Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 00:14

  Οι υπό διερεύνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Παρά το βραχυχρόνια αρνητικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν μετοχικές αξίες οι οποίες υπό το φως της διαγραμματικής διερεύνησης παρουσιάζουν σημάδια ανοδικής ευαισθησίας, όπως ο ΑΔΜΗΕ, η Cenergy, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ο ΟΠΑΠ.  

  Ξεκινάμε με τον ΑΔΜΗΕ, όπου με νέα εταιρική ταυτότητα, νέο λογότυπο και νέα ιστοσελίδα  σηματοδοτεί  τον μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο και ισχυρό όμιλο που ενσωματώνει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ευαισθησία προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Έτσι πιο "trendy”  θα κάνει προς το τέλος του έτους και μια επίσκεψη στον στρατηγικό του επενδυτή του 24% τη State Grid για να περάσει στον δεύτερο γύρο της αποκρατικοποίησης. Πέρα όμως  από την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του αναμένεται τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική εταιρεία του διαχειριστή Αριάδνη Interconnector, η οποία προχωρά το έργο της μεγάλης διασύνδεσης  της Κρήτης με την  Αττική, όπου θα παίξει κομβικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ. Διαγραμματικά αυτό που διαφαίνεται είναι η αποτύπωση ενός σχηματισμού κυματοειδής σημαίας (Flag pattern) στο κατάρτι της τελευταίας έντονης ανοδικής κίνησης του Μαρτίου, από τα 1,57 στα 2,53 ευρώ. Στατιστικός ο σχηματισμός αυτός λύνεται υπέρ της κυρίαρχης τάσης δηλαδή στη παρούσα φάση υπέρ της ανοδικής. Το σημείο της ανοδικής φυγής εντοπίζεται στην περιοχή των 2,40 ευρώ ενώ το σημείο στόχευσης εντοπίζεται στη ζώνη των 2,56 με 2,68 ευρώ. Θετική ένδειξη είναι και η φθίνουσα πορεία του όγκου συναλλαγών στις πτωτικές συνεδριάσεις.

  Στο πλαίσιο τώρα της εξέλιξης με την παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Hellenic Cables θυγατρικής της Cenergy Holdings στην Κόρινθο. Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως με την πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων να πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που το καθιστά επίσης ως τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 365 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020.  

  πιν

   

  Την ίδια ώρα η Hellenic Cables παίρνει τη μια σύμβαση μετά την άλλη με τελευταία την προμήθεια inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen  καθορίζοντάς τη ως μια από τους κορυφαίους προμηθευτές υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων. Κοιτώντας τώρα διαγραμματικά τη μητέρα Cenergy παρατηρούμε την τιμή της μετοχής της να βρίσκεται λίγο πάνω από το αγοραστικό επίπεδο των 0,85 με 0,80 ευρώ δηλώνοντας τη μερική ευκαιρία επανατοποθέτησης σε όσους ενεργούς επενδυτές "παίζουν" το εύρος διακύμανσης, που φτάνει έως τα 1 με 1,08 ευρώ. Τα πολύ ισχυρά επιχειρηματικά πατήματα και η πολύ καλή πορεία του ομίλου μέσα στην πανδημία σε συνδυασμό με την εικόνα των περισσότερων τεχνικών ταλαντωτών αναμένεται να  την ωθήσει εν ευθέτω χρόνω  άνω της ζώνης των 1,06 με  1,12 ευρώ.

  πιν

   

  Η άνοδος της τιμής του χαλκού κατά 50% από τα χαμηλά του Μαρτίου των 1,1972 στα 2,993 δολάρια μας θέτει σε αγοραστική εγρήγορση για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καθώς η κίνηση αυτή θα αναστρέψει θετικά  τις λογιστικές ζημιές μετάλλου, που παρουσίασε στο Α’ τρίμηνο του 2020 και οι οποίες έφταναν τα 11,8 εκατ. ευρώ έναντι  κερδών 0,7 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2019. Στοιχείο το οποίο επηρέασε αρνητικά και τα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 24,7 εκατ. ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 έναντι 40,4 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2019. Υπό αυτό το πρίσμα η μετοχή δεν έχει αντιληφθεί ακόμα  τον παράγοντα του μετάλλου δίνοντας "φθηνές" τιμές πάνω στο πολύ ισχυρό μαξιλάρι στήριξης των 1,06 με 1 ευρώ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 410 εκατ. ευρώ. Η τεχνική άρνηση πτωτικής καταστρατήγησης των 1,06 με 1 ευρώ θα βάλει τις βάσεις για την ανοδική δραπέτευση από το βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι του Ιουνίου περνώντας με δύναμη πάνω από τα 1,17 ευρώ.

  πιν

  Πιθανό αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου εν αναμονή της αποκοπής του υπόλοιπου μερίσματος των 0,30 ευρώ την επόμενη εβδομάδα έχει πέσει ελέω κλίματος σε μια διολίσθηση -6,9% από τα 8,98 ευρώ στα 8,36 ευρώ ακουμπώντας την πολύ ισχυρή στήριξη των 8,30 ευρώ. Η για 4η φορά άρνηση καθοδικής διαπερατότητας της μετοχής του ΟΠΑΠ προς τα 8 ευρώ θα δώσει το αντίθετο έναυσμα σπρώχνοντας  για μια ανοδική αντιπαράθεση με το επίπεδο αντίστασης των 9 με 9,10 ευρώ. Όσον αφορά τώρα το μέρισμα ο ΟΠΑΠ μας έχει συνηθίσει ιστορικά στη μετέπειτα  ανοδική αρπαγή του από το ταμπλό.   

  πιν

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ