Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 00:05

  Ψηφιακό καμτσίκι στην κερδοφορία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Τεράστια για τα μέχρι πρότινος δεδομένα αναμένεται να είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ που θα πέσουν στον κλάδο της πληροφορικής. Ο εκσυγχρονιστικός ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου (ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονική αναβάθμιση των δικαστικών αρχείων, ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία, πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στον σχεδιασμό φορολογικών ελέγχων, κυβερνοασφάλεια δημόσιων οργανισμών κ.ά.), σε συνδυασμό με την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την άμεση ανάγκη αντικατάστασης των παλιών συστημάτων που χρησιμοποιούν ακόμη πολλές εταιρείες μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων για προμήθεια λογισμικού και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, θα σπρώξουν τον κλάδο σε υψηλή κερδοφορία.

  Τον πήχη των προσδοκιών έχει ανεβάσει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προωθώντας έναν σχεδιασμό ώστε το 20% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να κατευθυνθεί σε έργα που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ψηφιακή και τεχνολογική μετάβαση. Μέσα σε αυτό το επερχόμενο άκρως αναπτυξιακό περιβάλλον οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής έχουν ήδη λάβει στάση επενδυτικής μάχης, με τις ισχυρότερες εξ αυτών να προχωρούν σε στρατηγική ενίσχυση του ταμείου τους, αντλώντας  σημαντικά κεφάλαια από τράπεζες και ξένα funds και θέτοντας ως απώτερο σκοπό την πραγματοποίηση  εξαγορών και συμφωνιών που θα εκτοξεύσουν την ανταγωνιστική τους θέση.

  Η Quest Holdings (ΚΟΥΕΣ) ετοιμάζει το business plan για το 2021, θέτοντας ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή της μέσω κερδοφόρων και διατηρήσιμων επιδόσεων, ενώ θα πραγματοποιήσει και διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή, μιας που η εταιρεία πήγε καλύτερα από ό,τι ανέμενε σε ό,τι αφορά τα κέρδη και τις ταμειακές ροές μας. Διαγραμματικά, η μετοχή της ΚΟΥΕΣ εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της πάνω στην προηγούμενη κορυφή του 2020 στα 9,76 ευρώ. Πιθανή ανοδική τμήση με αύξηση του όγκου των συναλλαγών θα θέσει ως επόμενο στόχο την περιοχή αντίστασης μεταξύ των 10,80 με 11 ευρώ. Χορηγός σε αυτή την προσπάθεια εντοπίζεται ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας "R" του καλοκαιριού του 2018.

  πιν

   

  Η Profile (ΠΡΟΦ), η οποία διαθέτει από τα πιο δυνατά ταμεία με 16,67 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12,58 εκατ. ευρώ είναι καθαρό, βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά δύο εταιρειών από τη Δυτική Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στον χώρο του digital banking και μπορούν να προσφέρουν κύκλο εργασιών μεταξύ 6 και 8 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας, έτσι, σημαντικά τα ενοποιημένα μεγέθη της εταιρείας. Όσον αφορά το 2021, η διοίκηση της Profile προσδοκά διψήφιο ποσοστό οργανικής ανάπτυξης, πέρα από την όποια ενδεχόμενη συμβολή των δρομολογούμενων εξαγορών, ενώ προτίθεται να δώσει έμφαση σε έργα του Δημοσίου, με πιο ενδεικτικά αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, που άπτονται τομέων στους οποίους η εισηγμένη διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. digitalization, cyber security και υποστήριξη ταμείων-εργασιών επικουρικής ασφάλισης). Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, στο μηνιαίο διάγραμμα της μετοχής βασιλεύει ο μακροπρόθεσμος ανάποδος σχηματισμός Head and Shoulders. Η πρόσφατη ανοδική τμήση της neckline στο κλείσιμο του Νοεμβρίου δίνει ως μεσοπρόθεσμη τιμή-στόχο το προστιθέμενο ύψος της κεφαλής, δηλαδή τα 5,70 ευρώ. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η μετοχή έχει αυξήσει σημαντικά τον όγκο συναλλαγών, πραγματοποιώντας μέσα σε έναν μήνα κοντά 800.000 τεμάχια, στοιχείο που ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ενδείξεις ανοδικής δραπέτευσης πάνω από τα 4,50 ευρώ.

  πιν


  Η Entersoft (ΕΝΤΕΡ), πέρα από τη διανομή μερίσματος 0,045 ευρώ/μετοχή, από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, έχει αρχίσει και τοποθετεί βασικούς πυλώνες στην αναπτυξιακή της πορεία. Η εταιρεία προσβλέπει στην οργανική βελτίωση μέσω ισχυρών εξαγορών, στη μεγαλύτερη συμβολή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, μιας που ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, στην ανοδική πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου με την ανάπτυξη των logistics, στις λύσεις ERP στη βιομηχανία και στους ρυθμούς απορρόφησης τόσο των παλαιών όσο και των νέων ΕΣΠΑ. Διαγραμματικά, η μετοχή βρίσκει πάνω στην κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού "W" στα 2 με 2,05 ευρώ, δείχνοντας μέχρι τώρα τη διάθεση να διέλθει πάλι στο εσωτερικό του. Ανοδικό πέρασμα πάνω από τα 2,05 ευρώ με σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα δώσει ως επόμενη τιμή-στόχο τα 2,35 ευρώ, η οποία και αποτελεί το κέντρο του προαναφερόμενου καναλιού.

  πιν


  Τέλος, η Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ), μετά και την εξαγορά της SingularLogic σε συνεργασία με τη Space Hellas, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό  πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, προσδοκώντας αυξημένα μερίδια αγοράς, καθώς και οικονομικές συνέργειες στον κλάδο της πληροφορικής. Η είδηση της ευόδωσης του deal τίναξε την τιμή της  μετοχής με δύναμη πάνω από τα 3 ευρώ, προσεγγίζοντας πολύ γρήγορα το επίπεδο των 3,60 με 3,70 ευρώ. Η γωνία κλίσης της εξελικτικής κίνησης μπορεί να φέρει τη μετοχή πάνω στο όριο των 4 ευρώ.

  pin


   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ