Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 00:05

  Πληθωρισμός: Ο πιο "βάναυσος" φόρος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Οι ισχυροί επιχειρηματίες του πλανήτη ανησυχούν για την αύξηση των φόρων ενώ ο απλός πολίτης τρέμει στην ιδέα της επιστροφής των ανελέητων ρυθμών πληθωρισμού περασμένων δεκαετιών. Ποιο είναι το κατάλληλο περιουσιακό στοιχείο για να προστατευτούν οι επενδυτές από τον πληθωρισμό; Πώς συμπεριφέρθηκαν οι μετοχές και τα επιτόκια των καταθέσεων στις δεκαετίες με υψηλό πληθωρισμό; Υπήρξε πραγματική απόδοση για τον επενδυτή;

  Ο πληθωρισμός στους νεότερους σε ηλικία, ίσως κάτω των σαράντα ετών, που έχουν μεγαλώσει στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι που τους έχει απασχολήσει στην καθημερινότητά τους, απλά το έχουν στο μυαλό τους σαν έναν κακό αριθμό. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και αυτοί όπου ζουν σε κράτη με υψηλό πληθωρισμό και οι οποίοι αντιλαμβάνονται στο έπακρο τις καθημερινές συνέπειές του.

  Τι είναι πληθωρισμός; Ο πληθωρισμός ουσιαστικά είναι η αλλαγή που επιδέχεται η αγοραστική δύναμη σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα με την πάροδο του χρόνου. Το "κλειδί" σε αυτό τον ορισμό είναι πώς ορίζεται η αγοραστική δύναμη, δηλαδή τι συμπεριλαμβάνει το δεδομένο καλάθι όπου μετριέται αυτή η αγοραστική δύναμη. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι η συνέπεια του πληθωρισμού, ενώ η μεγέθυνση της αγοραστικής δύναμης έρχεται από τον αποπληθωρισμό.

  Ας δούμε λίγο με νούμερα τι σημαίνει η διαφορά πληθωρισμού δύο ποσοστιαίων μονάδων για ένα διάστημα 10 ετών. Η αγοραστική δύναμη των 100 ευρώ μπορεί να εξασθενήσει στα 82 ευρώ αν ο πληθωρισμός "τρέχει" με 2%, ενώ αν ο ρυθμός αυξηθεί στο 4% η αγοραστική δύναμη θα αγγίζει μόλις τα 67,6 ευρώ!

  Ένα είναι σίγουρο: ο πληθωρισμός είναι εδώ, καθώς σημειώνει νούμερα τα οποία είχαν να εμφανιστούν τουλάχιστον μία δεκαετία. Ταυτόχρονα οι τιμές των εμπορευμάτων αλλά και οι αγορές ομολόγων δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι εδώ. Έτσι ο διορατικός επενδυτής θα πρέπει να ερευνήσει πού θα επενδύσει τα χρήματά του, με τις μετοχές ιστορικά να κερδίζουν τον πληθωρισμό, όπως φαίνεται από τους δύο πίνακες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες υπάρχουν κλάδοι όπως αυτός των εμπορευμάτων αλλά και μεμονωμένες εταιρείες με ισχυρό brand name όπου μπορούν να υπεραποδώσουν έναντι των δεικτών. Παράλληλα η διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για διεθνοποίηση του χαρτοφυλακίου σε χώρες όπου οι εκτιμήσεις δεν διαβλέπουν σημαντικά αυξημένο πληθωρισμό.

  pin

  pin

   

  Η αλήθεια είναι ότι ο ελεγχόμενος πληθωρισμός είναι καλοδεχούμενος σε ένα περιβάλλον όπου οι συνθήκες πριν από την πανδημία ευνοούσαν τον στασιμοπληθωρισμό. Η γνώμη μου είναι ότι ο πληθωρισμός θα προσδώσει νευρικότητα στις αγορές καθώς στην παρούσα φάση τουλάχιστον κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός (transitory) δηλαδή ήρθε θα μείνει για λίγο και θα φύγει ή ήρθε για να μείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σαφώς και δεν αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο, στην περίπτωση όπου επιστρέψουν ρυθμοί του πληθωρισμού της 10ετίας ’70 τότε το rerating αναμένεται μεγάλο και οι επενδυτές θα συσσωρευτούν στην έξοδο από τα παγκόσμια χρηματιστήρια μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα!

  Οι εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο από τον οικονομικό κύκλο μπορούν να μετακυλίσουν καλύτερα τις μεταβολές των τιμών στα προϊόντα τους, θα τα καταφέρουν καλύτερα στο να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους και κατ’ επέκταση την κερδοφορία τους μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, εταιρείες που εξαρτώνται περισσότερο από τα επιτόκια αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο καθώς η προσδοκία για άνοδο του πληθωρισμού θα φέρει κοντύτερα και την αύξηση των επιτοκίων. 

  Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός παραδοσιακά συγκαταλέγεται στα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αντισταθμίζουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν αντικρουόμενα στοιχεία. Καταλήγοντας, η αλήθεια είναι ότι σε πληθωριστικές περιόδους είναι σαφές ότι οι μετοχές αποτελούν γενικότερα την καλύτερη τοποθέτηση αφού αποτελούν ουσιαστικά ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο (δηλ. αποπληθωρισμένο περιουσιακό στοιχείο) αφού οι τιμές των εταιρειών θα ανεβαίνουν όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός! 

  Motor Oil: Βελτίωση μεγεθών με ταυτόχρονη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου

  Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της Motor Oil ήταν καλύτερα των αναμενομένων τόσο σε λειτουργικό όσο και επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα EBITDA και τα καθαρά κέρδη (προσαρμοσμένα) υποχώρησαν 14% και 15% αντίστοιχα. Συνεχίστηκε η αργή βελτίωση στα περιθώρια διύλισης από τις αρχές του 2021 παραμένοντας, ωστόσο, σε σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα πανδημίας επίπεδα. 

  Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου συνέχισε την ανοδική του πορεία καθώς διαμορφώθηκε στο 1,04 δισ. ευρώ έναντι 921 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020. O δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 6,2 (2021Ε) έναντι 4,4 φορές τα προσαρμοσμένα EBITDA του 2019 με τις αντίστοιχες ομοειδείς εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού (εκτός ΗΠΑ) να διαπραγματεύονται σε παρόμοια επίπεδα. 

  Η διοίκηση της εταιρείας, για δεύτερη μόλις φορά μετά την εισαγωγή της Motor Oil στο Χ.Α. (2001), θα προτείνει στην ετήσια Γ.Σ. των μετόχων (23 Ιουνίου) τη μη διανομή μερίσματος λόγω των ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2020. Η πρώτη φορά μη διανομής μερίσματος αφορούσε την επίσης ζημιογόνο χρήση 2014. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μέση μερισματική απόδοση της εταιρείας από το 2001 μέχρι και το 2019 προσεγγίζει το 6,8% αποτελώντας μία από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap. 

  Η βιομηχανία διύλισης λειτουργεί διεθνώς με βάση το δολάριο, ενώ τα λειτουργικά έξοδα εκφράζονται κατά κύριο λόγο σε ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ενδυνάμωση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ να επιδρά θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα των εγχώριων διυλιστηρίων ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση υποτίμησής του (όπως τώρα), τόσο τα αποτελέσματα αλλά και στοιχεία του ισολογισμού τους να υποτιμούνται. Ταυτόχρονα η εταιρεία διεισδύει στις ΑΠΕ με γοργούς ρυθμούς ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 877 MW σε συνεργασία με τη ΓΕΚ Τέρνα συνολικής επένδυσης 375 εκατ. ευρώ.

  Καταλήγοντας, η μετοχή της Motor Oil από την αρχή του 2021 υπεραποδίδει έναντι του FTSE Large Cap καθώς σημειώνει κέρδη 24% έναντι 15% του FTSE large Cap. Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες 52 εβδομάδες βρίσκεται χαμηλότερα από την απόδοση του δείκτη καθώς καταγράφει κέρδη 3% έναντι 41% του FTSE Large Cap λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων στα αποτελέσματά της.
   

  pin


  Ο καλύτερος μέσος ημερήσιος τζίρος (Μάιος) από τον Δεκέμβριο του 2015

  Με απώλειες 1,7% έκλεισε ο Γ.Δ. για τον Μάιο ενώ το 5μηνο του 2021 η αγορά καταγράφει κέρδη 10,6%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 31/05/2021 υπολογίστηκε στα 61,7 δισ. ευρώ έναντι 59,08 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι ενίσχυση 4%, ενώ για το 2021 η αύξηση προσέγγισε το 18%. Σε λεπτή ισορροπία ο λόγος ανοδικών/καθοδικών για τον FTSE Large Cap, καθώς 13 έκλεισαν με κέρδος και 12 με απώλειες. Τις υψηλότερες αποδόσεις σημείωσαν οι Aegean Airlines (+17,9%), Ελληνικά Πετρέλαια (+8,7%) και Ελλάκτωρ (+5,6%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν Τράπεζα Πειραιώς (λόγω ΑΜΚ) με -29,6%, Alpha Bank (-16,7%) και Βιοχάλκο (-8,7%). Σε επίπεδο δεικτών, η τεχνολογία σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη με 13,3% ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες με -10,2%. Στο 5μηνο τις υψηλότερες απώλειες είχαν οι Τράπεζα Πειραιώς (-92,9%), Ελλάκτωρ (-17,4%) και Τέρνα Ενεργειακή (-11,2%) ενώ τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν οι Eurobank (+32,7%) Μυτιληναίος (+29,2%) και Τιτάν (29%). Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη 28% σε σχέση με τον Απρίλιο και 57% σε σχέση με τον Μάιο του 2020! Ο τζίρος του Μαΐου ήταν ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2015 όταν είχαν γίνει οι ΑΜΚ των τραπεζών. Αντίστοιχα αυξημένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά παραγώγων με αυξημένα τα συμβόλαια κατά 117% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε σχέση με τον Μάιο του 2020 η αύξηση ξεπέρασε το 250%, αποτελώντας την υψηλότερη μέση συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά παραγώγων από τον Ιούνιο του 2015! Το μέσο πινακίδιο στο Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 2.622 ευρώ έναντι 2.174 τον Απρίλιο και 2.067 ευρώ τον Μάιο του 2020.

  Ατζέντα (22/06 - 27/06)

  Σήμερα Τρίτη το Ιατρικό Αθηνών έχει προγραμματίσει την ενημέρωση των αναλυτών ενώ η Plaisio Computers έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος στο μέρισμα χρήσης 2020 ύψους 0,05 ευρώ/μετοχή, έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Π. Πετρόπουλος (πρόταση Δ.Σ. για διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή). Την ίδια ημέρα είναι η 7η περίοδος εκτοκισμού ΚΟΔ (Πληρωμή Τοκομεριδίου) της Δέλτα Τεχνικής. Την Τετάρτη έχει ορίσει η Quest (0,30 ευρώ/μετοχή) ως ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος διανομής αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων. Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική Γ.Σ. οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΘ (προτεινόμενο μέρισμα 1,42 ευρώ/μετοχή), Βαράγκης, B&F, Βιοκαρπέτ και Lamda Development, Κέκροψ για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2020, ενώ η Creta Farm έχει συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. Την Πέμπτη έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική Γ.Σ. οι ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Μοτοδυναμική, Έλαστρον, Byte Computer, Profile, ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ. Η Μυτιληναίος (0,36 ευρώ/μετοχή) έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσεως 2020. Την Παρασκευή έχουν ορίσει οι ΟΤΕ (0,68 ευρώ/μετοχή) και Π. Πετρόπουλος (0,10 ευρώ/μετοχή) ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος για τη χρήση 2020. Οι ΕΥΔΑΠ (προτεινόμενο μέρισμα 0,24 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,23 ευρώ/μετοχή), Μπήτρος, Flexopack (προτεινόμενο μέρισμα 0,087 ευρώ/ μετοχή), Revoil, SATO  και AS Company (προτεινόμενο μέρισμα 0,07 ευρώ/μετοχή) έχoυν προγραμματίσει την ετήσια τακτική Γ.Σ. Τέλος, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ορίσει για την ετήσια ενημέρωση αναλυτών.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Μάιο. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Ιούνιο τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ το απόγευμα στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τον μήνα Μάιο. Την Πέμπτη ανακοινώνεται στη Γερμανία ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα και τις οικονομικές συνθήκες από το ινστιτούτο IFO σύμφωνα με την έρευνα του Ιουνίου ενώ στη συνέχεια είναι η σειρά της κεντρικής τράπεζας της Μ. Βρετανίας να ανακοινώσει τα επιτόκια της στερλίνας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνονται οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ για τον Μάιο καθώς και τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2021. Μετά το κλείσιμο της Wall Street ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2021 (οικονομικό έτος) η NIKE (Dow Jones). Την Παρασκευή ανακοινώνονται στις ΗΠΑ ο δείκτης προσωπικών εξόδων κατανάλωσης (δείκτης της μέσης αύξησης των τιμών για όλη την εγχώρια ατομική κατανάλωση στις ΗΠΑ) για τον Μάιο καθώς και οι πληθωριστικές & καταναλωτικές προσδοκίες από το πανεπιστήμιο του Michigan με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ