Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 00:05

  Τιτάν: Το καλύτερο α’ τρίμηνο... της 10ετίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 


  Οι παραδόσεις είναι για να "σπάνε", ωστόσο στην περίπτωση της Τιτάν η παράδοση συνεχίστηκε. Ειδικότερα, τον Απρίλιο η μετοχή της Τιτάν σημείωσε κέρδη 9,5%, καταγράφοντας, έτσι, θετική απόδοση στα 18 από τα τελευταία 20 έτη (90% με θετική απόδοση) για τον συγκεκριμένο μήνα. Έτσι, η μέση μηνιαία απόδοση του ομίλου Τιτάν για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο +5,3%. Παράλληλα, η μετοχή της Τιτάν υπεραποδίδει σημαντικά έναντι του FTSE Large Cap μέσα στο 2021, καθώς καταγράφει κέρδη 28%, έναντι 12% του δείκτη. Εάν συμπεριληφθεί η επιστροφή κεφαλαίου, η διαφορά μεγαλώνει, με την απόδοση της Τιτάν να ξεπερνά το 30%!

  πιν

  Οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021

  Τα οικονομικά αποτελέσματα της Τιτάν για το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερα των αναμενομένων, με την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 15,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 15,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κυρίως λόγω των βελτιωμένων λειτουργικών κερδών, των χαμηλότερων εξόδων χρηματοδότησης αλλά και κερδών από συναλλαγματικές διαφορές.

  Η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί τη βασική αγορά δραστηριοποίησης του ομίλου, με το 61% του κύκλου εργασιών και το 67% περίπου των λειτουργικών κερδών (EBITDA) να προέρχονται από εκεί. Η Δ. Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος) περιλαμβάνει το 12,2% των πωλήσεων και 11,8% των λειτουργικών κερδών. Από την άλλη πλευρά, η Ν.Α. Ευρώπη αποτελεί το 10% των πωλήσεων, με το λειτουργικό περιθώριο (περιθώριο EBITDA) εκεί να είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να αποτελεί το 20% των συνολικών λειτουργικών κερδών (EBITDA) του ομίλου. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στην Ανατ. Μεσόγειο κατέγραψαν οριακά κέρδη παρά την υποχώρηση των πωλήσεων κατά 9%. 

  Αποτίμηση και μέρισμα

  Ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA προσεγγίζει τις 6,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021, ενώ η συρρίκνωση του δανεισμού διαμορφώνει τον τρέχοντα δείκτη καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στις 2,5 φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός στις ΗΠΑ διαθέτει σημαντικά υψηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών, εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες, που παρουσιάζουν αντίστοιχους με αυτούς της Τιτάν.

  Προοπτικές

  Για τις προοπτικές του ομίλου Τιτάν δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο από αυτά που είχα αναφέρει την προηγούμενη φορά, ωστόσο, επειδή η "επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης", θέλω να επαναλάβω και να τονίσω μερικές ιδέες. Ξεκινώντας από την περιοχή από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας, δηλαδή τις ΗΠΑ, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο-μαμούθ κατασκευής υποδομών ύψους 3 τρισ. δολ. Οι πωλήσεις νέων αλλά και υφιστάμενων κατοικιών έχουν ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη διατήρηση, αλλά και την ενδυνάμωση των μεγεθών του ομίλου. Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, το σχέδιο "Next Generation" της Ε.Ε., ύψους 32 δισ. ευρώ, μεγάλο κομμάτι του οποίου αναμένεται να οδηγηθεί σε έργα υποδομών, πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση τσιμέντου τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία. Παράλληλα, το Ελληνικό αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου αναμένεται να συνδράμουν στην αύξηση των μεγεθών του ομίλου. Τέλος, τα τελευταία δύο χρόνια έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μια άνοδος στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ την επόμενη πενταετία αναμένεται να ενταθεί, μετά και την εκτιμώμενη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, αφού οι τράπεζες θα έχουν απελευθερωθεί από το βάρος των NPEs.

  Τέλος, ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου στις 29 Ιουλίου, ενώ μέσα στο β’ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών μετοχών, αυξάνοντας, έτσι, τα κέρδη για τους υφιστάμενους μετόχους κατά 5,3% περίπου.

  πιν


  Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε ο ΟΤΕ

  Στις 4 Μαΐου ο οίκος Standard & Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ σε "ΒΒΒ" με σταθερή προοπτική. Η εν λόγω κίνηση ακολούθησε την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδος, καθώς ο ΟΤΕ θα επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά παράλληλα διαθέτει και ισχυρούς πιστωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού ισολογισμού και των ανθεκτικών ταμειακών ροών του. Να σημειώσουμε ότι η αξιολόγηση του ΟΤΕ είναι ήδη στην επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με τη διαβάθμιση του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται στην κερδοσκοπική. 

  πιν

   

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΤΕ προέβη στην έκδοση δύο ομολόγων, 150 και 200 εκατ. ευρώ, με ετήσια απόδοση -0,237% και 0,627% αντίστοιχα. Τα νέα ομόλογα αναλήφθηκαν πλήρως από την Deutsche Telekom, ενώ τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου ποσού 200 εκατ. της OTE Plc, λήξεως Ιουνίου 2021, καθώς και για γενικές επιχειρηματικές ανάγκες του ομίλου ΟΤΕ.

  Από την άλλη πλευρά, ο δεύτερος χρόνος του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2021, όπου η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει 167 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 απέκτησε 992.528 ίδιες μετοχές με μέση τιμή 13,26 ευρώ. Το δ.σ. του ΟΤΕ ενέκρινε την πρόταση για την ακύρωση 3.469.500 ιδίων μετοχών στην ετήσια γ.σ. στις 9 Ιουνίου 2021. Ταυτόχρονα, το δ.σ. θα προτείνει στη γ.σ. τη διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ/μετοχή, ενώ, εάν συνυπολογιστεί το έκτακτο (0,30 - 0,40 ευρώ εκτιμήσεις) λόγω της πώλησης της Telekom Romania, η μερισματική απόδοση του ομίλου εκτιμάται περί το 8%. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αμοιβής των μετόχων αποτελείται από 65% (313 εκατ. ευρώ) και 35% (167 εκατ. ευρώ) για αγορά ιδίων μετοχών. 

  Καταλήγοντας, σημαντικό ατού του ΟΤΕ αποτελεί η χαμηλή δανειακή επιβάρυνση, καθώς ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον μετρητά) του ΟΤΕ δεν ξεπερνά τις 0,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021. Δηλαδή ο δείκτης καθαρός δανεισμός / λειτουργικά κέρδη δεν ξεπερνά τις 0,6 φορές, έναντι 3 και πλέον φορών που διαπραγματεύονται οι ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών! Παράλληλα, με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται περί τον μέσο όρο του κλάδου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη διαφοροποίηση. Τέλος, ο σχετικά χαμηλός δανεισμός του ομίλου τού δίνει το δικαίωμα να αυξήσει το μέρισμα όχι μόνο της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και των επόμενων ετών.

  πιν


  Διατηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.

  Η μέση κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος Απριλίου ενισχύθηκε 5% σε σχέση με τον Μάρτιο, διαμορφούμενη στα 59,1 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 η αύξηση άγγιξε το 40%. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 13% σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 86,8 εκατ. ευρώ, έναντι 99,7 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 56,8 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2020 (μεγέθυνση 53%). Τόσο η μέση συναλλακτική δραστηριότητα όσο και ο μέσος ημερήσιος όγκος δείχνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Επίσης και στην αγορά παραγώγων τον Απρίλιο ο μέσος αριθμός συμβολαίων άγγιξε τα 55.558 συμβόλαια, υπερδιπλάσια έναντι των 26.345 τον Απρίλιο του 2020, ωστόσο 31% χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021. Τέλος, το μέσο πινακίδιο διαμορφώθηκε στα 2.174 ευρώ, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το μέσο πινακίδιο του 2020 και 33% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020.

  Ανέβηκε ο "πήχης" για την είσοδο στον MSCI (εξαμηνιαία αναθεώρηση)

  Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφέρει ότι στην επικείμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση του οίκου MSCI, πέρα από τα άλλα κριτήρια που εφαρμόζει για την εισαγωγή/διαγραφή των εταιρειών στους δείκτες του, η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο. Το κατώτατο όριο, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη αναθεώρηση, ήταν 1,83 δισ. δολ., ενώ στις 19 Απριλίου (μία ημέρα πριν από το δεκαήμερο που επιλέγει μία τυχαία ημέρα για την επιλογή της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης) άγγιξε τα 2,34 δισ. δολ. (1,94 δισ. ευρώ), δηλαδή ενισχύθηκε 28% περίπου. Άρα, λοιπόν, ο κύριος λόγος που οι υπόλοιπες εταιρείες δεν εισήλθαν στους δείκτες ήταν κυρίως η αύξηση του κατώτατου ορίου λόγω του γενικότερου θετικού κλίματος που επικράτησε στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι η σειρά κατάταξης για την είσοδο στον δείκτη ήταν Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα και πιο πίσω η ΔΕΗ, και όχι, όπως είχα αναφέρει, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και ΔΕΗ (το excel έκανε το θαύμα του). Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις 28/5/2021. Τέλος, οι ανακοινώσεις για την επόμενη αναθεώρηση είναι την 11η Αυγούστου 2021 και ημερομηνία εφαρμογής η 1η Σεπτεμβρίου 2021. Ωστόσο η τριμηνιαία αναθεώρηση έχει διευρυμένα εύρη, με αποτέλεσμα οι ενδεχόμενες αλλαγές να είναι πολύ περιορισμένες και το επόμενο ουσιαστικό ραντεβού με τον MSCI να δίνεται τον Νοέμβριο.

  Ατζέντα (25/5 - 30/5)

  Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 οι Τράπεζα Πειραιώς και Epsilon Net, οι Σαράντης (0,214661421 ευρώ/μετοχή) και Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος, οι Βιοχάλκο και Νίκας έχουν συγκαλέσει την τακτική γ.σ., ενώ η Λάμψα έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση αναλυτών. Επίσης σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών για τον Απρίλιο. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 οι Lamda Development και Quest (μετά το κλείσιμο της αγοράς), ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των αναλυτών και για τις δύο. Την ίδια ημέρα τα Πλαστικά Θράκης έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος, η Ικτίνος έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση αναλυτών, ενώ οι Inform Π. Λύκος, B&F ΑΒΕΕ Ενδυμάτων, Euroxx ΧΑΕΠΕΥ και Έλτον έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 η Eurobank (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης) και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος οι Trastor και Ελβαλχαλκόρ. Η Πέμπτη αποτελεί την τελευταία ημέρα όπου τα funds που ακολουθούν τους δείκτες του οίκου MSCI θα προβούν στις απαραίτητες συναλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις αλλαγές που προέκυψαν από την εξαμηνιαία αναθεώρηση του οίκου. Την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 (μετά το κλείσιμο της αγοράς), η Βιοχάλκο έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος, η Flexopack έχει ορίσει την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, ενώ η Mermeren Kombinat έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Απρίλιο.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται στη Γερμανία το ΑΕΠ α’ τριμήνου 2021, το ινστιτούτο IFO ανακοινώνει τον δείκτη για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, ανακοινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον Μάιο και, τέλος, οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη ανακοινώνονται στις ΗΠΑ το ΑΕΠ α’ τριμήνου 2021, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά για τον Απρίλιο, καθώς και οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών για τον Απρίλιο. Την ίδια ημέρα η Salesforce.com (Dow Jones) ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου μετά το κλείσιμο της Νέας Υόρκης. Την Παρασκευή ανακοινώνονται στις ΗΠΑ ο δείκτης προσωπικών εξόδων κατανάλωσης για τον Απρίλιο καθώς και οι πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες από το Πανεπιστήμιο του Michigan με βάση τα στοιχεία του Μαΐου. 
   

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ