Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 00:49

  Ξεχώρισαν ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν, ΟΤΕ και Σαράντης στο α’ εξάμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Μόλις 0,5% η συρρίκνωση στην επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία του FTSE Large Cap, σε ένα από τα χειρότερα εξάμηνα μεταπολεμικά, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα κακό αποτέλεσμα. Όπως γίνεται κατανοητό, η συντριπτική πλειονότητα των ανακοινωμένων αποτελεσμάτων ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς, καθώς η πρωτόγνωρη κατάσταση διαμόρφωσε μεγάλες αποκλίσεις τόσο στις εκτιμήσεις των εσόδων όσο και της κερδοφορίας.

  Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου / β’ τριμήνου 2020, ίσως του πιο πολυσυζητημένου τριμήνου κυρίως μεταπολεμικά. Υπενθυμίζω ότι το ΑΕΠ της χώρας το β’ τρίμηνο του 2020 συρρικνώθηκε 15,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Στην επισκόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2020 πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν ληφθεί τα επαναλαμβανόμενα μεγέθη, όπου αυτά έχουν δημοσιευθεί. Έτσι, δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν η ζημιά του Cairos (-1.334 εκατ. ευρώ) που σημείωσε η Eurobank στο εξεταζόμενο εξάμηνο, αλλά τα προσαρμοσμένα κέρδη 176 εκατ. ευρώ, καθώς το Cairos είναι ένα έκτακτο γεγονός, το οποίο την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη τη σύγκριση διαχρονικά. Ταυτόχρονα, οι ζημίες που κατέγραψαν τα δύο διυλιστήρια, Ελληνικά Πετρέλαια (-336 εκατ. ευρώ) και Motor Oil (-150,58 εκατ. ευρώ), ξεπερνούν τα 486 εκατ. ευρώ. Εφόσον εξαιρεθούν τα κέρδη/ζημίες από τα αποθέματα και από τις δύο χρονιές, τότε τα καθαρά αποτελέσματα των δύο διυλιστηρίων παραμένουν σε θετικό έδαφος, όπως φαίνεται και στον πίνακα. Τα συνολικά αποτελέσματα των εταιρειών που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap (εκτός τραπεζών), αν ληφθούν υπόψη οι ζημίες των δύο διυλιστηρίων, τότε καταλήγουν να είναι ζημιογόνα περί τα 110 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει πόσα ευάλωτα είναι τα αποτελέσματα, αφού η συντριπτική πλειονότητα σημειώνει σημαντική υποχώρηση καθαρών αποτελεσμάτων μέσα στο β’ τρίμηνο του 2020. Πολύ χρήσιμο θα ήταν να είχαμε την εικόνα του β’ τριμήνου για το σύνολο του δείκτη FTSE Large Cap, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο, καθώς το 1/3 των εταιρειών δεν έχουν ανακοινώσει στοιχεία β’ τριμήνου 2020, καθώς δεν τους υποχρεώνει η νομοθεσία.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap συρρικνώθηκε 21,5%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τράπεζες, κυρίως λόγω των δύο διυλιστηρίων, που είναι υπεύθυνα για το 63% της συρρίκνωσης των εσόδων του δείκτη, και της Coca-Cola HBC κατά 10%. Οι τρεις καλύτερες εταιρείες με βάση την ποσοστιαία άνοδο του κύκλου εργασιών ήταν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+17,6%), ΑΔΜΗΕ (+9,2%) και Σαράντης (+6,7%), καθώς σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών για το α’ εξάμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου. Αντίθετα, οι τρεις χειρότερες εταιρείες με βάση την υποχώρηση του κύκλου εργασιών για το α’ εξάμηνο ήταν οι Aegean Airlines (-63,9%), Motor Oil (-38%) και Ελλάκτωρ (-37,9%). 

  Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σημείωσαν οριακή υποχώρηση 0,5%, με κύριο αρωγό τη ΔΕΗ, που, από μόλις 9 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος άγγιξαν τα 457 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 15% των συνολικών λειτουργικών κερδών. Η εταιρεία με τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη για το α’ εξάμηνο ήταν ο ΟΤΕ, καθώς συνεισέφερε το 23% των συνολικών λειτουργικών κερδών. Έτσι, την υψηλότερη αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία σημείωσαν η ΔΕΗ (4.817%), ο Σαράντης (+35,2%) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+22,8%). Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη, Aegean Airlines (-179%), ΟΠΑΠ (49,1%) και Lamda Development (-43,5%) ήταν οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη υποχώρηση.

  Η καθαρή κερδοφορία συρρικνώθηκε κατά 28,9%, καθώς για το σύνολο των εταιρειών του FTSE Large Cap άγγιξε τα 488 εκατ. ευρώ, έναντι 686 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι το λειτουργικό περιθώριο αναρριχήθηκε στο 15,7%, έναντι 12,4% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ήτοι βελτίωση κατά 332 μονάδες βάσης. Οι πρωταγωνιστές του α’ εξαμήνου σε ό,τι αφορά την κερδοφορία ήταν οι Τιτάν (+68%), ΟΤΕ (+43,1%) και Σαράντης (+14,4%), καθώς, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κατάφεραν να σημειώσουν διψήφιο ποσοστού ανόδου στην καθαρή κερδοφορία. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες ζημίες σημείωσαν οι Aegean Airlines (-158,8 εκατ. ευρώ), Ελλάκτωρ (-37,5 εκατ. ευρώ) και Βιοχάλκο (-17,5 εκατ. ευρώ). 

  Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 18,2%, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 38,6%, κυρίως λόγω της αύξησης που σημείωσε η Εθνική Τράπεζα από τα χρηματοοικονομικά έσοδα που είχε καταγράψει στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σαφέστατα, η παραπάνω συνεισφορά των χρηματοοικονομικών εσόδων της Εθνικής Τράπεζας ενίσχυσε και την καθαρή κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου, καθώς αυξήθηκε κατά 25% έναντι του α’ εξαμήνου 2019.

  Ολοκληρώνοντας, τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου χαρακτηρίζονται "ανθεκτικά", καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε το lockdown που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2020 και του οποίου η διάρκεια άγγιξε ή και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε τις μισές ημέρες του β’ τριμήνου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες ουσιαστικά παρέμειναν κλειστές, η κρατική στήριξη από τη μία αλλά και ο περιορισμός των εξόδων από την άλλη περιόρισαν τις απώλειες για τις εισηγμένες. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός οι εισηγμένες θα βρεθούν προετοιμασμένες για ένα δύσκολο εξάμηνο, όπου οι τοπικοί περιορισμοί εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αποφευχθούν. Τέλος, η πρώτη εταιρεία που αναμένεται να ανακοινώσει στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του έτους (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) είναι η Μυτιληναίος, στις 4 Νοεμβρίου 2020. 

  πιν

   

  πιν

   

  ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος βρέθηκαν στις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών τον Σεπτέμβριο

  Με απώλειες 31,9% ολοκληρώθηκε το 9μηνο του 2020 για τον Γ.Δ. του Χ.Α., ενώ ο Σεπτέμβριος (22 συνεδριάσεις) έκλεισε με μηνιαίες απώλειες 1,46%. Η απόδοση του FTSE Large Cap διαμορφώθηκε στο -1,33%, με καλύτερη τη μετοχή της ΔΕΗ, +26,75%, έναντι 26,7% της Ελλάκτωρ και 16,2% της Μυτιληναίος, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Motor Oil σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, με 14,5%, έναντι 13,9% της Aegean Airlines. Στο 9μηνο θετική απόδοση είχαν μόλις τέσσερις μετοχές, με την υψηλότερη απόδοση να σημειώνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 48,8%, δεύτερη τη μετοχή της ΔΕΗ με 23%, στην τρίτη θέση βρέθηκε ο ΑΔΜΗΕ με 1,1%, ενώ στην τέταρτη θέση έκλεισε το 9μηνο με οριακά κέρδη 0,2% ο Σαράντης. Σε επίπεδο δεικτών, ο δείκτης Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (κυρίως λόγω της απόδοσης της Μυτιληναίος) σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με 13,98%, ενώ ο δείκτης Πετρελαίου και Αερίου (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) αποτέλεσε τον κλάδο με τις υψηλότερες απώλειες, -13,06%. Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 44,2 εκατ. ευρώ, η δεύτερη χαμηλότερη για το 2020 αλλά και των τελευταίων 19 μηνών, ενώ υποχώρησε 29% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

  Ατζέντα (6/10 - 11/10): Για την τρέχουσα εβδομάδα στο εσωτερικό η ατζέντα διαφαίνεται υποτονική, καθώς έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Έτσι, την Πέμπτη ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού (ανεργία) για τον μήνα Ιούλιο. Την Παρασκευή ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Αύγουστο, καθώς και τον δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμό) για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για τον μήνα Σεπτέμβριο.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ οι κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν διαθέσιμες την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, ενώ την ίδια ημέρα η Domino's Pizza ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2020. Την Τετάρτη η Fed δημοσιεύει τα πρακτικά της συνάντησης της επιτροπής ανοιχτής αγοράς (FOMC) που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες και δίνουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με τη στάση της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική. Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένη οκτώ φορές τον χρόνο και αποκαλύπτει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επιτροπής για το επιτόκιο και άλλα μέτρα πολιτικής και, επίσης, σχολιασμό για την οικονομική κατάσταση που επηρέασε τις ψήφους των μελών της. Την Πέμπτη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου της Delta Air Lines. Τέλος, σήμερα  Τρίτη και αύριο Τετάρτη η αγορά της Κίνας θα παραμείνει κλειστή λόγω επίσημων αργιών.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ