Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 00:05

  Καλά... τζιτζίκια πεταλώνω

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η φιλική κουβέντα με έναν αρκετά εύρωστο ενεργό επενδυτή του Eλληνικού Xρηματιστηρίου με βασικό θέμα την προοπτική ρευστοποίησης όλων των θέσεων σε στιβαρές εταιρείες του 25άρη και την "ολοκληρωτική" επανατοποθέτηση του κεφαλαίου σε τραπεζικές μετοχές με έκανε να ανασύρω από τη λήθη τον Πάρη τον τραπεζίτη. Αναφέρω τη λέξη λήθη, καθώς το συγκεκριμένο μνημονικό αποτύπωμα απευθύνεται σε μια μελανή χρονική στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε ακόμα να την αναστείλουμε. Ο Πάρης, λοιπόν, εργαζόταν ως γενικός διευθυντής σε τραπεζικό οίκο και ήταν μια από πιο δυνατές επενδυτικές φυσιογνωμίες που είχα γνωρίσει την 5ετία 2010-2015 στον χώρο των παραγώγων. Στο χαρτοφυλάκιό του είχε μόνο τράπεζες και παραδόξως παρά τις αιχμηρές κακοτοπιές του τραπεζικού κλάδου είχε κερδίσει μια μικρή περιουσία από τις συνεχόμενες εναλλαγές των θέσεών του από long σε short μέσω των μελλοντικών συμβολαίων. Ο Πάρης ήταν αρκετά μελετημένος και προσεχτικός στις κινήσεις του έως ότου έπεσε με φόρα πάνω στην αποφράδα μέρα της 26ης Ιουνίου του 2015. Εκείνη την Παρασκευή στην προσυνεδριακή συζήτηση, που είχε μαζί του είχε την "απόλυτη" πληροφόρηση από υψηλά ιστάμενους ότι οι διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης στις Βρυξέλλες θα είχαν θετική κατάληξη και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να ανοιχτεί με ενισχυμένη μόχλευση σε αγορές τραπεζών. Όσο και αν προσπαθούσα να τον μεταπείσω ότι παρά τα μέχρι τότε θετικά νέα που έφταναν από τις Βρυξέλλες δεν θα ήταν σοφό να ανοιχτεί με όλα του λεφτά στις τράπεζες ή εφόσον ήταν τόσο πεπεισμένος να κάνει διασπορά ρίχνοντας ένα 20% με 30% στις τράπεζες και ένα 80% με 70% σε άλλες ισχυρές εταιρείες του 25άρη, τελικά βρέθηκε στο κλείσιμο της ημέρας με μια αρμάδα τραπεζικών μετοχών. Η δε τελευταία του λέξη πριν κλείσουμε το τηλέφωνο ηχούσε για μήνες στο κεφάλι μου... καλά τι νομίζεις ότι κάνω τόσα χρόνια τζιτζίκια πεταλώνω; 

  Δυστυχώς το βράδυ της ίδιας ημέρας αποφασίστηκαν τα capital controls ενώ τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ξυπνήσαμε όλοι με κλειστές τις τράπεζες (κηρύχθηκε τραπεζική αργία από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2015) και το χρηματιστήριο (παρέμεινε κλειστό για 25 συνεδριάσεις μέχρι τις 3 Αυγούστου 2015). 

  Από τότε έχει τρέξει πολύ νερό στ' αυλάκι και οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε καλύτερη κεφαλαιακή θέση σε σχέση με προηγούμενες παγκόσμιες ή εγχώριες κρίσεις. Όμως παρά τα ατού του κλάδου, τον πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Ταμείο, τα ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης με βάση την ενσώματη λογιστική τους αξία, τα οφέλη από τα TLTROs στα καθαρά έσοδα από τόκους και τις συναλλαγές τιτλοποίησης δεν θα πρέπει να μπαίνουν "μονοκούκι" στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια παρά μόνο ως ποσοστό 15% έως 25% επί του συνόλου του προς επένδυση κεφαλαίου. 

  Κοιτώντας τώρα την εξελικτική διαγραμματική εικόνα των τραπεζών αυτό που διακρίνεται είναι κατά βάση μια σταθεροποίηση επί σχεδόν 35 συνεδριάσεων σε ένα "στενό" εύρος διακύμανσης λειαίνοντας το έδαφος για το επόμενο ισχυρό κύμα. 

  Αναλυτικότερα η μετοχή της Eurobank έχει κλειδωθεί μέσα στο "κουτί" των 0,445 με 0,3754 ευρώ ψάχνοντας τρόπο διαφυγής. Ο όγκος συναλλαγών φθίνει φτάνοντας από τις αρχές Ιουλίου κατά μέσο όρο τα 6 εκατ. τεμ. περίπου ανά συνεδρίαση αποδυναμώνοντας την όποια ασφαλή ένδειξη δραπέτευσης. Η πλειοψηφία των τεχνικών ταλαντωτών παρά τη τελευταία βύθιση κοιτάνε ανοδικά δείχνοντας προς την περιοχή αντίστασης των 0,52 με 0,50 ευρώ. Έντονη αλλαγή ματιάς μόνο με την πτωτική καταστρατήγηση των 0,35 ευρώ.

  πιν

   

  Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο εύρος των 1,50 με 1,16 ευρώ με το τελευταίο διάστημα να ξύνει το "χάρτινο" πάτο των 1,20 με 1,16 ευρώ. Εδώ οι τεχνικοί ταλαντωτές είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα Bulls vs Bears αναμένοντας την έκβαση της βραχυχρόνιας καθοδικής κίνησης που έχει επιφέρει απώλειες 10%. Πάντως το πτωτικό περιθώριο φαντάζει ισχνό σε σχέση με το ανοδικό.

  πιν

   

  Διάθεση να βουτήξει μέσα στη πισίνα των ρευστοποιήσεων του Μαρτίου και του Μαΐου (0,55 με 0,486 ευρώ) έχει η μετοχή της Alpha Bank αλλά μέχρι στιγμής η θερμοκρασία του νερού την αποτρέπει. Ζητούμενο για την περαιτέρω πορεία είναι η διατήρηση ή μη του τοπικού πυθμένα της συσσώρευσης των 0,60 με 0,586 ευρώ. Και εδώ οι τεχνικοί ταλαντωτές θέλουν αλλά δεν μπορούν με την εικόνα της υπάρχουσας συναλλαγματικής ερήμωσης. 

  πιν

   

  Απογοητευμένοι δηλώνουν οι θιασώτες της ανοδικής κίνησης στη μετοχή της Πειραιώς, καθώς όχι μόνο δεν πέρασε πάνω από τα 1,77 ευρώ αλλά έχασε στην πορεία και τη βάση των 1,35 ευρώ ξεκλειδώνοντας το κανάλι στήριξης των 1,15 με 1,10 ευρώ. Εδώ αναζητείται εναγωνίως στα απολεσθέντα η γρήγορη επανάκτηση των 1,35 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ