Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 00:05

  ΕΧΑΕ: Ταμείο 1,23 ευρώ/μετοχή και μερισματική απόδοση άνω του 5%

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Τα αποτελέσματα των ΕΧΑΕ ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Για το υπόλοιπο του 2020 οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ενώ η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI τον Αύγουστο (MSCI Greece: ΟΤΕ 40,37%, Jumbo 24,39%, ΟΠΑΠ 23,76% & Motor Oil 11,48%) δεν αναμένεται να συνεισφέρει πολλά μετά την έξοδο των τεσσάρων εταιρειών τον περασμένο Μάιο. 

  Είναι σαφές ότι τα έσοδα των ΕΧΑΕ είναι σε μεγάλο βαθμό περισσότερο προβλέψιμα σε σχέση με πολλές εταιρείες αφού η κύρια πηγή εσόδων προέρχεται από τη συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά μετοχών και παραγώγων του Χ.Α. όπου τα ποσά αυτά δημοσιοποιούνται κάθε ημέρα. Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά, αφού για το β’ τρίμηνο τα συνολικά έξοδα ενισχύθηκαν 5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος με κύρια πηγή την αύξηση των εξόδων προσωπικού κατά 17% καθώς τα άλλα έξοδα υποχώρησαν 6% περίπου. Στα αξιοσημείωτα πρέπει να αναφερθεί η ταμειακή θέση της εταιρείας η οποία στο τέλος Ιουνίου ανήλθε περί τα 74 εκατ. ευρώ (1,23 ευρώ/μετοχή) ξεπερνώντας το 40% της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι στις 04/06/20 προέβη στην αποκοπή μερίσματος 0,07 ευρώ/μετοχή ενώ παράλληλα στις 05/08/20 η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ/μετοχή. Η μερισματική απόδοση της μετοχής των ΕΧΑΕ για την εναπομένουσα επιστροφή κεφαλαίου ανέρχεται σε 3% ενώ η συνδυασμένη ξεπερνά οριακά το 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διανέμει μέρισμα τουλάχιστον τα τελευταία 13 χρόνια χωρίς διακοπή. 

  πιν

  Για το υπόλοιπο του 2020 οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα παραμένουν σε χαμηλή βάση καθώς μετά το ξέσπασμα του τζίρου τον μήνα Μάρτιο δεν διαφαίνεται να αναρριχάται σημαντικά. Οι εκτιμήσεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ανέφεραν ότι μέχρι και το τέλος του 2020 οι τζίροι δεν αναμένεται να επανέλθουν στα επίπεδα του Μαρτίου αλλά να υποχωρήσουν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου. Για το Χ.Α. ο μέσος τζίρος για τον μήνα Ιούλιο δεν ξεπέρασε τα 51 εκατ. ευρώ (μέχρι 28/7), ενώ για ολόκληρο το 7μηνο ο μέσος μηνιαίος τζίρος βρίσκεται στα 71 εκατ. ευρώ περίπου. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (Μ.Η.Σ.Δ.) για το 2019 είχε διαμορφωθεί στα 67,19 εκατ. ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς για το 2020 κάνουν λόγο για Μ.Η.Σ.Δ. ελαφρώς χαμηλότερα των 70 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώνοντας με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς για το 2020 ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 10 φορές ενώ ο δείκτης P/E ξεπερνά τις 30 φορές τα κέρδη του 2020. 

  πιν


  LAMDA Development: Ο μαραθώνιος (Ελληνικό) μόλις ξεκίνησε...

  Ο Όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ, ήτοι μείωση 59% ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA – πριν από αναπροσαρμογές) ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,1 εκατ. ευρώ, ήτοι συρρίκνωση 17,7%. Η καθαρή αξία ενεργητικού (ΚΑΕ) προ φόρων ανήλθε στις 31 Μαρτίου 2020 σε 1,154,7 εκατ. ευρώ (6,53 ευρώ ανά μετοχή). Τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2020 ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενα λαμβανομένου υπ' όψιν το κλείσιμο των malls (13/3 - 17/5/20 λόγω της πανδημίας) μετά από μία χρονιά όπου η εταιρεία είχε σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας και ΚΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση είχε αναφέρει ότι η επίπτωση λόγω COVID-19 ανήλθε σε 8,1 εκατ. ευρώ ή 0,046 ευρώ/μετοχή. 

  πιν

  Για τους δύο πρώτους μήνες το μέσο ποσοστό πληρότητας των εμπορικών κέντρων προσέγγισε το 99% ενώ η εισπραξιμότητα στο τέλος Μαρτίου έφτασε το 100%. Παράλληλα η εισπραξιμότητα, σύμφωνα με την εταιρεία, στις 30/06/20 άγγιξε το 90%. Ταυτόχρονα η εταιρεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, προχώρησε σε μείωση ενοικίων 40% στα εμπορικά της κέντρα για τους μήνες Μάρτιο και Ιούνιο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου, ενώ για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο σε μείωση 70% έναντι 40% της προβλεπόμενης. 

  πιν

  Όσον αφορά το Ελληνικό, η διοίκηση του Ομίλου ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό και είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μεταβίβαση των μετοχών, αναμένοντας πρώτα να διευθετηθούν και τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος-Καζίνο (IRC), που αποτελούν συμβατικές αιρέσεις για την απόκτηση της "Ελληνικό Α.Ε.". Τέλος, τα έργα κατεδάφισης των παλαιών κτιρίων στην περιοχή του Ελληνικού έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ η εταιρεία ξεκινά τη διερεύνηση ενδιαφέροντος για την αγορά κατοικίας και την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων στο Ελληνικό με την ανάρτηση δύο σχετικών φορμών στην ιστοσελίδα του έργου. 

  Η πώληση του 8,42% από τη Μαργαρίτα Λάτση σίγουρα δεν λειτούργησε ως εμπράγματη στήριξη στο έργο, ενώ, από την άλλη πλευρά, η γρήγορη απορρόφηση των πωλήσεων αποτέλεσε τη θετική απάντηση στους μη ένθερμους υποστηρικτές του έργου. Μετά την ολοκλήρωση των πωλήσεων η CLH κατέχει το 42,2% του Ομίλου. Τα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο αναμένεται να ανακοινωθούν στις 22 Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της Lamda Development απώλεσε 42,1% (από τα υψηλά στις 24/01 έως τα χαμηλά 18/3) έναντι –50,3% του FTSE Large Cap και –48,9% του Γ.Δ. Η απόδοση της μετοχής για το 2020 ανέρχεται σε –29,3% έναντι –30,9% του Γ.Δ. και –33,7% του FTSE Large Cap. 

  Αποτελέσματα α’ εξαμήνου / β’ τρίμηνου 2020 – Εκτιμήσεις 

  ΟΤΕ – Ανθεκτικός στην κρίση: Ο Όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου/β’ τριμήνου την ερχόμενη Πέμπτη πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Οι εκτιμήσεις της αγοράς δεν αναμένουν μεγάλη επίδραση των αποτελεσμάτων λόγω COVID-19, καθώς, όπως είχε αναφέρει η διοίκηση, ο περιορισμός των εσόδων από κάποιες πηγές όπως η περιαγωγή και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας θα αντιμετωπιστούν με την περικοπή εξόδων με σκοπό να καταφέρει να εμφανίσει τις ταμειακές ροές τις οποίες είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου ύψους 350 εκατ. ευρώ για το 2020. Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη για το α’ εξάμηνο ο τζίρος αναμένεται να παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (1,856 δισ. ευρώ) ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) εφόσον κινηθούν υψηλότερα από τα 680 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου θα θεωρείται επιτυχία. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία που ξεκίνησαν στο α’ τρίμηνο του 2020 κυρίως λόγω των μειωμένων εξόδων απόσβεσης, μετά και τις περυσινές εκτεταμένες αποσβέσεις της Ρουμανίας, των συρρικνωμένων εξόδων από τόκους καθώς και του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στην Ελλάδα από 28% σε 24%. Σαφώς και η ενίσχυση των κερδών δεν αναμένεται να έχει την ορμή του α’ τριμήνου (+79%) αλλά μια πιο ήπια ανοδική πορεία. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με το ποσοστό μέχρι 29/7/20 να προσεγγίζει το 1,184% επί του συνόλου των μετοχών, ήτοι πάνω από 5.564.770 εκατ. μετοχές. 

  Coca-Cola HBC – Στο β’ εξάμηνο οι ελπίδες: Η Coca-Cola HBC αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα την Τετάρτη. Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για 15% υποχώρηση στον κύκλο εργασιών (2,849 δισ. ευρώ) και 8,2% σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων. Όσο κατεβαίνουμε προς τα κάτω η υποχώρηση των μεγεθών μεγαλώνει με τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) να οπισθοχωρούν κατά 43% καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 184 εκατ. ευρώ έναντι 325 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Στη συνέχεια τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται σε 120 εκατ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση, ήτοι συρρίκνωση 46% με τα αντίστοιχα κέρδη ανά μετοχή να προσεγγίζουν τα 0,33 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μέρισμα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση κατά 16% περίπου, καθώς εκτιμάται σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή και το ρίσκο να βρίσκεται προς μεγαλύτερη μείωση του εν λόγω μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι η Coca-Cola HBC στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου είχε αναφέρει ότι μετά από μια ισχυρή έναρξη το δίμηνο Ιαν. - Φεβρ. 2020, ο Μάρτιος ήταν δύσκολος και ο Απρίλιος ακόμη πιο δύσκολος κυρίως για το κανάλι πωλήσεων "εκτός σπιτιού". Τον Απρίλιο, στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τα έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση υποχώρησαν 37,2% και οι όγκοι μειώθηκαν 27,3% (μη συμπεριλαμβανομένου της πρόσφατης εξαγοράς της εταιρείας Bambi). Ολοκληρώνοντας η διοίκηση εκτιμάται ότι θα δώσει μία αίσθηση και για τον μήνα Ιούλιο ο οποίος αποτελεί κομβικό μήνα για την εταιρεία.

  Ατζέντα (04-09/08): Σήμερα Τρίτη Mevaco και Euroxx ΑΧΕΠΕΥ συγκαλούν την τακτική Γ.Σ. των μετόχων τους. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου η Coca-Cola HBC. Την Πέμπτη είναι η σειρά των Εθνικής Τράπεζας και ΟΤΕ να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2020. Ειδικότερα ο ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινώσει πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., ενώ η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει στις 17:30 με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί στις 18:00, της ίδιας ημέρας. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού για τον Μάιο ενώ η Σωληνουργεία Τζιρακιάν έχει προγραμματίσει την τακτική Γ.Σ. Την Παρασκευή έχει προγραμματίσει την τακτική Γ.Σ. Βιοκαρπέτ, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον πληθωρισμό για τον μήνα Ιούλιο και τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Ιούνιο.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες για τον μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ που αποτελούν έναν από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας ενώ είναι η σειρά των Walt Disney, Bayer,Telecom Italia και Fraport να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Την Τετάρτη ανακοινώνεται η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για τον μήνα Ιούλιο στις ΗΠΑ που έρχεται δύο ημέρες νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Δημοσίου για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ενώ το απόγευμα το ινστιτούτο ISM ανακοινώνει το μη βιομηχανικό δείκτη PMI για το μήνα Ιούλιο όπου μας δείχνει τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον εν λόγω τομέα. Οι Allianz, BMW και Commerzbank παίρνουν τη σκυτάλη των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Την Πέμπτη το πρωί ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον μήνα Ιούλιο ενώ οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνουν οι Siemens, Merck, Adidas, ING, UniCredit και ΑΧΑ. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούλιο. Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα προσδίδει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. Τέλος, η Δευτέρα είναι επίσημη αργία για την αγορά του Καναδά. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  **Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ