Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 00:05

  Προσοχή στο κενό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ως αρνητικό διαγραμματικό καμπανάκι ακούστηκε στα αυτιά των περισσότερων τεχνικών αναλυτών το τελευταίο ανοδικό στραβοπάτημα του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών λίγο πάνω από τις 652 μονάδες. Υπήρχε, άλλωστε, ήδη μια πρόγευση από την προσεκτική παρατήρηση των επιμέρους μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη, αλλά η κύρια επιβεβαίωση της έντονης ανοδικής δυσπραγίας ήρθε από το ξεδίπλωμα των διαδοχικών διαγραμματικών time frames του ιδίου. Μάλιστα στα πιο αργά διαγράμματα φαίνεται ότι η έντονη πτωτική ροπή, που έχει προκληθεί από τη βίαιη καθοδική "μαχαιριά" του περασμένου διμήνου Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ζει και βασιλεύει πιέζοντας εδώ και καιρό τον δείκτη στην εκδήλωση μιας λυτρωτικής σύγκρουσης με το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης των 600 με 580 μονάδων.

  Ξεκινώντας αρχικά την περιήγηση από το μηνιαίο μακροπρόθεσμο διάγραμμα των τιμών του Γενικού Δείκτη το πρώτο πράγμα, που εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει, είναι ο εν γένει άσχημος εγκλωβισμός του δείκτη μέσα στον τριγωνικό σχηματισμό που είχε ως απαρχή σχεδιασμού την τοπική κορυφή στις 688 μονάδες περίπου. Ο σχηματισμός αυτός δείχνει ότι πλησιάζει προς τη λύση του έχοντας ως πρώτη ένδειξη την καθοδική διάσπαση της κάτω πλευράς που διέρχεται από την περιοχή των 590 μονάδων. Οι, δε, άνω σκιές αδυναμίας που έχουν αποτυπωθεί τους τελευταίους μήνες σπρώχνουν όλο και περισσότερο τον δείκτη να ενδώσει στο εν εξελίξει πτωτικό φλερτ με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η τμήση τού εν λόγω σημείου με πιθανή καθοδική καταστρατήγηση της περιοχής στήριξης των 580 μονάδων θα ανοίξει για τα καλά τον κατηφορικό δρόμο για το κατώφλι του δωδεκαετούς στροφέα ανέγερσης, στις 510 με 495 μονάδες. Όμως σε αυτό το επίπεδο τιμών, εάν φυσικά δεν ενέχει κάποιο έντονο γεωπολιτικό ρίσκο, θα αποτελούσε σημαντικό βατήρα αναφοράς για τους αγοραστές. Επειδή όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία υπάρχει προσώρας στο τραπέζι και το απρόβλεπτο σενάριο της ακαριαίας ανόδου διάλυσης των 680 μονάδων, που μπορεί να προκληθεί από κάποιο άκρως θετικό νέο που η αγορά δεν είχε καν στο μυαλό της.  

  πιν


  Προχωρώντας περαιτέρω στην ανάγνωση των μεσομακροπρόθεσμων τεχνικών δεικτών αυτό που αναδύεται είναι η καχεξία του Γενικού Δείκτη να ηγηθεί σε μια ανοδική πορεία μιας που ο όγκος και ο τζίρος συναλλαγών βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε απόλυτο στραγγαλισμό. Κάποια ασθενή σήματα που λαμβάναμε το καλοκαίρι τραβήχτηκαν πίσω καθώς δεν υπήρχε το κατάλληλο ανοδικό οξυγόνο για να ευδοκιμήσουν και να αναζωπυρωθούν. Επί του πρακτέου ο Chaikin Money Flow Oscillator (CMF) και ο SMI Ergodic Oscillator (SMIEO) συνεχίζουν να τονίζουν το "κόκκινο" χρώμα της τάσης, ενώ ο Vordex Indicator (VI) παρά τη βύθιση του Γενικού Δείκτη παραμένει σιωπηλά στα πιστεύω της μακροπρόθεσμης ανοδικής κατάκτησης των 850 μονάδων. 

  πιν


  Κατεβαίνοντας time frame στο weekly chart τιμών ο Γενικός Δείκτης καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 5 μηνών δεν μπόρεσε να περάσει μέσα στο καμπυλωτό πεδίο που απλώνεται μεταξύ του 50% retracement Fibonacci Arc με το 61,8% και εντοπίζεται μεταξύ των 680 με 730 μονάδων. Η ανοδική αυτή υστέρηση στη μεταπήδηση του δείκτη έχει επιφέρει έναν πλάγιο νωχελικό ψυχαναγκασμό με κέντρο την περιοχή των 640 με 630 μονάδων. Τελευταία μάλιστα συλλαμβάνεται στο διάγραμμα να απειλεί και το επίπεδο των 612 με 608 μονάδων ανοίγοντας έτσι παρτίδες με την περιοχή που έχουμε ήδη προαναφέρει των 582 με 580 μονάδων.

  πιν

   

  Τέλος, με τον κίνδυνο της μη ύπαρξης των δεδομένων της Παρασκευής, μιας που η παρούσα ανάλυση αρθρογραφείται την Πέμπτη, προχωράμε στην ημερήσια τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη. Σε αυτό το time frame είναι κάτι περισσότερο από εμφανής η ανυπαρξία του δείκτη, καθώς ναι μεν χτυπάει καθημερινά κάρτα μέσα στο εύρος των 680 με 612 μονάδων αλλά δυστυχώς μέσα σε διάστημα 103 συνεδριάσεων δεν πρόσφερε καμία ανοδική εργασία διαφυγής. Και πώς άλλωστε να το πράξει ο δύσμοιρος αφού κάθε φορά που πήγαινε να ξεθαρρέψει ανοδικά δεχόταν ισχυρό καθοδικό "bullying" από τις τραπεζικές μετοχές. Τι και αν είχε "φίλους" σε κάθε ανοδική προσπάθεια τον ΟΤΕ, την Τενέργα, τον Μυτιληναίο, τον Σαράντη και τη ΔΕΗ η επενδυτική του ψυχολογία καταρρακωνόταν από την πτωτική τραπεζοπαρέα. Στη τελική, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό να χάσει και το επίπεδο των 612 μονάδων δίνοντας έδαφος για τη κάτω πλευρά του πλαγιοκαθοδικού καναλιού "R" στις 596 μονάδες. Από εκεί και κάτω ο Γενικός Δείκτης καθαιρείται διαγραμματικά ανοίγοντας θέση εργασίας στο υπόγειο των 530 μονάδων. Αλλαγή διαθέσεων μόνο με την κατάποση της ανοδικής "σουπερμαντολίνης" των 668 μονάδων.  

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ