Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουλ-2020 00:05

  Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Κάτι "παράξενο" αναδύεται από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών. Εκεί που είχαν πάρει θέση για την ανοδική εκτόξευση δεν υπήρξε ανάφλεξη και η ρουκέτα άρχισε να διολισθαίνει προς τα κάτω με ισχαιμικό όγκο συναλλαγών. Πέραν των  γνωστών  εξηγήσεων που δίνουν επί 24ώρου βάσεως οι περισσότεροι "αναλυτές" της αγοράς  (Covid-19 , κόκκινα δάνεια μπλά - μπλά) έλαβα μια από έναν παλιό θεσμικό που έδινε ένα άλλο πιο ευφάνταστο χρώμα υποψίας πέρα από το γκριζομαύρο της πένας.

  Ο θεσμικός λοιπόν διατεινόταν ότι για την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων μπορεί να  φταίει η αλεπού (το fund Lansdowne Partners) που την έχουν προσκαλέσει στο παζάρι,  δημιουργώντας ένα  ευχάριστο κλίμα με το βύθισμα  των  τραπεζών για να μπορέσει έτσι με μεγαλύτερη ευχέρεια να κλείσει ως οφείλει λόγω παύσης λειτουργίας τις μεγάλες short θέσεις που κατέχει. Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι το εν λόγω fund διατηρεί short θέσεις που φτάνουν στο 2,57% στην Πειραιώς (11,2 εκατ. τμχ), στο 0,90% στην Eurobank (33,3 εκατ.τμχ), στο 1% στην Alpha Bank (15,4 εκατ. τμχ)  και στο 1,59% στη ΔΕΗ (3,6 εκατ. τμχ). Θέσεις οι οποίες έχουν παρθεί με τη λογική του "short to zero" ποντάροντας στον καταποντισμό της ελληνικής οικονομίας. Στο διήγημα όμως από ό,τι γνωρίζω η κατάληξη δεν ήταν και τόσο καλή για την αλεπού, καθώς όταν την είδαν στο παζάρι την κυνήγησαν και είδε κι έπαθε ώσπου να τους ξεφύγει.

  Επί της διαγραμματικής ανάλυσης τώρα αυτό που αποτυπώνεται είναι:

  Για τη μεν Eurobank το γνωστό  πισωγύρισμα που λαμβάνει χώρα για τέταρτη συνεχή φορά από την αντίσταση της περιοχής των 0,44 με 0,444 ευρώ προς το επίπεδο των 0,40 ευρώ με 0,39 ευρώ αν και σε αυτή τη φάση η πτωτική κίνηση γίνεται με εξασθενημένο όγκο συναλλαγών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μαζευτεί έντονα ανοδικά. Στα υπέρ θα ήταν ένας σχηματισμός με υψηλότερο τοπικό πυθμένα σε σχέση με το χαμηλό της 29 Ιουνίου στα 0,389 ευρώ. Οι αργοί ταλαντωτές παρουσιάζουν μια στασιμότητα παραμένοντας όμως στην ουδέτερη ζώνη. Τα σημεία τα οποία θα συγκεντρώσουν είτε τα πυρά των αγοραστών είτε των πωλητών αποτυπώνονται στα 0,444  και στα 0,367 ευρώ αντίστοιχα. 

  πιν

   

  Για την Εθνική Τράπεζα η πτώση του -12% περίπου από τα υψηλά των 1,394 ευρώ  έχει επιτευχθεί "αθόρυβα", δίχως το αίσθημα έντονων ρευστοποιήσεων. Η περιοχή που έχει δηλώσει μέχρι τώρα απαρχή βραχυχρόνιας ανοδικής ανάτασης είναι αυτή πέριξ των 1,20 ευρώ. Πιθανό ανοδικό σήμα επαναφοράς της τιμής προς το επίπεδο αντίστασης των 1,40 με 1,45 ευρώ μπορεί να δοθεί με το daily close άνω των 1,30 ευρώ. Οι τεχνικοί δείκτες ναι μεν παραμένουν σε αρνητικό momentum αλλά η γωνία πτώσης τους δε αντικατοπτρίζει μέχρι τώρα κύμα ισχυρών πωλήσεων.

  πιν

   

  Πτώση άνω του 11% από τα πρόσφατα υψηλά των 0,7144 ευρώ έχουμε και για τη μετοχή της  Alpha Bank με τον όγκο συναλλαγών να είναι ελαφρώς υψηλότερος. Το διάγραμμά της εμφανίζεται ως το πιο αδύναμο από πλευράς αγοραστών σε σχέση με τις άλλες 3 συστημικές ενώ κουβαλάει και τη μεγαλύτερη πτώση -66%  από τις αρχές του έτους. Ως σημείο αναχαίτισης των πωλητών παρουσιάζεται η περιοχή γύρω από τα 0,60 ευρώ. Για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει η μετοχή από τα γρανάζια των sellers θα πρέπει να πάρει με βία και με όγκο συναλλαγών τα 0,75 ευρώ.

  πιν

   

  Τέλος για την Πειραιώς η βραχυχρόνια εικόνα δείχνει να έχει αλλάξει σημαντικά με τη τιμή της μετοχής να πιέζεται έντονα από τα 1,62 στα 1,335 ευρώ  καταγράφοντας γρήγορες απώλειες 17,6%. Το σημείο που θα πρέπει να κρατήσει είναι η ζώνη μεταξύ των 1,33 με 1,28 ευρώ. Επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση θα χαλάσει το μέχρι πρότινος θετικό βίο της μετοχής.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021