Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 00:05

  Από το χώμα στο γρασίδι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Και να που ήρθε η ώρα για τον "ΑΒΑΞ" να μας αποδείξει τι δυνάμεις διαθέτει για να μπορέσει να ανέβει κατηγορία και να ξεφύγει από τον μέσο της Pitchfork στα 0,48 ευρώ, που τον κρατούσε δέσμιο στις όποιες επιθετικές ορέξεις για τουλάχιστον 8 μήνες. Επιβεβαιωμένο πέρασμα πάνω από εκεί θα ανοίξει διάπλατα τον κατασκευαστικό δρόμο για την αντιπαράθεση με τον μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο όρο των 70 μηνών, στα 0,544 ευρώ.

  Προσοχή όμως. Από εκεί και πάνω η μετοχή αλλάζει γήπεδο και από το χώμα πάει στο γρασίδι.

  Βέβαια για να μπορέσει να επιτευχθεί μια τέτοια κίνηση θα χρειαστεί και έναν διαδοχικό όγκο συναλλαγών άνω των 200 χιλ. τεμαχίων. Επίσης η κεφαλαιοποίηση του "ΑΒΑΞ" μετά και τη χθεσινή άνοδο είναι λίγο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια λίγο πάνω από τα 94 εκατ. ευρώ με το ξεμπλοκάρισμα της γραμμής 4 του Μετρό να παίζει μπάλα. Για τους τύπους ο όμιλος είχε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και έσοδα 52 εκατ. ευρώ από την ενέργεια, μέσω της θυγατρικής Volterra, όπου είναι "in” πάνω στη φανέλα της ποδοσφαιρικής Καλαμάτας.

  πιν

   

  Αλλαγή γηπέδου ετοιμάζει και η Byte Computers, καθώς με το χθεσινό όγκο συναλλαγών 793 χιλ. τεμ. (673 χιλ. πακέτο) δείχνει να έχει ισχυροποιήσει το πάτημα που είχε κατασκευάσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις μεταξύ των 0,96 με 1 ευρώ. Η δε διαγραμματική τμήση που έχει πραγματοποιηθεί πάνω στην καθοδική γραμμή τάσης του καλοκαιριού του 2019 έχει ανοίξει για τα καλά το παράθυρο των 1,40 ευρώ. Πριν γίνει όμως το πέρασμα από τη σέντρα των Bulls προς τα 1,40 ευρώ θα πρέπει πρώτα να ανοίξει την άμυνα των 1,20 ευρώ που είχε σταθεί σοβαρό εμπόδιο ανοδικής επίθεσης στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020. Εάν η κίνηση αυτή στεφθεί με επιτυχία αποτυπώνοντας ένα ισχυρό ανοδικό μηνιαίο candlestick τότε πλέον μπορεί να ανοίξουμε κουβέντα και για τιμές άνω των 1,40 ευρώ.

  πιν

   

  Με κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο λίγο πάνω από τα 1,4 δισ. ευρώ αλλά με ίδια κεφάλαια 1,84 δισ. ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων φαίνεται να έχει προεξοφλήσει παραπάνω αρνητικά δεδομένα από αυτά που μπορεί να τρέξουν στην αγορά. Η τιμή της μετοχής έχει κατέβει στα 4,67 ευρώ κινούμενη με συνεχή ημερήσια κλεισίματα σε μια περιοχή, που είχε να περπατήσει για πάνω από 30 μήνες.

  Οι τεχνικοί ταλαντωτές έχουν φτάσει σε τέτοια υπερπουλημένα επίπεδα που δεν είχαν δει ούτε τον περασμένο Μάρτιο υπό το καθεστώς της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και του καθολικού lockdown. Για παράδειγμα ο δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) αναπνέει λίγο πάνω από το 38, επίπεδο που είχε να γράψει από το Δεκέμβριο του 2008, όταν η τιμή της μετοχής ήταν στα 5,30 ευρώ με τους επόμενους μήνες να είναι ιδιαίτερα θετικοί οδηγώντας τη τότε στα 9 ευρώ. Η δημιουργία μιας ανθεκτικής βάσης μεταξύ των 4,60 με 4,40 ευρώ, όπου και αποτελεί ισχυρό σημείο στήριξης μπορεί να βάλει τα θεμέλια για μια μεσοπρόθεσμη ανοδική κυματική κίνηση προς τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 6,60 ευρώ.

  πιν

   

  Στο ίδιο μήκος κύματος η TITAN Cement International έχει ίδια κεφάλαια 1,34 δισ. ευρώ και η χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση μετά βίας ξεπερνά τα 936 εκατ. ευρώ ενώ η τιμή της μετοχής έχει υποστεί από τις αρχές του έτους καθίζηση -40%. Παρά το γεγονός της αύξησης της καθαρής κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 9 εκατ. ευρώ στα 22,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό η μετοχή παραμένει καθηλωμένη χαμηλότερα των 11,60 ευρώ. Την ίδια ώρα που ο κατασκευαστικός οργασμός βρίσκεται προ των πυλών η τιμή της μετοχής δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει για πολύ ακόμα, όχι πως το κάνει τώρα, την τιμή της μετοχής σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Σημαντικό διαγραμματικό βήμα εκκίνησης είναι η ανοδική καταστρατήγηση της αντίστασης των 11,60 ευρώ με ισχυρό όγκο διαφυγής. Το επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στα 13 ευρώ αλλά το target της κίνησης μπορεί να ανοίξει έως τα 15,80 ευρώ. Ήδη πάντως παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση στον όγκο συναλλαγών αλλά θα χρειαστεί κάτι παραπάνω. Εν ενεργεία το βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι που παίζει το ρόλο πολιορκητικού κριού.

  πιν


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ