Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 00:08

  Η αμπάριζα του 200άρη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η Motor Oil (ΜΟΗ) εμφανίζεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να απελευθερωθεί ανοδικά αρπάζοντας τη διαγραμματική αμπάριζα του Exponential κινητού μέσου όρου (EMA)  των 200 ημερών στα 12,30 ευρώ περίπου. Περιοχή από όπου διέρχεται και η οριζόντια αντίσταση του πρώην σχηματισμού Cup and Handle του περασμένου Αυγούστου. Πιθανή επιτυχημένη ανοδική διαφυγή της μετοχής στην επί 380 ημερών  καθοδική "τυραννία" του 200άρη κινητού μέσου θα φωτίσει τον δρόμο για το επίπεδο αρχικά των 13,70 και μετά των 16 ευρώ. Ως υγιή θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα pullback της τιμής προς τον διάδρομο των 11,20 με 11 ευρώ. Οι περισσότεροι τεχνικοί ταλαντωτές έχουν γυρίσει για τα καλά υπέρ του στρατοπέδου των αγοραστών.

  pin

   

  Δυσκολίες με τον EMA 200 ημερών αντιμετωπίζει και η μετοχή των Jumbo (ΜΠΕΛΑ), καθώς στην προσπάθειά της να τον τμήσει ανοδικά πέριξ των 15,60 ευρώ υπέστη βραχυχρόνια βύθιση προς το σημείο στήριξης του ανοδικού στροφέα στα 14,20 με 14,00 ευρώ. Άρνηση καθοδικής διάλυσης του εν λόγω στροφέα του Νοεμβρίου θα επαναφέρει με περισσότερες δυνάμεις την τιμή της μετοχής πάνω στη ζώνη διέλευσης του 200άρη με πιθανή ανοδική καταστρατήγηση και κίνηση προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης του περασμένου καλοκαιριού στα 17,00 με 17,20 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που η μετοχή δεν κρατήσει τα 14 ευρώ τότε θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω πτώση προς τα 13,64 ευρώ.

  pin

   

  Σε παρόμοια διαγραμματική κατάσταση βρίσκεται και η μετοχή του ομίλου Fourlis (ΦΡΛΚ) με τον ΕΜΑ 200 ημερών να μην ενδίδει στο ανοδικό  φλερτ.  Εδώ η μετοχή παραμένει σε επίπεδο κλεισίματος για τουλάχιστον 195 συνεδριάσεις κάτω από τον εν λόγω μέσο όρο δηλώνοντας προς το παρόν ανέτοιμη να τον περάσει ανοδικά, διασπώντας τα 4,16 ευρώ. Κίνηση η οποία εάν  στεφθεί με επιτυχία μπορεί να δώσει ανοδικό έδαφος προς το σημείο ανάτασης των 5,20 με 5,28 ευρώ. Προς το παρόν πάντως δείχνει να συντηρείται πάνω από τον ανοδικό στροφέα του Νοεμβρίου και τα 3,80 ευρώ. Περιέργως οι τεχνικοί ταλαντωτές εμφανίζονται ως προπομποί μιας επερχόμενης  βίαιης ανοδικής κίνησης.

  pin

   

  Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ)  πέντε φορές έκανε την κίνηση για  να διαρρήξει  ανοδικά τον ΕΜΑ 200 ημερών, στα 5,74 ευρώ αλλά και τις πέντε δεν κατάφερε να καταγράψει ημερήσιο κλείσιμο πάνω από εκεί με αποτέλεσμα την αποτύπωση μιας πλάγιας  σταθεροποιητικής κίνησης διάρκειας 11 συνεδριάσεων. Για να μπορέσουμε να πούμε ότι η μετοχή δεν πρόκειται να κατεβάσει τα χέρια στη διαμάχη με το 200άρη θα πρέπει να μη χάσει με αυξημένο όγκο συναλλαγών το σημείο των 5,30 ευρώ. Στην περίπτωση τώρα που η μετοχή βρει τα κατάλληλα καύσιμα για να διαπεράσει τα 5,74 ευρώ τότε θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια της κίνησης προς την περιοχή ορόσημο των 6,60 ευρώ.  Και εδώ οι τεχνικοί δείκτες και ταλαντωτές παρουσιάζονται υποψιασμένοι ως προς την εκδήλωση μιας γρήγορης ανοδικής κίνησης.

  pin

   

  Αντιθέτως με τις άλλες τέσσερις υπό τεχνική ανάλυση εταιρείες η Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ) μόλις τώρα  προσπέρασε ανοδικά το εμπόδιο του 200άρη, στα 4,60 ευρώ απλώνοντας έτσι τη διαγραμματική  σκάλα για τιμές μέσα στο εύρος των 5,20 με 6,10 ευρώ. Βασικό στοιχείο είναι η διακράτηση των κεκτημένων έχοντας ως κάτω όριο ανοδικού εφησυχασμού τα 4,75 ευρώ. Στατιστικά η  καθαυτού ανοδική καταστρατήγηση του Exponential κινητού μέσου όρου των 200 ημερών  σημαίνει την αλλαγή της υπάρχουσας μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική. Για να δούμε.

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ