Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 00:05

  Από τι εξαρτάται η αναβάθμιση/υποβάθμιση της χώρας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Την Παρασκευή ο οίκος Fitch αναμένεται να ανακοινώσει τόσο την αξιολόγηση της χώρας όσο και τις προοπτικές της. Η αγορά πολλές φορές προσπαθεί να προβλέψει τον χρησμό των οίκων ενώ οι απρόβλεπτες αναβαθμίσεις/υποβαθμίσεις αλλάζουν άμεσα την τάση της αγοράς. Πώς συμπεριφέρθηκε η αγορά τα τελευταία 10 χρόνια πριν και μετά τις ανακοινώσεις των οίκων; Από τι εξαρτάται η αναβάθμιση/υποβάθμιση της χώρας;

  Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 η S&P αναθεώρησε τις προοπτικές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε σταθερή από θετική. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας "BB-/B". Ο οίκος είχε δώσει αναλυτικά τα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην αναθεώρηση επί τα χείρω της προοπτικής της χώρας ωστόσο δεν είχαμε σταθεί στους παράγοντες που θα οδηγήσουν είτε την αναβάθμιση είτε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. Έτσι οι κύριοι παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή σωρευτικά, να οδηγήσουν σε θετική αξιολόγηση / αναβάθμιση είναι: α) Ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ να επιστρέψει σε σταθερή πτωτική πορεία μετά το σοκ της COVID-19, λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της αύξησης του ΑΕΠ, των χαμηλών επιτοκίων κ.α. β) Η μεσοπρόθεσμη βελτίωση της ανάπτυξης μετά το σοκ της COVID-19, ιδίως εάν υποστηρίζεται από την εφαρμογή αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και γ) η συνέχιση των μειωμένων κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό. Αντίθετα οι κύριοι παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή σωρευτικά, να οδηγήσουν σε αρνητική αξιολόγηση/υποβάθμιση είναι : α) Η αποτυχία μείωσης του λόγου δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, είτε λόγω μιας πιο έντονης και μεγαλύτερης περιόδου δημοσιονομικής χαλάρωσης είτε μιας οικονομικής συρρίκνωσης β) Η συνέχιση των δυσμενών εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα αυξάνοντας τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία γ) Η συνέχιση των μεγάλων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είτε προερχόμενη από την παρατεταμένη μείωση της τουριστικής ζήτησης είτε με περαιτέρω αποδυνάμωση της εξωτερικής θέσης της χώρας.

  Από την άλλη πλευρά, ο οίκος Fitch είχε προβεί στην αναθεώρηση της προοπτικής της χώρας από θετική σε σταθερή λόγω COVID 19 μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του οίκου S&P. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P είχε εκτιμήσει στα τέλη Απριλίου συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% περίπου ενώ για το 2021 εκτιμούσε την ανάκαμψή του. Παράλληλα ο οίκος Fitch είχε προβλέψει 8,1% υποχώρηση του ΑΕΠ για το 2020 ενώ για το 2021 οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάκαμψη 5,1%. Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από την τελευταία εκτίμησή τους με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε διαφοροποίηση να αποτελεί καταλύτη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

  πιν

   

  Σε ό,τι αφορά τα ιστορικά στοιχεία, από το 2009 μέχρι και σήμερα μέσα από γράφημα διαφαίνεται ότι οι υποβαθμίσεις (καθώς οι περισσότερες τέτοιες ήταν) επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 όταν οι διεθνείς αγορές φάνηκε να αρχίζουν να ξεπερνούν δειλά-δειλά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων η αγορά προέβη σε ράλι ανακούφισης όπου ο Γ.Δ. προσέγγισε τις 3.000 μονάδες. Ωστόσο, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα στην εγχώρια οικονομία η αγορά επιδόθηκε σε υποχώρηση όπου σε συνδυασμό με τις υποβαθμίσεις σημείωσε τα μέχρι τότε χαμηλά στις 5/6/2012 στις 476 μονάδες (κλείσιμο της αγοράς). Στις 27 Φεβρουαρίου είχε προηγηθεί η αξιολόγηση Selective Default (SD) από τον οίκο S&P όπου ουσιαστικά επιβεβαίωσε την χρεοκοπία. Στη συνέχεια η αγορά αντέδρασε με τους οίκους να αναβαθμίζουν σταδιακά τη χώρα για μόλις 2,5 χρόνια. Από τα μέσα του 2014 και 6 μήνες μετά και την επιβολή των capital controls (περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων) η αγορά χαρακτηρίσθηκε από μία έντονα πτωτική κίνηση. Από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, η αγορά ανέκαμψε καθώς ξεκίνησε να αναπτύσσεται η οικονομία όπου με τη σειρά τους οι οίκοι αξιολόγησης έφεραν την αξιολόγηση της χώρας μακριά από τη χρεοκοπία. Ωστόσο η πορεία ανακόπηκε λόγω της πρόσφατης πανδημίας όπου για την ώρα οι οίκοι έχουν προβεί μόνο σε αλλαγή των προοπτικών, καθώς, όπως αναλύσαμε παραπάνω, εφόσον η χώρα ανακάμψει από το 2021 και μετά θα αποφύγει ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα. 

  Τενέργα: Η μέση ετήσια (3ετίας) αύξηση καθαρών κερδών α’ τριμήνου ξεπέρασε το 28%

  Ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 του Ομίλου Τέρνα Ενεργειακή με τη διοίκηση να αναφέρει ότι την επόμενη πενταετία η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα προσεγγίσει τα 2.800 MW (διπλασιασμός από τα τρέχοντα επίπεδα). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 31/3 είχε εγκαταστήσει 1.390 MW ενώ κατασκευάζει ή έχει λάβει πλήρως αδειοδοτήσεις για επιπλέον 548 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. O καθαρός δανεισμός του Ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στις 31 Μαρτίου είχε διαμορφωθεί στα 747,3 εκατ. ευρώ έναντι 716,3 εκατ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα καθώς ο Όμιλος προβαίνει διαρκώς σε επενδύσεις αυξάνοντας τον τραπεζικό δανεισμό. 

  πιν

  Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα προσέγγισαν τα 89 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 76 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις ΑΠΕ με τη συνεισφορά του εξωτερικού να αγγίζει τα 34 εκατ. ευρώ, ήτοι 38% περίπου. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε στα 61,3 εκατ. ευρώ έναντι 53,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ήτοι αύξηση 13,7% με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να αγγίζει το 69%. Η καθαρή κερδοφορία συρρικνώθηκε στα 19,6  εκατ. ευρώ έναντι 24,1 εκατ. ευρώ το 2019, ήτοι μείωση 18,5%. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου 2019 είχαν ενισχυθεί σημαντικά λόγω μειωμένων χρηματοοικονομικών εξόδων και άλλων κερδών από συναλλαγματικές διαφορές και από παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα με αποτέλεσμα η σύγκριση να υποβιβάζει τα φετινά αποτελέσματα. Το α’ τρίμηνο του 2018 τα κέρδη ήταν 11,4 εκατ. ευρώ, το α’ τρίμ. του 2017 μόλις 9,3 εκατ. ευρώ, ήτοι σωρευτική αύξηση στα τρία έτη 111% (μέση ετήσια τριετής αύξηση +28,2%)! 

  Με βάση τα στοιχεία στις 31/3/20 ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 9,3 φορές ενώ με βάση τα στοιχεία 31/12/19 ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) προσεγγίζει τις 22 φορές. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η συνεχιζόμενη αγορά ιδίων μετοχών καθώς από τη μία απορροφά τις πωλήσεις σε περιόδους υπερβάλλουσας προσφοράς ενώ ταυτόχρονα ενισχύει περαιτέρω τη μερισματική απόδοση των υφιστάμενων μετόχων. Έτσι η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έχει την καλύτερη απόδοση (από τα υψηλά στις 24/01 έως τα χαμηλά 18/3) ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap αφού απώλεσε μόλις 18,7% έναντι -50,3% του εν λόγω δείκτη και -48,9% του Γ.Δ. Η απόδοση της μετοχής για το 2020 ανέρχεται σε 33,5% αποτελώντας έτσι την καλύτερη μετοχή ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap ενώ είναι και η μοναδική με θετικό πρόσημο δημιουργώντας έτσι μία διαφορά από τη δεύτερη άνω του 33%! 

  Παπουτσάνης: Έκανε την κρίση ευκαιρία!

  Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 20,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, έναντι 14,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο (αύξηση 45%) προερχόμενη κυρίως από τις κατηγορίες των επώνυμων προϊόντων (26% επί του συνολικού κύκλου εργασιών), των παραγωγών για τρίτους (49% επί του σ.κ.ε.) και τις σαπωνόμαζες (15% επί του σ.κ.ε.) Η ενίσχυση των τριών προηγουμένων καναλιών αντιστάθμισαν την υποχώρηση των πωλήσεων προς τη ξενοδοχειακή αγορά που αποτέλεσαν μόλις το 10% επί του συνολικού κύκλου εργασιών. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού κύκλου εργασιών (+55% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Για το υπόλοιπο της χρονιάς, η διοίκηση ανέφερε ότι η συνεργασία με πολύ μεγάλη γερμανική εταιρεία για παραγωγή σε στερεό σαπούνι συνεχίζεται με τις πρώτες παραγωγές να ξεκινούν το τρέχον τρίμηνο. Παράλληλα η εταιρεία έχει προγραμματίσει τον διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας σε στερεό σαπούνι ενώ θα ξεκινήσει και την παραγωγή συνθετικού σαπουνιού. Τέλος, η εταιρεία έχει λάβει και την οριστική άδεια παραγωγής βιοκτόνων και απολυμαντικών που θα της δώσει τη δυνατότητα να αυξήσει την γκάμα των σχετικών προϊόντων αλλά και τις εξαγωγές αυτών.

  πιν

  Μπορεί η αποτίμηση του Ομίλου με βάση τα νούμερα του 2019 να διαφαίνεται απαιτητική ωστόσο η εκτίναξη των πωλήσεων εφόσον συνοδευτεί από την αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας θα μπορούσε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς κάνοντας την κρίση ευκαιρία! Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία οδεύει για ρεκόρ τζίρου και κερδών της τελευταίας δύσκολης δεκαετίας καθώς τα νούμερα του 2019 ήταν τα προηγούμενα υψηλά για την εταιρεία! Η απόδοση της μετοχής για το 2020 βρίσκεται ήδη στο +9% ενώ η απόδοση των τελευταίων 52 εβδομάδων είναι 9,3%. Παράλληλα από 1/1/2019 η απόδοση της μετοχής έχει ξεπεράσει το 276% σε σχέση με τον Γ.Δ. όπου βρίσκεται στο -20,8%. Ωστόσο το ράλι της μετοχής αντικατοπτρίζει το turnaround της εταιρείας που από ζημιές πριν από 4 χρόνια και υπερ-διπλασιασμό κύκλου εργασιών σημειώνει τώρα αξιοσημείωτη ανοδική πορεία.    

  Ατζέντα (21/07-26/07):

  Σήμερα Τρίτη Αεροπορία Αιγαίου, Ι. Κλουκίνας - Ι.Λάππας, Ντιονίκ και AVE έχουν συγκαλέσει την ετήσια τακτική Γ.Σ. ενώ  ο ΟΠΑΠ θα προβεί στην αποκοπή του μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ /μετοχή (μερισματική απόδοση 3,4%). Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να επανεπενδύσει το μέρισμα σε μετοχές του. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ΟΠΑΠ (ορίζεται ως ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής σταθμισμένης βάση όγκου τιμής της μετοχής για το διάστημα 23 - 29/7 μειωμένος κατά 3%) θα ανακοινωθεί στις 30 Ιουλίου ενώ ημερομηνία πληρωμής του είναι η 11η Αυγούστου. Επίσης η Λάμψα έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών.

  Την Τετάρτη θα προβεί στην αποκοπή μερίσματος η Autohellas (πρόταση στη Γ.Σ. για 0,23 ευρώ/μετοχή – μερισματική απόδοση 6,9%) ενώ την ίδια ημέρα έχει συγκαλέσει την ετήσια Γ.Σ. η Centric. Επίσης την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Lamda Development σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ενημερωτικού της δελτίου. Την Πέμπτη η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος έχει συγκαλέσει την ετήσια τακτική Γ.Σ. ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς γενικής κυβέρνησης. Την Παρασκευή Ίλυδα και Ιντρακόμ Συμμετοχών έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική Γ.Σ. Τέλος την Παρασκευή μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοινώνει ο οίκος Fitch (τρέχουσα διαβάθμιση BB και σταθερή προοπτική) την αξιολόγηση για τη χώρα μας με τον οίκο να έχει την Ελλάδα δύο βαθμίδες πίσω από την επενδυτική. Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις αναμένονται στις 23 Οκτωβρίου από S&P και DBRS.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη είναι η σειρά των Biogen, Coca-Cola Company, Philip Morris, UnitedHealth, Raytheon, Visa (μετά το κλείσιμο της αγοράς) για τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Την Τετάρτη μία ακόμη εταιρεία του Dow Jones η Boeing ανακοινώνει αποτελέσματα β’ τριμήνου ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Ιούνιο. Την Πέμπτη ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των AT&T, McDonald's, Royal Caribbean Cruises, Dow,Twitter, Amazon (μετά το κλείσιμο της αγοράς) και Intel (μετά το κλείσιμο της αγοράς). Την Παρασκευή American Express και Verizon Communications είναι η σειρά τους για τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Τέλος την Πέμπτη και την Παρασκευή η αγορά της Ιαπωνίας θα παραμείνει κλειστή λόγω επίσημων αργιών.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ