Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2020 00:05

  Ποια είναι πραγματικά η αποτίμηση του MSCI Greece Index;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Με έκπτωση 14% διαπραγματεύεται ο MSCI Greece Index έναντι του δείκτη αναδυομένων αγορών της Morgan Stanley Capital International όπως προκύπτει από τα στοιχεία του MSCI Barra. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους δείκτες MSCI ο δείκτης τιμή μετοχής /κέρδη ανά μετοχή (P/E) διαμορφώνεται στο 15 ενώ το εκτιμώμενο P/E αγγίζει μόλις το 12,8. Επίσης η μερισματική απόδοση (μέρισμα/τιμή μετοχής) φτάνει το 4,5% έναντι 2,28% για τις αναδυόμενες αγορές. Μάλιστα η χώρα μας εμφανίζει προσδοκώμενο P/E σε έκπτωση έναντι του δείκτη αναδυομένων αγορών κατά 14% περίπου. Σε όρους (τιμή ανά μετοχή/ λογιστική αξία ανά μετοχή) P/BV η Ελλάδα εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με premium έναντι των αναδυόμενων ενώ σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη με μικρή έκπτωση. 

   

  πιν

  Πηγή: MSCI (31/08/2020)

  Η έκπτωση που εμφανίζει με βάση το P/E η ελληνική αγορά έχει να κάνει κυρίως με τον αριθμητή όπου η χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολούθησε την άνοδο των υπόλοιπων αναδυομένων αγορών. Η επενδυτική κοινότητα εστίασε στις επιπτώσεις του τουρισμού και την ύφεση της οικονομίας αλλά και τη συγκριτικά πιο ευάλωτη θέση που βρέθηκε η ελληνική οικονομία μετά τα χρόνια προβλήματα στο ξέσπασμα της πανδημίας. Η απόδοση της ελληνικής αγοράς τόσο από την αρχή του έτους όσο και στις 52 εβδομάδες είναι αρνητική ενώ ο δείκτης των αναδυομένων αγορών είναι σε θετικό έδαφος ακόμη και από την αρχή του έτους.

  πιν

  Πηγή: MSCI (31/08/2020)

  Ο δείκτης MSCI Greece Index όπως διαμορφώθηκε μετά και την τελευταία αναθεώρηση παρέμεινε με μόλις τέσσερις μετοχές. Από τη μία μεριά ο δείκτης μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικός σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο αποτελείται από τέσσερις εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap και αποτελούν περί το 35% της συνολικής σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης του εν λόγω δείκτη. Με εξαίρεση τη Motor Oil που εμφάνισε ζημιές (δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα και όχι προσαρμοσμένα) στο α’ εξάμηνο του 2020 οι υπόλοιπες εταιρείες εμφανίζουν κερδοφόρα αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο ΟΤΕ σημείωσε αύξηση της κερδοφορίας του κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το Jumbo συρρίκνωση περί το 22% και ο ΟΠΑΠ μείωση κερδών 78%. Νομίζω δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η χώρα βρέθηκε σε lockdown για 1,5 μήνα διάστημα το οποίο επιβάρυνε τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως ο MSCI Greece Index (USD) δεν είναι ο μοναδικός δείκτης του οίκου που αφορά την Ελλάδα καθώς υπάρχουν και άλλοι που καλύπτουν πάνω από το 90% της αγοράς όπως είναι MSCI Greece IMI (20 εταιρείες) και ο MSCI All Greece Index (27 εταιρείες). Ωστόσο ο δείκτης που προαναφέραμε είναι ο δείκτης που ακολουθούν τα ξένα κεφάλαια καθώς αποτελείται μόνο από τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

   

  πιν

  Πηγή: MSCI (31/08/2020)

  Ολοκληρώνοντας, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά το σοκ του Μαρτίου ανέκαμψε μερικώς με τη διακύμανση να έχει περιορισθεί σε ένα εύρος 10% δηλ. 610 – 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Η συνέχεια σαφώς και έχει να κάνει με την πορεία της πανδημίας αλλά και την κρατική στήριξη της ελληνικής οικονομίας όπου εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Δεν αποτελεί επικρατέστερο σενάριο ένα δεύτερο lockdown το οποίο πραγματικά θα έφερνε σε πολύ δεινή θέση την ελληνική οικονομία.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ