Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 00:05

  Ατενίζοντας το μέλλον... 2

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Τη σκυτάλη του προηγούμενου εβδομαδιαίου άρθρου αρπάζει με ισχυρό αναπτυξιακό ντεμαράζ ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας μέσω των δηλώσεών του στο Bloomberg το στίγμα προπόρευσης για το τι μέλλει γενέσθαι για την επόμενη 6ετία. Όπως ανέφερε λοιπόν ο κ. Στουρνάρας, η ελληνική οικονομία από τα 32 δισ. ευρώ που έχει να λάβει από το EU Next Generation Fund, δίχως να προσθέσουμε τα 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα δεχτεί ισχυρή ώθηση, προκαλώντας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μια μέση άνοδο του ΑΕΠ της χώρας κατά 2% την περίοδο 2021-2026, κάτι φυσικά που σημαίνει ότι θα τεθούν υψηλότερες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα αληθές βήμα στο επενδυτικό σοκ που θα δεχτεί η χώρα από τα τέλη κιόλας του 2020, μιας που η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να χρησιμοποιήσει ως γέφυρα έναρξης τα 32 με 34 δισ. ευρώ που έχει ως αποθεματικό από τη βάση της συμφωνίας του Ιουνίου του 2018 μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης στο 2ο εξάμηνο του 2021. Υπό αυτό το εκκολαπτόμενο πλαίσιο μεσομακροπρόθεσμης ανάτασης θα συμπληρώσουμε άλλους τέσσερις ομίλους στους προαναφερόμενους της περασμένης εβδομαδιαίας τεχνικής παρουσίασης. 

  Ξεκινάμε από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπου τελευταία άδραξε από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AΠΕ) ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε ΑΠΕ (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά έργα και φωτοβολταϊκά πάρκα) συνολικής ισχύος που υπερβαίνει τα 120 MW.
  Ναι μεν την έχουμε αναλύσει πλείστες φορές αλλά η εξελικτική διαγραμματική της συμπεριφορά μας τραβάει συνεχώς την προσοχή. Σε αυτήν τη φάση δείχνει να έχει αφήσει πίσω της την περιοχή των 9,50 ευρώ και να ετοιμάζεται αργά αλλά σταθερά να ανέβει λογαριθμικό σκαλοπάτι. Σημείο αντιπαράθεσης είναι η ζώνη αντίστασης των 10,80 με 11 ευρώ. Πιθανή ανοδική καταστρατήγηση θα ανοίξει διάδρομο για το επόμενο επίπεδο των 12,80 ευρώ καταγράφοντας φυσικά νέα ιστορικά υψηλά. 

  πιν

   

  Η επόμενη μετοχή είναι αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο όμιλος μπορεί να έχει δεχθεί προσωρινό πλήγμα λόγω του lockdown, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στον χώρο των ΑΠΕ. Ήδη προς τα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει από τη γερμανική Juwi η κατασκευή του τέταρτου μεγαλύτερου στην Ευρώπη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ και πρόκειται επίσης για το μεγαλύτερο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα ως σήμερα. Σχετικά με τη διείσδυση του ομίλου στις ΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι ο πρώτος στόχος είναι τα 300 MW για το τέλος του 2021 ενώ ο τελικός είναι ένα χαρτοφυλάκιο 600 MW. Να θυμίσουμε ότι μέσα σε αυτά παίζει και η είσπραξη 250 με 300 εκατ. ευρώ από την αξία του 35% της εταιρείας στη ΔΕΠΑ Υποδομών και 50 με 100 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή μετά και την αποκοπή στις 6 του Ιούλη του καθαρού μερίσματος των 0,2375 ευρώ έχει βρεθεί πάνω στην ισχυρή στήριξη που προσφέρει η περιοχή μεταξύ των 5,30 με 5 ευρώ με τον ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) να βρίσκεται σε oversold κατάσταση. Πιθανή αναχαίτιση των όποιων ρευστοποιήσεων πάνω στον εν λόγω διαγραμματικό τοίχο μπορεί να δημιουργήσει αντίρροπες δυνάμεις ανοδικής κίνησης προς τα 6 με 6,10 ευρώ.

  πιν


  Ο Ελλάκτωρ δεν έχει μόνο να λαμβάνει από την πράσινη ενέργεια αλλά και από το κατασκευαστικό αναπτυξιακό κομμάτι. Η μετοχή του το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πατήσει για τα καλά πάνω από το 1 ευρώ μαζεύοντας από τις αρχές του καλοκαιριού έναν όγκο συναλλαγών άνω των 32 εκατ. τεμαχίων με μέσο όρο τα 1,07 ευρώ. Η κίνηση αυτή έχει οδηγήσει τον Bollinger στο daily chart της μετοχής να έχει κλείσει τόσο πολύ ώστε να βρίσκεται στο εσωτερικό των Keltner Channels, στοιχείο που μας προϊδεάζει για την εκδήλωση έντονης κίνησης. Σημείο-κλειδί η διαπερατότητα ή μη της ζώνης αντίστασης των 1,13 με 1,225 ευρώ. Ανοδική διάσπαση θα οδηγήσει στα 1,50 ευρώ.

  πιν


  Σημαντικό ρόλο στο αναπτυξιακό πακέτο των κατασκευαστικών έργων θα παίξει και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ International SA όπου μόλις χθες ανακοίνωσε και το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφοντας σταθερό κύκλο εργασιών της τάξεως των 786,3 εκατ. ευρώ και σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μετά από φόρους στα 22,4 εκατ. ευρώ, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της επιδημίας. Μάλιστα οι πωλήσεις του ομίλου ανέκαμψαν στις περισσότερες αγορές τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τεχνικά η μετοχή παρουσιάζεται να έχει βρει ισχυρή στήριξη πάνω στο επίπεδο στήριξης των 10,20 με 10 ευρώ και να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια σταδιακή ανοδική πορεία προς την πρώτη σημαντική αντίσταση των 13 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, κάτω του 1 δισ. ευρώ.

  πιν

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ