Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 00:05

  ΔΕΗ: Υπάρχει συνέχεια μετά το ξέφρενο ράλι;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι το απόλυτο turnaround story. Η λειτουργική της κερδοφορία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε νούμερα που δείχνουν μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, ενώ η καθαρή της κερδοφορία ακόμη όχι. Μια μετοχή κοινής ωφέλειας χαρακτηρίζεται από beta που βρίσκεται κοντά στη μονάδα (δηλαδή μικρή σχετικά μεταβλητότητα) και υψηλή μερισματική απόδοση, κάτι με το οποίο δεν μοιάζει ιδιαίτερα η μετοχή της ΔΕΗ στην παρούσα φάση. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΔΕΗ παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης επαναφορά της εταιρείας σε αυτό που την ορίζει: εταιρεία κοινής ωφέλειας. Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι για την ώρα είναι πολύ νωρίς να ορίσουμε κάποιο χρονικό πλαίσιο γι’ αυτό. Ωστόσο, ίσως στην επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου σε έναν χρόνο από σήμερα να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα και ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα. 

  Η διοίκηση της ΔΕΗ πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 16 Δεκεμβρίου 2019, ανακοίνωσε το επενδυτικό της πλάνο, με τις προβλέψεις για τα λειτουργικά κέρδη να κάνουν λόγο για 650-700 εκατ. ευρώ για το 2020. Στη συνέχεια αναθεώρησε ανοδικά τον στόχο για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του 2020 σε 850-900 εκατ. ευρώ. 

  Έτσι, πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα σετ οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου 2020 το οποίο ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν για το 9μηνο του 2020 στα 696 εκατ. ευρώ, ενώ σε τριμηνιαία βάση ανήλθαν σε 238,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων άγγιξαν μόλις τα 12,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 353 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2019. Όπως φαίνεται στον πίνακα, η μείωση των λειτουργικών δαπανών τα τελευταία τρία τρίμηνα κατά 19,6% ήταν αυτή που έχει συνδράμει στην αύξηση του επαναλαμβανόμενου EBITDA. Το παραπάνω αποτέλεσμα προέρχεται κυρίως από τις μειωμένες δαπάνες για καύσιμα, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπών CO2. Επίσης, το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους μεγεθύνθηκε στο 19,8% το 9μηνο του 2020, έναντι 2,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας, καθώς διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, έναντι 3,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

  pin

   

  Στην τρέχουσα ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδίου για την επόμενη τριετία η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στο 1,1 δισ. ευρώ το 2023, έναντι 1 δισ. ευρώ το 2024! Έτσι, όχι μόνο αύξησε την εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία, αλλά την έφερε και έναν χρόνο νωρίτερα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2020, κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν ίσως η πιο εμπεριστατωμένη και αναλυτική παρουσίαση από εισηγμένη εταιρεία των τελευταίων 20 ετών. 

  Καλά όλα αυτά, ερωτηματικά δεν υπάρχουν για την εταιρεία; Σαφώς και υπάρχουν, γι’ αυτό και διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στις 5,6 φορές τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του 2020, έναντι 7,5 φορών των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών (discount 25%). Ο βασικός λόγος είναι οι συντελεστές παραγωγής της ΔΕΗ, οι οποίοι διαφέρουν σημαντικά από αυτούς των αντίστοιχων εταιρειών του κλάδου. Εφόσον, λοιπόν, υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοίνωσε η διοίκηση, θα μπορεί να συγκριθεί άμεσα με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Στις 12 Σεπτεμβρίου είχα αναφέρει ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, με βάση τον παραπάνω δείκτη, για να κλείσει την έκπτωση με τις ομοειδείς εταιρείες, μπορεί να προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ. Τα νούμερα τα οποία είχα αναφέρει τότε ήταν με βάση τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη των εκτιμήσεων της διοίκησης για 900 εκατ. ευρώ το 2020. Έτσι, αν ληφθεί υπ’ όψιν το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο με επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,1 δισ. ευρώ για το 2023, τότε με την υπόθεση για καθαρό δανεισμό (3,4 δισ. ευρώ) η κεφαλαιοποίηση μπορεί να αναρριχηθεί άνω των 4,5 δισ. ευρώ, για να βρεθεί η εταιρεία στον μ.ό. των ομοειδών εταιρειών. Σαφέστατα ο χρονικός ορίζοντας αλλάζει, καθώς και το ρίσκο εκτέλεσης του μετασχηματισμού μπαίνει στην αποτίμηση της εταιρείας.

  Ολοκληρώνοντας, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, δύο είναι τα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν για τη συνέχεια. Το ένα είναι η συνεχιζόμενη απώλεια μεριδίου αγοράς (μέχρι κάποιο σημείο αναμενόμενο), καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται από τους υπόλοιπους παραγωγούς. Δεύτερον, το φιλόδοξο πλάνο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενδέχεται να βρει εμπόδια και καθυστερήσεις, που τόσο συνηθίζεται σε αντίστοιχες (μάλιστα μικρότερες) αναπτύξεις ΑΠΕ. Από την άλλη πλευρά, οι πιθανές εξοικονομήσεις στη λιγνιτική δραστηριότητα από ενδεχόμενες κρατικές ενισχύσεις θα βελτιώσουν το προφίλ της ΔΕΗ προς την απολιγνιτοποίηση, αλλά και η είσοδος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με την ενδυνάμωση του ήδη υφιστάμενου δικτύου οπτικών, θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την επιχειρηματική αξία της ΔΕΗ. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόδοση της μετοχής της ΔΕΗ από την αρχή του έτους ανέρχεται σε 69%, ενώ από το χαμηλό του Μαρτίου τα κέρδη που έχει σημειώσει ζαλίζουν, καθώς ξεπερνούν το 350%! 

  Μόλις 14,7 εκατ. ευρώ οι εισροές από τους αλλοδαπούς επενδυτές τον Νοέμβριο

  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Νοέμβριο ανήλθε σε 62,94%, έναντι 62,84% στις 30 Οκτωβρίου 2020, καταγράφοντας αύξηση μόλις 10 μ.β. Μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (837,8 εκατ. ευρώ ή 1,99%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 64,22% (63,76% τον προηγούμενο μήνα), παρουσιάζοντας αύξηση 46 μ.β. συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/11 υπολογίστηκε στα 46,2 δισ. ευρώ, έναντι 43,26 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι μεγέθυνση 6,8%, ενώ έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα υποχώρησε 21%. Η συνολική αξία συναλλαγών ανήλθε σε 1,58 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 73% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019 κατέγραψε αύξηση 5,6%. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα του Νοεμβρίου ξεπέρασε τα 75,7 εκατ. ευρώ, έναντι 43,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ έναντι του Νοεμβρίου του 2019 σημειώθηκε μείωση 3,7%. Από την αρχή του έτους η μέση συναλλακτική δραστηριότητα δεν ξεπερνά τα 63 εκατ. ευρώ.

  Έπειτα από 11 μήνες συνεχών εκροών οι αλλοδαποί επενδυτές εμφάνισαν εισροές προς το Χ.Α. ύψους 14,7 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ το 11μηνο του 2020 οι εκροές των αλλοδαπών επενδυτών αγγίζουν τα 613 εκατ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών προήλθαν από την Τσεχία με 12 εκατ. ευρώ, την Ισπανία με 11,6 εκατ. ευρώ και την Ολλανδία (οι αγορές αφορούν έναν κωδικό που, με βάση το μέγεθος, ενδέχεται να συνδέεται με την ολλανδική συμμετοχή στην Ελλάκτωρ) με 9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες εκροές ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 13,9 εκατ. ευρώ, τα Νησιά Καϊμάν με 3,5 εκατ. ευρώ και τον Καναδά με 2,04 εκατ. ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά τους μετόχους των εισηγμένων που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση είχαν οι Fourlis με 5,4% (160 νέους μετόχους), Motor Oil με 3,3% (431 νέους μετόχους) και ΕΧΑΕ με 1,6% (180 νέους μετόχους). Αντίθετα, οι τρεις εταιρείες με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες μετόχων ήταν οι Coca-Cola HBC με 3,4% (-143 μετόχους), Μυτιληναίος με 1,7% (-548 μετόχους) και Lamda Development 1,4% (-83 μετόχους).  

  pin

   

  Ατζέντα (15/12-20/12):  Αύριο Τετάρτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με θέματα: α) διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων ύψους 0,17 ευρώ/μετοχή και  β) πρόταση δωρεάν διάθεσης έως 2.500.000 νέων μετοχών που θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο σε εκτελεστικά μέλη του δ.σ. και ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας λόγω της συνεισφοράς τους στην επίτευξη των χρηματοοικονομικών στόχων, στην υλοποίηση νέων έργων, καθώς και στην αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας εντός της τριετίας  1/1/2021- 31/12/2023. Την Πέμπτη η Attica Bank αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου 2020, ενώ την ίδια ημέρα έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Ιντραλότ για την εκλογή νέου δ.σ. κ.ά. Ταυτόχρονα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την έρευνα εργατικού δυναμικού για το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Την Παρασκευή έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Μυτιληναίος, ενώ, σε περίπτωση μη επιτεύξεως της απαιτούμενης από τον νόμο απαρτίας, η επαναληπτική θα πραγματοποιηθεί στις 24 Δεκεμβρίου. Κύριο θέμα της γ.σ. είναι η λήψη απόφασης και έγκριση για τη συμπλήρωση του σκοπού της εταιρείας με νέες δραστηριότητες, με αντίστοιχη τροποποίηση του καταστατικού. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία για τον μήνα Οκτώβριο.

  Στο εξωτερικό σήμερα τα ξημερώματα η Κίνα ανακοινώνει τη βιομηχανική παραγωγή για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι η σειρά των ΗΠΑ να προβούν στην αντίστοιχη ανακοίνωση. Την Τετάρτη ανακοινώνει η Γερμανία τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής PMI, ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο. Την ίδια ημέρα στις 21.00 ανακοινώνει η Fed τις τελευταίες προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, καθώς και τα αμερικανικά επιτόκια. Την Πέμπτη είναι η σειρά των κεντρικών τραπεζών της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια, ενώ η Ευρωζώνη ανακοινώνει τον πληθωρισμό για τον μήνα Νοέμβριο. Την ίδια ημέρα το απόγευμα ανακοινώνονται οι άδειες οικοδομών (Νοέμβριος), καθώς και ο βιομηχανικός δείκτης Philadelphia Fed για τον μήνα Δεκέμβριο. Την Παρασκευή ανακοινώνεται στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo για τον μήνα Δεκέμβριο. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει η Nike τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου 2021.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ