Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Σεπ-2020 00:05

  Ανεβάζοντας ταχύτητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Άφθαρτος από την κρίση της πανδημίας COVID-19 αποδεικνύεται ότι παρέμεινε ο Μυτιληναίος, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Κινητήριος δύναμη για τις κερδοφόρες επιδόσεις της εταιρείας στάθηκε ο τομέας της ενέργειας, ενώ και η μεταλλουργία κατάφερε να περάσει από τη στενωπό της κρίσης με θετικό πρόσημο, αποτέλεσμα των προγραμμάτων βελτιστοποίησης του κόστους. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 927 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 69 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, στα 477 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2, ενώ παράλληλα η ταμειακή θέση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στα 606 εκατ. ευρώ, παρά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020. Με ένα αρκετά φθηνό P/E, 8,6 για το 2020, o όμιλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο, που έχει ως πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική ουδετερότητα και την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας, που είναι οι πυλώνες της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη. Διαγραμματικά, τώρα, αυτό που διαφαίνεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών είναι η προσπάθεια αρπαγής της στιβαρής αντίστασης του επιπέδου τιμών των 8,20 ευρώ. Πιθανή κατάληψη της εν λόγω αντίστασης με αποτύπωση ενός στιβαρού σχηματισμού βάσης θα ανοίξει τον ανηφορικό δρόμο για το γέμισμα του χάσματος που είχε προκληθεί στα μέσα του Φλεβάρη μεταξύ των 8,80 με 8,56 ευρώ. Από εκεί και έπειτα ο ίδιος δρόμος θα βγάλει τη μετοχή στο ξέφωτο των 9,12 ευρώ. Από την άλλη, η αδυναμία κατοχύρωσης των 8,20 ευρώ θα επαναφέρει τη μετοχή σε ένα βραχυχρόνιο pullback προς τον ανοδικό στροφέα στα 7,82 ευρώ.

  πιν

   

  Κι όμως ναι, έφτασε η ώρα για τη μετοχή της ΔΕΗ, έπειτα από 1.220 μέρες αναμονής και έντονης καθοδικής διαμάχης με τους εν δυνάμει πωλητές, να περάσει πάνω από το δύστροπο επίπεδο αντίστασης των 4,40 ευρώ. Αιτία η αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τη λειτουργική κερδοφορία της στην περιοχή των 850-900 εκατ. ευρώ και η συνέχιση της θετικής οικονομικής πορείας, με την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να εξακοντίζεται από τα 9,3 στα 457,3 εκατ. ευρώ. Αυτό που μένει τώρα διαγραμματικά είναι να επιβεβαιωθεί η τμήση των 4,40 ευρώ δίχως πισωγύρισμα διαρκείας προς τα 4,07 ευρώ, για να μπορέσουμε να πούμε ότι η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να παίξει άνετα μπάλα μέσα στο ανοδικό γήπεδο των 4,40 με 5,50 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση, οι αγοραστές θα στήσουν διαγραμματικά οδοφράγματα στη ζώνη στήριξης των 4,07 με 3,90 ευρώ.

  πιν

   

  Ενδείξεις σταθεροποίησης παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, παρά την αναγκαστική αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων του. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) πρώτου εξαμήνου του 2020 διαμορφώθηκαν στα 507,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34,8% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 20,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 77,7% ή μειωμένα κατά 64,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση. Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, η μετοχή του ΟΠΑΠ προσπαθεί να αποτυπώσει ένα ανοδικό πάτημα στη ζώνη των 8 με 7,90 ευρώ, για να μπορέσει μετά να χτυπήσει στα ίσια τη neckline του τεράστιου δεκαετούς ανάποδου σχηματισμού Head & Shoulders. Ενός σχηματισμού που είχε λυθεί ανοδικά τον Νοέμβριο του 2019, αφήνοντας σημαντικές τεχνικές περγαμηνές για τα 14,50 με 15 ευρώ, αλλά ήρθε ο κορονοϊός και τα παρέσυρε όλα στο διάβα του, αναχαιτίζοντας άσχημα τον μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό σχεδιασμό. Βέβαια, η γρήγορη ανοδική επιστροφή της μετοχής από τον πυθμένα των 5,15 ευρώ στα 9,33 ευρώ αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για μια εκ νέου προσπάθεια ανοδικής υφαρπαγής της neckline, στα 9,50 ευρώ. Η επόμενη δε χρονιά θα είναι άκρως σημαντική για τον ΟΠΑΠ, καθώς σέρνει μαζί της πληθώρα αθλητικών εκδηλώσεων, που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας. 

  πιν

   

  Ανεβάζοντας ταχύτητα πέρασε μέσα από την κρίση η Quest Συμμετοχών, παρουσιάζοντας στα οικονομικά της αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2020 αύξηση 3x3 σε πωλήσεις κατά 18%, στα 303,927 εκατ. ευρώ από 258,178 εκατ. ευρώ, σε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 6% στα 27,146 εκατ. ευρώ από 25,645 εκατ ευρώ, και σε καθαρά μετά φόρων κέρδη ΕΑΤ κατά 8,5% στα 11,514 εκατ. ευρώ από 10,611 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου βρέθηκαν στα 18,4 εκατ. ευρώ. Πλέον αρχίζει να εμφανίζεται και έμπρακτα ότι ο κλάδος της πληροφορικής με την Quest και την παρέα της (Profile, Epsilon, Performance, Byte κ.ά.) δεν κρατιέται, έχοντας μπροστά της μια τριετία ισχυρής κερδοφορίας. Τεχνικά, η μετοχή δείχνει να βολιδοσκοπεί για ακόμα μία φορά τις δυνάμεις της πάνω στην αντίσταση των 8,32 ευρώ. Πιθανή ανοδική καταστρατήγηση με αύξηση στον αγοραστικό όγκο συναλλαγών θα ανοίξει το πεδίο για μια επίσκεψη προς τα υψηλά της των 9,70 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

  **Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ