Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Ιουν-2021 08:38

  Diamonds are forever

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αγορές διαμαντιών από καταναλωτές με "βαθιά" τσέπη έχει οδηγήσει τις τιμές των συγκεκριμένων πολύτιμων λίθων στα ύψη, κάνοντας το εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών ανάρπαστο και τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου να πολλαπλασιάζονται. Μάλιστα, η ζήτηση διαμαντιών το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι τόσο ισχυρή, που έχει προκαλέσει ένα επιθετικό ντελίριο αγορών από μεγάλους λιανοπωλητές κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, δημιουργώντας για πρώτη φορά στα χρονικά σημαντικές ελλείψεις στην ήδη "σφιχτή" εφοδιαστική αλυσίδα. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει ξυπνήσει τη ρωσική αρκούδα, η οποία, βλέποντας το κέρδος από την αυξητική δυναμική της τιμής των διαμαντιών, θα βγει να πουλήσει μια μικρή ποσότητα από τα ακατέργαστα διαμάντια που διαθέτει στο κρατικό αποθετήριο, γνωστό ως "Gokhran of Russia". Το συγκεκριμένο Κρατικό Ταμείο έχει, συν τοις άλλοις, και μεγάλες ποσότητες από σμαράγδια, ρουμπίνια, ζαφείρια, αλεξανδρίτες, μαργαριτάρια και... κεχριμπάρι.

  Alrosa

  Προς την κατεύθυνση, τώρα, των άμεσων κρατικών πωλήσεων πιέζει και η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία παραγωγής διαμαντιών, η ρωσική Alrosa (ALRS), η οποία αντιπροσωπεύει το 94% της συνολικής παραγωγής διαμαντιών της Ρωσίας και το 25% των διαμαντιών που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Ο κύριος λόγος για την κατάταξη της Alrosa στην πρώτη θέση εταιρειών εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο οφείλεται σε ένα μοναδικής αξίας ορυχείο διαμαντιών που ονομάζεται Verkhne-Munskoye και ανακαλύφθηκε το 2007. Εκτιμάται ότι σε αυτό το απίστευτο ορυχείο βρίσκονται ακατέργαστα διαμάντια αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης η Alrosa ασχολείται με την κοπή και στίλβωση ακατέργαστων διαμαντιών, που στη συνέχεια τα πουλάει καλογυαλισμένα στους μεγαλύτερους εμπόρους κοσμημάτων σε όλο τον κόσμο, όπως η Tiffany & Co., η Chai Tai Fook και η Rosy Blue. Η μετοχή της Alrosa ζει μεγάλες πιένες, καθώς μετά την ανοδική διάλυση του μακροπρόθεσμου καθοδικού στροφέα "R" στα 76 ρούβλια στα τέλη του 2020, έχει αναπτύξει ταχύτητα για τα 140 ρούβλια, που, αν διασπαστούν ανοδικά, θα δώσουν άμεσα τα 160.

   

  alrosa

   

  Η βασίλισσα των διαμαντιών De Beers μετράει 133 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1888 από τον Βρετανό πολιτικό και επιχειρηματία Cecil Rhodes στη Νότια Αφρική. Πολλοί επικριτές ισχυρίζονται ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε αρχικά με την πρόθεση να ελέγξει και να μονοπωλεί την παγκόσμια προμήθεια διαμαντιών (καρτέλ διαμαντιών), ώστε να ρυθμίζει την τιμή, κάτι που πλέον δεν ισχύει, μιας και έχουν μπει πλέον στο παιχνίδι και άλλοι κολοσσοί. Η De Beers δεν έχει μόνο δραστηριότητες εξόρυξης και κατασκευής διαμαντιών, αλλά επίσης πουλάει ακατέργαστα διαμάντια μέσω της Diamond Trading Company (DTC).

  Anglo American

  Η δεύτερη κατά σειρά εταιρεία παραγωγής διαμαντιών έχει την έδρα της στο Λονδίνο και ελέγχεται κατά πλειοψηφία (85%) από την τεράστια πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης Anglo American (AAL), που, πέρα από τα διαμάντια, δραστηριοποιείται και στην παραγωγή χαλκού, πλατίνας, μεταλλουργικού και θερμικού άνθρακα, σιδήρου, νικελίου, πολυαλογίτη και μαγγανίου. Διαγραμματικά, η μετοχή της Anglo American, κατευθυνόμενη μέσα από το ανοδικό κανάλι "Z", έχει βρεθεί στα υψηλά δεκαετίας των 3.500 βρετανικών στερλινών. Ο σχηματισμός τώρα της τελευταίας άνω σκιάς στο μηνιαίο candlestick έχει φέρει μερικό προβληματισμό στο στρατόπεδο των Bulls, όπου έβλεπαν μπροστά τους τη ζώνη των 3.500 με 3.715. Η διακράτηση της μετοχής πάνω από τις 3.100 στερλίνες θα σπρώξει εκ νέου την τιμή της μετοχής προς το όριο των 3.500.

   

  anglo-american

   

  Rio Tinto

  Στην τέταρτη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού διαμαντιών παγκοσμίως (τρίτη είναι η Debswana Diamond Company Ltd, μια κοινή επιχείρηση 50:50 μεταξύ της De Beers και της κυβέρνησης της Μποτσουάνα) βρίσκεται η Rio Tinto Diamonds, μέλος του πολυεθνικού ομίλου Rio Tinto (RIO). Η Rio ήταν η μοναδική εταιρεία που παρήγε τα γνωστά ροζ διαμάντια στο εμβληματικό ορυχείο Argyle στη Δυτική Αυστραλία, που δυστυχώς έκλεισε. Η πολυεθνική, τώρα, Rio Tinto παράγει ό,τι και η προαναφερθείσα Anglo American συν τον χρυσό, το αλουμίνιο και το ουράνιο. Και σε αυτήν τη μετοχική αξία έχει επιτελεστεί τους τελευταίους μήνες ένα ανοδικό "θαύμα", δραπετεύοντας από την 8ετή τυραννία της πολύ σκληρής αντίστασης των 61,50 δολαρίων. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η κατάκτηση έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια των 100 δολαρίων.

   

  rio-tinto

   

  Lucara

  Κλείνω με την καναδική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Lucara (LUC), που έχει χάσει σχεδόν το 90% τις αξίας της από τα υψηλά του 2016 λόγω της μειωμένης ανεύρεσης διαμαντιών στο βασικό της ορυχείο στην Μποτσουάνα. Εκεί, όμως, που η εταιρεία ήταν έτοιμη να κατεβάσει τα ρολά, η τύχη της άλλαξε μέσα σε μία νύχτα, καθώς ανέσυρε το μεγαλύτερο διαμάντι που υπάρχει για πάνω από έναν αιώνα. Ζυγίζει 1.111 καράτια ακατέργαστα και αυτή η σωτήρια "πέτρα" πρόσθεσε σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια στην αξία της εταιρείας, καθώς το απόθεμά της αυξήθηκε στα ύψη. Το διαμάντι, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο, που δεν ταιριάζει στους σαρωτές που ανήκουν στην εταιρεία και έπρεπε να αποσταλεί στην Ευρώπη για να αξιολογηθεί σωστά. Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει να ξεφεύγει από την καταστροφική γραμμή τάσης "W", παίρνοντας ανοδική ρότα μέσα στο κανάλι "A". Ήδη η μετοχή, με τη σημερινή τιμή των 0,82 καναδέζικων δολαρίων, έχει πάρει ένα +100% από τα χαμηλά των 0,40 καναδέζικων, δείχνοντας διάθεση για τα 1,50.

   

  lucara

   

  *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ