Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Αυγ-2020 00:05

  Αγοράστε μετοχές που δεν είναι... "trendy"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Οι μικροεπενδυτές επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος! Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τρέχουσα μελέτη, καθώς οι δημοφιλείς μετοχές φαίνεται να υποαποδίδουν έναντι των λιγότερο δημοφιλών μετοχών. Τα στοιχεία του Χ.Α. δείχνουν ότι οι επενδυτές και σε περιόδους κρίσεων προτιμούν να πωλούν την κερδοφόρα θέση τους και να διακρατούν ή να ενισχύουν τη ζημιογόνα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ψυχολογία του ανθρώπου-επενδυτή, με τη βιβλιογραφία που προσπαθεί να τεκμηριώσει την προαναφερθείσα πρόταση να είναι πλούσια. Όπως γίνεται κατανοητό, εδώ δεν θα προβούμε στην τεκμηρίωση της πρότασης, αλλά σε εμπειρικά στοιχεία από το Χ.Α. που την επαληθεύουν.

  Για το επτάμηνο του 2020 η μετοχή με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης είναι αυτή της Lamda Development (+35,2%), ενώ σε απόλυτο αριθμό η μετοχή της Alpha Bank (+3.326 μετόχους). Στη Lamda Development είναι σαφές ότι συνετέλεσε η επένδυση του Ελληνικού, καθώς 1.500 νέοι επενδυτές στόχευσαν στη μετοχή της Lamda Development, με τη μετοχή, ωστόσο, να υπεραποδίδει έναντι του FTSE Large Cap μόλις 3,9%. Παράλληλα, η αύξηση των μετόχων στην Alpha Bank δεν στάθηκε ικανή να αποφύγει τα νέα ιστορικά χαμηλά με τιμές χαμηλότερες του 0,5 ευρώ/μετοχή και υποαπόδοση έναντι του FTSE Large Cap κατά 37,5%. Δηλαδή έχει απoλέσει μέσα στο 2020 το διόλου ευκαταφρόνητο 72,9%!

  Στον αντίποδα, η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες σε μετόχους τόσο σε ποσοστιαίο επίπεδο όσο και σε απόλυτους αριθμούς είναι αυτή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με 8% και 1.111 χαμένους μετόχους αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μετοχή αποτελεί αυτήν με την υψηλότερη απόδοση με διαφορά, καθώς σημείωσε κέρδη 44,1% μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2020, έναντι απωλειών 35,35% για τον FTSE Large Cap. Η δεύτερη μετοχή σε απόδοση για τους πρώτους 7 μήνες του 2020 είναι η Σαράντης, που σημείωσε οριακές απώλειες 0,8%, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψε οριακή αύξηση μετόχων 0,6%, ήτοι μόλις 11 νέους μετόχους. Παράλληλα, ο Σαράντης είναι η εταιρεία με τους λιγότερους μετόχους ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap, με 1.757 μετόχους τον μήνα Ιούλιο.  

  Στη δεύτερη θέση από πλευράς αύξησης μετόχων σε απόλυτο νούμερο είναι η μετοχή της Eurobank (+3.198 μετόχους), με την ποσοστιαία αύξηση να προσεγγίζει το 7,3%. Όμως και εδώ η αύξηση των μετόχων έφερε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μετοχή της υποχώρησε 61,3% μέσα στο 7μηνο του 2020, κατακτώντας την τρίτη υψηλότερη θέση από πλευράς απωλειών ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap.

  Παράλληλα, αρκετοί επενδυτές φαίνεται ότι αποχωρίστηκαν τις αμυντικές μετοχές, καθώς αναζήτησαν μετοχές που είχαν σημειώσει σημαντική πτώση άνω του 50%, προσδοκώντας υψηλότερα κέρδη. Ταυτόχρονα, όμως, αυτές οι μετοχές, Alpha Bank (+3.326 μετόχους), Eurobank (+3.198 μετόχους), Motor Oil (2.034 μετόχους) κ.ά., χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταβλητότητα, αφού κατά κύριο λόγο έχουν υψηλότερο beta από τις "βαρετές μετοχές", όπως είναι οι ΟΤΕ (-340 μετόχους), ΕΥΔΑΠ (-211 μετόχους) κ.ά.  

   

  πιν


  Συνήθως οι κρίσεις, και αφού καταλαγιάσει η "σκόνη" από τις έντονες διακυμάνσεις που σημειώνουν οι μετοχές στην "καρδιά των κρίσεων", αποτελούν μια καλή ευκαιρία για αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Ωστόσο το λάθος που γίνεται και οφείλεται καθαρά στην ψυχολογία είναι η πώληση της κερδοφόρας θέσης και η αγορά μετοχών που έχουν πιεστεί περισσότερο. Από τη μία μεριά ο εγωισμός του επενδυτή ("εγώ δεν κάνω λάθη") και από την άλλη η σκέψη ότι αυτό που έχει υποχωρήσει περισσότερο αυτό θα σημειώσει την υψηλότερη απόδοση (αδιαφορώντας για τα θεμελιώδη στοιχεία) ωθούνται στην παραπάνω λανθασμένη κίνηση. Έτσι, την επόμενη φορά, πριν προβείτε στην αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου, καλό θα ήταν να αναλογιστείτε "γιατί η εκάστοτε μετοχή μού έχει προσφέρει κέρδη, ενώ στην άλλη οι ζημίες συνεχώς μεγεθύνονται;". Ολοκληρώνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές τείνουν να προεξοφλούν τις ειδήσεις και, όταν είναι απρόσμενες, να τις ενσωματώνουν άμεσα! 

  Απώλειες κερδών (εκτιμήσεις) άνω του 100% σε Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία στο β' τρίμηνο του 2020

  Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο όγδοος μήνας του 2020, με μόλις 6 ελληνικές εισηγμένες (ΕΧΑΕ, Τιτάν, Coca-Cola HBC, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) να έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου / β' τριμήνου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ο ρυθμός ανακοίνωσης αποτελεσμάτων είναι αρκετά καλύτερος, αφού από τις 600 εταιρείες που συμμετέχουν στον STOXX 600 έχουν δημοσιεύσει κέρδη β' τριμήνου 240 εταιρείες ή το 40%. Για το β' τρίμηνο οι εκτιμήσεις (I/B/E/S δεδομένα από Refinitiv) κάνουν λόγο για υποχώρηση 51,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ, εάν αφαιρέσουμε τον κλάδο της ενέργειας, τότε η υποχώρηση μετριάζεται στο 40,7%. Ταυτόχρονα, ο κύκλος εργασιών εκτιμάται χαμηλότερα 20,1%, ενώ εξαιρουμένου του κλάδου ενέργειας η πτώση προσεγγίζει το 12,6%. 

  πιν


  Από τις 240 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 60,4% έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις της αγοράς, συγκρινόμενο με ένα τυπικό τρίμηνο όπου το 50% υπερβαίνει τις εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό μέχρι τώρα. Μοναδικός κλάδος με θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κερδών για το 2020 παραμένει ο κλάδος κοινής ωφέλειας με +7,7%, ενώ για οριακές απώλειες της τάξεως του 1% κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις της αγοράς για τον κλάδο της υγείας. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τα κυκλικά καταναλωτικά αγαθά (-71,6%), με δεύτερο τον κλάδο της ενέργειας (-66,7%).
   

  πιν

   

  Ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν τα στοιχεία (I/B/E/S δεδομένα από Refinitiv) σε επίπεδο χώρας. Ειδικότερα, η Πολωνία φαίνεται να σημειώνει ανάπτυξη κερδών 34% για το β' τρίμηνο του 2020, ενώ οριακά θετικό διαφαίνεται το αποτέλεσμα για την Ελβετία. Από την άλλη πλευρά, τις χειρότερες επιδόσεις φαίνεται να παρουσιάζουν οι Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία, εμφανίζοντας ζημίες ή αρνητική μεταβολή άνω του 100% για το ίδιο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμετοχές στον εν λόγω δείκτη. Η Coca-Cola HBC συμμετέχει ως εταιρεία εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το γράφημα αυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν και οι ελληνικές εταιρείες ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του β' τριμήνου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Να διευκρινίσουμε ότι τα κέρδη που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα έχουν να κάνουν με τα κέρδη των εταιρειών που συμμετέχουν στον STOXX 600. Τέλος, ο δείκτης αυτός έχει επιλεγεί καθώς αποτελεί τον πιο αντιπροσωπευτικό για τη Γηραιά Ήπειρο. 

  πιν

   

  ΑΔΜΗΕ: Αγορά ιδίων μετοχών και στο βάθος... Silchester

  Η ετήσια τακτική γ.σ. της 16ης Ιουλίου 2020 αποφάσισε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι 1% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, ήτοι 15 Ιουλίου 2022, και θα πραγματοποιηθεί σε εύρος τιμών 1-10 ευρώ ανά μετοχή. Λίγες ημέρες αργότερα (31/7/2020) ανακοινώθηκε η μείωση του ποσοστού από το "Silchester International Investors International Value Equity Trust" από 5,61% σε 4,99% (κάτω από 5% το fund δεν υποχρεούται στη δημοσιοποίηση του ποσοστού του). Ωστόσο, η διορθωμένη-επαυξημένη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι η Silchester International Investors LLP κατέχει ποσοστό άνω του 10%, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το παραπάνω ποσοστό του Silchester International Investors International Value Equity Trust. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό του Silchester International Investors LLP που δεν έχει μεταβληθεί, σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο του Χ.Α. (δεν υποχρεούται σε ανακοίνωση εφόσον δεν υποχωρήσει κάτω του 10%), ανέρχεται σε 12,94% (τελευταία ενημέρωση 19/6/2017). Πάντως, το ενδεχόμενο οι ρευστοποιήσεις του fund να μην είναι ενδοεταιρική πράξη κερδίζει έδαφος, καθώς η μετοχή (+0,22%) το τελευταίο διάστημα δεν έχει ακολουθήσει την πορεία του κλαδικού δείκτη εταιρειών κοινής ωφέλειας (+7,64%), υποαποδίδοντας παρά τη θετική ειδησεογραφία. 

  Ατζέντα (25/8 - 30/8):

  Σήμερα Τρίτη έχουν συγκαλέσει την τακτική γ.σ. οι Μαθιός Πυρίμαχα, Alpha Αστικά Ακίνητα και Εβροφάρμα. Την Τετάρτη η ΓΕΚΕ έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος χρήσης 2019, οι Αττικές Εκδόσεις έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ., ενώ το Ιατρικό Αθηνών έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση προς τους αναλυτές. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Alpha Bank μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ στις 17.50 θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεδιάσκεψης (Alpha Bank). Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματίσει την τακτική γ.σ. οι Δούρος και Attica Συμμετοχών. Την Παρασκευή έχει προγραμματίσει την τακτική γ.σ. η Unibios, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τον δείκτη τιμών παραγωγού για τον μήνα Ιούλιο.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ της Γερμανίας το β’ τρίμηνο (προηγούμενη μέτρηση -11,7% σε ετήσια βάση), καθώς και ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τον μήνα Αύγουστο από το Ινστιτούτο Ifo. Επίσης στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τον μήνα Ιούλιο, καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη ανακοινώνονται οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον μήνα Ιούλιο στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου των ΗΠΑ (προηγούμενη μέτρηση -32,9% σε τριμηνιαία βάση). Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό από το Πανεπιστήμιο του Michigan για τον μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ