Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Οκτ-2020 00:05

  Μου 'φαγες όλα τα δαχτυλίδια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Σα να μη μας τα λέει καλά τελευταία ο FTSE/Athex  Large Cap. Ο χρηματιστηριακός δείκτης των 25 μεγαλύτερων εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει απολέσει  καθοδικά μετά από 100 συνεδριάσεις και το επίπεδο στήριξης των 1.475 μονάδων ανοίγοντας το διαγραμματικό πεδίο για ένα έντονο φλερτ με τις δύστροπες 1.400 μονάδες.

  Καλώς φαίνεται ότι έχει αρχίσει τελευταία  και σιγοτραγουδάει ένας συντοπίτης μου "παραγωγάς" το γνωστό άσμα του Μητσάκη... "Μου 'φαγες όλα τα δαχτυλίδια και κοιμάμαι τώρα, τώρα στα σανίδια” και δεν σταματάει εκεί καθώς ως παλιός "δοκιμασμένος" επενδυτής που βλέπει την επί ετών καθημαγμένη κατάσταση της αγοράς συνεχίζει… "Ό, τι και αν είχα, προτού να σε γνωρίσω όλα στα 'χω δώσει, για να σ' ευχαριστήσω”.

  Μάλιστα στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει κάτσει στην κυριολεξία κάτω από τις  1.475 μονάδες πραγματοποιώντας συνολικό όγκο συναλλαγών  ασθενέστερο και από εκείνον  των 20 εκατ. τεμαχίων. Το γεγονός αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς όπως όλα δείχνουν ο ισχυρός όγκος συναλλαγών θα εκπληρωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών πιέζοντας προφανέστατα τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε τιμές που λάμβανε τον περασμένο Απρίλη μεταξύ της περιοχής των 1.400 με 1.300 μονάδων. Αρνητικές είναι οι ενδείξεις που λαμβάνουμε και από τους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές (θα τραγουδάς τώρα ή θα δώσεις βάση στην ανάλυση;) με πιο ενδεικτικό τον δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), όπου παρουσιάζεται στο ημερήσιο chart τιμών να έχει διέλθει κάτω από την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 37 μονάδων τεχνικού δείκτη. Επίπεδο που είχε να αποτυπώσει χαμηλότερες τιμές για πάνω από 130 συνεδριάσεις. Ο τονισμός της θέσης του τεχνικού δείκτη υπάρχει κυρίως διότι όποτε ο RSI περνούσε αύτανδρος κάτω από το εν λόγω σημείο αναφοράς εκδηλωνόταν  στατιστικά μια βίαιη βύθιση που μπορεί να έφτανε ακόμα και στο –52% με τελευταίο το έντονο πτωτικό κύμα της τάξεως του -42% που πραγματοποίησε από τα τέλη του Φλεβάρη έως και τα μέσα του Μάρτη. Για να λήξει ο  συναγερμός και να φύγει το υπάρχον στατιστικό διαγραμματικό αγκάθι θα πρέπει ο δείκτης FTSE/Athex  Large Cap να πατήσει με αυξημένο όγκο συναλλαγών πάνω όχι μόνο από τις 1475 μονάδες αλλά κυρίως πάνω από τις 1500 μονάδες. Ανοδική δυσπραγία αναδύουν και οι  παρακάτω τεχνικές αναλύσεις  τριών από τους βασικούς πέντε  ρυθμιστές του δείκτη, όπου κινούν κάτι λιγότερο από το 30% της δύναμής του. Για τους τύπους οι άλλοι δύο είναι ο Μυτιληναίος με 7,51% και η Coca Cola HBC με 9,86%.

  πιν

   

  Ξεκινάμε με τον ΟΤΕ, όπου με μια  βαρύτητα 10,52%  στον FTSE  Large Cap έχει τμήσει καθοδικά τη γραμμή τάσης "S” στα 12,44 ευρώ, ανοίγοντας μέτωπο με τo σημαντικό σημείο στήριξης των 12 ευρώ. Η καθοδική καταστρατήγηση της ζώνης των 12 με 11,88 ευρώ με αυξητικό αριθμό ρευστοποιηθέντων μετοχών θα προκαλέσει σοβαρό βραχυχρόνιο ρήγμα  στη μέχρι πρότινος προσπάθεια ανοδικής υφαρπαγής των 12,80 με 13,30 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση της χρονικής "ακινησίας", καθώς από τις αρχές του Ιουλίου ο ΟΤΕ έχει πραγματοποιήσει συνολικές συναλλαγές 44 εκατ μετοχών με τη τιμή της μετοχής να μη το έχει κουνήσει ρούπι, καθώς είναι η ίδια με αυτή της έναρξης. 

  πιν

   

  Προχωράμε στον ΟΠΑΠ, όπου πλέον έχει περάσει δεύτερος στην κατάταξη συμμετοχής στον FTSE Large Cap με ένα 10,04%, προσπερνώντας από την εσωτερική  τη Coca Cola HBC. Εδώ χρησιμοποιώντας το μηνιαίο διάγραμμα τιμών εντοπίζουμε την έντονη δυσπραγία της μετοχής να "καβαλήσει" εκ νέου τη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης  "Z”. Χαρακτηριστικός είναι ο σχηματισμός των 5 διαδοχικών σκιών ανοδικής αναχαίτισης της όποιας προσπάθειας δραπέτευσης πάνω από την εν λόγω γραμμή   με το τελικό κλείσιμο να αποτυπώνεται κάτω από αυτή. Συνήθως τέτοιες σκληρές διαγραμματικές αρνήσεις διαπερατότητας οδηγούν σε καθοδική πίεση φυγής με την εκδήλωση έντονων ρευστοποιήσεων. Τα σημεία που θα κρίνουν την περαιτέρω πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ είναι για τους αγοραστές τα 8,40 ευρώ και για τους πωλητές το "πάτωμα" των 7,58 ευρώ. Για να αλλάξει άρδην το υπάρχον σκηνικό θα πρέπει τη τιμή της μετοχής να διαμορφώσει ένα ανοδικό candlestick με ανοδικό κυρίως σώμα και κλείσιμο στο τέλος του μήνα πάνω από τη ζώνη των 8,80 με 9 ευρώ.

  πιν

   

  Και τελειώνουμε με τα Jumbo, όπου ελέγχουν το 8,76% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εδώ το διαγραμματικό γίγνεσθαι είναι ακόμη πιο επιβαρυμένο, καθώς μετά την καθοδική διάσπαση  της στήριξης των 14,50 ευρώ έχει σπρώξει τη μετοχή πάνω στον κεντρικό άξονα της S. Pitchfork του 2014, στα 13,30 ευρώ. Εάν μάλιστα το όλο διαγραμματικό σκηνικό μπολιαστεί και με το φόβο μιας επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης, όπου θα επιφέρει χαμηλό τζίρο ή ακόμα και χάσιμο των Χριστουγεννιάτικων αγορών τότε είναι πολύ πιθανό η τιμή της μετοχής να κινηθεί καθοδικά προς το επίπεδο στήριξης τόσο του εν λόγω σχηματισμού όσο και της οριζόντιας στήριξης στα 11 με 10,50 ευρώ.       

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ