Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 00:05

  Απαιτητικές αποτιμήσεις ή αυξημένα κέρδη προσεχώς;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  H αποτίμηση του FTSE Large Cap με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2020 διαμορφώνει EV/EBITDA (χωρίς τράπεζες) 7,3 φορές και δείκτη τιμή προς καθαρά κέρδη (P/E) 28 φορές. Γιατί αρέσει το 28 φορές, αν και φαίνεται υψηλό; Πώς ερμηνεύονται οι παραπάνω τιμές; Ποιες μετοχές διαφαίνονται ελκυστικές με βάση τα κέρδη του 2020; Το stockpicking αποτέλεσε την ενδεδειγμένη στρατηγική για το 2020, το 2021 θα συνεχιστεί; Ποιες εταιρείες θα μπορούσαν να εισαχθούν στον MSCI;

  Στην επισκόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2020 που ακολουθεί έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα επαναλαμβανόμενα μεγέθη για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ. Έτσι, δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ζημίες των ΕΛΠΕ (-397 εκατ. ευρώ) και MΟΗ (-111 εκατ. ευρώ) που προέκυψαν από τα αποθέματα. Οι ζημίες του FTSE Large Cap ξεπερνούν τα 740 εκατ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη οι ζημίες των δύο διυλιστηρίων, ενώ χωρίς, το καθαρό αποτέλεσμα (συμπεριλαμβανομένου των τραπεζών) διαμορφώνεται σε ζημίες ύψους 236 εκατ. ευρώ. Ο βασικός υπαίτιος των ζημιών, μετά τα διυλιστήρια, παραμένει ο τραπεζικός κλάδος με τις απομειώσεις λόγω τιτλοποιήσεων. Τέλος, εκτός τραπεζών, η κερδοφορία του FTSE Large Cap άγγιξε τα 1,49 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2019, κυρίως λόγω ΔΕΗ.

  Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap συρρικνώθηκε 21,1%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τράπεζες, κυρίως λόγω των δύο διυλιστηρίων, που είναι υπεύθυνες για το 60% περίπου της συρρίκνωσης των εσόδων του δείκτη. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του FTSE Large Cap υποχώρησαν 11,9% με κύριο αρωγό τη ΔΕΗ, που εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 886 εκατ. ευρώ, έναντι 334 εκατ. ευρώ το 2019. Η εταιρεία με τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη για το 2020 ήταν ο ΟΤΕ, καθώς συνεισέφερε το 21% επί των συνολικών EBITDA (χωρίς τράπεζες).

  Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι το λειτουργικό περιθώριο αναρριχήθηκε στο 24,7%, έναντι 19,3% την προηγούμενη χρονιά, ήτοι βελτίωση κατά 540 μονάδες βάσης. Τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην κρίση παρουσίασαν οι εταιρείες (εκτός τραπεζών): Βιοχάλκο (+162%), ΔΕΗ (+102%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+39%), ΟΤΕ (+6%),ΟΠΑΠ (+1%, λόγω εκτάκτων) και Σαράντης (+2%), καθώς ενίσχυσαν τα κέρδη τους παρά την πανδημία. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες ζημίες σημείωσαν οι Aegean Airlines (-228 εκατ. ευρώ), Ελλάκτωρ (-187 εκατ. ευρώ) και Lamda Development (-52 εκατ. ευρώ).

  Από πλευράς αποτιμήσεων, ελκυστικότερες με βάση τα ιστορικά στοιχεία του δείκτη EV/EBITDA είναι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι αποτέλεσαν μερικές από τις δημοφιλέστερες επιλογές για το 2020. Παράλληλα, με βάση τον δείκτη P/E, οι ΑΔΜΗΕ, Jumbo, OTE και Σαράντης έδειξαν ότι διατηρούν μια αποτίμηση σημαντικά ελκυστικότερη του μέσου όρου του δείκτη FTSE Large Cap.

  Με μια πρώτη ματιά η αποτίμηση του FTSE Large Cap (P/E: 28 φορές), όπως διαμορφώθηκε μετά και τα οικονομικά στοιχεία του 2020, διαφαίνεται μη ελκυστική. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, αυτό που απασχολεί τους απανταχού επενδυτές είναι το τι μέλλει γενέσθαι για την επόμενη χρονιά και κατά πόσο οι δείκτες αποτίμησης μπορούν να βελτιωθούν με την ενίσχυση των μεγεθών των εταιρειών, δηλαδή βελτιώνοντας κυρίως τον παρονομαστή του κλάσματος (P/E και EV/EBITDA). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΟΠΑΠ, όπου, λόγω  πανδημίας, τα καταστήματα έμειναν κλειστά περί το 1/3 των συνολικών ημερών του 2020, συρρικνώνοντας σημαντικά τα μεγέθη του για το 2020. Ωστόσο οι εκτιμήσεις της αγοράς (Bloomberg) για το 2021 κάνουν λόγο για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του, συρρικνώνοντας τους δείκτες αποτίμησης από 18,9 σε 7,8 (EV/EBITDA) και από 21 σε 12,7 φορές (P/E).

  πιν

  Καταλήγοντας, οι δείκτες αποτίμησης πολλές φορές παρερμηνεύονται, καθώς σε ένα μέρος του δείκτη υπάρχει η υποκειμενικότητα, που δεν είναι άλλη από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία βασίζεται όχι μόνο στα θεμελιώδη, αλλά και στην ψυχολογία των συμμετεχόντων της αγοράς. Έτσι, φθηνός δείκτης αποτίμησης μπορεί να σημαίνει προσδοκία για μειωμένα κέρδη στο εγγύς μέλλον και όχι εταιρεία-μετοχή που βρίσκεται στα αζήτητα. Από την άλλη πλευρά, αυξημένες αποτιμήσεις μπορεί να σημαίνει συνωστισμός επενδυτών, καθώς εκτιμάται σημαντική αύξηση κερδών στις επόμενες χρήσεις και όχι λόγω καθίζησης της τρέχουσας κερδοφορίας. Άρα, λοιπόν, η επενδυτική κοινότητα που "κοιτάζει" Χ.Α. διαφαίνεται ότι προσδοκά βελτίωση των μεγεθών τουλάχιστον για το 2021, ενώ από το φθινόπωρο θα δούμε αν και κατά πόσο εκτιμά τη βελτίωση των μεγεθών να συνεχίζεται και το 2022, τείνοντας πάντα να προεξοφλεί τα οικονομικά μεγέθη αρκετά νωρίτερα!

   

  πιν

   


  Εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών MSCI

  Στις 11 Μαΐου τα μεσάνυχτα ανακοινώνει ο οίκος MSCI την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του. Για να εισαχθεί μια εταιρεία στον δείκτη των αναδυομένων αγορών όπου έχει κατατάξει ο οίκος την Ελλάδα, πέρα από διάφορα άλλα κριτήρια, η κεφαλαιοποίησή της (σύμφωνα με τα ανακοινωμένα στοιχεία Οκτωβρίου 2020) πρέπει να βρίσκεται στο εύρος 1,83 - 4,21 δισ. δολ. ή 1,46 - 3,37 δισ. ευρώ. Όσο υψηλότερα στο εύρος βρίσκεται η εταιρεία, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να βρεθεί στον δείκτη. Έτσι, με σειρά κατάταξης περισσότερες πιθανότητες για εισαγωγή στον δείκτη έχει η Eurobank και στη συνέχεια οι Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και ΔΕΗ. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν στις 28/5/2021.

  Σε τράπεζες ανήκει τόσο η καλύτερη όσο και η χειρότερη επίδοση 4μήνου

  Με κέρδη 5,2% έκλεισε ο Γ.Δ. για τον Απρίλιο, δικαιώνοντας έτσι την ιστορία που θέλει τον Απρίλιο τον πιο δυνατό μήνα του Χ.Α. τα τελευταία 20 χρόνια, με μέση απόδοση 4,3%. Μία ακόμα παράδοση επιβεβαιώθηκε, καθώς η Τιτάν σημείωσε κέρδη 8,7% (συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής κεφαλαίου 0,40 ευρώ/μετοχή), καταγράφοντας έτσι θετική απόδοση στα 18 από τα τελευταία 20 έτη. 

  Τα κέρδη του Γ.Δ. για το 2021 ανήλθαν σε 12,5%, ενώ η απόδοση του FTSE Large Cap διαμορφώθηκε στο +6,5% για τον Απρίλιο, ενώ 16 από τις 25 μετοχές έκλεισαν με κέρδη. Με διψήφιες αποδόσεις έκλεισαν οι Alpha Bank (+43,9%), ΕΥΔΑΠ (+12,6%), ΟΠΑΠ (+10,6%) και Μυτιληναίος (+10,2%). Στον αντίποδα, τις υψηλότερες απώλειες σημείωσαν οι Τράπεζα Πειραιώς (-69,9%), Ελλάκτωρ (-7,2%) και ΟΛΠ (-5,7%). 

  Σε επίπεδο δεικτών, ο τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε κατά 14,5%, στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο δείκτης ταξιδιών και αναψυχής (λόγω ΟΠΑΠ) +10% και στην τρίτη θέση ο δείκτης βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών με +8,9%. Από την άλλη πλευρά, σε αρνητικό έδαφος έκλεισε μόνο ο δείκτης πετρελαίου και αερίου με -3,66%. Στο 4μηνο τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι Alpha Bank, Eurobank και Βιοχάλκο, με 38%, 36% και 35% αντίστοιχα. Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες 4μήνου κατέγραψαν οι Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με 90%, 22% και 5% αντίστοιχα.

  Ατζέντα (11/5 - 16/5): 

  Σήμερα Τρίτη είναι η έκτη περίοδος εκτοκισμού του ΚΟΔ της Coral (Πληρωμή Τοκομεριδίου), η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από την Πλαίσιο Computers, ενώ τα μεσάνυχτα ανακοινώνει ο οίκος MSCI την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του. Την Τετάρτη ΟΤΕ και Coca-Cola HBC αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Την ίδια ημέρα έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής στο δικαίωμα για το μέρισμα χρήσης 2020 η Intercontinental ΑΕΕΑΠ, η Σαράντης έχει συγκαλέσει την τακτική γ.σ., ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 η Τιτάν, ενώ έχει συγκαλέσει και την τακτική γ.σ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την έρευνα εργατικού δυναμικού της χώρας για τον Φεβρουάριο. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει  τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για τον Απρίλιο, ενώ η Κέκροψ έχει ορίσει την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία για τον Μάιο, ενώ το απόγευμα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο δείκτης JOLTs για τις νέες θέσεις εργασίας για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα η EIA (αμερικανική Αρχή για τη διαχείριση και πληροφόρηση στον τομέα της ενέργειας) ανακοινώνει τις προβλέψεις έως το τέλος του επόμενου ημερολογιακού έτους για την κατανάλωση, την προσφορά, τις συναλλαγές και τις τιμές όλων των βασικών τύπων καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.). Την Τετάρτη ανακοινώνεται στη Μ. Βρετανία η μεταβολή του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο του 2021, καθώς και ο πληθωρισμός σε Γερμανία και ΗΠΑ για τον Απρίλιο. Την Πέμπτη ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Απρίλιο. Η Πέμπτη είναι επίσημη αργία για το Χρηματιστήριο της Ελβετίας, ενώ μετά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα α’ τρίμηνου η Walt Disney (Dow Jones). Την Παρασκευή ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο, καθώς και οι πληθωριστικές προσδοκίες όπως τις μετράει ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Michigan για τον Μάιο.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ