατέγραψε στις 7 Απριλίου 2020, ενώ τη χαμηλότερη ιστορική τιμή (8,5%) έλαβε στις 15 Οκτωβρίου 2007! Άρα, λοιπόν, ο δείκτης μάς δείχνει ότι η ελληνική αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί για κάτι, ακόμα και αν το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους μερικά σύννεφα στον ορίζοντα, τα οποία για την ώρα δεν φαίνεται να πυκνώνουν!

  Graph GD 1 28.06.2021

  Graph GD 2 28.06.2021

   

  Fourlis: Εκτιμήσεις για μονοψήφιες απώλειες πωλήσεων σε σχέση με την προ-COVID εποχή

  Στην τακτική Γ.Σ. η διοίκηση του ομίλου Fourlis ανέφερε το λανσάρισμα μιας νέας φίρμας λιανεμπορίου για τον όμιλο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις του Fourlis το α’ εξάμηνο του 2021 εκτιμώνται αυξημένες κατά διψήφιο ποσοστό, ενώ σε σχέση με το 2019 η μείωση αναμένεται να κυμανθεί σε μονοψήφιο νούμερο. Το σημαντικό είναι η μονοψήφια υποχώρηση σε σχέση με το 2019, καθώς η διψήφια άνοδος σε σχέση με το 2020 θα μπορούσε να αποδοθεί στη χαμηλή συγκρίσιμη βάση του περυσινού lockdown. 

  Αντίθετα με τα όσα αναγράφονται στο άρθρο μου για το λιανεμπόριο και την αύξηση των ναύλων, η διοίκηση της Fourlis ανέφερε ότι οι υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα και τα ναύλα θα έχουν μικρό αντίκτυπο στα μεγέθη του. Ταυτόχρονα, η διοίκηση ανέφερε ότι δεν αναμένεται να προβεί σε αυξήσεις τιμών η ΙΚΕΑ international, ενώ το ίδιο εκτιμά ότι θα κάνουν και οι Νike και Adidas. 

  H γ.σ. ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με το εύρος αγοράς 1-8 ευρώ ανά μετοχή, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι ίδιες μετοχές που κατέχει ο όμιλος ανέρχονται στο 1,21% επί του συνόλου. Τέλος, στο επόμενο δίμηνο αναμένεται η λειτουργία της Trade REIC, με την περιουσιακή της βάση στην τρέχουσα συγκυρία να ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ανακοίνωση των Lamda Development και Fourlis για τη δημιουργία Retail Park στο Ελληνικό αναμένεται να αυξήσει την περιουσιακή βάση της Trade κατά 55 εκατ. ευρώ περίπου με την ολοκλήρωση του πάρκου το 2024.

  ΦΡΛΚ 28.06.2021

  Πώς πλήττεται το λιανεμπόριο από την αύξηση των ναύλων 

  Το κόστος μεταφοράς των containers από την Κίνα προς την Ευρώπη είναι γνωστό ότι έχει πάρει την ανιούσα τούς τελευταίους μήνες. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση των ναύλων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα containers, έχει τουλάχιστον εξαπλασιαστεί. Δηλαδή πριν από την αύξηση των τιμών ένα container ήθελε περίπου 2.000 δολάρια για τη μεταφορά του, ενώ στην τρέχουσα συγκυρία έχει ξεπεράσει τα 12.000 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ήταν γνωστά τα παράπονα των εφοπλιστών για τις χαμηλές τιμές των ναύλων και πόσα καράβια πήγαιναν για παλιοσίδερα. Τώρα έχουμε περάσει στην αντίπερα όχθη, όπου οι προμηθευτές περιμένουν να υποχωρήσουν οι τιμές και οι εφοπλιστές το αντίθετο.

  Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι, όταν η αξία του περιεχομένου του container είναι μεγάλη (π.χ. 300.000 δολάρια), τότε η αύξηση του ναύλου από 2.000 σε 12.000 δολάρια ποσοστιαία θα επιφέρει αύξηση του κόστους για τον εισαγωγέα κατά μόλις 3,3%. Είναι μια αύξηση που μπορεί εν μέρει να μετακυλίσει στον καταναλωτή και την υπόλοιπη να την απορροφήσει. Από την άλλη πλευρά, αν το περιεχόμενο όμως έχει μικρή αξία, π.χ. 10.000 ευρώ, τότε η αύξηση του κόστους είναι 100%, πράγμα το οποίο καθιστά αδύνατη τη μετακύλιση του κόστους ή την απορρόφηση από τον εισαγωγέα. 

  Οι ειδικοί του χώρου αναφέρουν ότι η εξομάλυνση των τιμών δεν διαφαίνεται πριν από τον Οκτώβριο. Όταν μιλούν για εξομάλυνση, σίγουρα δεν περιμένουν την επαναφορά των τιμών στα 2.000 δολάρια ανά container, ωστόσο μια σημαντική μείωση, που θα καθιστά ελκυστικότερες τις εισαγωγές από την Κίνα. Τέλος, ένα είναι σίγουρο, ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι εδώ και θα κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. 

  Νέο προϊόν στην αγορά παραγώγων

  Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 έναντι ντεμπούτο ένα νέο προϊόν στην αγορά παραγώγων. Ειδικότερα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση νέων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) επί του Δείκτη FTSE/XA Τράπεζες - ∆ΤΡ. Ο πολλαπλασιαστής της κάθε μονάδας του δείκτη είναι 15 ευρώ, ενώ το ελάχιστο μέγεθος μεταβολής του συμβολαίου είναι 0,25 μονάδες, ήτοι 3,75 ευρώ ανά μεταβολή. 

  Οι ώρες συναλλαγών είναι 10.15 - 17.20. Οι σειρές είναι τέσσερις μέσα σε ένα έτος και λήγουν την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. 

  Τα συμβόλαια υπόκεινται σε χρηματικό διακανονισμό και όχι σε φυσική παράδοση. Δηλαδή ο κάτοχος στη λήξη δεν θα είναι σε θέση να λάβει μετοχές των τραπεζών, αλλά θα κερδίσει ή θα χάσει κεφάλαιο ανάλογα με το πού έχει κλείσει ο δείκτης και ποια θέση έχει λάβει ο επενδυτής. 

  Ατζέντα 29/6 - 4/7 

  Σήμερα Τρίτη οι Mevaco, Premia, SATO, Ιντραλότ, μουζάκης και Ι. Κλουκίνας -Ι. Λάππας έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική Γ.Σ., ενώ οι Μοτοδυναμική (0,02 ευρώ/ μετοχή) και Alpha Trust-Ανδρομέδα ΑΕΕΧ (1,75 ευρώ/ μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2020. Την Τετάρτη οι Frigoglass, Ευρωσύμβουλοι, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, Ιντρακόμ, Coral, Forthnet, Καρέλια, Ικτίνος, ΙΝΤΕΡΤΕΚ, Πλαστικά Κρήτης (πρόταση δ.σ. για επιστροφή κεφαλαίου), Βογιατζόγλου Systems, Βαρβαρέσος, Epsilon Net, Ακρίτας, Σωληνουργεία Τζιρακιάν, ΒΙΣ, Medicon Hellas, Logismos και Ελληνικά Πετρέλαια έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική Γ.Σ. Την ίδια ημέρα έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2020 οι ΟΛΘ (1,42 ευρώ/ μετοχή) και ΕΥ∆ΑΠ (0,47 ευρώ/μετοχή). Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Απρίλιο και τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Μάιο. Την Πέμπτη οι ΓΕΚ Τέρνα, REDS, Alpha Αστικά Ακίνητα, Δάιος Πλαστικά έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ., ενώ η Inform Π. Λύκος έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2020. Την Παρασκευή έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Housemarket και Παΐρης. 

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στη Γερμανία, αλλά και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο. Την Τετάρτη ανακοινώνεται η ανεργία στη Γερμανία για τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός Ιουνίου για την Ευρωζώνη, ενώ το απόγευμα οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Μάιο, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας για την απασχόληση στον μη αγροτικό τομέα για τον Ιούνιο. Την Πέμπτη είναι η ημέρα για την ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη PMI για τον μήνα Ιούνιο σε Κίνα (Caixin PMI), Γερμανία, μ. Βρετανία και ΗΠΑ. Την Παρασκευή ανακοινώνεται η μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα, καθώς και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο. Το αποτέλεσμα της μισθοδοσίας αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη για την αγορά εργασίας και αυξάνει τη μεταβλητότητα στις αγορές όταν υπάρχει απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τέλος, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ για τον Μάιο.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ