Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 00:05

  Κωπηλάτες σε ρωμαϊκή γαλέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Δεν φυσάει καθόλου. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη, για να μην πω και για πολύ πιο πίσω, στο ελληνικό χρηματιστήριο... δεν φυσάει καθόλου. Και δεν μιλάω για το αεράκι το χθεσινό. Εκείνος ο πολυπόθητος ούριος άνεμος που μπορεί να παρασύρει την αγορά σε άλλα πελάγη με νέο καθαρό και φρέσκο επενδυτικό αέρα βρίσκεται εδώ και μήνες υπό αναζήτηση. 

  Οι δε εναπομείναντες ενεργοί επενδυτές αισθάνονται ως αλυσοδεμένοι κωπηλάτες σε ρωμαϊκή γαλέρα, προσπαθώντας με καθημερινό κοπιώδη αγώνα να σπρώξουν το Γενικό Δείκτη και την αγορά λίγο παραπέρα μπας και φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό των 700 μονάδων.  

  Αν και στη ρωμαϊκή γαλέρα υπήρχαν 52 κουπιά, εδώ σύμφωνα με τις εταιρείες που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη έχουμε 60. Και αν περιμένατε να πάμε πιο γρήγορα αυταπατάστε. 

  Τα 5 από αυτά που αντιπροσωπεύουν τις τραπεζικές μετοχές υπολειτουργούν, με τους αντίστοιχους επενδυτές κωπηλάτες που τραβάνε κουπί να βρίσκονται σε ημιλιπόθυμη κατάσταση λόγω "πείνας" και υπερπροσπάθειας.

  Παρ' όλα αυτά ο τυμπανιστής επιτελεί το καταναγκαστικό έργο του δίνοντας τον ρυθμό της κωπηλασίας.  Μπουμ.. μπουμ… μπουμ... και οι επενδυτές προσπαθούν να σπρώξουν... +3 μονάδες δείκτη τη μια μέρα , +7 μονάδες την άλλη, +1 μονάδα, -6 μονάδες, -8 μονάδες, +2 μονάδες…άντε πάλι.  

  Το "μαστίγωμα" πάει σύννεφο, αλλά με τζίρο συναλλαγών 35 και 45 εκατ. ευρώ πού να πάει το καράβι. Πού; 

  Μάλιστα το συγκεκριμένο φαινόμενο της καχεξίας των συναλλαγών θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους ιθύνοντες, καθώς ως γνωστόν όταν το πλοίο βυθιστεί, οι αλυσοδεμένοι κωπηλάτες το ακολουθούν στο βυθό.

  Γυρνώντας στην πραγματικότητα αυτό που μπορεί να παρουσιαστεί ως θετικό στοιχείο είναι οι σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στη δυναμικότητα του Γενικού Δείκτη με τις 6 πρώτες θέσεις βαρύτητας να τις κατέχουν πλέον μη τραπεζικές μετοχές. Ο ΟΤΕ (10,55%), η Coca Cola HBC (9,62%), o Μυτιληναίος που έχει αναρριχηθεί στη 3η θέση με 6,41%, 4η η ΔΕΗ που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη μαζί με τον ΟΠΑΠ και τα Jumbo ρυθμίζουν το 40% του δείκτη ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η 7η Eurobank απειλείται ανοιχτά από τη φουριόζικη ΤΕΝΕΡΓΑ. Υπό αυτές τις εξελικτικές δυνάμεις ο Γενικός Δείκτης έχει τμήσει ανοδικά το βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι "C” στις 640,50 μονάδες περίπου. Η ανοδική διάτρηση του εν λόγω σχηματισμού εάν επιβεβαιωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση μπορεί να ωθήσει τον δείκτη πάνω στις δύο σαθρές αντιστάσεις των 648 με 652 μονάδων. Από εκεί και πάνω όμως ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί καλύτερης ποιότητας καύσιμο από τον τζίρο συναλλαγών καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει το επίπεδο των 660 με 670 μονάδων που ως γνωστόν είναι αρκετά δύσβατο. Ανοδικό περιθώριο δείχνει και ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) μετά και το πέρασμά του πάνω από το μέσο των 50 μονάδων του.

  πιν


  Στους συνήθεις τέσσερις ύποπτους (ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), που κινούν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/XA Large Cap έχει προστεθεί και ένας πέμπτος, ο Μυτιληναίος, ρυθμίζοντας έτσι πλέον το 47% της δυναμικότητάς του. Στο βραχυχρόνιο διάγραμμα ο δείκτης δείχνει να έχει πάρει την ανιούσα καβάλα στον στροφέα του Σεπτεμβρίου. Το πρώτο του μέλημα είναι να περάσει τις συμπληγάδες της περιοχής των 1525 με 1550 μονάδων. Από εκεί και πάνω θα έχει να γεμίσει το χάσμα μεταξύ των 1500 με 1567 μονάδων, που δημιουργήθηκε στις 21 του Σεπτέμβρη, όταν και κατέγραψε την ισχυρή πτώση των -4,65%. Εάν τώρα το γέμισμα του κενού συμπληρωθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών τότε η κίνηση θα βγάλει πάνω στο επίπεδο των 1600 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, που κολλήσει πέριξ των 1550 μονάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης γνωρίζει το δρόμο της επιστροφής προς το λιμάνι των 1500 με 1475 μονάδων μιας που τον έχει πάρει πλείστες φορές.

  πιν


  Και ερχόμαστε στον Τραπεζικό Δείκτη που μετά από δέκα συνεδριάσεις προσπάθειας κατάφερε επιτέλους να ξεκολλήσει από τον βυθό των 295 με 290 μονάδων για να αναδυθεί προς την περιοχή των 307 με 312 μονάδων. Η επιτυχής διάβαση πάνω από τις 312 μονάδες θα δώσει περιορισμένο χώρο ανάβασης έως το επόμενο σημείο αντίστασης των 325 μονάδων. Από εκεί και πάνω όμως τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς πέφτει πάνω στο διαγραμματικό ύφαλο των 346 με 355 μονάδων, όπου κατά πολλούς έχει χαρακτηριστεί και ως σημαντικό πεδίο μάχης μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών. Η ανοδική αρπαγή των 355 μονάδων θα φέρει έντονη αναστάτωση στο στρατόπεδο των αγοραστών με τα χάπια για το "φούντωμα" να κατεβαίνουν το ένα μετά το άλλο. 

  πιν


   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ