Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 00:05

  Αυτές είναι οι μετοχές που έχουν προβάδισμα στο β’ εξάμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Το β' εξάμηνο μόλις ξεκίνησε, με παρακαταθήκη ένα α' εξάμηνο που κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να ξεχάσει. Οι μετοχές κινήθηκαν σε ένα roller coaster πολύ υψηλής ταχύτητας, με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα. Πρωταγωνιστές του α' εξαμήνου αποτέλεσαν οι μετοχές των ΥΚΩ, όπως αναφέραμε την περασμένη εβδομάδα. Ποιες, όμως, είναι οι μετοχές που μπαίνουν με προβάδισμα στο β' εξάμηνο;

  Ένας δείκτης που "ξεθολώνει τα νερά" και μας αφήνει να δούμε με καθαρότητα σε ποιο τεχνικό σημείο βρίσκονται οι μετοχές σε σχέση με την ιστορική τους αξία είναι ο ΚΜΟ 200 ημερών. Κινητός μέσος όρος (ΚΜΟ) είναι ένας αριθμητικός μέσος όρος που υπολογίζεται προσθέτοντας πρόσφατες τιμές και στη συνέχεια διαιρώντας τον με τον αριθμό των χρονικών περιόδων, παίρνοντας τον μέσο όρο των χρονικών περιόδων που λάβαμε υπ' όψιν. Ένας απλός κινητός μέσος όρος εξομαλύνει την αστάθεια και διευκολύνει την προβολή της τάσης των τιμών μιας μετοχής. Όταν ένας κινητός μέσος όρος σημειώνει άνοδο, αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής αυξάνεται. Εάν κινείται πτωτικά, σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής μειώνεται. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό πλαίσιο για τον κινητό μέσο όρο, τόσο ομαλότερος είναι ο κινητός μέσος όρος. Ένας βραχυπρόθεσμος κινητός μέσος όρος είναι πιο ασταθής, αλλά η ανάγνωσή του είναι πιο κοντά στα δεδομένα προέλευσης. Ταυτόχρονα, ο εκθετικός κινητός μέσος όρος (ΕΜΟ) δίνει υψηλότερη στάθμιση στις πρόσφατες τιμές, ενώ ο απλός κινητός μέσος όρος αποδίδει ίση στάθμιση σε όλες τις τιμές. Αυτό, όμως, που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι και οι δύο μετράνε την τάση.

  Έτσι, λοιπόν, μόλις 5 μετοχές βρίσκονται πάνω από τον ΕΜΟ 200 ημερών, ενώ 8 μετοχές βρίσκονται πάνω από τον ΕΜΟ 50 ημερών μετά την ολοκλήρωση του α' εξαμήνου 2020. Από τις 5, μόλις 3 έχουν μια σχετική απόσταση ασφαλείας από τον ΕΜΟ 200 ημερών, καθώς οι δύο είναι οριακά υψηλότερα. Ο ΕΜΟ 200 ημερών μάς δείχνει ότι η πλειονότητα των μετοχών του FTSE Large Cap δεν βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, αφού οι 200 χρηματιστηριακές ημέρες αποτελούν ένα διάστημα περίπου 10 μηνών. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΜΟ 50 ημερών (περίπου 2,5 μηνών χρηματιστηριακές παρατηρήσεις) μας δείχνει περισσότερο μια μεσοπρόθεσμη εικόνα για τις εκάστοτε μετοχές.

  Οι μετοχές ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Jumbo αποτελούν την πεντάδα που βρίσκονται υψηλότερα του ΕΜΟ 200 ημερών και μπορούν να χαρακτηριστούν σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Ωστόσο, μια ματιά στις καλύτερες αποδόσεις από τα χαμηλά του Μαρτίου αρκεί για να διαπιστώσουμε πως οι καλύτερες αποδόσεις δεν ταυτίζονται με τις παραπάνω 5 μετοχές. Πιο κοντά στις εν λόγω αποδόσεις βρίσκεται ο ΕΜΟ 50 ημερών, αφού τα χαμηλά του Μαρτίου απέχουν 3,5 μήνες περίπου από την τρέχουσα ημερομηνία.

  Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να σταθούμε στις εταιρείες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα (λόγω της μεγαλύτερης υποχώρησης), αλλά σε αυτές που βρίσκονται ελαφρώς πίσω από τον ΕΜΟ 200 ημερών, όπως είναι οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Lamda Development. Κάποιες από αυτές θα αποτελέσουν τις επόμενες μετοχές που θα μπουν σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Έτσι, μόλις γίνει η διάσπαση του ΕΜΟ 200 ημερών, μπορούμε να έχουμε μια μεγαλύτερη ασφάλεια για την επιλογή μας. Ωστόσο, πάντα πρέπει να κοιτάμε και τον δείκτη αναφοράς, που είναι ο FTSE Large Cap, και τη διαφορά που έχει με την εκάστοτε επιλογή.

  Σαφώς και δεν αποτελεί σύστημα αγοράς-πώλησης μετοχών, αλλά ανεύρεσης της τάσης στην οποία βρίσκονται (ανοδική - καθοδική - ουδέτερη σε μακρο-μεσοπρόθεσμο χρονικά επίπεδο). Τις περισσότερες φορές η ψυχολογική προσέγγιση είναι αυτή που δεν αφήνει μια επενδυτική επιλογή να αποδώσει. Με το παρόν δεν θέλουμε να εισχωρήσουμε στην τεχνική ανάλυση, αλλά να δώσουμε ένα στίγμα για το πού βρίσκονται οι μετοχές στην παρούσα φάση και ποιες από αυτές μπορούν να υπεραποδώσουν έναντι των υπολοίπων μετοχών του FTSE Large Cap μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, οι τέσσερις εταιρείες των οποίων οι μετοχές τους έχουν τμήσει τον EMO 200 ημερών διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη, ενώ η ΔΕΗ αποτελεί το ιδανικό turnaround story του Χ.Α. Μόνο τυχαίο δεν είναι!

   

  πιν

  Λιανικές πωλήσεις: Η άνοδος στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου άγγιξε το 22,1% τον Απρίλιο

  Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο σημείωσαν πτώση 24,8% σε επίπεδο όγκου (Απρίλιος 2020 - Απρίλιος 2019), ενώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών υποχώρησαν 24,7% σε ετήσια βάση. Ο Μάρτιος ήταν οριακά αρνητικός με μόλις -0,7%. Υπενθυμίζεται ότι το lockdown διήρκεσε από 18 Μαρτίου έως 11 Μαΐου, όπου όλα τα καταστήματα λιανικής ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των σούπερ-μάρκετ, των φαρμακείων και των πρατηρίων καυσίμων. Τα πρατήρια, παρά το γεγονός ότι έμειναν ανοιχτά, παρουσίασαν σημαντική μείωση της ζήτησης για βενζίνη, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αυξημένη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης λόγω χαμηλών τιμών, σημειώνοντας ωστόσο υποχώρηση 31,9%.

  Τα σούπερ-μάρκετ σημείωσαν αυξημένους όγκους κατά 6,2% ετησίως, αποτελώντας, έτσι, τον μοναδικό κλάδο με θετικό πρόσημο τον Απρίλιο, καθώς ακόμα και τα φαρμακεία σημείωσαν υποχώρηση 3,6% σε επίπεδο όγκου. Αντίθετα, όπως ήταν αναμενόμενο, η ένδυση-υπόδηση σημείωσε τη χειρότερη επίδοση με -83,1%. 

  Τέλος, οι πωλήσεις εκτός καταστημάτων (όπου συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου) σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 22,1% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση (% διαφορά Απριλίου - Μαρτίου 2020) η αύξηση ήταν 12,3%. Στις εν λόγω πωλήσεις συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις σε υπαίθριες αγορές κ.λπ., που όμως δεν λειτουργούσαν στο μεγαλύτερο διάστημα του lockdown.

  Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών του Ιουνίου ήταν ο τρίτος υψηλότερος των τελευταίων 18 μηνών

  Με απώλειες 30,3% ολοκληρώθηκε το α' εξάμηνο του 2020 για τον Γ.Δ. του Χ.Α., ενώ ο Ιούνιος (21 συνεδριάσεις) έκλεισε με μηνιαίες απώλειες 2,1%. Η μέση κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 6,4% σε σχέση με τον Μάιο, διαμορφούμενη στα 45,63 δισ. ευρώ. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 4,2% σε σχέση με τον μήνα Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 67,8 εκατ. ευρώ, έναντι 70,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 86,3 εκατ. ευρώ του 2019 (συρρίκνωση 21,4%). Τα "απόνερα" της αναδιάρθρωσης του MSCI, που έλαβε χώρα στις 29/5, ενίσχυσαν τον τζίρο-όγκο των πρώτων συνεδριάσεων του Ιουνίου. Παράλληλα, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών υποχώρησε 19,9% σε σχέση με τον Μάιο, καθώς ο προηγούμενος μήνας είχε αποτελέσει τον υψηλότερο μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών τουλάχιστον των τελευταίων 17 μηνών λόγω MSCI. Ο αριθμός των πράξεων στο Χ.Α. σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση (η πρώτη ήταν τον Μάρτιο) των τελευταίων 18 μηνών με 770.000 πράξεις, παρά τη συρρικνωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, καταδεικνύοντας, έτσι, τη μεγάλη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στο Χ.Α. Η μέση πράξη στο Χ.Α. τον μήνα Ιούνιο ήταν 1.850 ευρώ, έναντι 2.067 ευρώ τον μήνα Μάιο. Στην αγορά παραγώγων, ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμβολαίων διαμορφώθηκε στα 36,67 χιλ. συμβόλαια, έναντι 36,4 χιλ. συμβολαίων τον Ιούνιο του 2019, ήτοι οριακή μεγέθυνση 0,8%.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ