Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουλ-2020 00:05

  Οι Μισελενάτες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Και όμως μέσα σε αυτό το έντονα ομιχλώδες τοπίο, όπου στον ιστό της "αράχνης" ιριδίζουν οι λέξεις κατάρρευση, συντριβή, βύθιση, ύφεση, καταστροφή, κρίση, αναταραχή κτλ υπάρχουν εταιρείες που στην τελευταία 3ετία έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε όσους επενδυτές πίστεψαν και πιστεύουν στο αναπτυξιακό τους πλάνο. Είναι δηλαδή μπαμπά οι Μισελενάτες, όπως τις ονομάτισε ο μικρότερός μου γιος. Μαζί με την ΤΕΝΕΡΓΑ, τον ΟΤΕ, τον Σαράντη και την Quest τον τίτλο κατέχουν και…

  Η Prοfile Software, όπου η μετοχή της έχει να παρουσιάσει στην τελευταία 3ετία μια εκρηκτική πορεία μοιράζοντας μέχρι τώρα σε όσους επενδυτές έβλεπαν το όραμά της το ιλιγγιώδες κέρδος του +355% ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά της στοιχεία έχει ακόμα πολλά να δώσει. Ικανοποιητικός  είναι και ο απολογισμός από την αρχή της χρονιάς, καθώς εν μέσω πανδημικού σοκ παραμένει στον αφρό δίνοντας απόδοση +2,7% την ίδια ώρα που 18 εταιρείες από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν απολέσει από -22% (ΟΛΠ)  έως και  -66% (Alpha Bank). Έναυσμα για ακόμα καλύτερες αποδόσεις δίνει και η μέχρι τώρα παραγωγική της πορεία με τις συμφωνίες πωλήσεων προϊόντων της να διαδέχεται η μία μετά την άλλη κατατάσσοντάς την ως κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης χρηματοοικονομικού λογισμικού. Τελευταία μάλιστα η υπερκινητική Profile δείχνει να εισέρχεται για τα καλά στην τεράστια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Οι  τραπεζικές λύσεις της Profile υλοποιημένες στο Cloud της Microsoft Azure αποτέλεσαν  θεμελιώδες και κρίσιμο συστατικό στην αρχιτεκτονική της Allica Bank, της νέας ψηφιακής τράπεζας στη Βρετανία.  H  Microsoft άλλωστε παρουσίασε την Allica Bank -με ό,τι θετικό σημαίνει αυτό για την Profile- ως case study, σε ό,τι αφορά την επένδυσή της σε τεχνολογίες Microsoft. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή δείχνει να βρίσκεται μια ανάσα προ των πυλών της σφηνοειδούς αντίστασης των 4 ευρώ. Ανοδική τμήση με επιβεβαιωμένη κατάλυση της ζώνης των 4 με 4,10 ευρώ θα δώσει έδαφος για τη καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών ανοίγοντας το οπτικό πεδίο για την επόμενη σαθρή αντίσταση των 5,55 ευρώ.

  πιν

   

  Το turnaround story της δεκαετίας, τον Παπουτσάνη, με απόδοση 3ετίας άνω του 500%. Η σαπωνοβιομηχανία, που το 2010 ήταν με το λουκέτο στο χέρι σήμερα έχει περάσει στην κερδοφορία πραγματοποιώντας ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από έτος σε έτος. Από  τις ζημίες των 4,7 εκατ. ευρώ του 2009 και του 2010, έφτασε στα καθαρά κέρδη του 1,35 εκατ. ευρώ το 2019, με την εισηγμένη να βγαίνει σημαντικά κερδισμένη από την Covid-19, αυξάνοντας  τον κύκλο εργασιών της μέσα στο πρώτο  εξάμηνο του 2020 κατά 45% σε 20,9 εκατ. ευρώ, έναντι 14,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μάλιστα στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα  πραγματοποιήσει στις  29 Ιουλίου θα εγκρίνει και επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους. Τεχνικά αυτό που διαφαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών είναι μια προετοιμασία για την ανοδική αρπαγή της αντίστασης των 1,90 ευρώ. Η ανοδική τμήση της καθοδικής γραμμής τάσης του περασμένου Ιουλίου σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση κλεισιμάτων σε στενό εύρος διακύμανσης πέριξ των 1,80 ευρώ δείχνει το δρόμο προς το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 2,40 ευρώ.

  πιν

   

  Η μετοχή της βιομηχανίας γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ έχει αποδώσει +100% στην 3ετία και από τις αρχές του έτους  +5,65%. Στη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2020 εμφάνισε  κύκλο εργασιών 27,45 εκατ. ευρώ έναντι  21,85 εκατ. ευρώ  το 2019 (αυξημένος +25,6%) και καθαρά κέρδη μετά από φόρους, 2,66 εκατ. ευρώ  έναντι 2,29 εκατ. ευρώ  το 2019. Η σημαντική αυτή επίδοση οφείλεται στη μεγέθυνση της αγοράς κατά 5,8%, στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς των  γιαουρτιών, καθώς και στην αύξηση των πωλήσεων private label προϊόντων. Διαγραμματικά η μετοχή εντοπίζεται ένα βήμα πριν από το κεφαλόσκαλο των 6 ευρώ. Επιβεβαιωμένο πέρασμα πάνω από τα 6,10 με 6 ευρώ θα θέσει στο κάδρο τον επόμενο στόχο των 6,70 ευρώ.

  πιν

   

  Για το τέλος άφησα τη μετοχή της  ΔΕΗ, που όσο και αν ακούγεται "παράξενο" έχει αποδώσει στην 3ετία 55%. Ο όμιλος φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στο στρατηγικό πλάνο του μετασχηματισμού προβλέποντας για το 2024  λειτουργική κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ με πάνω  από 1 GW σε  ΑΠΕ μέσω επιτάχυνσης του "Green Deal”. Στα μεσομακροπρόθεσμα αυτά στοιχεία εάν έρθει και κολλήσει και  το αναγκαστικό κλείσιμο short θέσεων 3,6 εκατ. μετοχών λόγω παύσης του γνωστού hedge fund Lansdowne Partners τότε ορθώς κάποιοι επενδυτές θεσμικοί και δεν παίρνουν θέση στη μετοχή. Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή παίζει το τελευταίο διάστημα στο γνωστό μοτίβο 3,26 με 3,60 κάτι ευρώ μαζεύοντας πιθανότατα δυνάμεις για την ανοδική καταστρατήγηση του επιπέδου των 4 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ