Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 00:05

  Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Δεν ξέρω γιατί αλλά τελευταία  με έχει πιάσει μια νοσταλγία των παιδικών μου χρόνων. Ίσως, γιατί λείπει η παιδική ανεμελιά και τα "ατελείωτα" καλοκαιρινά παιχνίδια με τη θάλασσα και τους  φίλους, η φροντίδα της μάνας και η ασφάλεια δίπλα στον πατέρα ή στην τελική μήπως γιατί καβατζάρισα τα...  άντα.

  Αμ το άλλο, που έχεις την εντύπωση ότι όλα τότε ήταν διαφορετικά. Όλα ήταν τέλεια και φτιαγμένα για να σε απογειώσουν. Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω. Από τον ήλιο που ήταν τότε πιο φωτεινός και εισχωρούσε σε κάθε ικμάδα της ψυχής; 

  Το γαλανό της θάλασσας και το δροσερό αεράκι γεμάτο άρωμα γιασεμιού και νυχτολούλουδου; 

  Tα σύκα από το περβόλι της θείας μου της Μαριγώς; 

  Την απίθανη  γεύση του παγωτού που δεν ήθελες να τελειώσει;

  Την κόκα κόλα που πετάγαμε  μέσα μαστίχα για να γίνει σαμπανιζέ;

  Τον  καλοκαιρινό κινηματογράφο υπό το άκουσμα των τριζονιών και του... Νταρθ Βέιντερ;

  Το σουβλάκι με τη διπλή πίτα;

  Τις ποδοσφαιρικές κλωτσομονομαχίες, όπου ταυτιζόσουν με τον Φαλκάο, τον Ζίκο, τον Ρουμενίγκε και τον Πλατινί;

   Τη μεσημεριανή σιέστα με τον Μπλέκ, το Τρουένο και τον Αστερίξ ανά χείρας;

   Αφήστε, άμα ανοίγει το συγκεκριμένο συρταράκι της θύμησης έχει την ικανότητα να σε τραβήξει από οτιδήποτε σε απασχολεί.

  "Αποστόληηηη…οι τράπεζες πάλι έπεσαν ο Τραπεζικός Δείκτης έσπασε τις 300 μονάδες και στο ελληνικό χρηματιστήριο βρέχει τραπεζοκαρπαζιές"

  Μα… όνειρο ζω μη με ξυπνάτε.

  Ποιος κακός άνθρωπος πετάχτηκε μέσα στα παιδικά μου χρόνια και τα έκανε εφιάλτη  στον δρόμο με τις λεύκες;

  Και όμως ο συντοπίτης μου στο γραφείο έκανε τη ζημιά. Οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί του πάνω στο τραπεζόπληκτο ταμπλό με έφεραν βιαίως στην πραγματικότητα λες και δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο που μπορείς να επενδύσεις δίχως να αναψοκοκκινίζεις σα χριστουγεννιάτικο δεντράκι από το υπερβολικό "Beta”. Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει Beta 2,69 η Εθνική Τράπεζα 2,22 η Eurobank 2,00 και η Alpha Bank 1,90 ενώ η αμέσως επόμενη στον 25άρη είναι η Βιοχάλκο με 1,40. Ακόμα και η MIG  έχει Beta 1,60. 

  Πέρα από τις πολυαναλυόμενες  μετοχές  των ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, CENER, ΚΟΥΕΣ, ΠΡΟΦ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΣΑΡ, ΚΡΙ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ κτλ υπάρχουν και κάποιες άλλες που δηλώνουν ισχυρό πάτημα παρά το υπάρχον κλίμα επενδυτικής καχυποψίας.

  Όπως τα Πλαστικά Θράκης, όπου περνάνε αναίμακτα την κρίση της πανδημίας με τη  μείωση των πωλήσεων στους κλάδους εστίασης και τουρισμού να αντισταθμίζεται επιτυχώς από την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία, την προσωπική προστασία και τη συσκευασία τροφίμων. Τα EBITDA του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ανέβηκαν στα 9,1 εκατ. ευρώ ή 8,7% υψηλότερα και τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων στα 2,8 εκατ. ευρώ με άνοδο 36,8%.

  Επίσης στη λήξη του τριμήνου το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 151 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 146,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 ενώ ο καθαρός δανεισμός έκλεισε στα  82,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 83,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει το τελευταίο χρονικό διάστημα να φλερτάρει όλο και περισσότερο με την αντίσταση του καθοδικού στροφέα του 2019 στα 2 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο αρχικά για τα 2,40 ευρώ και μετά για το όριο των 3 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται λίγο πάνω από τα  85 εκατ. ευρώ.

  πιν

   

  Αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής κατά 10,2% παρουσίασε  η  Ευρωπαϊκή Πίστη το πρώτο τρίμηνο του 2020 με τον οικονομικό διευθυντή κύριο Στέφανο Βερζοβίτη να σημειώνει ότι αναμένει αύξηση και στο σύνολο του έτους μετά την επιτυχία του 2019. Ειδικότερα, η ασφαλιστική κατέγραψε πέρσι αύξηση 45,5% στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,3%, στα 225,3 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η ισχυροποίηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 21,8% στα 141,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο ελληνικό χρηματιστήριο φθάνει τα 93,8 εκατ. ευρώ ενώ έχει δώσει στα μέσα του Μάη και καθαρό μέρισμα 0,232 ευρώ. Τεχνικά τώρα η τιμή της μετοχής παρουσιάζει σημάδια πατήματος πάνω στη σημαντική στήριξη με τους περισσότερους τοπικούς πυθμένες την περίοδο 2017 – 2018, των 3,30 ευρώ. Η αποτύπωση του εν λόγω σχηματισμού μας προϊδεάζει για μια πιθανή κίνηση ανάτασης  προς το επίπεδο αντίστασης των 3,95 με 4,25 ευρώ. Ενδείξεις κινητικότητας αρχίζει και εμφανίζει και ο όγκος συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων.

  πιν

   

  Ο όμιλος της Intracom με τις νέες συμβάσεις αξίας 530 εκατ. ευρώ για το 2020  και την προίκα της περσινής  λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των 37 εκατ. ευρώ έχει αρπάξει από τις αρχές του καλοκαιριού  ένα +30%  πραγματοποιώντας συνολικό όγκο 4,9 εκατ. τεμ. Ιδιαίτερη προσοχή για την επόμενη 3ετία χρειάζεται λόγω του ευρωπαϊκού Ταμείου και η θυγατέρα Intrasoft με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στα τέλη του 2019 να φτάνει τα 417 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Intracom είναι στα 47,88 εκατ ευρώ (!) Διαγραμματικά η μετοχή μετά το ισχυρό πάτημα στα 0,40 ευρώ και τη καταγραφή τιμών πέριξ των 0,60 ευρώ ατενίζει την αντίσταση των 0,77 ευρώ από όπου διέρχεται και ο καθοδικός στροφέας του 2018. Όσο  η τιμή της μετοχής δε μπορεί να περάσει εκ νέου καθοδικά τη σαθρή ζώνη στήριξης των 0,56 ευρώ τόσο θα θέλει να απλωθεί ανοδικά προς το επίπεδο των 0,77 με 0,80 ευρώ.

  πιν

   

  Για το τέλος άφησα τον όμιλο Π. Πετρόπουλου, όπου έχει να δώσει και  καθαρό μέρισμα  0,095 ευρώ ανά μετοχή. Οι συνολικές πωλήσεις του το πρώτο τρίμηνο του 2020  μειώθηκαν κατά 9,4% και διαμορφώθηκαν σε 21,6 εκατ. ευρώ από 23,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ το EBIDTA  μειώθηκε κατά 12,2% και διαμορφώθηκε σε 834 χιλ ευρώ από 950 χιλ ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Λόγω της πανδημίας η εταιρεία προέβη άμεσα σε αύξηση του βραχυχρόνιου δανεισμού της κατά 93% στα 28,2 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ανεξαρτήτως της πιθανής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Με την κίνηση αυτή τα μετρητά και ισοδύναμα αυξήθηκαν στα 19,6 εκατ. ευρώ από 8,7 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει πέσει στα 29,1 εκατ. ευρώ δηλαδή 10 εκατ. ευρώ παραπάνω από το ταμείο του. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή δεν έχει καμία  σχέση με τις προαναφερόμενες εταιρείες καθώς η αποτύπωσή της  στο εβδομαδιαίο chart δείχνει ένα πιεστικό "λιώσιμο" από τα 8  στα 4 ευρώ καταγράφοντας τις χαμηλότερες τιμές 4ετίας και τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται σημαντικά τον περασμένο μήνα (337 χιλ. τεμ). Η περιοχή των 4 ευρώ είναι μια καλή βάση στήριξης για κάποιον που θα θελήσει να παίξει το γύρισμα της μετοχής προς την αντίσταση των 4,90 με 5 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ