Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Αυγ-2020 00:06

  Και όμως…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν πάρει την ανιούσα φτάνοντας στα τέλη του Ιουνίου τα 148,55 δισ. ευρώ από τα 139,16 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η πορεία των τελευταίων πέντε μηνών είναι συνεχώς αυξητική. Πρόκειται ομολογουμένως για μια εντυπωσιακή αύξηση, μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανόδου μπορεί να περιοριστούν στους επόμενους μήνες λόγω της τουριστικής λειψυδρίας.

  Ποιος βγαίνει κερδισμένος; 

  Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εκτός από τη σταδιακή αύξηση της ρευστότητας έχουν πλέον, λόγω της βύθισης των επιτοκίων, ένα μέσο κόστος στις καταθέσεις σημαντικά μειωμένο στο 0,13% από 0,58% που ήταν το 2015.

  Πραγματικά, εάν αναλογιστούμε τις συνθήκες, η μείωση του κόστους και η αύξηση των καταθέσεων έχει έρθει ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή, καθώς βοηθάει τα μέγιστα τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την πίεση που προκαλεί η κρίση της πανδημίας.

  Το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει τον οίκο Moody’s, σε μια πρόσφατη ανάλυσή του, να αναβαθμίσει κατά 6 βαθμίδες το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων, επαναφέροντάς το έτσι στα κανονικά επίπεδα, κατ’ αναλογία με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών. Παράλληλα, μέσα σε όλα τα άλλα ο οίκος επιβεβαιώνει και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας (!), πιστοποιώντας τη σταδιακή επάνοδό της σε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους διεθνείς επενδυτές.

  Οι ελληνικές τράπεζες είναι κερδισμένες και από το "χέρι" της ΕΚΤ, καθώς θα μπορούν να απορροφήσουν 38 δισ. ευρώ μέσω των TLTROs (12 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, 10 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και από 8 δισ. ευρώ για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς) με το επιδοτούμενο αρνητικό επιτόκιο -1%.

  Πολλαπλό κέρδος θα έχουν επίσης και από τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

  Ως εδώ καλά. 

  Τα νέα ηχούν ευχάριστα.

  Και όμως υπάρχει στο βάθος μια ενοχλητική παραφωνία.

  Κύριος ένοχος οι μετοχικές τους αξίες, όπου μέχρι σήμερα παραμένουν μέσα στο πάνθεον των χείριστων αποδόσεων από τις αρχές του χρόνου χτυπώντας απώλειες από το -54% της Eurobank έως και το -71,5% της Alpha Bank, με ενδιάμεσες την Εθνική με -61% και τη Πειραιώς με -57,5%. 

  Η παραφωνία συνεχίζεται και στα διαγράμματα, καθώς εμφανίζονται να κείτονται στα χαμηλά της πτωτική κίνησης του Μαρτίου με τρεμάμενα ανοδικά σκιρτήματα δίχως συνέχεια. Αναλυτικότερα, ξεκινώντας από τον Τραπεζικό Δείκτη αυτό που προέχει είναι η σθεναρή είσοδος μέσα στη ζώνη αντίστασης των 335-355 μονάδων με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, κάτι που μέχρι τώρα λείπει. Από εκεί και έπειτα επιβεβαιωμένα ημερήσια κλεισίματα πάνω από τις 355 μονάδες θα τοποθετήσουν τα ανοδικά καύσιμα για μια βόλτα προς τη σκληρή περιοχή αντίστασης των 405 μονάδων. Θετική η μέχρι τώρα ένδειξη ανθεκτικότητας στις όποιες ρευστοποιήσεις του πατώματος των 300 μονάδων και η τεχνική απόκλιση του δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI).

  DTR 18082020

   

  Επιμέρους, η Eurobank παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει περάσει για πρώτη φορά μετά από τα τέλη του Γενάρη πάνω από τον αλγοριθμικό Bollinger, δίνοντας πιθανό έδαφος στους Bulls για μια ακόμα αναμέτρηση με το πεδίο των 0,44 ευρώ. Ενδυνάμωση του όγκου συναλλαγών θα προσθέσει ένα ακόμα συν σε μια αναμέτρηση με το εν λόγω επίπεδο αντίστασης. Λύση της υπάρχουσας ανοδικής στρατηγικής με τη πτωτική καταστρατήγηση των 0,3680 ευρώ.

  EYROB 18082020

   

  Η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει πρώτα να ανέβει πάνω από το επίπεδο των 1,20 ευρώ με ισχυρό όγκο συναλλαγών για να αρχίσουμε να φοράμε τη φανέλα των Bulls. Η επιτυχής θετική εξέλιξη θα αρχίσει να βάζει και πάλι εμπρός το σενάριο προσέγγισης της περιοχής αντίστασης των 1,50 ευρώ. Μέχρι όμως η μετοχή να πατήσει άνω των 1,20 ευρώ θα έχει ως κάτω σημείο στήριξης τα 1,08 με 1,03 ευρώ του πλαγιοανοδικού καναλιού.

  ETE 18082020

   

  Η Alpha Bank, με εμφανή τα σημάδια της καθοδικής λεηλάτησης, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανοδικό εφαλτήριο λίγο πάνω από τα όρια του πλαγιοκαθοδικού καναλιού σταθεροποίησης, στα 0,50 με 0,47 ευρώ. Ανοδική κίνηση με αξιώσεις προς το μέσο του προαναφερόμενου καναλιού, δηλαδή περίπου στα 0,60 ευρώ θα ενεργοποιήσει περισσότερους αγοραστές, θέτοντας ως επόμενο στάδιο αναμέτρησης το επίπεδο των 0,74 ευρώ.

  ALPHA 18082020

   

  Τέλος η μετοχή της Πειραιώς δείχνει να κρατάει τη μεσομακροπρόθεσμη γραμμή στήριξης "T”, ανοίγοντας ανοδική πλεύση προς το σημείο αντίστασης των 1,35 ευρώ. Πέρασμα με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα δώσει το ηθικό προβάδισμα στους αγοραστές για μια πιθανή συνέχεια στη κίνηση προς το επίπεδο των 1,50 ευρώ. 

  PEIR 18082020

   

  Επειδή εδώ και πολλά χρόνια η διαγραμματική συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών αποτελεί δυστυχώς για την πλειοψηφία των επενδυτών, θεσμικών και μη, ένα ιδιότυπο "Black Box", καλό είναι να τονίσουμε για ακόμα μια φορά ότι παρά τα ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης με βάση την ενσώματη λογιστική τους αξία, δε θα πρέπει να μπαίνουν "μονοκούκι" στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια παρά μόνο ως ποσοστό, για παράδειγμα ένα 10% έως 20%, επί του συνόλου του προς επένδυση κεφαλαίου.

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ