Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 00:05

  Γυρίσατεεε...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η εκρηκτική άνοδος των τραπεζικών μετοχών έχει επιφέρει στις τελευταίες συνεδριάσεις σημαντικές θετικές αλλαγές στη ψυχο-σύνθεση του Γενικού Δείκτη  κάνοντάς τον να αναφωνεί μετά από πολύ καιρό απουσίας τη γνωστή ατάκα ”Γυρίσατεεε….” της αείμνηστης Τζένης Καρέζη.

  Ρίχνοντας μια ματιά στην πρώτη δεκάδα των τίτλων όπου ρυθμίζουν το 51,7% του Γενικού Δείκτη διαπιστώνει κανείς ότι οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πλέον πλασαριστεί  στην τρίτη (Εθνική), πέμπτη (Eurobank) και έκτη (Alpha) θέση της κατάταξης, εξοστρακίζοντας σε χαμηλότερα σκαλοπάτια  τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τον ΤΙΤΑΝ Cement και τα Jumbo. Σκληρό καρύδι έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ο τέταρτος σε βαρύτητα Μυτιληναίος, ενώ ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC συνεχίζουν να μονοπωλούν την κορυφή. Στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών λέμε ΝΑΙ αλλά το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όποτε ο Γενικός Δείκτης παραχωρεί στις τράπεζες θέσεις πολύ κοντά στο πιλοτήριο η αγορά αρχίζει και ρετάρει πέφτοντας σε συνεχόμενα κενά αέρος.

  Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια εικόνα του Γενικού Δείκτη, αυτό που διακρίνουμε μέσω της αποτύπωσής του  στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών είναι η εν εξελίξει σταθεροποιητική πλάγια κίνησή του στον προαύλιο χώρο των 790 με 780 μονάδων. Ο δείκτης εκτός από το γεγονός ότι βρίσκει στο πάνω μέρος του καναλιού "R” δείχνει σα να θέλει να μαζέψει νέες δυνάμεις και καύσιμα για να μπορέσει να περάσει ανοδικά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να κατευθυνθεί προς το κατώφλι της πολλά υποσχόμενης για τη συνέχεια περιοχής αντίστασης των 820 με 850 μονάδων. Όσο υπάρχει στο ταμπλό η αδυναμία διαπερατότητας των 800 μονάδων μπορεί να προκαλέσει στην πορεία ένα πρόσκαιρο υγιές pullback προς το επίπεδο των 760 με 750 μονάδων.  Συνεπίκουρος σε μια τέτοια καθοδική κίνηση παρουσιάζεται και ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς αποζητάει μια εκτόνωση της υπεραγορασμένης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.

  pin

   

  Στη μηνιαία τώρα  διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη ξεχωρίζει η ανοδική τμήση τόσο της μακροπρόθεσμης γραμμής αντίστασης "Q” στις 720 μονάδες περίπου όσο και η διέλευσή του πάνω από τα Fibonacci  Keltner Channels 21 μηνών. Το φαινόμενο αυτό επανατοποθετεί τον δείκτη σε ανοδική τροχιά προς την περιοχή όχι μόνο των 850 αλλά και αυτή των 950 μονάδων, αφήνοντας πίσω τους πέτρινους μήνες της πανδημικής κρίσης. Σφραγίδα ανοδικής γνησιότητας βάζουν  και ο  ισχυρός τζίρος διαφυγής και ο τεχνικός δείκτης Commodity Channel Index (CCI).

  pin

   

  ”Γυρίσατεεε….” αναφωνεί σε λα μείζονα  και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap μετά και τη σημαντική αναβάθμιση των τραπεζών στο σχέδιο ανοδικής καταστρατήγησης της μακροπρόθεσμης περιοχής αντίστασης των 1800 με 1820 μονάδων. Επίπεδο, από όπου διέρχονται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών και τα Fibonacci Keltner Channels (21). Η ανοδική  αυτή διάσπαση του δείκτη έχει ανάψει μετά από σχεδόν  245 μέρες δυσπραγίας το πράσινο φως για την ανάβαση προς την περιοχή των 2100 με 2150 μονάδων. Επίσης  ο  RSI, όπου πρώτος μας είχε δείξει τις ανοδικές διαθέσεις της αγοράς παρουσιάζεται να έχει περιθώριο ανοδικής συνέχειας έως ότου λάβει το χαρακτηρισμό της υπεραγοαρασμένης κατάστασης.

  pin

   

  Και κλείνουμε με τον Τραπεζικό  Δείκτη, που έκλεψε την τελευταία  παράσταση τραβώντας με τη δύναμή του την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.  Εδώ χρησιμοποιώντας το εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών συλλαμβάνουμε  τον δείκτη να έχει διαλύσει ανοδικά το ταβάνι αντίστασης των 400 με 410 μονάδων ανοίγοντας έτσι τη θέα για το επίπεδο των 500 και 550 μονάδων. Η επί έξι εβδομάδες συνεχόμενη ανοδική κίνηση του Τραπεζικού δείκτη έχει δημιουργήσει φυσιολογικά  ένα "νέφος" ρευστοποιήσεων κοντά στη ζώνη των 490 με 500 μονάδων θέτοντας επί τάπητος  την πραγματοποίηση μιας πιθανής καθοδικής εκτόνωσης προς το επίπεδο των 440 μονάδων.  Εάν όμως στη μετέπειτα πορεία ο δείκτης πατήσει σθεναρά  πάνω από τις 550 μονάδες τότε θα πρέπει να αναμένουμε  μια νέα ανοδική προσπάθεια προσέγγισης του βασικού εύρους διακύμανσης  του περσινού καλοκαιριού ανάμεσα στις 670 και 800 μονάδες ή ένα +36% με +63% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.    

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ