Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 00:05

  Δευτέρα κοντογιορτή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Οι τραπεζικές μετοχές χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από 10 συνεδριάσεις για να διανύσουν ανοδικά απόσταση που είχαν κατέβει σε 55 συνεδριάσεις. Περιέργως τον ρόλο της επιτάχυνσης έπαιζαν οι Δευτέρες, ενώ οι υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας αναλάμβαναν το χώνεμα των τιμών στα υψηλά πατώματα.

  Ξεκινώντας από το ημερήσιο διάγραμμα τιμών της Eurobank εντοπίζουμε τη βίαιη ανοδική διάσπαση του μεσοπρόθεσμου καθοδικού στροφέα του Αυγούστου, στα 0,3145 ευρώ, όπου με σχεδόν κάθετη γωνία κλίσης πήγε και πυρπόλησε το όριο των 0,40 ευρώ. Από εκεί και έπειτα αφού πρώτα η μετοχή ολοκλήρωσε τον απαραίτητο σταθεροποιητικό κυματισμό για την εμπέδωση της εκρηκτικής ανόδου του +26,17% από τα 0,3091 στα 0,39 ευρώ συνέχισε με μια εκ νέου γρήγορη αρπαγή τιμών χτυπώντας στο κατώφλι των 0,45 με 0,44 ευρώ, όπου και διαπέρασε λόγω κεκτημένης ταχύτητας φτάνοντας ακόμα και στα 0,4640 ευρώ, που αποτελεί και το υψηλό 170 συνεδριάσεων. Ο δε όγκος συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της κίνησης εκτοξεύτηκε στα 134 εκατ. τεμ. (καταμετρημένα τεμάχια έως το μεσημέρι της Πέμπτης που γραφόταν το άρθρο) με τον μέσο όρο να εντοπίζεται στα 0,397 ευρώ. Η έκβαση τώρα της διαγραμματικής μάχης πάνω στην περιοχή αντίστασης των 0,45 με 0,44 ευρώ θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία της μετοχής. Έτσι, ενώ μια επιβεβαιωμένη ανοδική καταστρατήγηση των 0,45 ευρώ θα ανοίξει το μονοπάτι που οδηγεί στο επίπεδο των 0,50 και 0,56 ευρώ παρασύροντας ανοδικά και το γενικό κλίμα της αγοράς, η εκτεταμένη αδυναμία διακράτησης των κεκτημένων θα επαναφέρει το σαράκι της αμφιβολίας σπρώχνοντας την τιμή της μετοχής πάνω στη βάση των 0,41 με 0,40 ευρώ. 

  πιν

   

  H μετοχή της Εθνικής έχει βρεθεί με μια κούρσα +52% από το επίπεδο των 0,92 ευρώ πάνω στη ζώνη αντίστασης των 1,40 με 1,50 ευρώ έχοντας πρώτα πραγματοποιήσει μια στάση για ανεφοδιασμό στα 1,20 με 1,25 ευρώ. Ο δε συνολικός όγκος που προκλήθηκε από το ανοδικό τίναγμα φτάνει τα 55 εκατ. τεμάχια με τον μέσο όρο να εντοπίζεται στα 1,214 ευρώ. Εδώ η τιμή της μετοχής θα πρέπει στις επόμενες συνεδριάσεις να ανατινάξει την αντίσταση των 1,50 ευρώ για να μπορέσουμε να πούμε ότι πλέον ο επόμενος ανοδικός στόχος αποτυπώνεται στα 1,88 με 2 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που το παλέψει διαγραμματικά αλλά δεν μπορέσει να πηδήσει πάνω από τη μάντρα των 1,50 ευρώ θα πρέπει να αναμένουμε μια ελαφρά αναχαίτιση των αγοραστών προς το επίπεδο στήριξης των 1,20 ευρώ. Να τονιστεί ότι η Εθνική έχει περάσει για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Ιανουάριο πάνω από τον Exponential κινητό μέσο όρο των 55 ημερών, όταν λάμβανε τιμές στα 2,90 ευρώ.

  πιν


  H Alpha Bank μετά από πολύ καιρό ξύπνησε το θηρίο μέσα της ανεβαίνοντας δυο-δυο τα σκαλιά της ανόδου με το ποσοστό να έχει προσεγγίσει το 60%, καθώς η έναρξη της κίνησης την πέτυχε να κάθεται πάνω στα ιστορικά χαμηλά των 0,41 κάτι ευρώ. Ο όγκος συναλλαγών που έχει επιτευχθεί ξεπερνάει τα 135 εκατ. τεμάχια με το μέσο όρο να βρίσκεται στην περιοχή των 0,59 ευρώ. Τεχνικά η τιμή της μετοχής έχει τμήσει ανοδικά την αντίσταση των 0,62 με 0,60 ευρώ ατενίζοντας στον ορίζοντα τα 0,74 ευρώ. Επίπεδο που αντιπροσωπεύει τα αντίστοιχα διαγραμματικά σημεία που ήδη έχουν προσεγγίσει οι μετοχές της Eurobank και της Εθνικής μιας που εκφράζει τις τοπικές κορυφές του περασμένου Απριλίου και Ιουνίου. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι, κατά πρώτον, η δημιουργία αγοραστικού πατήματος πάνω στα 0,62 με 0,60 ευρώ και, κατά δεύτερον, η προσπάθεια ανοδικής διέλευσης από τα 0,74 ευρώ. Εκεί μια πιθανή ανοδική δραπέτευση θα ανάψει τα φώτα στον ανηφορικό δρόμο για τα 1,03 ευρώ.

  πιν


  Και, τέλος, περνάμε στα διαγραμματικά τερτίπια της Πειραιώς όπου έχει μονοπωλήσει ελέω CoCos τον οικονομικό τύπο των τελευταίων ημερών. Εδώ, παρά την ισχυρή ποσοστιαία άνοδο του +38% από το κλείσιμο της πρώτης Παρασκευής του Νοέμβρη στα 0,7026 ευρώ, έχει θεωρητικά να διανύσει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση μέχρι να φτάσει στα επίπεδα αναφοράς του περασμένου Ιουνίου στα 1,75 ευρώ. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι θα το απαιτήσει αλλά θα πρέπει να γραφτεί στα πρακτικά της ανάλυσης μιας που υπάρχει μια αέναη διαγραμματική αντιπαράθεση με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Προς το παρόν η μετοχή έχει μόλις κάνει διαγραμματικά το πρώτο ανοδικό βήμα μιας που έχει διασπάσει τα 0,90 ευρώ με συνολικό όγκο συναλλαγών άνω των 50 εκατ. τεμαχίων. Το δεύτερο βήμα θα είναι να αντικρίσει στα μάτια την αντίσταση της πρώην γραμμής στήριξης "T" στα 1,20 ευρώ με το τρίτο και πιο αποφασιστικό βήμα για τη μετέπειτα πορεία να αποτυπώνεται στα 1,35 ευρώ. Εφόσον πραγματοποιήσει και τα δύο αυτά βήματα τότε μόνο θα βάζαμε στη συζήτηση και το σενάριο προσέγγισης των 1,75 ευρώ. Μέχρι τότε όμως το προαναφερθέν ανοδικό σενάριο φαντάζει λίγο απόμακρο και δύσβατο. 

  πιν


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ