Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2020 00:05

  Η αμεριμνησία των μελτεμιών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα σε ένα από εκείνα τα νότια καλοκαιρινά Caribbean στυλ beach bar ανάλογης διάθεσης και μουσικής. Ο στόχος ήταν διττός, να απολαύσω τη θάλασσα και την παρέα του μεγάλου μου υιού. Βγαίνοντας, λοιπόν, από τη θάλασσα μετά την πρώτη βουτιά κατευθύνθηκα προς το bar για να πάρω κάποιο από τα πολυδιαφημιζόμενα δροσιστικά cocktails. Εκεί, λοιπόν, με χαιρέτησε –άνευ χειραψίας– ένας νεαρός δευτεροετής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος "παραδόξως" βρέθηκε να είναι και αναγνώστης των άρθρων μου. 

  "Είσθε ο κύριος Μάνθος ;" 

  Αφού πρώτα κοίταξα ασυνείδητα τις υψομετρικές μας διαφορές και τις γρήγορες διόδους διαφυγής έγνεψα καταφατικά. Μετά από κάμποση κουβέντα για το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και αφού αποδείχθηκε πραγματικό σφουγγάρι γνώσεων μου πέταξε και την ερώτηση-παγίδα για το πώς θεωρώ το "κατάλληλο" επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Παίρνοντας φυσικά την έκφραση καθηγητή άρχισα τη μετά παραλίας διάλεξη αναφέροντας ότι για να διαμορφώσεις ένα χαρτοφυλάκιο θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις το χρονικό ορίζοντα της επένδυσης, την ανοχή σου στο ρίσκο και φυσικά τον επενδυτικό σου στόχο. Βασικό στοιχείο είναι επίσης και το asset allocation του χαρτοφυλακίου. Η βέλτιστη, δηλαδή, κατανομή του κεφαλαίου στις διάφορες επενδυτικές κατηγορίες, όπως προϊόντα σταθερού εισοδήματος, προϊόντα κεφαλαιακής ανάπτυξης, εναλλακτικά προϊόντα, καταθέσεις, μέσα χρηματαγοράς και... 

  "Όπα, κύριε Μάνθο, εγώ είμαι Millennials, δε θέλω να μου κάνετε ανάλυση σαν να ανήκω στη γενιά των Generation X ή των Baby Boomers".
  Κάγκελο ο Αποστόλης! 

  "Θα ήθελα με απλά λόγια να μάθω πώς να χτίσω ένα portfolio με τέτοιες δυναμικές εταιρείες ώστε όταν θα κάνω την 3μηνη ανασκόπησή μου να έχω μια κλιμακωτή άνοδο δίχως ψυχοφθόρες επιπτώσεις".

  Με απλά λόγια, ο νέος προτιμούσε να διαβάζει ήρεμος την... αμεριμνησία των μελτεμιών στους στοίχους του Ελύτη και όχι να κάθεται, ως είθισται, πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι αυξημένου κινδύνου. Δεν είχε και άδικο. Υπό το πρίσμα πάντα των σημερινών οικονομικών δεδομένων του έγραψα πάνω σε μία ταμειακή απόδειξη 10 εταιρείες που θα μπορούσε να τις τοποθετήσει σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αφού πρώτα τις αξιολογήσει και τις παρακολουθήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Τέσσερις από αυτές είναι: 

  Ο ΟΤΕ, ο οποίος παρουσιάζεται έτοιμος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ρουμανικά δημοσιεύματα, να "εισπράξει" από την Telekom Romania (κατέχει το 54,01%) μετά και την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας για την απόκτησή της από τον γαλλικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Orange. Κίνηση η οποία έγκειται στη στρατηγική του ομίλου, όπου είναι η εστίαση στην εγχώρια αγορά με επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, αλλά και η επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως το διαδικτυακό στοίχημα, τις υπηρεσίες άυλων συναλλαγών (Cosmote Payments) και της Cosmote TV. Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή του ΟΤΕ αναπνέει για δεύτερη φορά στην τελευταία 12ετία πάνω από την πολύ σημαντική αντίσταση των 13 ευρώ. Περιοχή όπου έχει επιβάλει 5 ηχηρά ανοδικά στοπ στις διαθέσεις των αγοραστών από το καλοκαίρι του 2008. Πάτημα της μετοχής πάνω από τα 13 ευρώ δύναται να ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη μακροπρόθεσμη αντίσταση των 17 ευρώ.

  πιν


  Ο ΟΠΑΠ, όπου πλέον οι βασικοί μέτοχοι SAZKA Group και Emma Delta Hellenic Holdings Ltd. έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 43,33%. Μάλιστα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο ανεξαρτήτως από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έχουν "μαζέψει" μέσα από το ταμπλό 3,3 εκατ. μετοχές. Τεχνικά η μετοχή δείχνει να συνεχίζει την πλάγια κίνηση συσσώρευσης κάτω από το όριο των 8,30 ευρώ έχοντας ως ισχυρό σημείο στήριξης τα 7,35 ευρώ. Ανοδική αρπαγή των 8,30 ευρώ με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα θέσει ως στόχο τα 9,40 ευρώ, ενώ για αρκετούς μακροπρόθεσμους επενδυτές η άνοδος από τα τωρινά επίπεδα τιμών μπορεί να φτάσει και το 40% προσεγγίζοντας τα 11 ευρώ.

  πιν


  Ο Μυτιληναίος με ανεκτέλεστο έργων ύψους 1 δισ. ευρώ στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θεωρείται ως must στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Τεχνικά η μετοχή αποτυπώνεται να διατηρεί μεν αποστάσεις από τη ζώνη αντίστασης των 8,20 με 8 ευρώ αλλά δίχως να θέλει να δηλώσει και αδυναμία υπερπήδησής της με κίνηση προς το προπύργιο των 9 ευρώ. Μακροπρόθεσμα η τιμή της μετοχής οφείλει να έρθει σε επαφή για 3η φορά με το στροφέα αντίστασης στα 11,50 ευρώ.

  πιν


  Και τέλος, ο όμιλος Σαράντη με θυγατρικές εταιρείες σε δώδεκα χώρες της Ευρώπης και εξαγωγές σε περισσότερες από 40 χώρες. Με πάνω από 100 μάρκες υψηλής ποιότητας και αναγνώρισης σε προϊόντα καλλυντικών και αρωμάτων, προϊόντων προσωπικής φροντίδας και περιποίησης, προϊόντων οικιακής χρήσης, καθώς και προϊόντων υγείας και φροντίδας. Εδώ το μηνιαίο διάγραμμα υποδηλώνει προετοιμασία αλλαγής επιπέδου τιμών από τα 7 με 9 ευρώ στα 9 με 11,30 ευρώ. Πρωταρχικός στόχος η ανοδική αρπαγή των 9,20 ευρώ, όπου έχει σταθεί εμπόδιο από το καλοκαίρι του 2019.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

  **Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ