Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 00:05

  Αποδόσεις εν μέσω πανδημίας: "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η ρήση "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας" ταιριάζει απόλυτα στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. το τελευταίο διάστημα. Οι μετοχές των ΔΕΗ (+240%), Ελλάκτωρ (+130%), Μυτιληναίος (+105%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+84%) ρευστοποιήθηκαν από μεγάλο αριθμό επενδυτών το προηγούμενο διάστημα ενώ ταυτόχρονα κατέγραψαν τα ισχυρότερα κέρδη ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις εταιρείες με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες μετόχων για τον μήνα Οκτώβριο ήταν οι Μυτιληναίος -2,0% (-690 μετόχους), ΔΕΗ -1,4% (-291 μετόχους) και Ελλάκτωρ -1,0% (-243 μετόχους). Παράλληλα, η πρώτη τριάδα συρρίκνωσης μετόχων από την αρχή του έτους ήταν οι εταιρείες των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με -10,1% (-1.393 μετόχους), Ελλάκτωρ –2,4% (-594 μετόχους) και ΔΕΗ -1,9% (-392 μετόχους).

  Παρά τις ρευστοποιήσεις, οι αποδόσεις των εν λόγω εταιρειών "ζαλίζουν" ειδικά αν ληφθούν υπόψη από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ειδικότερα, οι μετοχές των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίου ενισχύθηκαν κατά 240%, 130% και 105% αντίστοιχα από τις 18/3/2020. Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η εταιρεία με τη μεγαλύτερη μείωση μετόχων από την αρχή του έτους τυγχάνει να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση από πλευράς απόδοσης με +84% από τα χαμηλά του Μαρτίου του τρέχοντος έτους ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη 59% παίρνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap (μόλις 6 μετοχές του δείκτη σημειώνουν κέρδη από την αρχή του έτους).

  Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση σε μετόχους τον μήνα Οκτώβριο ήταν οι εταιρείες που σημείωσαν σημαντικές απώλειες κυρίως λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση είχαν οι Fourlis με 7,4% (+205 νέους μετόχους), Motor Oil με 4% (+510 νέους μετόχους) και Coca-Cola HBC με 1,9% (+77 νέους μετόχους). Παρατηρώντας τον πίνακα των αποδόσεων διαφαίνεται ότι μετά τις σημαντικές απώλειες των τραπεζών ακολουθεί η Motor Oil με -48% και λίγο πιο πάνω βρίσκεται η Fourlis με -32% ενώ η Coca-Cola HBC σε αρκετά καλύτερη θέση σημειώνει απώλειες 16%.

  Η απουσία των τραπεζών από τις τριάδες αποτελεί μία διαπίστωση όπου μάλλον τυγχάνει ιδιαίτερης εξήγησης. Δηλαδή οι τραπεζικές μετοχές παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγράψει σημαντικότατες απώλειες και συνεχίζουν να καταγράφουν εντούτοις προσελκύουν πλειάδα επενδυτών καθώς διακρίνονται για το beta που διαθέτουν. Παράλληλα η εμπορευσιμότητα, το μεγάλο εύρος διακύμανσης καθώς και η πλούσια ειδησεογραφία προσελκύουν τους βραχυχρόνιους επενδυτές που αρέσκονται στις ευμετάβλητες κινήσεις των εν λόγω μετοχών με σκοπό το γρήγορο κέρδος. 

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις στο Χρηματιστήριο επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία. Ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο εξηγούν και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα οικονομικά βιβλία, πόσο μάλλον δε σε μία τέτοια συγκυρία σαν τη φετινή. Ένας επενδυτής ο οποίος έχει βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να καταγράφει σημαντικές απώλειες στο χαρτοφυλάκιό του, μόλις σημειώσει μικρά κέρδη ρευστοποιεί αφού νιώθει "ανακουφισμένος". Η εξαίρεση του κανόνα είναι ο επενδυτής όπου διακρατεί κερδοφόρες θέσεις και ρευστοποιεί ζημιογόνες. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η εξήγηση σε μεγάλο βαθμό πίσω από τη συμπεριφορά των επενδυτών όπου προαναφέραμε.

  Μία ακόμη παράμετρο που μας αρέσει να παρακολουθούμε είναι οι ροές κεφαλαίων των αλλοδαπών επενδυτών. Έτσι, οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εκροές για 11ο συνεχόμενο μήνα με 60,14 εκατ. ευρώ για τον μήνα Οκτώβριο ενώ το 10μηνο του 2020 οι εκροές των αλλοδαπών επενδυτών προσέγγισαν τα 628 εκατ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εκροές των ξένων επενδυτών προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 65 εκατ. ευρώ, τη Γερμανία 16,07 εκατ. ευρώ και τη Γαλλία με 8,32 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι τρεις μεγαλύτερες εισροές ήταν μικρές ενώ προήλθαν από Τσεχία με 12,98 εκατ. ευρώ, 7,54 εκατ. ευρώ από την Ισπανία και 5 εκατ. ευρώ από την Κύπρο. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τα νεότερα στοιχεία από το Χ.Α. στις αρχές Δεκεμβρίου όπου θα διαπιστώσουμε αν οι ρευστοποιήσεις των αλλοδαπών επενδυτών σταμάτησαν με την εύρεση του εμβολίου ή ακόμη αντιστράφηκαν σε αγορές καθώς ο τζίρος του Χ.Α. με την εύρεση του εμβολίου όχι μόνο αυξήθηκε αλλά ορισμένες ημέρες υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων εβδομάδων.

  Ολοκληρώνοντας, και μέχρι να έχουμε τα νεότερα στοιχεία καλό θα ήταν να παρακολουθούμε τις μετοχές που βρίσκονται κοντά στον εκθετικό κινητό μέσο όρο (ΕΚΜΟ) 200 ημερών, είτε τον έχουν διασπάσει ανοδικά είτε βρίσκονται κοντά στη διάσπαση με σκοπό την αναγνώριση της επικρατούσας τάσης. Στον πίνακα παρουσιάζεται η διαφορά της τρέχουσας τιμής με τον ΕΚΜΟ 200 ημερών, με 18 από τις 25 εταιρίες (72%) του FTSE Large Cap να βρίσκονται πλέον πάνω από τον ΕΚΜΟ 200 ημερών. Το παραπάνω ποσοστό εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τα χαμηλά του Μαρτίου. Και μην ξεχνάτε: Το Χρηματιστήριο είναι ένας πολύ καλός προεξοφλητικός μηχανισμός!

  πιν

   

  Πώς ευνοήθηκε η Coca-Coca HBC από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου

  Τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου της Coca-Cola HBC ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς τόσο σε επίπεδο μεμονωμένων αγορών όσο και συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, οι αναδυόμενες αγορές παρά τη δύσκολη συγκυρία σημείωσαν αύξηση στην κατανάλωση ροφημάτων καθώς ο όγκος πωλήσεων στο γ’ τρίμηνο σημείωσε αύξηση 1,2% ενώ στο 9μηνο κατέγραψε τη μικρότερη μείωση ανάμεσα στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος με μόλις -2,2%. Στις αναδυόμενες αγορές η Ρωσία και η Νιγηρία αποτέλεσαν τις αγορές με την καλύτερη απόδοση για το γ’ τρίμηνο. Η Ελλάδα σημείωσε διψήφια πτώση στις πωλήσεις εκτός σπιτιού λόγω της σφοδρής υποχώρησης του τουρισμού αναδεικνύοντάς την ως μία από τις πιο αδύναμες χώρες για τον Όμιλο. 

  Σε ό,τι αφορά το τρέχον τρίμηνο (δ’), τον Οκτώβριο ο Όμιλος σημείωσε μειωμένους όγκους κατά 1,8% ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (δ’ τρίμηνο 2019) είχε σημειώσει σημαντική αύξηση (+8,3%) πράγμα το οποίο θα δυσκολέψει αρκετά τη σύγκριση. Ωστόσο, παραδοσιακά το δ’ τρίμηνο είναι λιγότερο εκτεθειμένο στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και στην τουριστική κίνηση. Ειδικότερα, Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία, Ουγγαρία και Βουλγαρία φαίνεται να είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο ενώ Ελλάδα, Ρωσία και Πολωνία δείχνουν να έχουν καλές επιδόσεις μέχρι και την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Από την άλλη πλευρά, η Νιγηρία παρουσίασε βραχυπρόθεσμες διακοπές στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου λόγω κοινωνικών αναταραχών. Η διοίκηση συνεχίζει την εξοικονόμηση κόστους με το 80% να αφορά τα έξοδα μάρκετινγκ ενώ το υπόλοιπο 20% έχει να κάνει με άλλα έξοδα όπως ταξίδια, συναντήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.λπ. Επιπλέον η διοίκηση τόνισε ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου όλον τον χρόνο οδηγούν σε χαμηλότερές τιμές PET διατηρώντας το μικτό περιθώριο κέρδους ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αξιοσημείωτη ανάκτηση του μείγματος πωλήσεων κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου 2020. Τέλος, για το 2021, η διοίκηση ανέφερε ότι οι υψηλότερες τιμές PET λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να υπερκεραστούν τόσο από την αναμενόμενη αύξηση της εκτός σπιτιού κατανάλωσης όσο και από το ευνοϊκότερο μίγμα πωλήσεων. Τέλος, οι ανακοινώσεις της The Coca-Cola Company για τη μείωση των λειτουργικών περιοχών από 17 σε 9 δεν έχουν καμία επίπτωση στην Coca-Cola HBC.

  πιν

   

  Ατζέντα (24/11-29/11): Σήμερα Τρίτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς, αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου οι Motor Oil, Fourlis και Aegean Airlines, ενώ την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει η ενημέρωση των αναλυτών τόσο για τη Motor Oil όσο και για τη Fourlis. Την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο για το γ’ τρίμηνο του 2020. Την ίδια ημέρα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Quest Holding ενώ στις 17:50 θα ακολουθήσει η ενημέρωση των αναλυτών για την Alpha Bank. Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει την πορεία της τραπεζικής χρηματοδότησης αλλά και τις καταθέσεις για τον μήνα Οκτώβριο. Την ίδια ημέρα μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου οι Attica Bank και Lamda Development.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται το ΑΕΠ γ’ τριμήνου για τη Γερμανία ενώ στη συνέχεια το ινστιτούτο IFO ανακοινώνει τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας για τον μήνα Νοέμβριο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο. Την Τετάρτη ανακοινώνονται το ΑΕΠ γ’ τριμήνου (τα πρώτα στοιχεία είχαν δείξει συρρίκνωση 32,5%), ο δείκτης διαρκών αγαθών για τον μήνα Οκτώβριο, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό από το πανεπιστήμιο του Michigan με βάση την έρευνα του Νοεμβρίου καθώς και οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο. Την Πέμπτη η αγορά των ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστή λόγω της εορτής των ευχαριστιών ενώ την Παρασκευή η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα κλείσει στις 20:00 (ώρα Ελλάδος). Την ίδια ημέρα η ΕΚΤ δημοσιεύει τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής, ενώ το βράδυ είναι η σειρά της Fed να δημοσιεύσει τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασής της. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ