Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 00:05

  Ξεχάστε τις αποδόσεις της προηγούμενης δεκαετίας!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η σωρευτική απόδοση του S&P 500 την περασμένη δεκαετία άγγιξε το 190% ενώ η μέση ετήσια απόδοση προσέγγισε το 16% (+15,81%). Η μέση απόδοση της περασμένης δεκαετίας αποτέλεσε την τέταρτη καλύτερη επίδοση των τελευταίων εννέα δεκαετιών σύμφωνα με τα συγκεντρωμένα στοιχεία (1930 - 2020). Η μέση ετήσια απόδοση του S&P 500 από το 1930 έως το 2020 ανέρχεται στο 9,5% δηλ. αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019.

  Όμως ας επανέλθουμε στο 2020, και το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και ύστερα. Η πανδημία που ξέσπασε στις αρχές του 2020 έφερε πακέτα στήριξης των οικονομιών που παρόμοια δεν είχε δει η ανθρωπότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σαφέστατα και τα πακέτα στήριξης των οικονομιών δεν είναι κάτι νέο. Η κρίση των ενυπόθηκων δανείων πριν από μία 12ετία μας έδωσε ένα πολύ σημαντικό ιστορικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να επηρεάσουν τις οικονομίες αυτά τα πακέτα. Σαφώς και το μέγεθος στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη φορά όμως και η ζημιά ήταν μεγαλύτερη.  

  Αυτό όμως που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι κατά πόσο η τεράστια δημοσιονομική και νομισματική ώθηση που δίνεται σήμερα θα σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και υψηλότερους φόρους στο προσεχές μέλλον. Δεν είναι βέβαια κάτι που θα μας απασχολήσει άμεσα, όμως οι αγορές θα το δουν συντομότερα και θα προσπαθήσουν να το προεξοφλήσουν νωρίτερα. Η πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία έδειξε ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων δεν έφερε τον πληθωρισμό τον οποίο είχαν αναφέρει πολλοί διαπρεπείς οικονομολόγοι. Ο φόβος αποτέλεσε και τότε τη βασική αιτία αφού περιορίστηκε η κατανάλωση και ο πληθωρισμός παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το χρήμα δεν είχε την κινητικότητα που απαιτούνταν ώστε να κάνει την εμφάνισή του ένα νούμερο πληθωρισμού που θα έκανε αισθητή την παρουσία του. Αντίθετα ο φόβος ήταν αυτός που επικράτησε και η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Σε αντιδιαστολή, η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν πριν από μία δεκαετία καθώς τα κρατικά χρέη έχουν πάρει την ανηφόρα. Τέλος, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η νομισματική πολιτική εφόσον συνδυαστεί με δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να προσδώσει καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά στην περίπτωση της Ευρωζώνης.

  Στην τελευταία συνεδρίαση η Fed διατήρησε το επιτόκιο στο εύρος 0,00%-0,25%. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα διατηρήσει την αγορά περιουσιακών στοιχείων 80 δισ. δολαρίων ανά μήνα. Ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι η ρητορική για τον πληθωρισμό. Πιο συγκεκριμένα, o διοικητής της Fed, J. Powell, ανέφερε ότι τα επιτόκια θα προσαρμοστούν με γνώμονα το νέο στοχοθετημένο πλαίσιο για τον πληθωρισμό. Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Powell, ο πληθωρισμός θα πρέπει να τρέχει μετρίως πάνω από το 2% για μια χρονική περίοδο ώστε να αντισταθμίσει τις περιόδους χαμηλού πληθωρισμού, με τη μακροπρόθεσμη προσδοκία για τον πληθωρισμό ωστόσο να παραμένει στο 2%. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται ο πληθωρισμός να υπερβαίνει το 2% για να αντισταθμίσει τις προηγούμενες βραχυπρόθεσμες πτώσεις, αφήνοντας το επιτόκιο πέριξ του μηδενός για ακόμη περισσότερο διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Μέσα σε αυτό πλαίσιο, οι επενδυτές που έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος των χρημάτων τους σε αμερικανικές μετοχές σίγουρα δεν είναι απογοητευμένοι αφού κατάφεραν να καταγράψουν κέρδη ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί για τη συνέχεια αφού οι επιδόσεις της προηγούμενης δεκαετίας θα είναι δύσκολο να επαναληφθούν αν όχι να ξεπεραστούν. Ίσως ήρθε η ώρα για μια πιο ισορροπημένη στάθμιση χαρτοφυλακίου, όπου οι μετοχές δεν θα βρίσκονται στο επίπεδο που βρισκόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια. Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, μετά και το σοκ που θα υποστούν οι οικονομίες το 2020-21 (ανεξαρτήτως πια μορφή θα πάρει η ανάκαμψη, V, U & W, όχι όμως L), θα είναι ηπιότερη ή, καλύτερα, οι οικονομίες θα περάσουν σε μία πιο ώριμη φάση του οικονομικού κύκλου.

  Ολοκληρώνοντας, καλό θα είναι να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όταν προχωράμε σε επενδύσεις, τη ρήση του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου, Paul Samuelson : "Η επένδυση πρέπει να είναι σαν να βλέπεις το χρώμα να στεγνώνει ή να μεγαλώνει το γρασίδι. Αν θέλετε ενθουσιασμό… πηγαίνετε στο Λας Βέγκας", θα προσέθετα "ή στη δική μας πολύ όμορφη Πάρνηθα"!
  Υ.Γ.: Όταν αναφερόμαστε σε αποδόσεις προηγούμενης δεκαετίας εξαιρούμε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λόγω της γνωστής σε όλους μας ελληνικής κρίσης.  
   

  πιν

   

  Ο Μυτιληναίος ανοίγει την αυλαία της ανακοίνωσης γ’ τριμήνου 2020

  Σε μόλις 35 ημέρες από τη λήξη του 9μήνου αναμένεται να ανοίξει την αυλαία για τον FTSE Large Cap ο Όμιλος Μυτιληναίος ανακοινώνοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη γ’ τριμήνου/9μήνου 2020, δηλ. στις 4 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο του Ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Trust Ανδρομέδα και Entersoft είναι οι δύο εταιρείες που έχουν ανακοινώσει ήδη οικονομικά αποτελέσματα για το 9μηνο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εισηγμένες δεν είναι υποχρεωμένες να ανακοινώσουν ισολογισμούς για το γ’ τρίμηνο, ελεγμένους από ορκωτούς ελεγκτές, με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο. Καθώς οι ανακοινώσεις των εταιρειών τόσο για τα στοιχεία α’ τριμήνου όσο και γ’ τριμήνου δεν είναι υποχρεωτικά, το δείγμα στο σύνολο της αγοράς παραμένει πολύ μικρό. Ειδικότερα στο α’ τρίμηνο οι εταιρείες του FTSE Large Cap που ανακοίνωσαν στοιχεία ήταν 17 από τις 25 συνολικά εταιρείες του δείκτη.

  Στις 5 Νοεμβρίου είναι η σειρά των Ελληνικών Πετρελαίων να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Στις 11 Νοεμβρίου και ημέρα Τετάρτη, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, η Coca Cola HBC αναμένεται να ανακοινώσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το γ’ τρίμηνο του 2020. Να υπενθυμίσουμε ότι στο α’ τρίμηνο είχε ανακοινώσει στοιχεία για τον όγκο πωλήσεων και τον κύκλο εργασιών και όχι για την κερδοφορία του Ομίλου. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 12 Νοεμβρίου ο Όμιλος Τιτάν αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2020 ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση αναλυτών-επενδυτών μέσω τηλεδιάσκεψης.

  Στις 20 Νοεμβρίου έρχεται η σειρά των Ελληνικών Χρηματιστηρίων να ανακοινώσουν τα οικονομικά στοιχεία για το γ’ τρίμηνο/9μηνο 2020. Ακολουθεί ο Φουρλής με ημερομηνία ανακοίνωσης 24 Νοεμβρίου, ο ΟΠΑΠ και η Quest (μετά τη λήξη της συνεδρίασης) στις 25 Νοεμβρίου ενώ την επόμενη ημέρα 26 Νοεμβρίου είναι η σειρά της Lamda Development να ανακοινώσει στοιχεία για το γ’ τρίμηνο/9μηνο 2020. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά τη διάρκεια του 2019 είχαν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου στις 19-22 Νοεμβρίου με πρώτη την Alpha Bank (19/11), τελευταία την Τράπεζα Πειραιώς (22/11) και ενδιάμεσα Eurobank (21/11) και Εθνική Τράπεζα (21/11).

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, η Deutsche Telekom έχει ορίσει ως ημερομηνία ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων τη 12η Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου στις 7 Νοεμβρίου 2019 την ίδια ημέρα με την Deutsche Telekom.

  Πιστοληπτική αξιολόγηση Standard and Poor’s και DBRS

  Η τελευταία αξιολόγηση από τη Standard and Poor’s έλαβε χώρα την Παρασκευή 24 Απριλίου, όπου αναθεώρησε τις προοπτικές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε σταθερή από θετική. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας "BB- / B". Να υπενθυμίσουμε ότι η αναθεώρηση προ τα κάτω των προοπτικών αντικατόπτριζε την προσδοκία της S&P για απότομη επιδείνωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και των αντιμέτρων που λαμβάνει η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η S&P είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση καθώς με βάση τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις της, αναμενόταν ανάκαμψη το 2021,η οποία θα συνοδευόταν από σταθερή δημοσιονομική εξυγίανση. Η επιβεβαίωση τότε βασίστηκε στα σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα της Ελλάδας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια χάρη στην πολύ ισχυρή δημοσιονομική επίδοσή της, τη διατήρηση σημαντικών αποθεματικών ρευστότητας στον ισολογισμό της κυβέρνησης (το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα), την ευνοϊκή δομή δημόσιου χρέους καθώς και την ευελιξία χρηματοδότησης που ενισχύεται από την πρόσφατη παραίτηση της ΕΚΤ σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για το πρόγραμμα αγοράς αλλά και ως εγγύηση στις πράξεις επαναγοράς της ΕΚΤ.

  Έτσι, με βάση το σκεπτικό της προηγούμενης αξιολόγησης δεν διαφαίνεται να έχει μεταβληθεί κάτι σημαντικά επί τα χείρω ώστε να δικαιολογεί μία υποβάθμιση στη βαθμίδα της χώρας. Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κτλ.) για την προοπτική ανάκαμψης της χώρας αλλά και την ικανοποιητική πορεία στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας δίνουν έναν τόνο συγκράτησης για χειροτέρευση των προοπτικών. Ωστόσο, έχει πολλές φορές παρατηρηθεί η μεταβολή των προοπτικών σε περιπτώσεις όπου οι οίκοι αξιολόγησης έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους διεθνείς οργανισμούς.   

  πιν


  Ατζέντα (20/10-25/10): Σήμερα Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων παροχής καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης για τον μήνα Αύγουστο όπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον δίνοντας μία εικόνα για τον τουρισμό. Επίσης σήμερα η Τέρνα Ενεργειακή έχει συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. με σκοπό την ακύρωση των ιδίων μετοχών που κατέχει και ταυτόχρονα την έγκριση νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Την Τετάρτη η ΤτΕ αναμένεται να ανακοινώσει Ισοζύγιο Πληρωμών για τον μήνα Αύγουστο. Την Πέμπτη η ΤτΕ αναμένεται να ανακοινώσει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον μήνα Αύγουστο. Την ίδια ημέρα η Ιντρακόμ έχει συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. για την εκλογή Δ.Σ. κ.ά. Την Παρασκευή ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τους τριμηνιαίους μη Χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης (φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κεφαλαιακές μεταβιβάσεις κτλ.). Την ίδια ημέρα η διοίκηση της Pasal έχει συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. με μοναδικό θέμα: "Παροχή ειδικής αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 4β του Ν.2778/1999, όπως ισχύει, για την απόκτηση από την Εταιρεία εμπορικού ακινήτου που ανήκει σε εταιρεία του ομίλου μετόχου". Την ίδια ημέρα μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται να ανακοινώσουν S&P και DBRS την αξιολόγηση της χώρας.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται οι άδειες δόμησης για τον μήνα Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Επίσης, ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι Procter & Gamble (συμμετέχει στον Dow Jones), Travelers Companies (Dow Jones) και η Philip Morris International, ενώ μετά το κλείσιμο της Wall Street ανακοινώνει η Netflix. Την Τετάρτη ανακοινώνεται στις ΗΠΑ η Μπεζ Βίβλος (η συγκεκριμένη αναφορά εκδίδεται 8 φορές τον χρόνο) όπου αναφέρονται τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Την Τετάρτη είναι η σειρά των Abbott Labs, Nasdaq & Verizon Communications (Dow Jones) να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα ενώ μετά το κλείσιμο της Wall Street ανακοινώνουν οι eBay & Microsoft Corporation (Dow Jones). Την Πέμπτη ανακοινώνονται οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον μήνα Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι Coca-Cola Company (Dow Jones), Dow (Dow Jones) και UPS. Την ίδια ημέρα και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Wall Street είναι η σειρά των Amazon.com, Gilead Sciences, Intel Corporation (Dow Jones) & Visa Inc. (Dow Jones). Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον μήνα Οκτώβριο στη Γερμανία ενώ το βράδυ μετά το κλείσιμο τoυ αμερικανικού χρηματιστηρίου ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι American Express (Dow Jones) και Honeywell International (Dow Jones). 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ