Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 00:05

  Για όλα φταίει ο θείος Προκόπης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Μα καλά, πώς τα κατάφερες και "έμπλεξες" με την τεχνική ανάλυση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο;

  Η απάντηση στην ερώτηση αρκετών αναγνωστών, και μη, ίσως απαντηθεί με το σημερινό, μεταλλαγμένο ως προς τα προηγούμενα, αυτοβιογραφικό άρθρο.

  Η επιθυμία της μητέρας μου ήταν να με δει δάσκαλο. Ο πατέρας μου απλώς σιγοντάριζε παίζοντας τα ιδιόφωνα κρουστά, καστανιέτες, ντέφι κτλ. Βλέπετε, από μικρό παιδί η μητέρα μου με παίνευε στο οικογενειακό περιβάλλον ότι είχα το χάρισμα να διδάσκω, να προσφέρω γνώσεις απλόχερα σε όσους τις χρειάζονταν. Εγώ, από τη δική μου πλευρά, για να τους ικανοποιήσω, πήγα την πίστα ένα επίπεδο παραπάνω, σε αυτό του καθηγητή, τελειώνοντας το Μαθηματικό. Από την άλλη πλευρά, όμως, βρισκόταν ο θείος μου ο Προκόπης. "Σκληρός" υποδιευθυντής και ηγετική μορφή τότε του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας επί της πλατείας Κοτζιά. Μιλάμε για το εντυπωσιακό μέγαρο που ήταν και το πρώτο κατάστημα της Εθνικής και αποτελείται από τα δύο κτίρια της δεκαετίας του 1840, το ξενοδοχείο "Αγγλία" του Φραγκίσκου Φεράλδη και την αριστοκρατική κατοικία Δομνάδου.

  Ο θείος μου, λοιπόν, ήταν άκρως αντίθετος με αυτόν τον επαγγελματικό προσανατολισμό που προσπαθούσαν να μου επιβάλουν οι γονείς μου. "Τι θα το κάνεις το παιδί... δασκαλάκο; Όταν με το καλό πάρει το πτυχίο, θα τον πάρω στην Εθνική Τράπεζα στα ξένα συναλλάγματα".

  Όταν, λοιπόν, κάποια στιγμή το 1988 πήγα και επισκέφτηκα τον θείο Προκόπη σε αυτό το πανέμορφο κτίριο για να ερευνήσω ιδίοις όμμασι τον πιθανό μελλοντικό εργασιακό μου χώρο, έπεσα πάνω σε μια πολυτελή έκδοση για την ιστορία της Εθνικής Τράπεζας. Ξεφυλλίζοντάς τη, διαπίστωσα ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα της νεότερης Ελλάδος, καθώς ιδρύθηκε το 1841, συνέβαλε καθοριστικά τον 19ο αιώνα στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας και... ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1880. Εκεί ακριβώς σε αυτήν τη λέξη έπαθα "κοκομπλόκο". Χρηματιστήριο; Πώς να είναι άραγε; Όταν στην πορεία της ημέρας ρώτησα τον θείο τι "παίζει εκεί", ανακάλυψα ότι ο κύριος Προκόπης ήταν αρκετά προχωρημένος, καθώς είχε κωδικούς σε πέντε χρηματιστηριακές (φαινόμενο για την εποχή εκείνη), γνώριζε απέξω κι ανακατωτά όχι μόνο τις τότε υπό διαπραγμάτευση μετοχές, αλλά και όλους σχεδόν τους χρηματιστές, ενώ είχε και άδεια εισόδου. Αυτό ήταν. Ο βομβαρδισμός των ερωτήσεων για το χρηματιστηριακό γίγνεσθαι ήταν επί μία βδομάδα ανηλεής και σε τέτοιο σημείο που ανάγκασε τον θείο μου να υποκύψει και να με πάρει μια μέρα μαζί του στη Σοφοκλέους για να πάρω "μάτι" πώς γινόταν η συνεδρίαση.

  Ε, λοιπόν, την άνοιξη του 1988 ο γράφων με κοστούμι και γραβάτα "εισβάλλει" στο Χρηματιστήριο μέσα από τις μαρμάρινες σκάλες και τις εντυπωσιακές κολόνες που στήριζαν το λιτό αέτωμα. Στο εσωτερικό, οι εικόνες με τη φατνωματική οροφή, τα μαρμάρινα δάπεδα με τα περίτεχνα μωσαϊκά, το στρογγυλό κάγκελο αναγγελίας των εντολών από τους χρηματιστές και τους αντικριστές, ο δημιουργικός θόρυβος, οι καμιά 50αριά επενδυτές, το τεράστιο ξύλινο ταμπλό των τιμών και οι εντεταλμένοι υπάλληλοι πίσω από αυτό που άλλαζαν με τα χέρια τις τιμές των πράξεων έφτασαν και περίσσεψαν για να μεταβάλουν ριζικά τη μελλοντική μου σταδιοδρομία. Πρώτη μου επένδυση, ποια άλλη, η Εθνική Τράπεζα. Χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του θείου, άρχισα να μπαινοβγαίνω στο Χρηματιστήριο και να καταγράφω τις τιμές κλεισίματος της μετοχής της Εθνικής. Το επόμενο βήμα ήταν να τις τοποθετήσω σε χαρτί κατριγέ, τραβώντας τις απαραίτητες γραμμές, ενώ λίαν συντόμως, επειδή ήθελα να βλέπω την κύρια τάση, αποτύπωσα μαζί με το κλείσιμο και τους μέσους όρους των 10 και 20 ημερών.

  Τεχνική ανάλυση σε νηπιακή κατάσταση. Στη συνέχεια άρχισα να κάνω την ίδια ανάλυση, μαζεύοντας τα κλεισίματα της ημέρας, σε Εμπορική, Πετζετάκι, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΑΪΣ, ΤΙΤΑΝ και... ΚΕΚΡΩΨ. Ο απίστευτος χρόνος, όμως, που έπρεπε να διαθέτω για να κάνω τις αναλύσεις πάνω σε κατριγέ χαρτί με οδήγησε στις αρχές του 1991 στο κατώφλι μιας εταιρείας η οποία είχε τότε το γνωστό πρόγραμμα τεχνικής ανάλυσης MetaStock. Μιλάμε για την Profile. Όταν πήγα, λοιπόν, στα "μικρά" γραφεία τής τότε νεοσύστατης εταιρείας, την παρουσίαση του προγράμματος μου την έκανε o νυν πρόεδρος και ιδρυτής, Χαράλαμπος Στασινόπουλος. Ο άνθρωπος, εκτός από βαθύς γνώστης των χρηματοοικονομικών, είναι και καταπληκτικός "πωλητής". Πήγα για να αγοράσω με χαμηλό "budget" ένα πράγμα, το πρόγραμμα, και βρέθηκα να φεύγω με ένα κομπιούτερ, οθόνη, ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα δεδομένων που είχε φτιάξει για να λαμβάνω τα κλεισίματα (source one), μόντεμ (τότε δεν υπήρχε Ίντερνετ) και κάποια άλλα παρελκόμενα. Από εκείνο ακριβώς το σημείο το ταξίδι της τεχνικής ανάλυσης μόλις ξεκινούσε, έχοντας στις αποσκευές το βιβλίο-θρύλο του John Murphy.

  Στο σήμερα, η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από μια εκρηκτική άνοδο +147% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου των 0,852 ευρώ, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή αντίσταση της περιοχής των 2,10 με 2 ευρώ. Περιοχή που μπορεί να επιφέρει ένα βραχυχρόνιο pullback προς την περιοχή στήριξης της άνω πλευράς του ανοδικού καναλιού του Μαρτίου στα 1,70 με 1,64 ευρώ. Πιθανή, όμως, μετέπειτα ανοδική διάσπαση των 2,10 ευρώ θα δώσει το κλειδί για τα 2,50 και τα 2,80 ευρώ.

  pin


  Ο τωρινός ΤΙΤΑΝ φαίνεται να σταμάτησε προσωρινά στα 14,50 ευρώ την ανοδική κούρσα που ξεκίνησε από τη διάσπαση τόσο της οριζόντιας γραμμής αντίστασης, στα 11,60 ευρώ, όσο και του απλού κινητού μέσου 100 ημερών. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διακράτηση ή μη της βραχυχρόνιας στήριξης στα 13,65 με 13,50 ευρώ. Επιτυχές πάτημα μπορεί να θέσει εκ νέου τη μετοχή σε τροχιά προς τον στόχο των 15,80 ευρώ. 

  titmanthos

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ