Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 01:23

  Με το ένα πόδι στο...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η τουρκική κυβέρνηση βιάζεται. Βιάζεται πολύ να κλείσει κάποιες ανειληµµένες υποχρεώσεις προτού µπει το 2021, το οποίο και αναµένεται, σύµφωνα µε αρκετούς αναλυτές, να είναι από τα πλέον άσχηµα οικονοµικά έτη για την Τουρκία. Άλλωστε οι περισσότεροι το γνωρίζουν ότι η επεκτατική πολιτική θέλει πολύ χρήµα. Τόσο πολύ, που όταν έρχεται ο λογαριασµός πολλές χώρες ακόµα και οι πλέον πλούσιες µένουν µε τις τρεις κι εξήντα. Πόσω µάλλον η Τουρκία, που βλέπει το ένα συναλλαγµατικό τέχνασµα µετά το άλλο να διαλύονται σαν πύργος στην άµµο. Οι µεν περιορισµοί στις δυνατότητες των ξένων επενδυτών να διεξάγουν συναλλαγές σε τουρκικές λίρες που επέβαλαν οι τουρκικές Αρχές έπεσαν στο κενό. Η δε προσπάθεια µετά µανίας να πείσει την αµερικανική Federal Reserve ή τις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Βρετανίας να προχωρήσουν σε συµφωνίες swap νοµισµάτων µε την τουρκική λίρα απέτυχε παταγωδώς. Πρόσφατα η Goldman Sachs σε ανάλυσή της περιγράφει ένα ζοφερό µέλλον για την τουρκική οικονοµία µε τις εκτιµήσεις της για την ισοτιµία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου να αναθεωρούνται επί τα χείρω σε 8,25 (τουρκικές λίρες ανά δολάριο) σε διάστηµα 12 µηνών από 8 προηγουµένως.

  Η εµφανής έλλειψη αποθεµατικού ξένου συναλλάγµατος, η αύξηση του εξωτερικού χρηµατοοικονοµικού κενού, η εκτόξευση του πληθωρισµού, η παραπαίουσα οικονοµία και το µη συµβατικό µείγµα πολιτικής σπρώχνουν όλο και περισσότερο τη Τουρκία να βρίσκεται µε το ένα πόδι στο ∆ΝΤ, όπου τα ανατολίτικα παζάρια δεν περνάνε ούτε µέσα από την τρύπα του µακαρονιού,  όπως µου έλεγε στονστρατό ο λοχαγός µου όταν του ζητούσα άδεια.

  Και βέβαια δεν το θέλουν, αλλά όταν η αναλογία της τουρκικής λίρας µε το δολάριο πιάσει το 8 αρκετές ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες θα χτυπήσουν κόκκινο καθώς έχουν µεγάλο όγκο χρέους σε ξένο νόµισµα. Τελευταία, µάλιστα, η λίρα έχει µαζέψει τριγύρω της αρκετούς "Fx" λύκους οι οποίοι αναµένουν πώς και πώς το επόµενο οικονοµικό ντόµινο ως αποτέλεσµα της κρίσης του κορονοϊού. 

  USD/TRY

  Διαγραμματικά, τώρα, η αναλογία της τουρκικής λίρας µετά από µια περίοδο νηνεµίας πέριξ των 6,8 από το συνεχές συναλλαγµατικό στύψιµο των εµπορικών τραπεζών έχει πάρει την ανηφόρα καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά στην περιοχή 7,37 λιρών ανά δολάριο. Ενισχυτικός είναι και ο όγκος συναλλαγών ο οποίος βαίνει αυξανόµενος. Το διηµερήσιο, πάντως, διάγραµµα δείχνει ότι η ισοτιµία δεν θα σταµατήσει στα 8 αλλά πολύ κοντά στα 10 µε ό,τι αυτό σηµαίνει φυσικά για την τουρκική οικονοµία.

  Μανθ1

   

  iShares MSCI Turkey

  Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού βρίσκεται και το τουρκικό χρηµατιστήριο µε τον πιο σηµαντικό πάροχο δεικτών αναφοράς (benchmarks) στις διεθνείς αγορές, τον MSCI, να το σπρώχνει όλο και περισσότερο σε υποβιβασµό στις Frontier markets µαζί µε το Βιετνάµ και το Μαρόκο, µιας που εδώ και καιρό µε τις συνεχείς παρεµβάσεις της κεντρικής τουρκικής τράπεζας έχει πάψει να είναι ελεύθερη αγορά εµποδίζοντας τους ξένους επενδυτές να ασκήσουν τα δικαιώµατά τους. Κίνηση η οποία εάν όντως εκδηλωθεί θα επέφερε εκροές 5 δισ. δολαρίων από τις τουρκικές µετοχές. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι το iShares MSCI Turkey, όπου πλέον συναλλάσσεται στα ιστορικά χαµηλά δεκαετίας πάνω στη ζώνη των 20 µε 18 δολαρίων. Καθοριστικός, δε, είναι και ο τµηµένος σχηµατισµός Head & Shoulder όπου δίνει ως τιµή-στόχο τα 7,50 δολάρια.

  αασασσαασ

   

  Φυσικό αέριο

  Διαγραμματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το φυσικό αέριο, καθώς, µετά τη διπλή επίσκεψή του στα χαµηλά 25ετίας, µιας που τα 1,53 δολάρια είχαν να γραφτούν από τον Αύγουστο του 1995, έχει πάρει την ανιούσα δοκιµάζοντας τις δυνάµεις των Bears πάνω στο επίπεδο των 2,20 µε 2,10 δολαρίων. Επιβεβαιωµένη διακράτηση θα σπρώξει το φυσικό αέριο στα 2,53 δολάρια.

  σαασσαλκλ

   

  DAX 30

  Ο γερμανικός δείκτης DAX 30 έχει εισέλθει µέσα στη ζώνη αντίστασης των 12.950 µε 13.220 µονάδων δηλώνοντας έτοιµος ακόµα και για ανοδική δραπέτευση µε κίνηση προς την περιοχή των 13.500 µονάδων. Μένει φυσικά πρώτα να επιβεβαιωθεί το πάτηµα πάνω από τις 13.000 µονάδες. Αλλαγή ανοδικής πλεύσης µε την καθοδική καταστρατήγηση των 12.780 µονάδων.

  αααφυσα

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ