Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Αυγ-2020 00:05

  Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ο Τραπεζικός Δείκτης μετά από μία άνοδο έως και +17% από τα χαμηλά της 10ης Αυγούστου, των 296,23 μονάδων στα υψηλά της 19ης Αυγούστου, των 347,28 μονάδων έχει υποπέσει σε ένα βραχυχρόνιο καθοδικό σύρσιμο δίχως όμως να μπορεί να ξεπεράσει τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών των 15 εκατ. τεμαχίων. Η διολίσθηση αυτή του δείκτη μπορεί μεν να έχει παραδώσει έδαφος στους πωλητές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα  να κατέβει περαιτέρω  προς τις  310 με 295 μονάδες. Το γεγονός αυτό εάν δεν αλλάξει μορφή  μπορεί να επαναφέρει τον Τραπεζικό Δείκτη με μεγαλύτερες αξιώσεις πάνω στην καμπυλώδη αντίσταση που ενώνει τις προηγούμενες βραχυχρόνιες τοπικές κορυφές του Ιουλίου και του Αυγούστου, στις 342 μονάδες περίπου. Από εκεί και έπειτα εάν επιτευχθεί ανοδική τμήση με αύξηση στον όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει μια ευχάριστη νότα στο μουντό ελληνικό χρηματιστήριο έως τη λήξη του καλοκαιριού, όπου και θα λάβει χώρα το rebalancing των δεικτών του MSCI.  

  πιν

   

  Οι τεχνικοί ταλαντωτές παρά την  πτωτική κλίση που έχουν αποτυπώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις παραμένουν στη σκιά των αγοραστών. Η δε κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρίσκεται λίγο πάνω από τα 3,9 δισ. ευρώ ενώ η βαρύτητά τους στον Γενικό Δείκτη έχει απωλέσει ένα 6% καθώς πλέον βρίσκεται στο 17%, με τη Eurobank να κινδυνεύει να χάσει την τρίτη θέση στην κατάταξη από τον Μυτιληναίο. Παρά όμως τη μείωση της συμμετοχής των τραπεζών στον Γενικό Δείκτη  "το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον" και χωρίς  την τραπεζική σημαία και το ανοδικό "εμβατήριο" τα πλήθη των επενδυτών παραμένουν σιωπηλά και καχύποπτα. Για παράδειγμα στην ανοδική κίνηση της  μετοχής του ΟΤΕ, κανείς δεν σηκώθηκε στην εξέδρα για να πανηγυρίσει τη διάσπαση της 12ετούς αντίστασης των 13 ευρώ.  

  Επιμέρους η μετοχή της Eurobank μετά από την ισχυρή άνοδο της τάξεως του +18% που έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του Αυγούστου με την αλλαγή 115 εκατ. τεμαχίων παρουσιάζεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να κάνει μια πλάγια κίνηση έχοντας ως μαξιλάρι στήριξης τη ζώνη των 0,41 με 0,40 ευρώ. Η αποτύπωση αυτή επειδή έχει τα χαρακτηριστικά αναμονής με αρκετά μειωμένο όγκο συναλλαγών μπορεί να ακούσει για τα καλά το λάκτισμα του αφέτη και να πάει σε μετωπική με την πολύ δύσκολη περιοχή αντίστασης των 0,44 με 0,445 ευρώ. Ανοδική λύση της θα επιφέρει ριζική αλλαγή στο τραπεζικό ταμπλό και φυσικά, όπως ήδη αναφέραμε, στην επενδυτική ψυχολογία.

  πιν

   

  Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να δοκιμάσει την αντίσταση της άνω πλευράς του καθοδικού καναλιού του Ιουνίου, στα 1,23 με 1,25 ευρώ, δίχως όμως την επίτευξη ανοδικής τμήσης. Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο άρνησης έχει φέρει τη μετοχή στο γνωστό πλαγιοκαθοδικό μοτίβο γλιστρώντας προς τη βραχυχρόνια δεξαμενή μαζέματος των πωλητών στα 1,10 με 1,08 ευρώ. Προσοχή όμως γιατί η ανοδική δραπέτευση με αυξημένο όγκο συναλλαγών από το εν λόγω κανάλι θα δώσει βίαιη ώθηση προς το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 1,45 με 1,50 ευρώ. 

  πιν

   

  Η Alpha Bank έφτασε έως τη βραχυχρόνια αντίσταση των 0,58 ευρώ αλλά έμεινε από καύσιμα με αποτέλεσμα να επιδοθεί μετά σε ένα καθοδικό crescendo τεσσάρων  συνεδριάσεων. Εάν τώρα  η μετοχή διατηρήσει άτμητη τη ζώνη των 0,53 με 0,52 ευρώ αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών τότε θα της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία ανοδικής επαφής με τα 0,58 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάτρηση των 0,58 ευρώ θα απελευθερώσει τη μετοχή για τιμές άνω των 0,65 ευρώ.

  πιν

   

  Από καύσιμα έμεινε και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς λίγο πριν βρεθεί στο κατώφλι  της αντίστασης των 1,35 ευρώ έσβησε η μηχανή και την πήρε ο κατήφορος. Το σημείο που δε πρέπει να τμηθεί καθοδικά για να παραμείνουν σε ισχύ οι διαθέσεις των Bulls είναι τα 1,20 με 1,18 ευρώ. Όσο το εν λόγω επίπεδο παραμένει αλώβητο τόσο θα επανέλθει η ανοδική όρεξη για τα 1,35 ευρώ. Πάνω από τα 1,35 ευρώ συναντάμε τα 1,50 με 1,55 ευρώ.

  πιν

   

  Γενικά εάν εξαιρέσουμε το διάγραμμα της Eurobank όπου βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση τα υπόλοιπα τρία διαγράμματα θέλουν αρκετή δουλειά για να αποτυπώσουν έναν ανοδικό σχηματισμό με νόημα.  

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ