Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 00:05

  Κλείνει ο πτωτικός κύκλος της 10ετίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ίσως από τα πλέον υποσχόμενα μακροπρόθεσμα  διαγράμματα είναι αυτό που παρουσιάζει στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών η μετοχή του ΟΤΕ. Ο εκτενής σχηματισμός των δύο δεξαμενών διάρκειας 150 μηνών φαίνεται ότι πλησιάζει προς τη δύση του ετοιμάζοντας τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για να μπορέσει η τιμή να περάσει σε υψηλότερο επίπεδο διακύμανσης τιμών.  Ήδη η μετοχή έχει καλλιεργήσει το διαγραμματικό μοτίβο διαμόρφωσης μιας βάσης αγοραστών που εκτείνεται μεταξύ των 12,70 με 12,40 ευρώ, όπου όμως  αντιπροσωπεύει και το χείλος του ιδιόμορφου τεράστιου σχηματισμού των δύο τοξοειδών περιοχών μαζέματος των όποιων καθοδικών πιέσεων και ρευστοποιήσεων ενεργοποιήθηκαν τη τελευταία 10ετία. Σύμφωνα με την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές του Οκτώβρη του 2019 η μετοχή του ΟΤΕ θα έπρεπε από τότε να είχε αλλάξει επίπεδο τιμών, περνώντας επιτυχώς πάνω από την αντίσταση των 14,50 με 14 ευρώ. Όμως η άφιξη της πανδημίας την ανάγκασε σε αναδίπλωση και αλλαγή χρονισμού του ανοδικού σεναρίου μεταφέροντας για αργότερα τον όλο σχεδιασμό. Ίσως τώρα να ήρθε η ώρα να μπει μπροστά η διαγραμματική πρόταση ανοδικής διάσπασης των 14 με 14,50 ευρώ μεταφέροντας για το 2021 το πεδίο διακύμανσης της μετοχής κοντά στο επίπεδο των 18 ευρώ έχοντας ως κάτω όριο τα 16 με 15,50 ευρώ.

  pin

   

  Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον με μακροπρόθεσμο ορίζοντα εμφανίζει και το μηνιαίο διάγραμμα του ομίλου MYTILINEOS (ΜΥΤΙΛ). Εδώ έχουμε μια επιβλητική γραμμή τάσης ”Q” που έχει ως αφετηρία διαμόρφωσης τον Ιούνιο του 2012, στα 1,27 ευρώ (!)  και έχει βάλει ως σκοπό να πιέζει συνεχώς την τιμή της μετοχής σε όλο και ψηλότερα επίπεδα τιμών μέσω τοξοειδών περιόδων διόρθωσης και ανάκαμψης. Προσφάτως η τιμή της μετοχής έχει διατρήσει ανοδικά τη σημαντική αντίσταση των 11,40 ευρώ κινούμενη προς το επίπεδο των 12 με 12,50 ευρώ. Το θέμα είναι όμως ότι πάνω από τα 12 ευρώ υπάρχει μόνο μια σαθρή αντίσταση στα 13,5 ευρώ και από εκεί και πάνω φωτίζεται το υψηλό του 2007 στα 17 ευρώ. Ένας όμιλος βέβαια που έχει γιγαντωθεί σε σχέση με εκείνον του 2007. Ο σχηματισμός αυτός εάν "φορτίζεται" επαρκώς και παραμείνει σε ισχύ για την επόμενη τριετία μπορεί να ωθήσει την τιμή της μετοχής μέσα στο εύρος διακύμανσης των 18,60 με 20 ευρώ.

  πιν

   

  Προχωράμε στο μηνιαίο διάγραμμα της ΔΕΗ όπου μόλις τον περασμένο μήνα έχει λάβει χώρα η ανοδική διάλυση και καταστρατήγηση της καθοδικής γραμμής τάσης "W” πού βάσταγε δέσμια τη μετοχή για πάνω από μια δεκαετία. Η τμήση αυτή εάν όντως επιβεβαιωθεί στις επόμενες εβδομάδες ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για τα 8,50 ευρώ αλλά κυρίως για τα 12 ευρώ του 2014. Μιλώντας πάντα από τεχνικής απόψεως η απελευθέρωση της μετοχής πάνω από το επί μια πενταετία στενωπό των 4,70 με 4,50 ευρώ έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανοδική πορεία που μόλις διαφαίνεται. Η κλίση δε της γωνίας ανόδου μετά από τη λήξη του φετινού καλοκαιριού δίνει την αίσθηση πιθανής αστραπιαίας κατάκτησης του πρώτου προπύργιου των αγοραστών στα 8,50 ευρώ.

  pin

   

  Κλείνουμε με το αντίστοιχο μακροπρόθεσμο διάγραμμα της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ). Εδώ το ζητούμενο είναι η ανοδική δραπέτευση πάνω από την επιβλητική καθοδική γραμμή τάσης "R”, που διέρχεται από την περιοχή των 4,20 ευρώ. Η γραμμή αυτή είναι τόσο ισχυρή που επί 13 χρόνια μπλοκάρει τις ανοδικές επεκτατικές κινήσεις της μετοχής των ΕΧΑΕ. Χαρακτηριστική είναι η κοπιαστική  προσπάθεια που έκανε η μετοχή καθόλη τη διάρκεια του 2019 για να μπορέσει να τη διαπεράσει αλλά… κατέφτασε  και η Covid-19 και έδεσε. Όμως εάν όντως ήρθε η ώρα των Ελληνικών Χρηματιστηρίων να τραβήξουν σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια μια νέα αναπτυξιακή πορεία τότε γιατί να σταθεί εμπόδιο η γραμμή "R”, στα 4,20 ευρώ.  Γιατί να μην την τμήσει ανοδικά παίρνοντας φόρα για το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 6 ευρώ. Οψόμεθα, μιας που το 2021 αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερα καυτό χρηματιστηριακό έτος.

  pin

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ