Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 00:05

  Ατενίζοντας το μέλλον

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Με τα κεφάλαια ύψους έως 32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. δάνεια) από το εμπροσθοβαρές EU Next Generation Fund, που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ, και τα 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά πάνω στις ράγες της αναπτυξιακής πορείας. Εάν, μάλιστα, σε αυτά τα πρωτοφανή για την ιστορία της χώρας κεφάλαια προσθέσουμε και τα ιδιωτικά κεφάλαια, τότε στην κυριολεξία η επόμενη 7ετία αναμένεται να ταρακουνήσει συθέμελα την ελληνική οικονομία, προκαλώντας ένα ισχυρά θετικό επενδυτικό σοκ.

  Το "ταμπλό" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα μπει σε άλλη εποχή, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν ισχυροί όμιλοι εταιρειών που θα πρωταγωνιστήσουν στα υπό χρηματοδότηση αναπτυξιακά πλάνα.

  Τέσσερις από αυτούς, που κατέχουν σημαντικό "pole position" για το rebound της ελληνικής οικονομίας, είναι:

  H Eurobank Holdings, η οποία έχει χτυπήσει τον στρατηγικό της στόχο, διαμορφώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15,6%, το χαμηλότερο στην Ελλάδα και ευθέως συγκρίσιμο με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η επιτυχία αυτή δίνει στη Eurobank τη δυνατότητα να ρίξει όλο της το βάρος στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας, συμβάλλοντας στην επιταχυνόμενη ανάκαμψη της χώρας το 2021. Ορόσημο είναι η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, όπου έχει δεσμεύσει περί τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ κομβικής σημασίας στο ενεργειακό τοπίο είναι και η χρηματοδότηση του έργου "Αριάδνη", της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Επίσης συνεχίζει απρόσκοπτα, παρά την πανδημία, τις σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή της δείχνει να μαζεύει τις δυνάμεις της μέσα στο εύρος διακύμανσης των 0,445 με 0,375 ευρώ, για να κάνει το ανοδικό άλμα προς την επόμενη περιοχή πιθανής συσσώρευσης των 0,5325 με 0,50 ευρώ. Εντυπωσιακός είναι ο όγκος συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί πέριξ του επιπέδου των 0,40 ευρώ, δίνοντας την ευκαιρία ανοδικής μόχλευσης σε μια επερχόμενη δραπέτευση άνω των 0,445 ευρώ.

  πιν

   

  Ο όμιλος Μυτιληναίος, που παράγει σχεδόν το 2% του ΑΕΠ, όχι μόνο παρουσιάστηκε πλήρως θωρακισμένος στην πανδημία, αλλά αποδείχθηκε και ισχυρός πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς όλες οι μονάδες στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παρέμειναν πλήρως λειτουργικές, ενώ παράλληλα τα κατασκευαστικά έργα που έχει αναλάβει συνέχισαν να προχωρούν βάσει του αρχικού προγραμματισμού. Στα τελευταία νέα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά πρώτον, η χορήγηση 8ετούς δανείου ύψους 125 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και της σύνδεσης της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μυτιληναίος, κόστους 322 εκατ. ευρώ, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και, κατά δεύτερον, ο μετασχηματισμός του Τομέα Έργων EPC - METKA σε αυτόνομη Γενική Διεύθυνση, ενισχύοντας, έτσι, τον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης (διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτλ.). Διαγραμματικά, η μετοχή κινείται από τις αρχές του καλοκαιριού μέσα στον σχηματισμό σημαίας, που έχει ως άνω πλευρά την περιοχή των 8,05 ευρώ. Ανοδική διαφυγή από το εν λόγω επίπεδο θα βάλει διαγραμματικές πλάτες για την κατάκτηση των 9 με 9,20 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η αγοραστική ένδειξη του στοχαστικού ταλαντωτή στην περιοχή των 7,50 με 7,40 ευρώ έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο. 

  pin

   

  Η ΔΕΗ, το δυναμικό turnaround story της επόμενης 10ετίας. Η διοίκηση του Γεωργίου Στάσση έχει βάλει τις βάσεις για μια υγιή και βιώσιμη οικονομικά εταιρεία, τοποθετώντας την ως εκ των πρωταγωνιστών στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο μετασχηματισμός του μοντέλου παραγωγής και λειτουργίας της, ακολουθώντας τη στρατηγική του Green Deal και της ψηφιοποίησης. Ειδικότερα, στην πράσινη ενέργεια αναμένεται σε 12 με 18 μήνες να έχει σε λειτουργία ΑΠΕ 650 MW, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και ένα pipeline έργων 6 GW. Τεχνικά, η μετοχή παρουσιάζεται να βρίσκεται προ των πυλών της πολύ σημαντικής μεσομακροπρόθεσμης ζώνης αντίστασης των 4,40 με 4 ευρώ. Πιθανή είσοδος και παραμονή της τιμής της μετοχής μέσα στην εν λόγω ζώνη θα βάλει τα εχέγγυα της ανοδικής τμήσης με κατεύθυνση τα 5,80 με 6 ευρώ. Σημείο διατήρησης ανοδικού σεναρίου τα 3,26 ευρώ.

  pin

   

  Τέλος, η Lamda Development, αργά αλλά σταθερά, ετοιμάζεται για το όραμα του τεράστιου έργου στο Ελληνικό. Πρόσφατη μεγάλη επιτυχία η εντυπωσιακή υπερκάλυψη 1,93 φορές του Κοινού Ομολογιακού Δανείου, ύψους 320 εκατ. ευρώ, με συνολική ζήτηση 618,3 εκατ. ευρώ και ιστορική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Εδώ, στη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής, διακρίνουμε στο εβδομαδιαίο της διάγραμμα μια προσπάθεια να μαζέψει τις όποιες ρευστοποιήσεις γύρω από τον βασικό άξονα στήριξης των 6,10 με 5,90 ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς το όλο έργο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο ανοδικό επίπεδο των 6,30 με 6,70 ευρώ.

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ