Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Δεκ-2020 00:11

  Το Τέξας χόλντεμ, οι παίκτες και ο κατασκευαστικός πακτωλός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μεγάλα έργα υποδομής με προϋπολογισμό άνω των 13,5 δισ. ευρώ προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο στο υπουργείο Υποδομών. Η λίστα με τα αναπτυξιακά κατασκευαστικά έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να καταφθάνουν το ερχόμενο καλοκαίρι, περιλαμβάνει μια σειρά από ώριμα έργα που θα υπογραφούν και θα δημοπρατηθούν έως το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καταληκτικό 2026. Τα εμπροσθοβαρή αυτά έργα πνοής μπορούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να προσδώσουν μέχρι και 27 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας έως το 2023, προκαλώντας ισχυρή ώθηση στην οικονομία.

  Χαρακτηριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη τριετία είναι οι εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κυρίου Θεόδωρου Σκυλακάκη, που προσβλέπει στην κινητοποίηση πολλαπλάσιων ιδιωτικών πόρων και επενδύσεων, με την εκτεταμένη χρήση εργαλείων για έργα ΣΔΙΤ, ώστε η συνολική οικονομική παρέμβαση να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κεφάλαια αυτά, εάν όντως τοποθετηθούν σωστά στις ράγες των κατασκευαστικών, μπορούν να περιστρέψουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον τροχό των εσόδων τους. Ίσως για αυτό και παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα διακαές "Τέξας χόλντεμ" απόκτησης καλύτερων μετοχικών "φύλλων" σε ισχυρές κατασκευαστικές εταιρείες από δυναμικούς επενδυτικούς παίκτες, με προεξάρχουσα την ολλανδική Reggeborgh Invest, που είναι το "χέρι" του κατασκευαστικού ευρωπαϊκού κολοσσού VolkerWessels, του fund Farallon, εφοπλιστών κ.ά.

  Ξεκινάμε τη διαγραμματική ξενάγηση από τη ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), που κατέχει και τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κατασκευαστικό κλάδο, με 744,6 εκατ. ευρώ. Αυτό που διακρίνεται στο ημερήσιο chart τιμών της μετοχής είναι, κατά πρώτον, το stop που έθεσε στην πτώση ο απλός κινητός μέσος των 50 ημερών, στα 6,76 ευρώ, και κατά δεύτερον το γρήγορο μάζεμα που επετεύχθη  πάνω από την οριζόντια στήριξη των 6,84 ευρώ, αποτυπώνοντας, έτσι, μια υπερμεγέθη κάτω σκιά στο candlestick της περασμένης αρνητικής Δευτέρας. Το στοιχείο αυτό δίνει το δικαίωμα στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να κρατηθεί κοντά στον ανοδικό στόχο τόσο των 7,40 όσο και των 7,60 ευρώ. Η έγερση των  αγοραστών θα πραγματοποιηθεί με την επιτυχή ανοδική τμήση της περιοχής των 7,40 ευρώ. Διαγραμματικά, πάντως, η μετοχή μπορεί να διαπραγματεύεται ένα κλικ χαμηλότερα από τη συσσώρευση που είχε αποτυπώσει στις αρχές του Δεκέμβρη, αλλά μέχρι τώρα (το κείμενο γραφόταν τη Τρίτη) δεν έχει δηλώσει αδυναμία μιας εκ νέου προσπάθειας προσέγγισης των 7,50 ευρώ.

  πιν


  Προχωράμε στην Ελλάκτωρ, όπου, στο προεόρτιο σκληρό πόκερ απόκτησης της μετοχικής πλειοψηφίας, οι παίκτες που έχουν μαζευτεί στο τραπέζι εμφανίζονται όλο και πιο επιθετικοί. Με μια κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 370 εκατ. ευρώ, η μετοχή του ομίλου, παρά το αρχικό στραβοπάτημα, εμφανίζεται να έχει κρατήσει σε επίπεδο εβδομαδιαίου κλεισίματος την περιοχή των 1,65 ευρώ. Ένα δεύτερο εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από εκεί θα ανάψει το πράσινο φως για την ανηφορική πορεία της μετοχής προς τη ζώνη αντίστασης των 1,80 με 2 ευρώ. Το επίπεδο που δεν πρέπει να διαρραγεί για να συντηρηθεί το ανοδικό σενάριο είναι αυτό των 1,55 με 1,50 ευρώ. Η σημαντική αύξηση στον όγκο των συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί από τα μέσα του Νοεμβρίου μάς προϊδεάζει για την εκδήλωση έντονης τασικής κίνησης.

  πιν


  O όμιλος Άβαξ, με κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ, παραμένει σε ανοδική τροχιά κρούσης με το ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 0,65 με 0,64 ευρώ. Χορηγός στην ανοδική κίνηση στέκεται ο ισχυρός στροφέας "Z" του περασμένου Μαρτίου. Θετική παραμένει τόσο η διατήρηση της τιμής της μετοχής πάνω από τον γρήγορο Fibo απλό κινητό μέσο των 9 εβδομάδων, στα 0,535 ευρώ, όσο και η διακράτηση του επιπέδου των 60 μονάδων από τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI). Πιθανή τώρα ανοδική καταστρατήγηση των 0,65 ευρώ θα δώσει φτερά στη μετοχή για τα 0,76 ευρώ, έχοντας όμως ως κεντρική ανοδική βλέψη την είσοδο στα σαλόνια του 1,05 ευρώ. Και εδώ τα στοιχεία που συσσωρεύονται από τους περισσότερους πιο αργούς τεχνικούς δείκτες μαρτυρούν έντονη τασική κίνηση με την έναρξη της νέας χρονιάς.

  πιν


  Στην Intrakat (ΙΝΚΑΤ) ο συνδυασμός της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου, όπου το ΕΒΙΤ έκλεισε με ζημίες 2,5 εκατ. ευρώ, και της εισόδου των 1,52 εκατ. νέων μετοχών από την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς (stock option plan) από τα μέλη του δ.σ. και τα στελέχη σταμάτησαν μαχαίρι την ανοδική πορεία που έδειχνε να παίρνει η μετοχή πάνω από τα 1,40 ευρώ. Ανοδική κίνηση η οποία είχε πάρει τα εχέγγυα από τον απλό κινητό μέσο των 100 εβδομάδων και το νεφέλωμα των Ichimoku, αλλά… Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δημιουργία ενός πατήματος σταθεροποίησης πέριξ των 1,20 με 1,15 ευρώ, για να τεθεί υπό νέες βάσεις το σενάριο ανοδικής καταστρατήγησης των 1,40 και των 1,60 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ