Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουλ-2020 00:06

  Ο Χρηστάρας ο λεπλεπιτζής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Από τις αρχές του καλοκαιριού μετά μεγάλης εκπλήξεως λόγω κυρίως της μακροπρόθεσμης  αποχής του  από τα χρηματιστηριακά δρώμενα εθεάθη να πραγματοποιεί κινήσεις στις εταιρείες που βρίσκονται στην κατηγορία επιτήρησης ο Χρηστάρας ο λεπλεπιτζής (=Τούρκος πωλητής στραγαλιών).

  Το παρατσούκλι  του το είχαμε κολλήσει στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 καθώς είχε ως κύριο "άθλημα" το μάζεμα των ρεταλιών στις μεγάλες εταιρείες και κυρίως στις τράπεζες. Τότε οι μετοχές διαπραγματεύονταν κυρίως ανά 10 τεμάχια. Αυτή ήταν η μονάδα διαπραγμάτευσης. Όταν, όμως, ένας επενδυτής είχε, για παράδειγμα, 11 μετοχές, τότε η μία που περίσσευε λεγόταν  "ρετάλι" και αν ήθελε να την πουλήσει δινόταν με μεγάλο discount σε σχέση με την κανονική τιμή διαπραγμάτευσης. Ο Χρηστάρας λοιπόν μάζευε τα ρετάλια σε πολύ χαμηλές τιμές και όταν συγκέντρωνε τη μονάδα διαπραγμάτευσης των 10 μετοχών τις πουλούσε σε υψηλότερες τιμές, παντελονιάζοντας το κέρδος. Τα τρελά λεφτά όμως τα έβγαλε το 1999 με τις δημόσιες εγγραφές των εταιρειών, που ήθελαν να εισέλθουν  στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το πολυπληθές σόι του έδινε τη δυνατότητα να γράφεται για 35 με 40 διαφορετικούς κωδικούς. Να αναφερθεί για τους τύπους ότι το 1999 έγιναν 41 δημόσιες εγγραφές, αντλήθηκαν 660,9 δισ. δραχμές (1,94 δισ. ευρώ) και συγκεντρώθηκαν συνολικά... 50,5 τρισ. δραχμές ή 148 δισ. ευρώ ή 3 φορές τη σημερινή συνολική κεφαλαιοποίηση. Από αυτά, τα 8,4 τρισ. δραχμές προήλθαν από θεσμικούς και τα υπόλοιπα 42,4 τρισ. δραχμές από ιδιώτες. Τότε λεφτά υπήρχαν. Ο μέσος βαθμός υπερκάλυψης ήταν οι 244 φορές ενώ η μέση απόδοση των νεοεισηγμένων εταιρειών κατά το πρώτο τριήμερο διαπραγμάτευσης  ήταν 276,8% (!)  Επίσης η ημερήσια αξία των συναλλαγών κατά το 1999 έφτανε τα  880,4 εκατ. ευρώ  σε μέσο ετήσιο επίπεδο ενώ  η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών αντιστοιχούσε στο 169,4% του ΑΕΠ της χώρας.

  Τώρα εν έτη 2020 δεν πλησιάζει ούτε το 27%.  Αυτά για τότε.

  Ο Χρηστάρας λοιπόν συνταξιούχος πλέον αναζητώντας προφανώς κάτι από την αδρεναλίνη εκείνης της εποχής έχει αρχίσει καλοκαιριάτικα  και μπαινοβγαίνει στις εταιρείες που βρίσκονται στην επιτήρηση με τελευταίο πουλέν την Intralot. 

  Πληροφοριακά στην κατηγορία της επιτήρησης είναι κυρίως εταιρείες με  συνολικά αρνητικά ίδια κεφάλαια, με σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές  ή σε προ – πτωχευτική διαδικασία, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν ενδείκνυται σε "σοβαρούς" επενδυτές. Παρόλα αυτά μιας που σε κάποιους  επενδυτές  μικρών βαλαντίων είναι "trendy" ας κάνουμε μια όσο μπορούμε τεχνική προσέγγιση.

  Ξεκινάμε με τη μετοχή της  Intralot όπου δυστυχώς όπως αναφέρει ο Χρηστάρας έχει "πέσει από τα σαλόνια της 1ης κατηγορίας  στην 3η μαζί με τον Ολυμπιακό Ζαχάρως και το Διαγόρα Βραχνεΐκων". Ο συνολικός όγκος συναλλαγών, που έχει πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση της μεταφοράς στην κατηγορία επιτήρησης φτάνει τα 5,7 εκατ. τεμάχια ενώ οι απώλειες πλησιάζουν το -30%. Αυτό που διακρίνεται είναι η neckline στον υπό εξέλιξη  σχηματισμό Head & Shoulders στην περιοχή των 0,09 ευρώ. Πιθανή καθοδική τμήση θα ωθήσει προς τα χαμηλά των 0,072 ευρώ. Σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα 0,108 ευρώ, όπου εάν διατρηθούν ανοδικά μπορεί να δώσουν έδαφος για τα 0,1345 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει πέσει στα 15 εκατ. ευρώ.

  pin

   

  Η μετοχή της Frigoglass  έχει απολέσει από την αρχή του καλοκαιριού ένα  -15% πραγματοποιώντας συνολικό όγκο 3,48 εκατ. τεμ. Στο ημερήσιο διάγραμμα δείχνει να έχει πάρει μια ανοδική κλίση επιχορηγούμενη από τη γραμμή στήριξης, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες και διέρχεται από τα 0,098 ευρώ. Πάτημα της μετοχής πάνω από τα 0,10 θα την ωθήσει προς τα 0,11 ευρώ ή 10% ψηλότερα. Εδώ οι σημαίνοντες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,12 και στα 0,1345 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Frigoglass προσεγγίζει τα 37 εκατ. ευρώ.

  pin

   

  Η μετοχή της Lavipharm παίζει από τα τέλη του Φλεβάρη έως σήμερα μέσα στο εύρος διακύμανσης των 0,34 με 0,208 ευρώ, αποτυπώνοντας όλο και περισσότερο μια μορφή σφήνας. Κεντρικό διαγραμματικό σημείο αναφοράς είναι η περιοχή των 0,27 ευρώ. Έτσι αγορές πέριξ των 0,22 ευρώ μπορεί να αποδώσουν +20% , αν βρεθεί φυσικά  ο αγοραστής. Ο όγκος συναλλαγών από τις αρχές καλοκαιριού φτάνει τα 160 χιλ τεμ ενώ οι απώλειες είναι κάτι παραπάνω από τα  -15%. Η δε κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται στα 12,3 εκατ. ευρώ.

  pin

   

  Για το τέλος άφησα τη Δομική Κρήτης η οποία μέσα στον ορυμαγδό έχει κάνει από τις αρχές του καλοκαιριού συνολικό όγκο συναλλαγών 572 χιλ τεμ  με απόδοση +90%. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθεί να χωνέψει την άνοδο στην πλάγια σταθεροποιητική κίνηση μεταξύ των 0,25 με 0,29 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του σχηματισμού θα σπρώξει τη τιμή της μετοχής πάνω στα 0,34 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Δομικής μόλις έχει περάσει  πάνω από τα 4,5 εκατ. ευρώ.

  pin

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ