Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Οκτ-2020 00:11

  Ο απλωμένος τραχανάς

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Σε ομιχλώδες τοπίο προσπαθούν να περπατήσουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με τα ανοιχτά θέματα που απλώνονται διάσπαρτα μπροστά τους να αναδεικνύονται ως επικίνδυνες παγίδες που δεν αφήνουν ούτε κατ’ ελάχιστο το περιθώριο σοβαρών προβλέψεων. 

  Από πού να ξεκινήσει κανείς; 

  Από τα δάνεια που μπήκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, στα οποία η γενική αντίληψη είναι ότι μεγάλο μέρος τους δεν θα μπορέσει να επανέλθει σε κανονική εξυπηρέτηση μετά τη λήξη του μορατόριουμ; 

  Από την απαισιόδοξη καμπύλη που αρχίζει και παίρνει η πανδημία με τις πολυπληθείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Ρώμη, Παρίσι) να αρχίζουν να παραδίδονται η μια μετά την άλλη στην αυξητική πορεία των κρουσμάτων;

  Από τον νέο αριθμό "κόκκινων" δανείων που μπορεί να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης με πολύ πιθανό το σενάριο να μη λήξει καν η τρέχουσα περίοδος αναστολής πληρωμών στο τέλος του έτους, σπρώχνοντας έτσι σε μια νέα αναστολή έως ποιος ξέρει πού; 

  Από το "θαμπό" σχέδιο μιας Bad Bank, όπου το κράτος θα πρέπει για ακόμα μια φορά να βάλει το χέρι μέσω κάποιας μορφής εγγύησης; 

  Μέσα σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την τουρκική γεωπολιτική βόμβα, που ναι μεν προς το παρόν σφυρίζει αδιάφορα παραμένοντας αδρανής αλλά κανείς δεν γνωρίζει έως πότε. Και σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο ενδελεχής απλωμένος "τραχανάς" οι τράπεζες θα πρέπει να είναι απίκο, καλογυαλισμένες και σε πλήρη ετοιμότητα για να απορροφήσουν και να διοχετεύσουν την τεράστια ρευστότητα που θα εισρεύσει από τους κοινοτικούς πόρους και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλο αυτό το συνονθύλευμα αβεβαιότητας έχει κάτσει για τα καλά πάνω από τις μετοχικές τους αξίες κάνοντας ιδιαίτερα δύσβατη την όποια επενδυτική κίνηση. Τα δε τραπεζικά διαγράμματα όσο και αν έχει κανείς τη διάθεση να τα δει υπό το θετικό πρίσμα… δεν. Πώς να το κάνουμε, δεν βγαίνει.

  Η μετοχή της Eurobank δείχνει να ταλανίζεται κάτω από τα 0,40 ευρώ μη μπορώντας εδώ και μήνες να αποδράσει από το φράχτη των 0,445 ευρώ. Τελευταία έχει δοκιμάσει για ακόμα μια φορά το πάτωμα στήριξης των 0,33 ευρώ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει τη διάθεση να το τμήσει καθοδικά και να κινηθεί προς τη διακεκαυμένη ζώνη των 0,2820 ευρώ. Ο δε όγκος των συναλλαγών προβληματίζει έντονα, καθώς δεν δύναται να δικαιολογήσει έντονη ανοδική κίνηση φυγής προς την περιοχή των 0,52 με 0,50 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank βρίσκεται λίγο πάνω από τα 1,4 δισ. ευρώ ενώ οι απώλειες για το 2020 παίζουν πέριξ του -60%.

  πιν

   

  Η Εθνική Τράπεζα έχει έρθει στις τελευταίες συνεδριάσεις σε πλήρη αντιπαράθεση με τη κάτω πλευρά του μεσοπρόθεσμου πλαγιοανοδικού καναλιού του Μαρτίου στο 1 ευρώ. Εδώ ενώ η διακριτική απομάκρυνση της τιμής της μετοχής πάνω από τα 1,12 ευρώ μπορεί να την επαναφέρει στη γνωστή "δοκό" των 1,20 ευρώ, η καθοδική διάλυση του αναφερόμενου καναλιού θα την οδηγήσει μέσα στο πολύ επικίνδυνο διάζωμα των 0,905 με 0,8150 ευρώ. Και εδώ ο όγκος συναλλαγών δείχνει καχεξία βίαιης ανοδικής ανάτασης προς το κέντρο του καναλιού στα 1,40 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής έχει βρεθεί στα 1,07 δισ. ευρώ με απώλειες -61% από την αρχή του έτους. 

  πιν

   

  Κάτω από τη συνεχή πίεση της μέγγενης που επιβάλει ο καθοδικός στροφέας βρίσκεται εδώ και 200 μέρες περίπου η μετοχή της Alpha Bank. Ιδιαίτερα αρνητικές από άποψη διαγραμματικής ανάλυσης είναι η αποτύπωση χαμηλότερων τοπικών κορυφών από τον Απρίλη και έπειτα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, για να σκάσει λίγο το χαμόγελο στους αγοραστές, είναι να περάσει με τη δύναμη ενός ανοδικού "οδοστρωτήρα" πάνω από το επίπεδο των 0,60 ευρώ. Η κίνηση αυτή εάν μάλιστα συνοδευτεί και με ισχυρό όγκο συναλλαγών διαφυγής τότε μπορεί να δώσει έδαφος για τα 0,70 με 0,74 ευρώ. Προς το παρόν όμως ο στροφέας είναι εκεί και οδηγεί προς την καταστρατήγηση της σημαντικής στήριξης των 0,4830 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha εντοπίζεται στα 825,5 εκατ. ευρώ ενώ συνεχίζει να κρατάει τα  πτωτικά σκήπτρα ανάμεσα στις άλλες τρεις με απώλειες -72% για το 2020.

  πιν

   

  Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο μετά και τη καθοδική λύση της πρώην ισχυρής γραμμής στήριξης "T", στα 1,20 ευρώ. Όσο η τιμή της μετοχής παραμένει κάτω από την επιφάνεια των 1,20 ευρώ τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να βυθιστεί κάτω από το 1 ευρώ βλέποντας ως πρώτο μεσοπρόθεσμο πυθμένα τα 0,84 ευρώ. Άμεσο ζητούμενο λοιπόν για τους αγοραστές είναι η εκ νέου αρπαγή των 1,20 ευρώ με ταυτόχρονη κίνηση απομάκρυνσης προς τα 1,35 ευρώ. Στη συνταγή όμως θα πρέπει να προστεθεί και το συστατικό του όγκου συναλλαγών, με 800 και 600 χιλιάδες κομμάτια δε μπορεί να χτισθεί υγιής άνοδος. Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς μόλις και μετά βίας έχει περάσει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ με τις απώλειες για το 2020 να φτάνουν το -62%.  

  πιν


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ