Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουλ-2020 00:05

  Πώς ο τουρισμός επηρεάζει το Χ.Α.; Υπάρχει ελπίδα για το 2020;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να αναρριχηθεί, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ανάκαμψη μετά τα χαμηλά του Μαρτίου είναι καθ' όλα αναιμική. Οι αλλοδαποί επενδυτές παραμένουν πωλητές το τελευταίο 5μηνο με περίπου 0,5 δισ. ευρώ. Τι είναι αυτό που φοβίζει τους επενδυτές και τους αποθαρρύνει από την εισροή κεφαλαίων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά; 

  Όπως είναι γνωστό, η βαριά ελληνική βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Εμείς εδώ δεν θα κρίνουμε τι γίνεται καλά και τι κακά σε ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό, καθώς την αλήθεια μαρτυρούν τα νούμερα. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας καλά κρατεί. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα νούμερα από τις αφίξεις ξένων στα ελληνικά αεροδρόμια και λιμάνια. 

  Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από 15,007 εκατ. αφίξεις το 2010, στο τέλος του 2019 ο εν λόγω αριθμός υπερδιπλασιάστηκε, καθώς έφτασαν τις 31,348 εκατ. αφίξεις, ήτοι μέσο ετήσιο ποσοστό αύξησης (CAGR) 8,5%. Σύμφωνα με τη μελέτη "Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018" της ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), το 2018 η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας προσέγγισε το 11,7% (21,6 δισ. ευρώ), ενώ άμεση και έμμεση εκτιμάται στο 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) - 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2018 είχε διαμορφωθεί στα 184,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 άγγιξε τα 187,5 δισ. ευρώ.

  Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, θα κάνουμε την παραδοχή ότι η ποσοστιαία συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ θα σημείωνε μια υποχώρηση της τάξεως του 50% για τον τουρισμό το 2020. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11 δισ. ευρώ περίπου, διαμορφώνοντάς το στα 176,5 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστιαία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,9% (σε ετήσια βάση). Να σημειώσουμε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται περί το 0% ή και χαμηλότερα, οπότε μιλάμε για πραγματική συρρίκνωση του ΑΕΠ εξίσου με την ονομαστική ή ακόμα και λίγο ευνοϊκότερη για την πραγματική, εφόσον ο πληθωρισμός κινηθεί ολόκληρη τη χρονιά σε αρνητικό έδαφος. Από την άλλη πλευρά, η ενσωμάτωση και της έμμεσης συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ διαμορφώνει τουλάχιστον διψήφια υποχώρηση για το ΑΕΠ του 2020. Ειδικότερα, το χαμηλότερο εύρος 25,7% διαμορφώνει την αρνητική επίπτωση στο συνολικό ΑΕΠ για το 2020 σε 24 δισ. ευρώ, ήτοι υποχώρηση 12,8%. Πρέπει να τονίσουμε ότι η υπόθεση βασίζεται στο ότι οι υπόλοιποι κλάδοι συνεχίζουν να εισφέρουν ό,τι και την προηγούμενη χρονιά.

  Εισχωρώντας ακόμα βαθύτερα στο κομμάτι του τουρισμού, με βάση την ανακοίνωση της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) για τον Ιούνιο του 2020 προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μόλις 588.186 επιβάτες, μείωση 93% σε σχέση με το 2019, οπότε είχαν διακινηθεί 8.427.908 επιβάτες. Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 87.297, καταγράφοντας μείωση 97,5% σε σχέση με το 2019, οπότε είχαν αφιχθεί 3.477.906 επιβάτες. Σε ό,τι αφορά το α' εξάμηνο, η υποχώρηση έφτασε το 75% στο σύνολο των επιβατών. Πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από το "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς η υποχώρηση της συνολικής κίνησης για το α' εξάμηνο του 2020 άγγιξε το 65,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ 87,9% πτώση σημειώθηκε για τον μήνα Ιούνιο. 

  pin

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αφίξεις τουριστών δείχνουν ότι οι μήνες κατά τους οποίους έχουμε τη μεγαλύτερη εισροή τουριστών είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, αφού αποτελούν σχεδόν το 40% ολόκληρου του 2019 αλλά και των περισσότερων προηγούμενων ετών. Αντίστοιχα, στο α' εξάμηνο οι αφίξεις τουριστών άγγιζαν το 30% επί του συνόλου της χρονιάς. Τη φετινή χρονιά η υποχώρηση της συνολικής κίνησης των αεροδρομίων άγγιξε το -75%! Άρα, λοιπόν, για να ολοκληρωθεί το 2020 με υποχώρηση 50% στα έσοδα από τον τουρισμό, θα πρέπει το β' εξάμηνο, με συνεισφορά 70% στα συνολικά ετήσια έσοδα, να έχει μια συρρίκνωση της τάξεως του 39% περίπου! Ο λόγος που χρησιμοποιούμε τη συνολική κίνηση των αεροδρομίων έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτά είναι τα νούμερα που βλέπουν πιο άμεσα το φως της δημοσιότητας, δίνοντας παράλληλα και μια εικόνα για το πώς κινείται ο τουρισμός στη χώρα μας. 

  pin

  Aν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας συνεισφέρουν ποσοστιαία ό,τι συνεισέφεραν και την προηγούμενη χρονιά, ο στόχος για υποχώρηση των τουριστικών εσόδων 50% σε ολόκληρο το έτος, λαμβανομένου υπόψη ότι το α' εξάμηνο έχει υποχωρήσει περί το 75% (συνολική κίνηση αεροδρομίων), παραμένει ουσιαστικά ανέφικτος! Ίσως αξίζει να επαναλάβουμε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την τουριστική κίνηση μεταφέρεται στην αποστροφή εισροών στο Χ.Α., καθώς είτε περιμένουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα είτε οι προβλέψεις είναι περισσότερο δυσοίωνες για την τουριστική κίνηση του β’ εξαμήνου, γεγονός το οποίο θα συρρικνώσει περισσότερο του αναμενομένου την ελληνική οικονομία. Σαφώς και αισιοδοξούμε ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας καλύτερος μήνας και ότι η τουριστική σεζόν θα μπορούσε να παραταθεί περισσότερο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όμως οι επενδυτές δείχνουν να παραμένουν ανήσυχοι, καθώς γνωρίζουν τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η ανησυχία των ελληνοτουρκικών, που ενισχύει τη νευρικότητα στο Χ.Α., τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. 

  pin

  Ολοκληρώνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις που δίνονται μέσα στο 2020 αναμένεται να μειώσουν την επίπτωση της υποχώρησης του τουρισμού, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ποσοτικοποιηθούν σε αυτήν τη φάση. Επίσης, οι κρατικές ενισχύσεις από το ευρωπαϊκό πακέτο των 32,1 δισ. ευρώ, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να συνδράμουν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας. Και μην ξεχνάμε: Το Xρηματιστήριο είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός μίκρο-μάκρο ειδήσεων! 

  Ατζέντα (28/7 - 2/8):

  Σήμερα Τρίτη οι Eurobank Ergasias Υπηρεσιών & Συμμετοχών και Εριουργία Τρία Άλφα έχουν συγκαλέσει την ετήσια γ.σ. Την Τετάρτη, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου 2020 η Τιτάν, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη για τους αναλυτές. Την ίδια ημέρα οι Παπουτσάνης, Κυριακούλης, Βαράγκης, Logismos και Γιουρομπρόκερς έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. Την Πέμπτη έχουν συγκαλέσει την ετήσια τακτική γ.σ. οι Quality & Reliability και Ευρωσύμβουλοι. Την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. οι Alpha Bank, Φιερατέξ, Εκτέρ, Λανακάμ, Ιντερτέκ, Φούντλινκ (Εναλλακτική Αγορά), Μεντιτέρρα (Εναλλακτική Αγορά) και AVE (Aύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας κατά 6.500.000 ευρώ, με έκδοση 6.500.000 νέων KO μετοχών με τιμή διάθεσης 1,00 ευρώ ανά μετοχή, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και με κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων καταβολών βασικών μετόχων της εταιρείας έναντι μελλοντικών αυξήσεων, καθώς και την εισαγωγή των άνω μετοχών προς διαπραγμάτευση στο Χ.A.). Τέλος, την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη λιανικού εμπορίου για τον μήνα Μάιο.

  Στο εξωτερικό  σήμερα Τρίτη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη (πρόβλεψη για την κατανάλωση) από το Conference Board (CB) για τον Ιούλιο. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, ενώ το βράδυ στις 21.00 αναμένονται με ισχυρό ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ από τη Fed. Την Πέμπτη έχουμε ανακοινώσεις που αναμένεται να κινήσουν τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρωί η Γερμανία ανακοινώνει τη μεταβολή στο ΑΕΠ για το β' τρίμηνο (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση 1,6% σε ετήσια βάση), την ανεργία για τον μήνα Ιούλιο, καθώς και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις 15.30 ανακοινώνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β' τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς σε τριμηνιαία βάση να κάνουν λόγο για συρρίκνωση 32,6%! Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο δείκτης του Πανεπιστημίου Michigan για τις καταναλωτικές προσδοκίες (έρευνα Ιουλίου) στις ΗΠΑ. 

  Τιτάν:

  Την Τετάρτη 29 Ιουλίου είναι η σειρά του Τιτάνα να δημοσιεύσει τις λογιστικές καταστάσεις β' τριμήνου / α' εξαμήνου, ενώ την Πέμπτη 30 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει την τηλεδιάσκεψη για τους αναλυτές. Η Τιτάν το α' τρίμηνο ανακοίνωσε αποτελέσματα χαμηλότερα του αναμενομένου σε επίπεδο λειτουργικής αλλά και καθαρής κερδοφορίας μέσα σε ένα παραδοσιακά αδύναμο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία του α' πενταμήνου είχαν ανακοινωθεί από την εταιρεία, καθώς προέβη στην έκδοση διεθνούς ομολόγου στις αρχές Ιουλίου. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 641,8 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος κατά 2,1% μετά την αύξηση 6,1% του α' τριμήνου. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ενισχύθηκε 5,5%, αγγίζοντας τα 97,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους των καυσίμων. Τέλος, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,47 εκατ. ευρώ, έναντι 3,83 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό πεντάμηνο, ήτοι μείωση 9,2%. Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πενταμήνου ότι οι συνέπειες της πανδημίας ήταν λιγότερο επιβαρυντικές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Τράπεζες:

  Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική θα προβούν στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου στις 4 και 6 Αυγούστου αντίστοιχα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Παράλληλα, η Eurobank αναμένεται να τα ανακοινώσει την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στις 18.00 θα ακολουθήσει και η τηλεδιάσκεψη.

  ΟΤΕ:

  Σε ό,τι αφορά την εκτιμώμενη ημερομηνία (όπου είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο φύλλο) για τον ΟΤΕ στις 13 Αυγούστου (λόγω του ότι εκείνη την ημέρα ανακοινώνει η Deutsche Telekom), η εταιρεία ανακοίνωσε τελικά ότι θα προβεί στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου στις 6 Αυγούστου.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ