Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 00:05

  Τα ατού και οι στόχοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Ως μια "καλολαδωμένη μηχανή" παραγωγής ρευστών διαθεσίμων αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά ο όμιλος της Profile Software, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020, η κεφαλαιακή ευρωστία ενισχύθηκε σημαντικά ανεβάζοντας τα συνολικά χρηματικά διαθέσιμα στα 16,7 εκατ. ευρώ και το καθαρό ταμείο στα 12,6 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, πραγματοποιώντας έτσι άνοδο μεγαλύτερη του 32% (!). Και όλα αυτά σε μια περίοδο με παγκόσμιες πρωτόγνωρες και ευμετάβλητες συνθήκες λόγω της πανδημίας της COVID-19. Επιπροσθέτως και στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019 ο όμιλος είχε σημειώσει νέα αύξηση 29% στα ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι εισηγμένες εταιρείες που παρουσιάζουν τέτοια οικονομική ευρωστία με δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια στο 0,78, και δείκτη γενικής ρευστότητας στο 2,08. Σε έναν όμιλο πληροφορικής, όπου τα έσοδα από το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν πλέον τα 2/3 του συνολικού τζίρου, στοιχεία όπως η αυξημένη ρευστότητα δρουν πολλαπλασιαστικά τόσο για την απρόσκοπτη εκτέλεση του αναπτυξιακού πλάνου όσο και για τη χρηματοδότηση καινοτόμων λύσεων και προϊόντων στον τομέα του χρηματοοικονομικού λογισμικού και όχι μόνο. Ως προς το τελευταίο σκέλος χαρακτηριστική είναι η ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας "Profile Technologies SA" στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργεί ως πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, με ποσό επένδυσης που προϋπολογίζεται σε 5 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Επίσης ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρά το καθολικό lockdown έχει φτάσει στο 9μηνο στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ η εταιρεία, ως είθισται, ανεβάζει ταχύτητα προς το τέλος του οικονομικού έτους. Στο μηνιαίο διάγραμμα της μετοχής αποτυπώνεται ένας μακροπρόθεσμος ανάποδος σχηματισμός Head and Shoulders με τη neckline να διέρχεται μέσα από τη ζώνη αντίστασης των 4 με 3,90 ευρώ. Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση με ισχυρή αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα δώσει στατιστικά ως τιμή-στόχο το ύψος του σχηματισμού δηλαδή τα 5,50 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στέγνωμα στον όγκο των συναλλαγών παρά το γεγονός ότι η μετοχή βρίσκεται μόλις -12% από τα ιστορικά της υψηλά.

  πιν

   

  Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2020 για τη βιομηχανία γάλακτος Κρι-Κρι με τον κύκλο εργασιών να κλείνει στα 65,92 εκατ. ευρώ έναντι 57,40 εκατ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας αύξηση +14,8% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 9,08 εκατ. ευρώ έναντι 7,64 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Τα ταμειακά διαθέσιμα το πρώτο εξάμηνο φτάνουν τα 7,34 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει από την αρχή του μήνα να διαμορφώνει μια βάση ανοδικής ώθησης πέριξ των 6 ευρώ πραγματοποιώντας έναν όγκο συναλλαγών άνω των 250 χιλ. τεμαχίων. Η βάση αυτή είναι ικανή να καλλιεργήσει τη συνέχεια της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης οδηγώντας τη μετοχή σε νέα ιστορικά υψηλά με πορεία προς τους επόμενους διαγραμματικούς στόχους των 6,70 και 7 ευρώ.

  πιν


  Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ εμφάνισε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου καθαρά κέρδη 20 εκατ. ευρώ σημειώνοντας έτσι μείωση 1,9% έναντι των 20,4 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2019. Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν στα 34,4 εκατ. ευρώ με τον δανεισμό της να κείτεται στο μηδέν. Από την άλλη ο όμιλος ΑΔΜΗΕ, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της COVID-19, κατέγραψε αύξηση 9,2% των συνολικών εσόδων φτάνοντας τα 137,6 εκατ. ευρώ έναντι 126 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 με τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 39,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,7% έναντι 40 εκατ. το α’ εξάμηνο 2019. Τεχνικά τώρα αυτό που διαφαίνεται στη μετοχή είναι η προσπάθεια ανακατάληψης των 2,50 ευρώ μετά και τη θετική διαμόρφωση μιας πλάγιας συσσωρευτικής δύναμης πάνω στη ζώνη των 2,18 ευρώ. Η είσοδος της τιμής της μετοχής μέσα στο επίπεδο των 2,40 με 2,50 ευρώ θα τραβήξει τα μάτια αρκετών ενεργών επενδυτών καθώς θα αρχίσουν να κρίνουν τη μετέπειτα εξελικτική της πορεία με το που θα επιβεβαιώσει τη καταστρατήγηση των 2,50 ευρώ. Το επόμενο πάντως σημείο αντίστασης εντοπίζεται στα 2,80 ευρώ.

  πιν


  Τέλος, η ΕΥΔΑΠ με το "βασιλικό" καθαρό ταμείο των 425 εκατ. ευρώ δηλώνει έτοιμη να συμμετέχει και να διεκδικήσει κερδοφόρα έργα ΣΔΙΤ, όπως την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική μαζί με την ΕΥΑΘ που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 55.000 κυβικών μέτρων ημερησίως και εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, δεξαμενών και αντλιοστασίων. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή ετοιμάζεται με τον ισχυρό όγκο συναλλαγών του 1,33 εκατ. τεμαχίων, που έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του φθινοπώρου να κάνει το μεγάλο βήμα διασπώντας την αντίσταση των 7,50. Κίνηση η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει στο κατώφλι των 8 ευρώ. Περιοχή από όπου διέρχεται και η τεράστια πτωτική γραμμή τάσης του 2008 όταν η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 12 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ