Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Αυγ-2020 00:05

  Τιτάν: Σαν... "Ουρανίδα", με ανθεκτικά αποτελέσματα εν μέσω κρίσης!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Τιτάν ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς κυρίως λόγω καλύτερης διαχείρισης από την πλευρά των εξόδων αλλά και της χαμηλότερης τιμής των καυσίμων. Ωστόσο η μετοχή παραμένει 39,5% χαμηλότερα τόσο από την αρχή του έτους όσο και τις τελευταίες 52 εβδομάδες υποαποδίδοντας έναντι του FTSE Large Cap κατά 6% και 13% αντίστοιχα. 

  Τρία σημεία που αξίζουν προσοχή χθες, σήμερα & αύριο…

  Χθες... Υπενθυμίζεται ότι η διαγραφή των μετοχών του Ομίλου από τον MSCI Greece Standard και η μεταφορά τους στον MSCI Greece Small Cap τον περασμένο Μάιο ενίσχυσαν τις ρευστοποιήσεις σε μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από πωλήσεις σε ολόκληρο το Χ.Α., οδηγώντας τον Όμιλο στην καταγραφή χαμηλών τουλάχιστον 20ετίας με τιμή κλεισίματος 8,74 ευρώ ανά μετοχή στις 17 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Τιτάν διαπραγματεύεται 6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2020, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 12,4 φορές τα κέρδη του 2020.

  ΤΙΤΚ - ΓΔ 10.08.2020

  Σήμερα... O κύκλος εργασιών σε επίπεδο β’ τριμήνου υποχώρησε 5% καθώς διαμορφώθηκε στα 401 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του lockdown στις περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ενισχύθηκαν 23,6% καθώς ανήλθαν στα 96,2 εκατ. ευρώ με τη βελτίωση να οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη τιμή των καυσίμων αλλά και τον γενικότερο περιορισμό των εξόδων από τη διοίκηση του Ομίλου. Το λειτουργικό περιθώριο μεγεθύνθηκε στο 24% έναντι 18,4% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το εργοστάσιο στη Virginia έχει πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως καύσιμο κατά 90%, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και για το εργοστάσιο στη Florida μέσα στο δ’ τρίμηνο το οποίο αναμένεται να συνδράμει στην περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου. Τα καθαρά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν αφού διαμορφώθηκαν στα 38,2 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 96%. Τα αντίστοιχα μεγέθη α’ εξαμήνου 2020 ήταν τζίρος 786,3 εκατ. ευρώ (+0,1%), EBITDA 136,8 εκατ. ευρώ (+11,9%) & καθαρά κέρδη 22,4 εκατ. ευρώ (+67%). Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 808 εκατ. ευρώ έναντι 836 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019, ήτοι βελτίωση 3,3%. Στα θετικά πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιοχές όπου ο SARS-CoV-2 βρίσκεται σε έξαρση (ΗΠΑ και Βραζιλία) τα έργα όπου δραστηριοποιείται o Όμιλος συνεχίζονται κανονικά.

  ΤΙΤΚ 10.08.2020

  Αύριο... Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου βελτίωσε τη συνολική εικόνα λήξεων των δανείων του Ομίλου για την επόμενη τριετία καθώς το 2020 έχει μόλις 26 εκατ. ευρώ, το 2021 195 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 μόλις 119 εκατ. ευρώ. Το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης που θα ξεκινήσει από το 2021 αναμένεται να χρηματοδοτήσει αρκετά έργα υποδομών, με τον Όμιλο να είναι σε θέση να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά τσιμέντου. Ταυτόχρονα το έργο του Ελληνικού καθώς και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτελούν στόχους του Ομίλου όπου θα αναθερμάνουν την αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα τόσο για το υπόλοιπο 2020 όσο και για τη συνέχεια. Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε των αποτελεσμάτων η διοίκηση ανέφερε ότι ο Ιούλιος συνεχίζει την ικανοποιητική πορεία σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος με εξαίρεση την περιοχή της Αιγύπτου.   

  MSCI: Στις 12 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη, με τον ΟΤΕ να έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση και τη ΜΟΗ τη μικρότερη, είναι πλέον τέσσερις μετά και τη διαγραφή των τριών τραπεζών και της Τιτάν στην αναθεώρηση του περασμένου Μαΐου. Αναλυτικά, η νέα σύνθεση: 1) ΟΤΕ 40,37%, 2) Jumbo 24,39%, 3) ΟΠΑΠ 23,76% & 4) Motor Oil 11,48%. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Με βάση τον οίκο, ο δείκτης που σχηματίζουν οι τέσσερις εταιρείες διαμορφώνει P/E 12,9 φορές τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, ενώ η μερισματική απόδοση φτάνει το 5,4% με τον αντίστοιχο δείκτη των αναδυόμενων αγορών να παρουσιάζει P/E 16,04 φορές και μερισματική απόδοση 2,56%. Τα στοιχεία είναι με βάση τις τιμές της 30ής Ιουνίου 2020.

  Τριγγ 10.08.2020

  Τράπεζα Πειραιώς: Περιορίστηκε σημαντικά η αύξηση των προβλέψεων λόγω COVID-19 αλλά…

  ... οι λοφίσκοι από τα συσσωρευμένα NPEs της προηγούμενης δεκαετίας παραμένουν καθώς ανήλθαν στα 22,6 δισ. ευρώ (Ελλάδα) στις 30/6/20 έναντι 26 δισ. ευρώ 1 χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς ήταν σε γενικές γραμμές ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς με τα υψηλότερα μη οργανικά κέρδη αλλά και τις χαμηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις να κάνουν τη διαφορά και τον Όμιλο να εμφανίζει καθαρά κέρδη 85 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά για το α’ 6μηνο 2020 οι προβλέψεις ανέρχονται σε 670 εκατ. ευρώ, από τις οποίες 580 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια και 90 εκατ. ευρώ λοιπά στοιχεία ενεργητικού, ενώ σχετιζόμενες με τη λοίμωξη COVID-19 είναι 274 εκατ. ευρώ και 67 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στις 30/6 ανήλθε στο 16,0% ενώ ο δείκτης CET-1 προσέγγισε το 14,0%.

  Τριγγ1 10.08.2020

  Στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση του Ομίλου επανέλαβε τις εκτιμήσεις της για το 2020 για α) μηδενική ανάπτυξη στα καθαρά έσοδα από τόκους ή και ελαφρώς υψηλότερα  β) σταθερές προμήθειες ή οριακά χαμηλότερα και γ) συρρικνωμένα λειτουργικά έξοδα περί το 5% περίπου. 

  Οι νέες κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον SSM για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επεκτάθηκε κατά 6 μήνες, ήτοι μέχρι το τέλος του 2022, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

  Τριγγ2 10.08.2020

  Ο Όμιλος διαπραγματεύεται στο 10% της ενσώματης καθαρής θέσης με σημαντική έκπτωση έναντι των ομοειδών τραπεζών. Ο λόγος είναι το υψηλό ποσοστό NPEs με 48% σε σχέση με τις άλλες τράπεζες (η Eurobank βρίσκεται περί το 16% μετά το Cairos), η ποιότητα του ενεργητικού αλλά και η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες με 45% έναντι 44% της Alpha Bank και 55%-56% για Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τις τιτλοποιήσεις Phoenix (2 δισ. ευρώ) και Vega (5 δισ. ευρώ) ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς θα προσεγγίσει νούμερα οριακά κάτω από το 30%. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι απώλειες κεφαλαίου για τον Όμιλο μετά τις δύο τιτλοποιήσεις με βάση τους τωρινούς υπολογισμούς θα "οδηγήσουν" τον δείκτη κεφαλαίων CET-1 σε μονοψήφια νούμερα (χωρίς να υπολογίζεται η αύξηση των κεφαλαίων από τις τραπεζικές εργασίες). 

  ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓΑ παρέμειναν στις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών και για τον Ιούλιο 

  Με απώλειες 32,6% ολοκληρώθηκε το 7μηνο του 2020 για τον Γ.Δ. του Χ.Α., ενώ ο Ιούλιος (23 συνεδριάσεις) έκλεισε με μηνιαίες απώλειες 3,33%. Η μέση απόδοση των μετοχών του FTSE Large Cap διαμορφώθηκε στο -3,8% με καλύτερη τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +14,9% έναντι 11% της ΔΕΗ, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με 26,3% έναντι 21,1% της Alpha Bank. Σε επίπεδο δεικτών, ο δείκτης Κοινής Ωφέλειας σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με 5,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αποτέλεσε τον κλάδο με τις υψηλότερες απώλειες. Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 50,2 εκατ. ευρώ, το χαμηλότερο για το 2020 αλλά και των τελευταίων 18 μηνών, ενώ υποχώρησε 33% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

  Κορύφωσαν οι προβλέψεις των επόμενων τριμήνων για τις αμερικανικές τράπεζες;

  Για τις αμερικανικές τράπεζες το β’ τρίμηνο είχε δύο αντικρουόμενα χαρακτηριστικά. Από τη μία μεριά σημείωσαν ρεκόρ εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις, ενώ, από την άλλη, έλαβαν προβλέψεις ρεκόρ εν όψει επισφαλών δανείων που αναμένουν να χαρακτηρισθούν ως μη εξυπηρετούμενα μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο β’ τρίμηνο του 2020 τα NPEs δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το α’ τρίμηνο καθώς το άνευ προηγουμένου πακέτο στήριξης της οικονομίας οδήγησε στον περιορισμό της εμφάνισης νέων NPEs.  

  Ο CEO της JPMorgan Chase ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε μία κανονική ύφεση η ανεργία ανεβαίνει, οι διαγραφές ανεβαίνουν, καθώς και οι τιμές ακινήτων κατεβαίνουν. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει τώρα εξαιτίας του τεράστιου πακέτου στήριξης. Όμως το πιο σημαντικό είναι η συνέχεια, όπου ανέφερε ότι τα προαναφερθέντα δεν θα τα δούμε άμεσα αλλά μετά από κάποιο διάστημα. Τέλος, τόσο ο CEO όσο και ο CFO ανέφεραν ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι έχουν κορυφώσει και δεν διαφαίνεται να μεγεθυνθούν σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα. 

  Ατζέντα (11/08-16/08): Η επόμενη εβδομάδα στο εσωτερικό χαρακτηρίζεται ίσως η φτωχότερη του έτους σε εταιρικά νέα αλλά και σε προγραμματισμένες ανακοινώσεις καθώς βρισκόμαστε καταμεσής του Αυγούστου. Έτσι, σήμερα Τρίτη αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επανεπένδυση μερίσματος ενώ ταυτόχρονα είναι και ημέρα πληρωμής του μερίσματος (0,30 ευρώ/μετοχή) των μετόχων που επέλεξαν τα μετρητά ως επιλογή. Την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την οικοδομική δραστηριότητα για τον μήνα Μάιο, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών ο οίκος MSCI. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την εξέλιξη του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω COVID-19 για τον μήνα Ιούνιο και το β’ τρίμηνο.

  Στο εξωτερικό, σήμερα Τρίτη, το πρωί ανακοινώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τον μήνα Αύγουστο στη Γερμανία, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον μήνα Ιούλιο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ στη Μεγάλη Βρετανία για το β’ τρίμηνο του 2020, ενώ την ίδια ημέρα το απόγευμα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Την Παρασκευή ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή για τον μήνα Ιούλιο στις ΗΠΑ, ενώ πιο αργά το ίδιο απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το πανεπιστήμιο του Michigan για τον μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  **Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ