Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 00:27

  Γιατί δεν θα μπει η πρώτη επιλαχούσα στον FTSE Large Cap

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Η εξαμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη FTSE Large Cap για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μία προσθήκη και μία διαγραφή. Όμως δεν αναμένεται να είναι η πρώτη επιλαχούσα όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο καθώς είχαμε μία αλλαγή σε free float όπου έκανε τη διαφορά. Υπενθυμίζεται ότι οι 5 επιλαχούσες με σειρά κατάταξης ήταν :  Cenergy, Quest, Κρι Κρι, Autohellas και ΕΥΑΠΣ. Nα τονίσω ότι τα παρακάτω αποτελούν εκτιμήσεις οι οποίες έχουν γίνει με βάση τον κανονισμό δεικτών του οίκου FTSE.

  Η αύξηση του free float (ελεύθερης διασποράς) της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία ολοκληρώθηκε στις 27 Απριλίου (2 εργάσιμες ημέρες πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία όπου λαμβάνει υπόψη του ο οίκος FTSE για την προσθήκη/διαγραφή στους δείκτες) εκτιμάται ότι της δίνει το εισιτήριο για την εισαγωγή στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Ειδικότερα, το ποσοστό ελεύθερης διασποράς που απαιτεί ο οίκος FTSE είναι μεγαλύτερο του 15%, με την ΕΛΧΑ, μετά το πρόσφατο placement να προσεγγίζει το 15,2%. Όμως με αυτή την ελεύθερη διασπορά η συμμετοχή της στον δείκτη αναμένεται να είναι χαμηλή καθώς το free float είναι αυτό που οριοθετεί και τη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση. Η εταιρεία φαίνεται να τηρεί και όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που θέτει ο οίκος.

  Από την άλλη πλευρά, η μετοχή όπου με βάση την κεφαλαιοποίηση έχει βρεθεί στην 31η θέση και εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει από τον FTSE Large Cap είναι η Φουρλής. Ειδικότερα, μετά την προσθήκη της ΕΛΧΑ, η κεφαλαιοποίηση της Φουρλής φαίνεται να υποχωρεί στην 31η θέση με αποτέλεσμα τη μετάταξη της εταιρείας στον FTSE Mid Cap από τον FTSE Large Cap (σύμφωνα με τον κανονισμό).

  Μία ακόμη περίπτωση που θα έπρεπε να μας απασχολήσει είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, ο οίκος FTSE έχει προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση αναφέροντας ότι για την  αναθεώρηση του Ιουνίου θα ληφθούν υπόψη οι μετοχές μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (παρά το γεγονός ότι οι μετοχές εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στις 7 Μαΐου) με αποτέλεσμα να παραμένει στον δείκτη με στάθμιση 47% από 39%.

  Σε ό,τι αφορά τις επιλαχούσες για την επόμενη αναθεώρηση η ΟΛΘ φαίνεται να παίρνει τη θέση της ΕΥΑΠΣ καθώς η πρώτη στην προηγούμενη αναθεώρηση δεν διέθετε το κριτήριο της εμπορευσιμότητας. Έτσι η εκτιμώμενη πεντάδα είναι: Cenergy, Quest, Autohellas, ΟΛΘ και Κρι Κρι. 

  Βέβαια σε όλα αυτά το ζητούμενο είναι οι εισροές/εκροές όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις συγκεκριμένες εταιρείες. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί παρά μόνο σε ό,τι είναι πολύ γνωστά όπως είναι το ETF του δείκτη, οι market makers των παραγωγών κτλ. Τέλος, οι όποιες αλλαγές που υλοποιούνται τίθενται σε ισχύ από την επόμενη εργάσιμη ημέρα της τρίτης Παρασκευής του Ιουνίου, ενώ οι τιμές που θα ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή τους είναι η δεύτερη Παρασκευή του ίδιου μήνα. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ