Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 00:05

  Τα δύσκολα είναι πίσω...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Παρά τη γενικότερη άσχημη βύθιση στις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2020 που προκάλεσε το lockdown και η εξάπλωση της κρίσης  του κορονοϊού, κάποιες εισηγμένες εταιρείες του λιανεμπορίου, ενεργώντας γρήγορα και άκρως ανασταλτικά   δεν έσκυψαν το κεφάλι για να περάσουν κάτω από τη νοητή γραμμή κινδύνου  του   -30% των πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

  Ο όμιλος Jumbo στην πρόσφατη ενημέρωσή του ανέφερε ότι για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 κατέγραψε πωλήσεις  μειωμένες κατά -10,9% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο Αύγουστος δε αποτέλεσε την έκπληξη καθώς παρά την καθίζηση του τουρισμού σημείωσε μόλις ένα -2% απώλειες στον τζίρο, βοηθώντας έτσι τη θετική τροχιά που είχαν σημειώσει οι πωλήσεις του Ιουνίου +5,8% και του Ιουλίου +8%. Ο  Σεπτέμβριος λόγω έναρξης της σχολικής σεζόν παραδοσιακά είναι ένας πολύ καλός μήνας για τη Jumbo. Να σημειωθεί επίσης ότι ο όμιλος θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για τη χρήση το 2020, την Τρίτη 15/09 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει ότι ερχόμενη από τον τοπικό πυθμένα του Μαρτίου των 9,94 ευρώ δεν  μπόρεσε παρά την τρίμηνη προσπάθεια να τρυπήσει ανοδικά την αντίσταση των 17 ευρώ. Το στοιχείο αυτό της επέβαλε διαγραμματικά ένα καθοδικό retracement προς την περιοχή στήριξης των 14,40 με 14 ευρώ. Άρνηση καθοδικής τμήσης θα επαναφέρει την τιμή της μετοχής σύμφωνα με τον Pitchfork σχηματισμό στα 16 ευρώ.

  pin

   

  Στο -30% έχει εκτιμήσει η διοίκηση της AS Company ότι θα κυμανθούν οι πωλήσεις της εταιρείας για το 2020 σε σχέση με τα μεγέθη του 2019, όπου και είχε παρουσιάσει κέρδη μετά φόρων 3,098 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής έχει πέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις κάτω από τα 2 ευρώ, φτάνοντας έτσι την κεφαλαιοποίηση κοντά στα 23 εκατ. ευρώ. Εδώ ακριβώς είναι και το αξιοπερίεργο, μιας που η εταιρεία έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό (644 χιλ. ευρώ) και το θετικό καθαρό ταμείο της είναι στα 15,7 εκατ. ευρώ (!), με  διαθέσιμα 8,84 εκατ. και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 7,45 εκατ. ευρώ. Κοινώς δηλ μια εταιρεία που είχε πέρυσι 3 εκατ. ευρώ κέρδη κοστίζει, εάν αφαιρέσουμε το ταμείο της, μόλις 7,3 εκατ. ευρώ. Στο εβδομαδιαίο chart τιμών διακρίνουμε τη μετοχή να πλησιάζει το κάτω μέρος της συσσώρευσης των τελευταίων 7 μηνών, στα 1,70 ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει κατά τη διάρκειά της  863 χιλ. τεμάχια. Στην εν λόγω περιοχή διέρχεται και η ισχυρή οριζόντια στήριξη των 1,70 με 1,60 ευρώ. Το άνω μέρος της συσσώρευσης εντοπίζεται στα 2,18 ευρώ.

  pin

   

  Ο Φουρλής το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασε μειωμένες πωλήσεις κατά 23% στα  159,5 εκατ. ευρώ  έναντι  207,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2019 με τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να φτάνουν τα  15,9 εκατ. ευρώ  έναντι  23,2 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ο όμιλος όμως μόλις τώρα εισέρχεται στη  σημαντικότερη 4μηνη περίοδο (Σεπ - Δεκ) πωλήσεων, όπου πραγματοποιεί το 60% των EBITDA και αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε στο τέλος του έτους να έχει λειάνει σημαντικά τις επιπτώσεις της κρίσης της Covid-19. Τεχνικά τώρα η μετοχή φαίνεται να μην προβληματίζεται ιδιαίτερα, δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητα της βάσης στήριξης των 4 με 3,80 ευρώ. Για να αλλάξει τα ανοδικά δεδομένα υπέρ της θα πρέπει να περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις διαπερατότητας των 4,15 με 4,30 ευρώ. Μόνο τότε θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την επόμενη περιοχή αντίστασης των 4,85 με 5 ευρώ.

  pin

   

  Πτώση 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις της εταιρείας Πλαίσιο το διάστημα 18 Μαρτίου με 3 Μαΐου  όπου είχε εφαρμοστεί το  αναγκαστικό  lockdown λόγω της πανδημίας και τα καταστήματα είχαν παραμένει κλειστά, αλλά οι ηλεκτρονικές πωλήσεις εκτοξεύθηκαν λόγω εφοδιασμού βασικών ηλεκτρονικών προϊόντων για το "Μένω σπίτι". Τελευταία το Πλαίσιο έχει προβεί και σε δύο ομολογιακά δάνεια  6ετίας και 5ετίας των 6 εκατ. ευρώ έκαστο, με την Εθνική και τη Eurobank, αντίστοιχα για την κάλυψη μεσοπρόθεσμων αναγκών της εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης και την εν γένει εξυπηρέτηση των εταιρικών σκοπών και δραστηριοτήτων της. Διαγραμματικά η μετοχή κινείται από τις αρχές Απριλίου σε ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι "χωνέματος" της κρίσης, έχοντας ως άνω όριο διαφυγής τα 2,80 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική δραπέτευση θα φέρει την τιμή της μετοχής προς το επίπεδο αντίστασης των 3,40 ευρώ, ειδάλλως η συνέχεια της διολίσθησης θα την οδηγήσει σε μετωπική με το σημαντικό σημείο στήριξης των 2,55 ευρώ. Από τις αρχές του καλοκαιριού  η μετοχή έχει απολέσει ένα 8% πραγματοποιώντας  370 χιλ. τεμάχια με μέσο όρο τα 2,79 ευρώ.

  pin

   

    

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ